Jeg skal til Katnosa i kveld

fortellinger

av (forfatter).

Gyldendal 2001 Heftet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.33 (9 terningkast.)

40 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp bøker hos haugenbok.no Kjøp boka hos Bookis!

Selg boken hos

Selg boka hos Bookis!

Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Innhold: Dobbeldekkeren og angsten, Tilskueren, Budbringeren, Ars longa, vita brevis, Brev til en datter. Tekstene er preget av fortellinger i fortellingen, erindring og ettertanke: "Jeg vil du skal vite dette: Det finnes dybder i sinnet ditt hvor du hele livet har lov til å gå vill."

Omtale fra forlaget

Fem nydelige fortellinger fra forfatteren av Kvinnen som kledte seg naken for sin elskede «Jeg er på skitur i Nordmarka, i trakter som er ukjente for meg. Det er tåke og småregn; jeg legger ut fra Stryken ved tolvtiden og skal raskeste vei over Katnosa.» Slik lyder det i fortellingen «Budbringeren» i Jan Wieses Jeg skal til Katnosa i kveld. Og la det være sagt: Dette er ikke litteratur som roper med de store ordene, men en stillferdig og personlig samling fortellinger. Alle som har lest Kvinnen som kledte seg naken til sin elskede, vil også her bli grepet av tilstedeværelsen i tekstene, den kloke stemmen, de finstemte observasjonene som elegant utvider perspektivet og baner vei for dypere innsikt. Sentralt står møtet med angsten, med selvransakelse og oppgjør med autoriteter. Jeg skal til Katnosa i kveld byr på fem nydelige fortellinger til gjenkjennelse og ettertanke. Korthistorien «Budbringeren» ble for øvrig valgt ut til Norske perler i prosa III (1993), De norske Bokklubbenes utvalg av de beste norske novellene fra vår tid.

Bokdetaljer

Forlag Gyldendal

Utgivelsesår 2001

Format Heftet

ISBN13 9788205277786

EAN 9788205277786

Serie Gyldendal pocket

Språk Bokmål

Sider 94

Utgave 3

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

1 2 5 1 0 0

Bokomtaler

Fortellinger til ettertanke. Lettlest og kanskje ikke så mye nytt, men god stemning!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

Angsten er ikke noen tilfeldig gjest som kommer på besøk for en tid og reiser igjen. Den tok inn i meg for godt, fordi den var en del av meg. Den var alt jeg løp fra gjennom årene, de uløste tingene. Alt det jeg satte igjen på veien. Kanskje satte jeg igjen så mye at jeg tilslutt var et skall som hastet videre på flukt fra meg selv. Kanskje var det bra at angsten nådde meg. Det går an å leve med angsten, men det må læres. Den må skilles ut fra de etterlatte delene av meg selv, en for en må de identifiseres og settes på plass i skallet. Klarer jeg det, føleses ikke angsten så fremmed og uformelig lenger. Den kan ikke ta makten fra meg, ikke hele tiden.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Det finnes dybder i sinnet ditt hvor du hele livet har lov til å gå deg vill. Der usikkerheten løper som ekko blant åser av tapte erfaringer. Et ekko som vekker drømmen i deg, om det som aldri blir ferdig, som aldri skjer, men som er verdt å vente på.
Jo, jeg tror at også usikkerheten har sin verdi, fordi den hjelper deg til å beholde barnet i deg hele livet. For i usikkerheten ligger kontakten med det unyttige og meningsløse.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Det er krevende alltid å forsøke å gå i andres takt. Det krever påpasselighet, iallefall i begynnelsen. Etterhvert blir det en vane. Da har man stengt igjen besværlige områder av sitt følelsesliv, forenklet det. Hver gang man blir såret, setter man igjen en del av seg selv, som et hinder i veien for å holde angsten bak seg.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Dette vet jeg: Et samliv kan deles i avsnitt, sorgsøte hemmelighet, som gir spenning fordi den er minnet som ble en drøm. Senere kommer tiden da alt flyter mer stille og gråheten stiller oss til regnskap. Da det kreves at hvert menneske ser seg selv uten drømmen. Bare ved å stå ansvarlig for eget liv kan jeg nærme meg en annens.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Bare ved å stå ansvarlig for eget liv kan jeg nærme meg en annens.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Etter at jeg ble medlem her inne, har en helt ny litteraturverden åpenbart seg for meg. Dette er en liste over bøker jeg har lest som følge av påvirkning fra andre bokelskere. Noen bøker er bokelskere jeg følgers favoritter, enkelte bøker/forfattere har jeg fattet interesse for etter å ha lest bokomtaler, og atter andre er verker jeg fått konkrete tips om. Tusen takk til alle dere som skriver om bøkene dere har lest eller leser, det er nettopp dette som gjør denne siden helt unik og verdifull for alle oss som virkelig elsker bøker og det skrevne ord!


Godt sagt! (30) Varsle Svar

Mens vintersportsøvelsene ruller over skjermen kan man fylle på med litteratur som setter fous og pserspektiv på temaet. Her er mine forslag


Godt sagt! (2) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Hjertet mitt har ikke demens" av Audun Myskja
 • "Ellisif Wessel - en biografi" av Steinar Wikan
 • "Marshmallowtesten - nøkkelen til viljestyrke" av Walter Mischel
 • "For deg, for deg alene - roman" av Line Nyborg
 • "Aldri gi opp - hvordan skape gode vaner som varer" av Peder Kjøs
 • "Bokryggpoesi - bli med og redd papirboka!" av Tiger Garté
 • "Husmorboka - et gjensyn med Norges glemte arbeidsplass" av Iris Furu
 • "Nini Roll Anker - en kvinne i tiden" av Tordis Ørjasæter
 • "Mesterverket" av Émile Zola
 • "Jinter je har møtt ; Onger er rare" av Alf Prøysen
 • "Selger dere strykejern? - og andre spørsmål fra bokhandelkunder" av Stian Johansen
 • "Ankomsts gåte - en roman i fem deler" av V.S. Naipaul
Alle bokanbefalinger for dette verket