Jeg gir deg sola

av (forfatter) og Hilde Stubhaug (gjendikter).

Gyldendal 2015 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.68 (28 terningkast.)

72 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp bøker hos haugenbok.no

Omtale fra forlaget

Endelig en ny bok fra forfatteren av den vidunderlige 'Himmelen begynner her'

Fram til de er tretten, er forholdet mellom Jude og tvillingbroren Noah usedvanlig nært. Noah er en einstøing som tegner konstant og forelsker seg i den karismatiske nabogutten, mens Jude er våghalsen som stuper fra klipper, går med rød leppestift og snakker for dem begge.Men tre år senere, når de er seksten, snakker Jude og Noah nesten ikke sammen lenger. Noe har skjedd, og det.det er i ferd med å ødelegge dem begge ...
Det er Noah som forteller om de første årene, Jude om de senere. Det tvillingene ikke er klar over, er at de hver for seg bare har halve historien, og hvis de bare kunne finne sammen igjen, ville de hatt en sjanse til å gjenskape det livet de hadde sammen.
Denne glitrende romanen fra den kritikerroste og prisvinnende forfatteren av Himmelen begynner her vil få deg til å snappe etter pusten og gråte og le - alt på én gang.
.
Romanen er overbevisende komponert ... Det gnistrer av Nelsons prosa ... svimlende visuell ... Dette er en opplevelse leserne ikke vil glemme med det første. - Kirkus
Jeg gir deg sola er en dagdrøm ... overjordisk og dypt fengslende ... Nelsons stemningsfulle språk hyller fantasien din inn ... en utsøkt opplevelse av mirakler og muligheter. - The Boston Globe
Vinner av den prestisjetunge The Michael L Printz Award for beste YA-roman utgitt i USA i 2014.

Bokdetaljer

Forlag Gyldendal

Utgivelsesår 2015

Format Innbundet

ISBN13 9788205471955

EAN 9788205471955

Språk Bokmål

Sider 421

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

6 12 9 1 0 1

Bokomtaler

Kan de sterkeste bånd ryke?

Tvillinger krangler også
Tvillingene Jude og Noah har et utrolig sterkt bånd. Mon skulle tro at det båndet ville vare evig for som kjent er tvillingbånd sterkere enn noe annet vennskapsforhold. Til tross for deres sterke bånd, er de meget forskjellige. Jude er den frittalende og joviale. Hun blir lett kjent med folk og er ofte den som prater for dem begge. Noah er stikk motsatt. Den stille og som har lett for å trekke segt tilbake. Han foretrekker å tegne i eget selskap. Gjenskape virkeligheten gjennom kunsten.

Jude og Noah har et tett bånd helt til de er tenåringer da nesten alt forandrer seg og de må tilpasse seg i nye omstendigheter. De glir mer og mer fra hverandre, og samtidig prøver de å holde på fasaden. På grunn av familieomstendigheter blir ikke noe som før, og sjalusi kan ødelegge både vennskap og søskenforhold. Tvillingene bytter på å fortelle fra hvert sitt perspektiv, og de tar med de viktigste punktene i livet, forandringene som velter om mest.

Viktige temaer er ikke alltid nok
Denne boka har fått mye skryt verden rundt, og er elsket av både ungdommer og voksne. De har falt for både handlingen og språket, noe som er en gåte. Handlingen er meget forutsigbar, tvillingene oppfører seg mye yngre enn det de er, og språket er overdramatisk og prøver å fremstille det som poetisk og vakkert, men det blir som regel kleint. Det blir for mye av alt og det blir da kvelende i lengden. Mange har falt for denne skrivestilen, men for noen kan det bli for overdrevent. Forfatteren prøver for hardt å gjøre teksten levende og spille på leserens følelser, men av og til blir man ikke helt overbevist. Det boka skal ha skryt for er at den tar opp viktige temaer som homofili og ensomhet, det er det ikke mange ungdomsbøker som nevner. Det er temaer mange ikke snakker høyt om, og selv om man ikke sliter med noen av delene så får man kanskje en forståelse for begge temaene underveis mens man leser. Det er bare sunt å sette seg inn i andres perspektiv av og til. Men viktige temaer i en bok er ikke alltid nok. Man skal overbevise, dra leseren inn i historien og la leseren føle det man leser, men det er ikke alltid det skjer, og da er det noe som mangler. Det er ikke nødvendigvis nok til å gjøre en bok god og uforglemmelig.

Som sagt er det mange som har forelsket seg i denne ungdomsboka og klamret seg fast til den. Den har uten tvil et godt utgangspunkt og tar opp viktige temaer, men av og til er det umulig å bli enig med alle når det gjelder meninger. Alle faller ikke for det samme av og til, men det er lett å forstå hvorfor mange har forelsket seg i denne boka, men likevel blir man ikke fan selv.

Jeg gir deg sola er en bok som har fått mange fans og truffet mange rett i hjertet, men for noen andre kan Jeg gir deg sola bli noe slitsom. Av og til kan det bli for mye overdrivelse at man ikke klarer å føle noen form for sympati mens man leser. Beklager for kort anmeldelse denne gang, men det er egentlig ikke noe mer å si om saken. Jeg havner muligens på noens svarteliste etter denne bokanmeldelsen, men det får jeg bare leve med ...

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg slet virkelig med denne boken de første 100-150 sidene, men så løsnet det og da elsket jeg den. Jeg tror det er en elsk-hat-bok. Hvis du først irriterer deg så er det gjort, for her må du være veldig åpen og klar for et tjukt lag med følelser og store ord. Jeg synes kanskje slutten ble i overkant, mest sannsynlig fordi det er to historier som skal avsluttes på hver sin kant og sammen. Jeg hadde nok lettere akseptert slutten i hver historie for seg. men jeg ble fanget og overveldet av de deilige følelsene og metaforene akkurat som i forrige bok av forfatteren, Himmelen begynner her.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Nydelig! Grepet med at tvillingene forteller hver sin del av historien, Noah fortid og Jude nåtid, fungerer utmerket. På den måten får leseren gradvis innblikk av hendelsene som har endret dem begge to. Og viser virkelig hvor vondt det kan gjøre å ikke snakke sammen. Hvor stor skaden kan bli.

Språket gnistrer, oversetteren har gjort en superjobb. Det kan ikke ha vært bare enkelt å gjøre disse småsprø, kunstfanatiske menneskenes språk til troverdig norsk. Synes til og med grepet med britisk og spansk aksent funker.

Tror kanskje ikke helt på plottet hele veien, men det blåser jeg i. Det spiller faktisk ingen rolle i denne sammenhengen.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Folk dør, tenker jeg, men ikke ditt forhold til dem. Det fortsetter og forandrer seg hele tiden.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Jeg hadde håpet at han ikke ville være her. Og håpet at han ville være her. Og håpet at jeg skulle slutte å håpe at han ville være her.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Det verste som kunne skjedd med Noah, er allerede skjedd. Han har blitt vanlig. Han har riktig antall skruer.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Ingen forteller deg hvor borte noen er når de er borte, eller hvor lenge det varer.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det er ment som en spøk, men det lyder veldig alvorlig. Som sannheten. For det er sannheten.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Nå er Skam slutt. FOR GODT. Det nekter vi å godta, så her har vi samla en liste FULL av bøker for deg som elsker SKAM.


Godt sagt! (11) Varsle Svar

Bøker som ligner "Faen ta skjebenen" av John Green.

Stikkord: Dette er bøker som spiller på hele følelsespekteret. Du vil smile og gråte, og bøkene får deg til å tenke. Spesielle karakterer som du blir glad i. Kjærlighet. Lettlest.

Se flere bøker som ligner her:

http://www.goodreads.com/list/show/19203.If_you_love_John_Green_books_you_ll_love_these_books


Godt sagt! (2) Varsle Svar

I år skal jeg se om jeg ikke kan fullføre PopSugar sin Reading Challenge 2015. Det er hele 50 bøker å lese. Noen blir utfordrende, mens andre ser jeg blir lette. Har bestemt meg for at en bok ikke skal høre til mer enn en kategori. Blir nok noen barnebøker også på min liste da det er en del av jobben min. For de som ikke har sett listen, kan de sjekke ut denne linken http://www.popsugar.com/love/Reading-Challenge-2015-36071458


Godt sagt! (1) Varsle Svar

1: A book made into a movie already seen: John Boyne "The Boy in the Striped Pyjamas"
2: True crime: Karin Fossum, "Elskede Poona" (The indian bride)
3: The next book in a series you started: Peter May, "The Lewis Man"
4: A book involving a heist: Anthony M. DeStefano, "The big heist"
5: Nordic noir: Arne Dahl, "Innland" (English title: "Hunted")
6: A novel based on a real person: Karl Ove Knausgård: Min Kamp 1 (My struggle, Book 1-6)
7: A book set in a country that fascinates you: Peter May, "The firemaker" (China)
8: A book with a time of day in title: Kazuo Ishiguro, "The remains of the day"
9: A book about a villain or antihero: Javier Marias, "Forelskelsene" (The Infatuations)
10: A book about death/grief: P. Carmona-Alvarez "The weather changed, summer came...
11: A book w. a female author who uses a male pseudonym: R. Galbraith, The Cuckoo's Calling
12: A book with an LGBTO+ protagonist: David Ebershoff, "Den danske piken" (The danish girl)
13: A book that is also a stage play or musical: Victor Huge: De elendige - "Les Misérables"
14: A book by author of different ethnicity than you: Chigozie Obioma,"The fishermen
15: A book about feminism 1: Vigdis Hjorth «Arv og Miljø»" (Wills and Testaments)
16: A book about feminism 2: Chimamanda Ngozi Adichie, "we should all be feminists"
17: A book about mental health: Ingeborg Senneset, "Anorektisk"(Anorectic)
18: A book you borrowed or was given to you as a gift: Zeshan Shakar, Tante Ulrikkes Vei
19: A book by two authors: Kepler, "Stalker"
20: A book about or involving sport: John Grisham, "En amerikaner i Italia" (An American i Italy).
21: A book by a local author: Agnes Ravatn, "Fugletribunalet" (the bird tribunal)
22: A book with your favorite color in the title: Peter May "The Black House"
23: A book with alliteration in title: J.K.Rowling, Harry Potter & the Philosopher's Stone
24: A book about time travel: J.K.Rowling, Harry Potter and the Prisoner of Azkaban
25: A book w. a weather element in title: Ninni Schulman, The girl with snow in her hair
26: A book set at sea: Jón Kalman Stefánsson, "Himmelrike og helvete" (Heaven and hell)
27: A book with animal in the title: M. Haddon: The Curious Incident of .. Dog in the Night-Time
28: A book set on a different planet: Douglas Adam "The Hitchhiker's Guide To The Galaxy
29: A book with song lyrics in the title: Haruki Murakami, "Norwegian Wood"
30: A book about or set on Halloween: Agatha Christie, "Hallowe’en Party"
31: A book with characters who are twins: Jandy Nelson "Jag ger deg solen" (I give you the sun)
32: A book mentioned in another book: Graham Greene, "Brighton Rock" (in "Matilda")
33: A book from a celebrity book club: Colson Whitehead, "The underground railroad"
34: A childhood classic you've never read: Mark Twain, "Huckleberry Finn"/"Tom Sayer"
35: A book that's published in 2018: Elena Ferrante, "Kvelande kjærleik (Troubeling love)
36: A past Goodreads Choice Awards winner: Anthony Doerr, "All the Light We Cannot See".
37: A book set in the decade you were born: John le Carré, The Spy Who Came in from the Cold
38: A book you ment to read in 2017 but didn't get to: Margareth Atwood, Oryx and Crake
39: A book with an ugly cover: Erlend Loe, "Naiv, Super"
40: A book that involves a bookstore or library: Gabrielle Zevin: «Herr Fikrys litterære liv»
41: Your favorite prompt f. the 2015 Popsugar Reading Challenges: Robert Harris, Pompeii
42: A bestseller f. year you graduated high school: Haruki Murakami "Hear the wind sing"
43: A cyberpunk book: Ernest Cline, Ready Player One.
44: A book that was being read by a stranger in a public place: Peter May, The Chessmen
45: A book tied to your ancestry: Anne K. Elstad, Folket på Innhaug (People of Innhaug)
46: A book with fruit/vegetable in the title: John Steinbeck, Vredens druer (The Grapes of Wrath)
47: An allegory: Kazuo Ishiguro, "Den begravde kjempe" English: The Buried Giant
48: A book by an author with the same first or last name as you: Mette Torill Berntsen, "Harissa"
49: A microhistory: Rebecca Skloot, "The Immortal Life of Henrietta Lacks"
50: A book about a problem facing society today: D. Vitanzas, "Dette livet eller det neste"
51: A book recommended by someone else taking the Popsugar Reading Challenge: J.K.Rowlings: "Harry Potter and the Goblet of Fire"


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Kråkene" av Jacob Grey
 • "Sjelløs" av Neal Shusterman
 • "Bare du" av Anna Ahlund
 • "Fordelen med ulykkelig kjærlighet" av Becky Albertalli
 • "Dumme, dumme hjarte - roman" av Linda Klakken
 • "Kvartinger" av Harald Rosenløw Eeg
 • "Mirror, mirror" av Cara Delevingne
 • "Megzilla" av Gro Dahle
 • "Kunsten å være normal" av Lisa Williamson
 • "Huset" av Yves Grevet
 • "Billie Ve" av Julia Kahrs
 • "En annen dag" av David Levithan
Alle bokanbefalinger for dette verket

Andre utgaver