Ismael

roman

av (forfatter).

Cappelen 1998 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 3.68 (31 terningkast.)

104 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

En statssekretær som lydig gir fra seg klærne sine, en far som leter etter tegn i ansiktet til en datter han ikke kjenner, samtalen mellom den gamle etterretningsoffiseren og hans elev, og ikke minst det brutalt kjærlige samlivet mellom Susi og Tor, to sterke, ensomme mennesker på et nedlagt småbruk i grensetraktene mot Sverige - hva har det med Ismael å gjøre, legenden i etterretningsmiljøet som ingen har klart å få has på?

Bokdetaljer

Forlag Cappelen

Utgivelsesår 1998

Format Innbundet

ISBN13 9788202174996

EAN 9788202174996

Genre Thrillere

Omtalt sted Oslo

Språk Bokmål

Sider 185

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

2 3 13 9 4 0

Bokomtaler

Jeg lar meg nok en gang begeistre over måten Roy Jacobsen skriver på. Romanen er vel en spenningroman, men krimelskere vil nok kanskje rynke på nesa for her er ikke den store dramatikken.
Hovedpersonen er en middelaldrene mann som har vært ute en "vinternatt før" og som har trukket seg tilbake til et lite småbruk.
Han blir nok en gang viklet inn i eldre saker, politiske intriger og koblinger til den kalde krigen og ikke minst etterretningstjenesten.
Dette er ikke den beste boka til forfatteren men likevel falt den i smak hos meg

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Noen mener dette er en ungdomsbok, men jeg forstår ikke helt det. Til det er handlingen for komplisert. Det handler om etterdønningene etter den kalde krigen, og et vanskelig forhold mellom far og datter, og det er litt vanskelig å henge med. Ikke helt vellykket.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Gufs fra den kalde krigen, norsk etterretning og Lund-komisjonen

Ett av sommerens leseprosjekter har vært å lese flere bøker av Roy Jacobsen. Det har vært naturlig å ta utgangspunkt i lydbokutgavene av noen av hans eldste romaner, skjønt denne gangen lurer jeg på om jeg burde ha forholdt meg til papirutgaven. Hvorfor skal jeg komme tilbake til ...

Roy Jacobsen utga romanen "Ismael" i 1998, tre år etter at han var ferdig med en biografi (1985) om Trygve Bratteli (f. 1910 d. 1984), en sentral norsk Ap-politiker og også statsminister gjennom to Stortingsperioder (1971-1976). Det var nok ikke tilfeldig at denne boka kom akkurat da, fordi forfatteren kom borti mye overskuddsstoff om norsk etterretning og ikke minst Lund-komisjonens arbeid mens han jobbet med biografien.

Romanen "Ismael" handler om norsk etterretning under den kalde krigen. Hovedpersonen Tor har trukket seg tilbake på et lite småbruk, der han lever sammen med kjæresten Susi, som tidligere var prostituert. Det er et ganske brutalt og rått forhold mellom de to, som mer ser ut til å ha funnet en nødhavn hos hverandre enn noe som som kan ligne sann og ekte kjærlighet. Tor har en fortid innenfor etterretningstjenesten, og vi skjønner at han har hatt en høy stilling, inntil man ikke lenger hadde bruk for ham. Legenden Ismael både er og ikke er til stede i handlingen, og spørsmålet man kan stille seg er om Tor og Ismael egentlig er den samme personen.

Litt dramatikk blir det underveis, men det helt store blir det likevel ikke. Derfor blir det kanskje litt søkt å tenke på denne boka som en kriminalroman, tenker jeg. Underveis finner Tor tilbake til en datter som ikke ante at han var faren, og vi introduseres for en del personer i ulike roller i etterretningstjenesten. Sånn sett kan man si at det oppstår noen flere lag i historien, men uten at det virkelig tar av.

For meg ble dette en leseopplevelse helt på det jevne. Det er helt klart ikke denne romanen som vil bli stående blant Roy Jacobsens beste. Samtidig har Roy Jacobsen skrevet en roman om den kalde krigen som er litt annerledes enn det meste annet som er skrevet om temaet.

Vanligvis synes jeg Per Frisch er en flott oppleser, men her glitret han ikke. Derfor angrer jeg på at jeg ikke leste boka selv. Jeg utelukker heller ikke at dette kunne ha gitt meg en litt annen opplevelse av boka.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Ingen sitater ennå.


Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg leser meg gjennom forfatterskapet! Påbegynt sommeren 2019.


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Hjertetrøbbel - roman" av Roy Jacobsen
 • "Tommy" av Roy Jacobsen
 • "Det kan komme noen" av Roy Jacobsen
 • "Grenser - roman" av Roy Jacobsen
 • "Den høyre armen - noveller" av Roy Jacobsen
 • "Virgo" av Roy Jacobsen
 • "Mannen fra Kiev" av Bernard Malamud
 • "Blått som Alentejo" av Monica Ali
 • "Fata Morgana" av Roy Jacobsen
 • "Seksognitti - en fortelling" av Kjell Ola Dahl
 • "Brent B - roman" av Erik Grønner
 • "Paula Spencer" av Roddy Doyle
Alle bokanbefalinger for dette verket

Andre utgaver