Omtale fra forlaget
Da Thomas vokste opp, brøt samfunnet rundt ham sammen. Ekteskapene gikk i oppløsning og dopet skyllet innover strendene. De heldige reiste bort for å studere, de uheldige ble værende. Tjue år senere lever gamle barndomsvenner vidt forskjellige liv. Dette er historien om hva som skjer når de møtes igjen.
Historien om et godt menneske er en roman om å tvile på sannheten om seg selv. En intens fortelling båret frem av et rikt persongalleri, som hele tiden stiller nye spørsmål om hvem vi er for hverandre. Boken utfordrer stadig skillet mellom det gode og det onde, det ærlige og det iscenesatte, bildet vi selv ønsker å tegne av oss selv og hvordan verden virkelig ser oss.
Er det i det hele tatt mulig å være et godt menneske?
Birger Emanuelsen (f. 1982) debuterte i 2012 med den kritikerroste novellesamlingen For riket er ditt. Med romanen Fra jorden roper blodet (2014), som innbragte ham Ungdommens kritikerpris og Sørlandets litteraturpris, befestet han posisjonen som en av sin generasjons mest lovende forfattere. Historien om et godt menneske er hans tredje utgivelse.
Forlag Tiden
Utgivelsesår 2016
Format Heftet
ISBN13 9788210055294
EAN 9788210055294
Språk Bokmål
Sider 335
Utgave 2
Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!
[Dette er en roman med dybde og med en treffsikkerhet som overgår alt jeg har lest. Nerven blir sådd med noen enkle grep helt tidlig i handlingen, både med Ellys brev, oppsigelsen og ikke minst i kapittel 9, lighteren som blir kastet ned. Resultatet av møtet med innvandrerne som nesten ble skadet av eksplosjonen ga meg en skikkelig støkk, og er et kraftig spark til rådende fordommer.
Hva kan jeg si, jeg elsket denne romanen! Emanuelsen trenger ikke mange ord eller kompliserte setninger for å få frem det han vil si. Oppbyggingen og avslutningen av romanen er perfekt skalert, og jeg likte den litt gåtefulle stilen forfatteren bruker. Historien om et godt menneske er absolutt en roman jeg anbefaler deg å se nærmere på!]1
Emanuelsen skriver godt og har noen glitrende passasjer i denne romanen. Det er en helt annerledes roman enn hans forrige. Jeg er dog i tvil om jeg synes denne romanen er like godt gjennomført som hans forrige. Det er mange personer, mange episoder, mye bevegelse mellom fortid og nåtid, og det blir kanskje for springende? Tematikken er viktig og interessant på flere plan her, så han skal ha kred for forsøket. Dette er en roman som gir noe å tenke/tygge på, og det liker jeg.
Jeg likte anslaget: Journalisten Thomas blir sparket fra jobben i hovedstadsavisen etter at han har diktet fritt i et intervju med en kunstner. Han, kona og barnet bryter opp fra Oslo og reiser tilbake til hjembyen for å starte et nytt liv.
Boka skifter karakter etter dette, og hovedperson Thomas blir en annen enn den frekke journalisten han tydeligvis har vært. Boken gir tidlig løfte om at vi skal møte igjen Elly, som Thomas kjente fra oppveksten. Denne historien får ikke en skikkelig forløsning. Det gjør heller ikke Thomas' møte med andre gamle venner, det blir noe litt fragmentarisk over boken, etter min mening.
Forfatteren er aller best til å skildre de små skiftene i samspillet mellom mennesker, samtaler, det usagte og hvordan vi leser hverandre. Selve historien i denne romanen mangler litt, etter min mening.
Ingen diskusjoner ennå.
Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verketHalvparten av livet er jo faen meg forventninger. Hvordan du ser det for deg, hvordan alt skal bli.
Det var denne ideen dette samfunnet var bygget på, at hver familie skulle ha sine bord og stoler, sine rom og stuer hvor de kunne være sammen og spille, og at det i grunnen var nok.
Slik var det ikke lenger, men verdensøkonomien hadde ingen ting med det å gjøre. Saken var enklere: Ingen spilte.
59 bokelskere følger dette verket.
Se alle bokelskere som følger dette verketJeg har mål om 30 bøker i 2018