Fermentering

mat og drikke for glade tarmer og gode smaker!

av (forfatter) og Nadin Martinuzzi (illustratør).

Cappelen Damm 2016 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.00 (4 terningkast.)

16 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra forlaget

Fermentert mat og drikke er glemte matskatter som byr på nydelige smaker. Fermentering er naturens egen måte å konservere mat og drikke på, og også den beste metoden for å sikre en sunn tarmflora og god helse. Norges guru på området, Gry Hammer, byr i denne boka på over 100 spennende og næringsrike oppskrifter som gir hele familien herlige smaksopplevelser, masse energi, god fordøyelse og sterkere immunforsvar. Gry Hammer frister med sunne, enkle og smakfulle oppskrifter på blant annet surdeigsbrød, is, vafler, appelsinmarmelade, ketsjup, kombucha-te og yoghurt. Forfatteren bruker rene, ubearbeidede råvarer og beskriver på enkel måte hvordan man tilbereder alt fra bunnen av. Hun gir deg også en grundig innføring i hva fermentering er, forklarer de ulike gjæringsprosesser som er i sving, og hvorfor denne metoden er så helsebringende. Hva er fermentering? Vi har lange tradisjoner for fermentert mat og drikke. Det var på denne måten vi i gamle dager laget blant annet surkål, øl, spekemat og ost. Et annet ord for fermentering er melkesyregjæring. Når vi i dag kjøper varer som tidligere var fermentert, er de ofte pasteurisert og tilsatt eddik, sukker og salt for å etterligne den opprinnelige smaken. Dermed er ikke de ernæringsmessige kvalitetene lenger til stede og har ikke den gode effekten på helsa. Hvorfor fermentere? Hele én million nordmenn lider av irritabel tarm. 70 prosent av immunforsvaret vårt ligger i mage- tarmsystemet, og det er viktig med en sunn og variert tarmflora for å sikre god helse.Ved å fermentere mat og drikke får du god fordøyelse, optimalt næringsopptak, sterkere immunforsvar, bedre hukommelse og bedre humør. Gry Hammer er matentusiast, blogger og forfatter. Gammel matkultur og glemte matskatter er hennes varemerke, og hun reiser land og strand rundt for å holde sine populære foredrag og kurs om fermentering. Hun blir også benyttet av flere undervisningsinstitusjoner i Norge.

Bokdetaljer

Forlag Cappelen Damm

Utgivelsesår 2016

Format Innbundet

ISBN13 9788202490560

EAN 9788202490560

Språk Bokmål

Sider 210

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

0 0 4 0 0 0

Bokomtaler

En innholdsrik bok om fermentering. Mye forskjellig om surdeigsbaking, kombucha, kefir og fermentering av alle slag. En god utstrakt arm til Berit Nordstrands «Tarmens medisin». Noen oppskrifter var mer nyttige og interessante enn andre, og kanskje litt mye fokus på surdeigsbakst, men en blings av og til kan være greit for helsen.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Ingen sitater ennå.


Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Fermentering av mat & drikke. Dette er bøker jeg har kjøpt i løpet av de siste årene. Hver forfatter starter ut forskjellig, dermed vil en finne utførende forklaring i den ene mens en annen ymter mer og det ligger da mer mellom linjene.
Jeg har satt meg som mål og endre kostholdet mitt, derfor denne fordypningen. Jeg må ha det inn mentalt og kjøpe utstyr og så sette i gang. Jeg har ikke bestemt meg for å bli vegetarianer, men heller litt av alt.
Jeg har vært vegetarianer i 1/2 år tilbake i 80 tallet det var nesten umulig å gå ut å spise den gangen. Det samme var hos venner. I løpet av den tiden fikk jeg en enorm energi husker jeg. Dette er noe jeg har tenkt å gjøre flere ganger, men det har aldri passet inn.
Når det gjelder kambucha så kan man start uten en scoby, men helle oppi kombucha som man har kjøpt (Berit Nordstrand, jeg kjøpte det på apoteket). Det tar litt lengre tid, men en ny scoby danner seg på overflaten. Man kanskje tro at siden sukkeret er for bakteriene så vil kambucha inneholde få kalorier, men det stemmer ikke kaloriene ligger nå i bakteriene som man drikker.
Eple-eddik kan man også lage helt fra start. Til rengjøring kan man ta kjøpe-eddik og fermentere denne med sitronskall det skal vist holde insekter borte vår/sommer/høst er det blitt hevdet. Til og med furu eddik kan man lage til rengjøring.

Vannet man bruker bør være ut klor (tap vann) og det gjelder også når man lager tofu, annet fermentering som man har tilsatt gjæring til.

Jeg har ikke bestemt meg for sort te, grønn te eller blanding av begge. Grønn te "Jun" tar kortere tid og krever ikke høy temperatur under fermenteringen. Man kan ikke bruke scoby fra Jun i sort te fermentering.


Godt sagt! (2) Varsle Svar

Disse selvhjelpsbøkene leste vi dette året.


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

  • "Renere liv - ren mat, naturlig skjønnhet, grønt hjem, økofashion" av Tina Holt
  • "Pillebefinnende - hva vet vi om medisinene vi tar?" av Niels Christian Geelmuyden
  • "Tarmens medisin - 6 smarte trinn til sunn tarm, friskere kropp og klart hode" av Berit Nordstrand
  • "Hjernen & tarmen - om kroppens skjulte samtale" av Emeran Mayer
  • "Sunn tarm, klart hode - hvordan gode tarmbakterier beskytter og reparerer hjernen din" av David Perlmutter
  • "Tenk enkelt - få mer av det som betyr mest" av Carina Poulsen
  • "Sannheten på bordet - det du ikke får vite om maten din" av Niels Christian Geelmuyden
  • "Å leve et liv, ikke vinne en krig - om akseptering" av Anna Kåver
  • "Et utrolig sammentreff" av Gavin Extence
  • "Særlig sensitiv - la sårbarheten bli din styrke" av Elaine N. Aron
  • "Selvfølelse nå! - din personlige coach viser deg hvordan" av Mia Törnblom
  • "Oppdrag Mottro - jakta på gamle dagar" av Linda Eide
Alle bokanbefalinger for dette verket