En søndag ved bassenget i Kigali

av (forfatter) og Bente Christensen (oversetter).

Dinamo forlag 2004 Heftet

Gjennomsnittlig terningkast: 5.40 (15 terningkast.)

60 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Med denne romanen gir forfatteren oss en innsikt i hvilke krefter som driver mennesker til å overskride seg selv. Han menneskeliggjør grusomhetens utøvere og ofre, ved å skildre dem i lys av kjærlighetens, ondskapens og nødvendighetens overgripende kraft. Romanen handler om grusomhetene under folkemordet i Rwanda i april 1994, der 800.000 mennesker ble likvidert på 100 dager.

Omtale fra forlaget

Med denne romanen gir forfatteren oss en innsikt i hvilke krefter som driver mennesker til å overskride seg selv. Han menneskeliggjør grusomhetens utøvere og ofre, ved å skildre dem i lys av kjærlighetens, ondskapens og nødvendighetens overgripende kraft. Romanen handler om grusomhetene under folkemordet i Rwanda i april 1994, der 800.000 mennesker ble likvidert på 100 dager.

Bokdetaljer

Forlag Dinamo forlag

Utgivelsesår 2004

Format Heftet

ISBN13 9788280710697

EAN 9788280710697

Omtalt sted Rwanda

Språk Bokmål

Sider 262

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

7 7 1 0 0 0

Bokomtaler

Dette er en av de sterkeste bøkene jeg har lest om kriger og uroligheter fra Afrika! Denne boka handler om folkemordet i Rwanda, som skjedde i løpet av noen få måneder våren 1994.

Hutuene og tutsiene vender seg mot hverandre, og det bryter ut full borgerkrig i Rwanda. Hutuene har lenge følt seg undertrykket av tutsiene, og det tegnes et bilde tilbake til kolonitiden, hvor de hvite tegnet kunstige skiller mellom folk basert på deres utseende. I den forbindelse konkluderte kolonimakten med at tutsiene var en mer høytstående rase sammenlignet med hutuene. Dette finner hutuene seg ikke lenger i, og de starter en nedslakting hvor formålet er å utradere tutsiene som folkegruppe.

De mest bestialske hendelser skildres, uten at historien på noe tidspunkt blir sentimental. Tvert i mot kunne det gjort seg med en dæsj sentimentalitet oppi alt det groteske. Et vakkert kjærlighetsforhold mellom en hvit mann og en svart kvinne skildres, men selv ikke den hvite mannen kan redde tutsikvinnen fra det forferdelige som senere hender.

Dette var en bok som fikk meg til å gråte, og jeg kommer aldri til å glemme denne boka!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Når solen går ned over Kigali, kan man ikke annet enn glede seg over verdens skjønnhet. Store fugleflokker lager yndige utsmykninger på himmelen. Vinden er mild og frisk. Gatene forvandles til lange bånd av livlige farger som glir dovent av sted, dannet av ti tusen maur som drar fra sentrum av byen og klatrer langsomt opp på åsen sin. Overalt stiger det røyk opp fra ildfatene. Hver røykspiral som avtegner seg på himmelen, forteller om et lite hus. Tusenvis av leende barn løper på de jordete veiene, sparker til sprukne baller og ruller på gamle bildekk. Når solen går ned over Kigali, når man sitter på en av åsene som omgir byen og har en flik av sjel igjen, kan man ikke gjøre annet enn å tie og betrakte.

Denne vakre skildringen forteller om Kigali i Rwanda. Men det er ikke denne skildringen vi først tenker på når vi hører navnet. Kigali vekker assosiasjoner om de verste grusomheter mennesker kan begå mot hverandre.

Gil Courtemanche har skrevet en vond og samtidig veldig vakker bok om hvordan det var å leve i Kigali under de verste grusomhetene vi har hørt om – idet hutuer og tutsier går mot hverandre og slakter og lemlester hverandre fordi man tilhører feil rase.

En tynn vannstråle rant fremdeles i dusjen og tegnet røde stier som slynget seg lik tålmodige slanger. På veggene og på gulvet var minner, påminnelser om det som hadde vært armer, et ansikt, bryster. I dette lille rommet hadde granaten som var blitt sluppet inn gjennom vinduet pulverisert kroppen i hundre små kjøttbiter. Valcourt begynte å kaste opp. Han ville gråte. Men han greide bare å sitte krumbøyd og hikste i den epileptiske rytmen til magen som tømte seg.

Dette er også beskrivelsen av Kigali og den er det stikk motsatte av den vakre skildringen vi leste i første sitat. Og det er dette Courtemanche forsøker å skildre i denne boken. Hvordan grusomhetene oppleves av de som var der mens dette pågikk – både innfødte og de utenlandske arbeiderne i landet.

Det er feil å si at jeg likte boken godt, til det er den for grusom i sin fortelling om folkemordet i Rwanda. Men jeg gjorde det. Courtemanche har et vakkert språk, som ut fra det jeg kan bedømme er veldig godt oversatt av Bente Christensen – det blir en poetisk, vakker fortelling om noe av det styggeste og mest grusomme verden noen gang har sett.

Les flere anmeldelser på ritaleser.com

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Ingen sitater ennå.


Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Leste bøker fra Afrika og/eller med afrikansk forfatter.


Godt sagt! (4) Varsle Svar

Samlet av Waterstone


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

  • "Skyldig - til det motsatte er bevist" av Roger Pihl
  • "Sirenene i Bagdad" av Yasmina Khadra
  • "Kinas tause generasjon" av Xinran
  • "Lenker" av Nuruddin Farah
  • "Andre rom, andre undere - noveller" av Daniyal Mueenuddin
  • "Beleiringen" av Helen Dunmore
  • "Mørkerom" av Anders Lunde
  • "Englebyen - historier fra Beslan" av Erika Fatland
  • "Kongonotatene - roman" av Nikolaj Frobenius
  • "Nesten evig - roman" av Alice Sebold
  • "Dyrets folk" av Indra Sinha
  • "Hvordan helbrede en fanatiker" av Amos Oz
Alle bokanbefalinger for dette verket