Det siste du skal se er et ansikt av kjærlighet

av (forfatter).

Cappelen Damm 2012 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.92 (49 terningkast.)

200 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp bøker hos haugenbok.no Kjøp boka hos Bookis!

Selg boken hos

Selg boka hos Bookis!

Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

I denne romanen møter vi blant annet en far som har satt seg fast i familien, en funksjonshemmet jente og hennes primærkontakt, en gruppe asylsøkere som okkuperer pc-ene på biblioteket, og kronprinsen som skal holde foredrag på en ungdomsskole.

Omtale fra forlaget

I det siste du skal se er et ansikt av kjærlighet beskrives nesten et helt samfunn. Til og med gulvet i en gymsal får sitt eget, lille kapittel. I hovedsak følger vi en familie, med faren Roy og sønnen Aksel som hovedkarakterene, og Kjersti som jobber som primærkontakt for den handikappede skoleeleven Siri. Vi følger deres dagligliv og hvordan det utspiller sin lavmælte dramatikk i en kommune avfødt av det nyrike Norge.

Familiefaren Roy sliter med selvbildet; han er eldre enn sin kone, og vi får se ham i ulike situasjoner hvor han forsøker å finne en bekreftelse på at han fremdeles eksisterer, er verdig og viktig. Dette også overfor sine to barn som han heller ikke når, verken følelsesmessig eller sosialt.

Kjerstis liv med den krevende spesialklassen utgjør også en stor del av handlingen, ved siden av hennes forsøk på å innlede en slags romanse med taxisjåføren Morgan.

Det handler om drømmene man har på et sted hvor alt virker langt unna. Det handler om alle menneskenes forhåpninger om at livet skal romme noe mer. Men som nevnt handler dette også om et samfunn, åpne nye rom i det, se bak fasader, gå dit man vanligvis ikke går for å finne nye mønstre og strukturer.

Nesten alle kommer til syne og får beskrevet biter av sitt liv, bussjåføren, kjørelæreren, sykepleiere, rektoren, elevene, kultursjefen, og til og med kronprinsen idet han besøker byens ungdomsskole for å holde et klimaforedrag. Det er et ambulerende blikk som snitter inn i et stykke norsk virkelighet. Fortellerblikket sveiper over tettstedet som en lyskaster i et dårlig opplyst landskap. I det hele tatt gjøres det skarpe sosiale og samfunnsmessige riss. Eivind Hofstad Evjemo våger noe som ikke mange i hans generasjon gjør, å skrive om et samfunn og utforske det sosiale hierarkiet. Og han gjør det i et ladd og sanselig språk.

Les mer om boken her.

Bokdetaljer

Forlag Cappelen Damm

Utgivelsesår 2012

Format Innbundet

ISBN13 9788202365516

EAN 9788202365516

Omtalt sted Norge

Språk Bokmål

Sider 490

Utgave 1

Tildelt litteraturpris Ungdommens kritikerpris 2013

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

11 26 9 3 0 0

Bokomtaler

Fantastisk bok. En perle i hvite permer. Må leses og nytes.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Gjenkjennbart! Må leses!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

”Det siste du skal se er et ansikt av kjærlighet”, av Eivind Hofstad Evjemo).14.10.12
”Arealet på en heiskupe skal være minimum 1,4 x 1,1 m, men helst 1,4 x 1,6 etter som rullestolbrukeren bør ha muligheten til å snu”
Vel, som heiskontrollør kan jeg lett gå god for at Evjemo har drevet med skikkelig god research. Han vet også mye, som meg, om dette med universell utforming av samfunnet vårt – for at også de som sliter med både det ene og det andre skal kunne ta del i det. Etter som jeg jobber med problematikken heiser og UU, samt har en gryende MS-diagnose, har jeg sett frem til å lese denne boka. Han skildrer livet i en liten småby, hvor han i detalj tar for seg flere personer med forskjellige utfordringer, deres fysiske oppvekstmiljø, omgivelser og mange av de personene som står disse nær – både nære familierelasjoner og profesjonelle støttespillere. Prisverdig at noen skriver så grundig og svært detaljert om dette temaet. Evjemo må være en utrolig observerende sjel. Han maler ut det ene dagligdagse handlingen etter den andre. Av og til så detaljert at det kan brukes som opplæringsinstruks i disse gjøremålene. Han går skikkelig under huden på hele persongalleriet sitt. Så her får vi et godt og helt sikkert et realistisk bilde på hvordan det er å leve med spesielle utfordringer. Veldig spesielt for meg å lese om dette. Og det er nok med denne boka som med alle andre; vi leser dem med våre øyne og får forskjellig ut av dem.
Nå vet ikke jeg når en bok får betegnelsen en murstein, men med sine 490 sider er den vel i grenseland. Personlig synes jeg at forfatteren burde kuttet litt ned på persongalleriet når er så utmalende i alt han skriver, og han burde også etter min smak begrenset seg litt i hva han maler ut, slik at boka ble litt mer kompakt og fokusert på temaet. Kanskje burde han også lagt inn en ekstra overordnet konflikt/spenning/rød tråd/mål, for å få til en annen finale – selv om boka tar seg godt opp mot slutten.
Han skriver utvilsomt godt om et viktig tema, og jeg kommer helt sikkert til å bla litt i ”Vekk meg hvis jeg sovner” som han mottok Tarjei Vessaas`s debutantpris for.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Vi møter Kjersti som er primærkontakt for funksjonshemmede Siri, taxisjaføren Morgan, rektor som skjuler sin skam så godt det går, Roy som ikke føler han hører til, Aksel som ligger på dypet av svømmebassenget i hver svømmetime.

En utrolig detaljert bok med beskrivelser av alt. Nydelig språk. Har aldri lest noe lignende! Les og bli berørt!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Det tok meg lang tid å forstå at det ikke skulle skje noe i denne boka. Jeg syntes den var treg, at språket var for detaljert, på en litt irriterende måte.
Men på ett eller annet tidspunkt var det noe som forandret seg. Jeg forsto hva boka skulle være, hva den er - og å skrive en slik bok er faktisk ganske imponerende.
En bok som handler om alt og ingenting. Om det som bare er - på alle steder, i alles liv, i den grå hverdagen.
Jeg hadde veldig høye forventninger til boka, og de ble ikke helt innfridd. Likevel er jeg glad jeg har lest den, og skal ikke totalt avskrive Evjemo i framtida.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

Roy ligger i sofaen og tenker på at det som foreldrene lærer sine barn, må barna siden se forsvinne hos sine foreldre.

Godt sagt! (9) Varsle Svar

"Kvinnen fra Moringen" har et glass eplemost stående på nattbordet med en bølgetemmer oppi, noe som gjør det mulig for henne å drikke selv om hun sliter med en lei skjelving på hendene. Men hun foretrekker å kaste det ut i rommet, foretrekker lyden av knust glass, men får ingen til å hjelpe seg over til den andre siden, der brakkevenninnene venter på henne med sine utstrakte hender og hule kinn.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Det siste han ser, er de mørke bergene, de spredte lysene langt ute i horisonten, og han vet at det finnes noe der som han aldri kan forlate.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

For noen kommer ensomheten først bare som en fornemmelse, som en smak i vannet, eller ved at man oftere begynner å svelge feil i selskap med andre og fanges inn i strupende hosteanfall som fyller øynene med tårer, som altså ikke er gråt.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

En representant fra svømmeforbundet påstår at det å kunne svømme er mye viktigere enn å være god i for eksempel matematikk, for: Hva skal man med algoritmer når man bakser på fem meters dyp?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Bøker som virker interessante uten at jeg har satt meg såpass inn i dem at jeg har bestemt meg for om jeg planlegger å lese dem.

Gi gjerne en lyd om bøkene er verdt å lese, eller tips om bøker som bør opp på lista.


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Vekk meg hvis jeg sovner" av Eivind Hofstad Evjemo
 • "Velkommen til oss" av Eivind Hofstad Evjemo
 • "Armenia, Albania, Argentina - roman" av Rønnaug Kleiva
 • "Stasia" av Peter Franziskus Strassegger
 • "Karthago" av Joyce Carol Oates
 • "En fremmed i verden - roman" av Simon Stranger
 • "Bryllup og begravelser - roman" av Jens M. Johansson
 • "Alice" av Judith Hermann
 • "Stein saks papir" av Naja Marie Aidt
 • "Arkitekt - noveller" av Merethe Lindstrøm
 • "Elskere - roman" av Mattis Øybø
 • "Det var stille, det snødde - roman" av Mariann Aaland
Alle bokanbefalinger for dette verket

Andre utgaver