Omtale fra forlaget
Vi snakker ofte som om kolonialismen tilhører fortiden. Men kolonier finnes fortsatt. Som Chagosøyene i Det indiske hav: På 1960-tallet ble øyene erklært som britisk koloni, gjort om til militærbase, og hele befolkningen ble deportert. En av dem var Liseby Elysé. Hun var tjue år gammel, nygift og gravid med sitt første barn da hun ble tvangsflyttet - det eneste hun fikk ta med seg, var en koffert. Siden har hun vært blant lederne i chagossernes kamp for å kunne vende hjem.
Philippe Sands er en av Storbritannias fremste sakprosaforfattere, kjent for kritikersuksesser som Tilbake til Lemberg og Skyggespillet. Men han er også menneskerettighetsadvokat, og har i over et tiår arbeidet med saken om Chagosøyene. Den siste kolonien er en fortelling om de katastrofale konsekvensene av britenes herredømme over deres aller siste koloni i Afrika. Men også om oppkomsten det internasjonale rettssystemet i etterkrigsårene - og om én kvinnes kamp for rettferdighet. Den siste kolonien er gripende rettssalsdrama og et enestående stykke historieskriving: En utforsking av den internasjonale rettens nødvendighet, i en verden der retten er stadig mer truet.
Forlag Forlaget Press
Utgivelsesår 2023
Format E-bok
ISBN13 9788232805389
EAN 9788232805389
Omtalt tid 1945-1999 2000-2049
Språk Bokmål
Sider 251
Utgave 1
Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!
Dette er en bok som alle som tror at kolonialisme er noe som tilhører fortiden, bør lese. England (GB) har brukt alle skitne triks i boka for å beholde en av sine siste kolonier; Chagosøyene. Selv rådgivende uttalelser fra FN og Haag som ber Storbritannia avslutte sin ulovlige okkupasjon, blir ignorert og "det dreier seg om en rådgivende uttalelse, ikke en bindende dom" som en minister sa til parlamentet, så sent som i 2019.
Amerikanerne som har en militærbase på en av Chagosøyene, og som ble brukt som utskipningsbase i Irak-krigen og som tortursenter, ble ikke omfattet av haag' sin avgjørelse da de ikke hevder at øya Diego Garcia er deres, men er en leieavtale med GB som blir videreført av Mauritius.
Chagosserne som ble fordrevet fra hjemmene deres i 1972 forlangte å få reise hjem igjen, men GB satte seg på bakbena igjen og nektet dette av "sikkerhetsgrunner" og lot dem få besøke øya i noen timer!
Ingen diskusjoner ennå.
Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket11 bokelskere følger dette verket.
Se alle bokelskere som følger dette verket