Min europeiske familie

de siste 54 000 årene

av (forfatter) og Børge Lund (oversetter).

Spartacus 2017 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.77 (22 terningkast.)

57 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp bøker hos haugenbok.no Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra forlaget

Vitenskapsjournalisten Karin Bojs bestemte seg for å ta slektsforskningen et skritt videre og la DNA-trådene knytte henne sammen med fortidens mennesker. Hun har lest, intervjuet forskere og reist i en rekke land for å følge sporene bakover.

Siden 1980-tallet har DNA-teknologien gjennomgått en enestående utvikling. Den har revolusjonert både kriminalteknikernes arbeid og biologisk og medisinsk forskning, og har bidratt til ny kunnskap innen arkeologi og historie. Til og med privatpersoner som driver slektsforskning, har begynt å bruke DNA-tester. Små variasjoner i DNA-sekvenser gjør det mulig å finne søskenbarn, tremenninger og firmenninger, og til og med slektninger som levde for veldig lenge siden - under siste istid og enda lenger tilbake.

Resultatet av Bojs' arbeid har blitt en bok om hennes opphav og familie. Men også om oss andre. Vi er jo i slekt. Et sted, en gang levde vår siste felles formor og forfar. DNA-trådene knytter oss alle sammen.

Bojs vant med denne boken Augustprisen i Sverige.

Bokdetaljer

Forlag Spartacus

Utgivelsesår 2017

Format Innbundet

ISBN13 9788243010925

EAN 9788243010925

Omtalt sted Europa

Språk Bokmål

Sider 443

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

2 14 5 1 0 0

Bokomtaler

Dette var en utrolig fascinerende bok, - «utrolig» fordi jeg skal innrømme at jeg fryktet at 400 sider om vår fjerne forhistorie kunne bli vel tørt og kjedelig, men så feil kan man ta! Med utgangspunkt i det forskerne nå vet om genetikk og DNA'er, supplert med arkeologiske opplysninger, har den svenske vitenskapsjournalisten Karin Bojs skrevet en lettfattelig bok om sine – og våre – forfedres utvikling og forflytninger de siste 54 000 årene. Den personlige vinklingen med å følge familiens DNA-spor langt tilbake, kombinert med jakten på opplysninger og hennes egen nære slektshistorie, gjorde boken nærmest til en utvidet «Hvem tror du at du er»-historie, - veldig artig og interessant! Det er de store linjer som trekkes opp, både kronologisk og geografisk, og den følelsen av et utvidet overblikk som man da får, er nesten litt euforisk. Samtidig er det jo så fascinerende at dette overblikket skapes via de ørsmå detaljene!
De som har greie på emnet (eller emnene, for de fleste forskere arbeider jo innenfor hvert sitt lille område) vil sikkert finne ting å kritisere. Selv synes jeg nok at de siste 2000 årene ble behandlet litt raskt, folkevandringstiden f.eks. feide hun veldig raskt over, - men i et spenn på 54 000 år var jo den forsvinnende liten! Jeg kan bare slutte meg til Erika Fatlands omtale i Aftenposten: «Folkeopplysning på høyt nivå ... Sjelden har jeg lært så mye av én enkelt bok.»

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Verdens eldste kjente matrett med krydder er en nordisk fiskesuppe smaksatt med løkurt.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Istidsmenneskene valgte ofte å bo i huleåpninger eller under overheng som vendte mot sørvest, der sola varmet og fjellet beskyttet mot den kalde nordavinden. Og de hadde nesten alltid utsikt over vann.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Den greske historikeren Herodot beskrev for omtrent 2450 år siden hvordan folk i Nildalen hyllet Bastet med enorme prosesjoner, ved å bade i Nilen, drikke store menger vin og ofre katter. Kanskje er det ikke så merkelig at kristendommen ofte har forbundet katter med djevelen. De tidlige kristne måtte forholde seg til en utbredt kattekult.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Utrustningen er slående lik den moderne friluftsentusiaster bruker, selv om materialene naturligvis er helt andre enn dagens glassfiber og pustende tekstiler av syntetstoff. Totalt fantes det 18 ulike treslag Ötzis utrustning, samt skinn, sener og bein fra forskjellige dyrearter og fibrer fra en rekke planter.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Du vil kanskje også like

 • "Botanikum" av Kathy Willis
 • "Full storm - naturkatastrofer og ekstremvær i Norge" av Olav Viksmo-Slettan
 • "Darwinium" av Katie Scott
 • "Stjerneklart - siste nytt fra verdensrommet" av Jostein Riiser Kristiansen
 • "Elg i solnedgang - et kulturhistorisk blikk på bilder" av Arne Lie Christensen
 • "Hvordan språkene ble til" av Tore Janson
 • "Femti planter som endret historiens gang" av Bill Laws
 • "Opprinnelsen til (nesten) alt" av Graham Lawton
 • "Saudi-Arabia - sverdet og stemmene" av Ina Tin
 • "Vandrefalken" av J.A. Baker
 • "Animalium - bli med inn i dyrenes verden" av Katie Scott
 • "Stein på stein - på sporet av den største masseutryddelsen i jordens historie" av Henrik H. Svensen
Alle bokanbefalinger for dette verket