Da katastrofen var over, viste Gud seg for menneskeheten. Eller gjorde han det?
Vi befinner oss i en tid der skillet går mellom tro og ikke tro, der troende fra alle religioner har slått seg sammen mot de gudløse. Verden er delt i en kamp om sant og usant, tro og tvil, liv og død.
I et mylder av skjebner gir De opplyste et mangefasettert bilde av den nye verdensordenen, av mennesker fanget i et nettverk av ideologier og dogmer. Gradvis trer en beretning om menneskehetens mulighet for fredelig sameksistens og en ny, felles innsikt fram.
Romanen kan leses som en utopi eller en dystopi, som en flettverksfortelling, en mysterieroman eller en samling historier om menneskets evige spørsmål om Guds eksistens. «De opplyste» forteller om hva som skjer når vi forsøker å svare. Ikke minst når vi svarer på vegne av andre.
Lydboka er spilt inn med 21 skuespillere, 11 menn og 10 kvinner, den yngste 10 år, den eldste 79 -- alle nøye valgt til sine tekster. Blant dem er Gisken Armand, Espen Klouman Høiner, Thea Stabell, Ellen Dorrit Petersen, Øystein Røger, for å nevne noen.
Musikken mellom kapitlene er spesialkomponert for lydboka av Hilmar O Jaxen, en duo bestående av Nils Jakob Langvik og Hilmar B Larsen, bedre kjent fra pop-bandene DU og Det är jag som är döden.
Lydboka ble innspilt en måned før boka gikk i trykken, forfatteren satt i studio under hele innspillingen, og lot seg påvirke av skuespillerens lesninger underveis. Derfor er lydboka og den trykte boka noe forskjellig enkelte steder, for eksempel er innledningen omskrevet etter at forfatteren overhørte innlesningen.
Forlag Lydbokforlaget
Utgivelsesår 2018
Format CD
Genre Dystopier
Dystopisk framtidsroman, som er månedens tema i Trondheim folkebiblioteks utfordring.
Verden er totalt forandret. Sentralt står troen. Religiøse fra alle trossamfunn har gått sammen mot de gudløse. En rekke skjebner er vevet inn i dette innfløkte spillet, og det evige spørsmålet - finnes Gud?
Gjennom mange små brokker, males bildet om hvordan verden har blitt. Interessant, mystisk og skremmende.
Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket26 bokelskere følger dette verket.
Se alle bokelskere som følger dette verketMest sannsynlig et evigvarende prosjekt i å grave opp denne type litteratur på norsk. Planen er også å lage noen klare definisjoner på P-A og dystopia med kriterier som må oppfylles for å bli karakterisert som dette.
Jeg kommer ikke til å ha lest alle bøkene som legges til her til enhver tid da den er ment som huskeliste og for research (i mangel av et bedre norsk ord).