Omtale fra forlaget
Mars 1918. Tvillingene Kaj og Ib Gottlieb reiser til Finland for å delta som frivillige i borgerkrigen som nettopp er brutt ut. Brødrene er med på det avgjørende slaget, stormingen av Tammerfors. Etter dette møtet med krigen følger vi brødrene hver for seg og sammen gjennom mellomkrigstiden frem mot tredvetallets tiltagende uroligheter og nazifisering i Danmark og Tyskland. Og brått er de tilbake i krigen, med okkupasjonstid og motstandskamp hvor Kaj og Ib balanserer på en knivsegg i katt-og-mus-leken med Gestapo gjennom Københavns gater. Et feilsteg og avgrunnen venter, men fins den i krigen, i freden eller et helt annet sted? Avgrunnen er en stor fortelling om krig og fred, om kjærlighetens og driftenes makt, om å være menneske i det menneske i det onde tyvende århundret og til enhver tid. Med Avgrunnen byr vinneren av Nordisk Råds Litteraturpris for 2012 oss igjen storslagen fortellerkunst.
Forlag Cappelen Damm
Utgivelsesår 2017
Format Lydfil
ISBN13 9788202592592
EAN 9788202592592
Omtalt tid 1900-1945
Språk Bokmål
Utgave 1
Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!
"Avgrunnen", Kim Leine
Pule, pule, pule. Puling både her og der.
Hadde gledet meg til denne boka, fra en forfatter jeg liker. Ei bok om krig. Ikke historisk riktig krig, men en skildring, eller forsøk på å skildre hva som skjer med mennesker, mest soldater, i krig.
Ble litt skuffet. Tror forfatteren vil, for mye, skrive Den Store Romanen. En stor roman med filosofi (Nietzsche), bibel og sex og kunst og sånnt.
"Krig er begjæret i sin reneste form", skriver han. Mulig det - for noen.
Bra trekk å følge to veldig forskjellige brøde, tross lik oppvekst. Født sånn/blitt sånn greia. Vi ser verden gjennom en psykiater og en teolog, som også er journalist. Ser krig om mellomkrigsåra gjennom deres forskjellige perspektiver og brev. Han veksler også språket. Vet ikke om det styrker prosjektet, men et fint virkemiddel for å belyse situasjonene, volden og utfordringene soldater kommer opp i.
Soldatene er på en måte på en flukt fra seg selv. I en reise hvor man både legger og setter nye spor - som man igjen både frivillig og motvillig oppsøker og blir oppsøkt av.
Kapitlene, mot apokalypsen, er innledet med et vers fra Johannes åpenbaring. (Siste del i nytestamentet, hvor Det gode seirer over det onde, og tolkninger fra denne delen)
For en tidligere soldat som meg, som har stått med avsikret våpen mot en sivilists brystbein, i fredens tjeneste, inneholdt denne boka for lite tvil - og for mye puling.
Hvorfor lese ei bok som inneholder alt det jeg ikke liker; krig, drap, sex etc? Kim Leine er en god forfatter, ikke mer å si om det.
Tidlig på våren 1918, bryter det ut borgerkrig i Finland. Tvillingene, Ib og Kaj, reiser sammen med fem andre dansker som frivillige for å bistå som soldater mot de røde. Tvillingene er begge med i det avgjørende slaget om Tammerfors. Man får et godt og realistisk innblikk i krigens grusomheter, og små gleder.
Senere følger leseren Ib og Kaj hver for seg og sammen, gjennom mellomkrigstiden, urolighetene på 30-tallet, og nazifiseringen av Tyskland og Danmark.
Så kommer en ny krig, og denne gangen blir det en katt-og-mus-lek mellom tvillingene og okkupasjonsmakten. Feiler de, venter avgrunnen.
Interessant og brutal historie, i kjent Leine-stil. Noe treg start, og litt ujevn, men absolutt leseverdig.
Ingen diskusjoner ennå.
Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verketVi dansker har i mange år ledd av Hitler og hans komiske manérer. Nå er vi i ferd med å oppdage at man risikerer å le seg i hjel.
58 bokelskere følger dette verket.
Se alle bokelskere som følger dette verketSkjønnlitteratur satt i historiske omgivelser. Fra romaner satt til eldre historiske omgivelser (f.eks. Jan Guillous trilogi om Arn Magnusson satt til Middelalderen), til nyere historiske omgivelser (f.eks. Anne Karin Elstads slektskrønike "Folket på Innhaug" satt til 1800-tallet, og Erling Pedersens slektskrønike om Anna og Johan satt til 1900-tallet).