Da Hamas angrep Israel 7. oktober 2023, svarte israelerne med en nådeløs gjengjeldelse. Krigen for å frigi gisler og hevne ofrene for terroren, har medført enorme lidelser i Gaza. Og til tross for den massive fordømmelsen av de militære aksjonene, fortsetter marerittet i ruinene.
Midt i konflikten står soldatene i den israelske hæren – IDF. Menn, fedre, sønner og partnere, med vanlige jobber, men som også plikter å gå i krig. For 20 år siden ble Israel-ekspert Hanne Eggen Røislien kjent med en gruppe av disse soldatene gjennom sitt feltarbeid. Siden den gang har soldatene tjenestegjort i opptil syv kriger. Like etter 7. oktober gjenopptok hun kontakten med disse mennene. Hun ville forstå hvorfor de handler som de gjør, og hva katastrofen på Gaza gjør med dem – personlig, politisk og som soldat.
Alt er tapt er en sterk og personlig beretning om menn som ikke har valgt krigen selv, men som like fullt er en avgjørende brikke i den. Det er en bok som ikke har til hensikt å ta side, men som går inn i ubehaget og ved å la de involverte komme til orde, søker svar på hvordan katastrofen kunne skje.
Hanne Eggen Røislien er en norsk forsker, forfatter og spesialrådgiver i kultur i Forsvarsstaben. Hun er også tilknyttet Center for Strategic and International Studies i Washington D.C.
Forlag Bonnier norsk forlag
Utgivelsesår 2024