Omtale fra forlaget
Unge Walter går i lære på en gård i Ruhr-området mot slutten av andre verdenskrig. Etter endt arbeidsøkt går hans muntre venn fra fjøset, Fiete, på dans en kveld. Praten og tankene kretser om piker og kalving, ikke om slagmarken, men innen dansen er omme, er de likevel – mot sin vilje – innrullert i Waffen-SS. Det er vår, og guttene sendes inn i de siste, desperate kampene ved Østfronten. Å dø om våren er ikke bare en roman om den andre verdenskrig med dens grusomheter, men også en lavmælt og vakker fortelling om enkeltmenneskes handlingsmuligheter, eller mangel på handlingsmuligheter, innenfor det livet de lever. «Svært vellykket roman som ser på andre verdenskrig med et litt annet blikk... Å dø om våren kan raskt vise seg å bli et av 2017s litterære høydepunkter - uansett sjanger.» Ørjan Greiff Johnsen, Adresseavisen «[Han viser] effektivt korleis det sinskilde mennesket blei fråtatt makta over eigne handlingar ... og romanen hans er medrivande på detaljnivå.. Det vi les, er eit forsøk på å trengje inn i den historiske togna som dei siste tidsvitna etterlèt oss. Det er eit forsøk på å førestille seg som kjennes nødvendig.» Eivind Myklebust, Klassekampen «Å dø om våren er en stillfarende historie om brutalitet og meningsløshet, men også om håp og samhold. ... Her er en krigsroman et par hakk over dusinvaren ellers innen sjangeren.» Tønsberg Blad «Å dø om våren er utvilsomt en av sesongens viktigste og vakreste utgivelser, og samtidig er den en moralsk utfordring. Man kan med rette hevde at med Å dø om våren varsles en post-Grass-æra.» Die Zeit «De som tror at de gjennom litteratur og film allerede er blitt kjent med krigens redsler, vil bli sjokkert over Rothmanns presise og stemningsskapende beskrivelser […] Rothmanns verk er et av de mest substansielle i den tyske samtidslitteraturen.» Tagesspiegel «Med sin kraftfulle poesi plasserer Ralf Rothmann seg som en av Tysklands viktigste forfattere og fortellere, og han er muligens sin generasjons mest følsomme forfatter. Han bringer tanker, bevegelser og lyder til live på mesterlig vis.» Frankfurter Allgemeine Zeitung «Rothmann skildrer krigens redsler med detaljer og nøktern sanselighet.» Per Krogh Hansen, Berlingske «En barsk skildring av de siste grufulle krigsmånedene ved den ungarske fronten.» Jørgen Herman Monrad, Weekendavisen
Forlag Gyldendal
Utgivelsesår 2017
Format Innbundet
ISBN13 9788205491632
EAN 9788205491632
Omtalt tid 1939-1945
Språk Bokmål
Sider 198
Utgave 1
Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!
Ei veldig god bok om det meiningslause med å bli kommandert ut i krigen, ingen store ord, men mykje mellom linjene. Forteljinga om Walter er også så spanande at eg las boka i eit strekk. For dei som vil/kan lesa på originalspråket tysk, har Deichman boka!
Ingen diskusjoner ennå.
Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verketEt slag for tysk og tyskspråklig litteratur!
I forbindelse med felleslesing av Cees Nootebooms Allesjele (Kjells lesesirkel januar/februar 2021) kom det frem et ønske om mer kunnskap om tysk litteratur. Tyskland var før andre verdenskrig et kulturelt kjerneområde i Europa. Det var dit kunstnere, forfattere, malere, musikere (også norske) reiste for å studere. Det er et tankekors tysk etterkrigslitteratur og kunst er så lite kjent i dag.
Bokelsker «Vannflaske» etterlyste tips om tyske bøken, og responsen lot ikke vente på seg. Her er en oversikt over de anbefalte. Mangler noen?