Ingen lesedato
Ingen favoritt
Ingen terningkast
Ingen omtale
Omtale fra forlaget
Brasiliansk fotball handler om scoringer, brassespark, driblinger og pasninger. Om stjerner som Garrincha, Pelé, Zico og Sócrates. Om jubel og VM-gull, om sorg og bitre nederlag. En fortelling om brasiliansk fotball er også en fortelling om landet selv. Denne boka beretter historien om hvordan fotballen har formet Brasil, og om hvordan fotballen er blitt formet av Brasils historie. Boka inneholder intervjuer med spillere, supportere, fotballforskere og lagledere. Den tar leseren med til Rio de Janeiro og São Paulo, til stadioner som Maracanã og Pacaembu, og til byer som Cuiabá, Recife og Curitiba. En perfekt bok for alle som er opptatt av brasiliansk fotball, eller fotball generelt.
Marius Lien er forfatter og journalist, og har skrevet for blant annet Morgenbladet, Josimar, Natt&Dag, Vinduet og News of the Blues. Han har studert sosialantropologi, religionsvitenskap og filmvitenskap. Tidligere har han utgitt bøkene Svart Messias (red.) og de Lillos: Suser avgårde.
Forlag Falck forlag
Utgivelsesår 2014
Format Innbundet
ISBN13 9788293039549
EAN 9788293039549
Omtalt tid 1900-tallet 1800-tallet 2000-tallet
Omtalt sted Brasil
Språk Bokmål
Sider 319
Utgave 1
Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!
Dersom nokon ynskjer å lese ei brennaktuell sakprosa-bok om Brasil i år, så er dette boka. Rett nok handlar boka om fotball, men det er ikkje naudsynt å vere fotballinteressert for å få utbytte av å lese den. Det er nemlig like mykje ei bok om brasiliansk samfunnsliv dei siste 100 åra, og om aktuelle strøymingar i dagens samfunn. Men klart, for den som korkje har interesse for fotball eller for Brasil er nok utbyttet av boka noko avgrensa.
Lien har levert eit imponerande stykke journalistisk arbeid med denne boka. Han har gått grundig til verks med kjeldemateriale frå aviser og andre trykte og elektroniske medier, han har intervjua eit stort utval av menneske; fotballspelarar, samfunnsvitarar, politikarar, fotballfans og «mannen i gata», han har sett eit utal av fotballkampar, både store prestisjeoppgjer, kampar mellom småklubbar, og løkkefotball, og knyter desse opplysningane og inntrykka saman til ei heilheitleg historie.
Dei fleste har vel fått med seg at det skal arrangerast fotball-VM i Brasil om nokre dagar, og for mange framstend det som uforståeleg at store delar av den ellers fotballgalne befolkninga i Brasil protesterer mot gjennomføringa av arrangementet. Forfattaren teiknar eit overtydande bilete av korleis korrupsjon og maktmisbruk gjennomsyrer det nasjonale fotballforbundet, og korleis arrangementet har blitt eit verkty for å styre offentlege midlar over i lommene til makteliten. Ein kan t.d. ikkje anna enn finne det motbydeleg at leiaren for forbundet har bakgrunn frå militærdiktaturet på 70-talet, og held fram med å styre forbundet etter dei same prinsippa.
Ja, eg skal til Brasil i sommar. Ja, eg skal sjå fotballkampar, i det minste på TV. Men etter å ha lest denne boka må eg innrømme at det blir med ein sterk bismak.
Ingen diskusjoner ennå.
Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verketVi ser det igjen og igjen. Idretten tiltrekker seg en spesiell type mennesker: Folk som har jobbet innen totalitære styresett. Som ikke klarer å takle en demokratisk virkelighet. De finner tydeligvis et spillerom i sportsadministrasjonen som ikke finnes ellers i samfunnet.
Da Tyskland begynte å spille "morsom" fotball et stykke ut på 2000-tallet, mente noen hovedgrunnen var påvirkningen fra innvandrere, og viste for eksempel til at midtbanespilleren Mezut Özil hadde tyrkiske besteforeldre.