2021
Forlag Canongate Books Ltd
Utgivelsesår 2013
Format Hardcover
ISBN13 9780857868756
Språk Engelsk
Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!
Denne likte eg. Eg syns fortellinga er god, og språket er også det (las den på engelsk). Det er lett å sette seg inn i handlinga, og eg fekk raskt sympati med hovudpersonen. Han er ein alien som er sendt til jorda for å øydeleggje informasjon, men dette får han etter kvart moralske kvaler med. Det er interessant å følgje utvikling hans, og korleis han utvikler forhald til personane rundt seg. Ei fin og på enkelte måtar litt rørande bok.
Det einaste eg har problem med er kva sjanger eg skal plassere boka i. På mange måter er det sci-fi, men etter mi meining ganske "lett" sci-fi. Lett å sette seg inn i og lett å lese. Men, på mange måter tenkte eg meir på den som ein slags "vanleg" roman, sidan scifi elementa ikkje var så framtredande.
Jeg er svak for sære, bittersøte og tankevekkende fortellinger, og la umiddelbart merke til potensialet denne tittelen satt på da jeg snublet over den på goodreads. Den skuffet forsåvidt ikke, men var kanskje litt overfladisk og lett til å bli en favoritt. Science fiction for folk som ikke leser science fiction?
Vaskeseddelen gir et litt skjevt inntrykk av hva som faktisk skjer. Jeg trodde den skulle handle om en matteprofessor som løser en av de største gåtene innen matematikk for deretter å falle utfor kanten og få en blackout. Du vet, som et resultat av at han har lagt enormt press på seg selv. Det er på ingen måte uhørt at det går over styr for mattegenier, og det blir for eksempel portrettert i filmen Pi. Slik var det ikke i denne boka: grunnen til at professoren forsvinner og oppfører seg rart, er at en alien har overtatt kroppen hans. Intet mindre. Denne utenomjordingen har blitt sendt hit for å hindre at løsningen på matteproblemet (Riemann-hypotesen, for å være eksakt) blir offentlig. Hvorfor? Vi mennesker er ikke klar for konsekvensene enda.
Bokas jeg, som nå overtar livet til professoren, har som jobb å eliminere alle som kan ha fått nyss om nyheten, men så enkelt blir det jo ikke. Alt han vet om menneskers avskyelighet blir satt på prøve i møte med enkeltindivider. Joda, menneskene ødelegger alt vi kommer over, vi gjør mer skade enn noen annen art får til, og vi utvikler teknologien vår raskere enn vi utvikler den nødvendige modenheten (her ligger ting som atombomben i kortene, i tilfelle det ikke var klart). Vi motiveres av penger, og fasade og annerkjennelse betyr alt. Men… enkeltpersoner er jo ikke nødvendigvis sånn? Og hvordan forklarer man alle de menneskene som ikke motiveres av heder og ære? Jobben til bokas jeg blir straks svært komplisert, og mens arbeidsgiverne hans blir stadig mer utålmodig, blir jeget stadig mer glad i mennesker.
Jeg minnes det jeg lærte om formalistene da jeg tok Litteraturvitenskapelige grunnproblemer på UiO. For formalistene handlet litteratur blant annen om fremmedgjøring (Defamiliarization). Det vil kort og greit si at man ser helt vanlige ting i et nytt lys. Noen ting blir så rutine for oss at vi glemmer om vi har gjort det eller ei (slo jeg av lyset? Lukket jeg vinduet? Låste jeg døra?), og litteraturen kan være med på å minne oss på dette. Å la øynene hvile på noe er ikke det samme som å se det. I denne romanen blir mange av de tingene vi gjør uten å tenke videre på det observert gjennom øynene for en som bokstavelig talt observerer alt for første gang. Det er en fornøyelig opplevelse, dog ikke noe nytt element innen science fiction.
Når det er sagt, er den ikke særlig tung. Den ligger liksom og dupper, der den av og til begynner på et potensielt dypdykk, men likeledes flyter opp igjen kjapt etterpå. Det er ikke det at det gjør noe, og det er antageligvis akkurat sånn den bør være med den målgruppen jeg tror den har. Scifi-fans vil ikke finne noe nytt her, men folk som har lite eller ingen erfaring med science fiction og dets potensiale vil muligens kunne bli nysgjerrig på sjangeren gjennom at The Humans. Den er rar, morsom, trist og inspirerende, og jeg koste meg med den. Utfordrende var den ikke, men det tror jeg ikke den har ambisjoner om å være heller.
Et av høydepunktene? De 97 punktene i kapittelet “Advice for a human”. De var så fine å lese. Boka er verdt å lese nesten bare for disse rådene. Ellers er jeg, som nærer en kjærlighet (uten at det innebærer talent) til matematikk, begeistret for hvordan forfatteren skildrer matte gjennom fortellingen. Det er liksom en del av kjernen. Stemmen til jeget er også fin, i all sin utenomjordiskhet og naivitet.
I etterordet forteller forfatteren at ideen til romanen kom da han i en periode slet mye med panikkangst og følte seg fremmedgjort fra mennesker flest. Det høres logisk ut, og boka kan fint leses som en kommentar på hvordan psykiske sykdommer kan føre til at mennesker føler seg isolert og fremmedgjort uten at menneskene rundt automatisk forstår greia. Jeg koste meg med den, det var ei sånn bok man kan hvile hjernen litt med uten at den er dum eller teit. Den var fengende, og jeg leste mens jeg gikk. Om jeg skulle anbefale en inngangsport til typiske sci fi-temaer, ville jeg glatt nevne denne, og om jeg skulle anbefale en litt trist men mest hyggelig fortelling til hvem som helst, kan jeg også fint trekke frem The Humans. Romanen har definitivt gitt mersmak, og jeg kommer nok til å sjekke ut flere bøker fra denne forfatteren.
Artig bok utenom det vanlige!
The Humans er en fornøyelig roman. Som flere av Haigs bøker krysser den litt mellom sjangere. The midnight Library var både en roman og en fantasy, mens denne har elementer vi ville kalle sci-fi. En roman som krysser sjangere på denne måten kan vi også kalle magisk realisme. Tenk på Haruki Murakami. Han har elementer i romanene sine som ikke tilhører vår verden. Det samme med Haig.
Jeg anbefaler The Humans som en fornøyelig roman. Den er litt humoristisk, litt romantisk, litt sci-fi og litt filosoferende. Men det funker.
Hele min omtale finner du på bloggen min Betraktninger
Ingen diskusjoner ennå.
Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verketPrøver meg igjen med årets leseutfordring.
Her er den:
A book published in 2022: Maren Skolem - «Hva jeg gjorde med pengene»
A book set on a plane, train, or cruise ship: Agatha Christie - «Mord på Nilen»
A book about or set in a nonpatriarchal society: Ruthanna Emrys - «A Half-Built Garden»
A book with a tiger on the cover or "tiger" in the title: Tae Keller - «When You Trap A Tiger»
A sapphic book: Sarah Gailey - "Upright Women Wanted"
A book by a Latinx author: Yuri Herrera - «Kroppsvandrere»
A book with an onomatopoeia in its title: Mark Haddon - «Boom!»
A book with a protagonist who uses a mobility aid: Leigh Bardugo - «Six of crows»
A book about a "found family": Becky Chambers - «To be taught, if fortunate»
An Anisfield-Wolf Book Award winner: Jesmyn Ward - «Sing, Unburied, Sing»
A #BookTok recommendation: Matt Haig - «The Midnight Library»
A book about the afterlife: Elif Shakar - «Ten minutes and thirthy-eight seconds in this strange world»
A book set in the 1980s: Taylor Jenkins Reid - «Malibu Rising»
A book with cutlery on the cover or in the title: Maggie O’Farrell - «Instructions for a heatwave»
A book by a Pacific Islander author: Witi Ihimaera - «The whale rider»
A book about witches: Andrzej Sapkowski - «The time of contempt»
A book becoming a TV series or movie in 2022: Charles Dickens - «A Christmas carol»
A romance novel by a BIPOC author: Soniah Kamal - «Unmarriageable: Pride and Prejudice in Pakistan»
A book that takes place during your favourite season: Stephanie Perkins (editor), med flere: «Summer Days & Summer Nights»
A book whose title begins with the last letter of your previous read; Andrzej Sapkowski - "Sword of Destiny" (boka jeg fullførte før det het "Medieval Lives"
A book about a band or musical group: Jennifer Egan - «A Visit From The Goon Squad» (litt tynt, men ok)
A book with a character on the ace spectrum: Jordan Ifueko - "Raybearer" (Dayo)
A book with a recipe in it: J. K. Rowling - «Harry Potter and the Chamber of Secrets»
A book you can read in one sitting: Roald Dahl - «Mathilda»
A book about a secret: Elly Griffiths - «The Crossing Places (Ruth Galloway series #1)
A book with a misleading title: Louise Penny - «Still life»
A Hugo Award winner: Martha Wells -«All systems red» (series winner)
A book set during a holiday: Agatha Christie - «Evil under the sun»
A different book by an author you read in 2021: Charles Dickens - «Great Expectations»
A book with the name of a board game in the title: Stanislav Lem - «Solaris»
A book featuring a man-made disaster: Abid Raja - "Min skyld" (sosial kontroll, religion, mistillit til samfunn)
A book with a quote from your favourite author on the cover or Amazon page: Victoria Schwab - «The invisible life of Addie LaRue» (Neil Gaiman)
A social-horror book: Stephen Graham Jones «The only good Indians»
A book set in Victorian times: Sir Arthur Conan Doyle - «The Return of Sherlock Holmes»
A book with a constellation on the cover or in the title: Matt Haig - “The humans”
A book you know nothing about: Elif Shakar - «Ten minutes and thirthy-eight seconds in this strange world»
A book about gender identity: Kacen Callender - «Felix Ever After»
A book featuring a party: Jo Nesbø - «Kongeriket»
An #OwnVoices SFF (science fiction and fantasy) book: Yoon Ha Lee - «Phoenix Extravagant»
A book that fulfils your favourite prompt from a past POPSUGAR Reading Challenge: Bergljot Hobæk Haff - «Skammen» (a book with two characters that are twins fra 2018)
Advanced:
A book with a reflected image on the cover or "mirror" in the title
A book that features two languages: C. J. Cherryh - «Foreigner»
A book with a palindromic title
A duology (1): Gudrun Skretting - «Tre menn til Vilma»
A duology (2)
A book about someone leading a double life: Abida Raja - «Frihetens øyeblikk»
A book featuring a parallel reality: Matt Haig - «The Midnight Library»
A book with two POVs
Two books set in twin towns, aka "sister cities" (1): Elif Shakar - «Ten minutes and thirthy-eight seconds in this strange world» (Istanbul)
Two books set in twin towns, aka "sister cities" (2): Soniah Kamal - «Unmarriageable: Pride and prejudice in Pakistan» (Lahore, gjenbruk av bok)
1. A second-person narrative: N. K. Jemisin - «Emergency Skin»
2. Featuring a library or bookstore: Matt Haig - «The Midnight Library»
3. Title starting with the letter «E»: Agatha Christie - «Evil under the sun»
4. Title starting with the letter «F»: Kacen Callender - «Felix Ever After»
5. Chapters have titles: Stanislaw Lem - «Solaris»
6. Household object on the cover: Maggie O’Farrell - «Instructions for a heatwave»
7. A non-fiction bestseller: Håkon Høydal - «Abida Raja. Frihetens øyeblikk»
8. Involving the art world: Yoon Ha Lee - «Phoenix Extravagant»
9. A book that sparks joy: Gudrun Skretting - «Tre menn til Vilma»
10. A book based on a real person: Anonymous - «Becoming Duchess Goldblatt»
11. A book with less than 2022 Goodreads rating: Cat Jarman - «River Kings»
12. Set on at least two continents: Irene Vallajo - «Evigheten i et siv»
13. Includes a club: J. K. Rowling - «Harry Potter and the Chamber of Secrets» (the dueling club)
14. A character with superhuman ability: Andrzej Sapkowski - "Sword of Destiny"
15. A five-syllable title: Taylor Jenkins Reid - «Malibu Rising»
16. A book you’ve seen someone reading in public: Sarah Gailey - «Upright Women Wanted»
17. A book picked based on its spine: Leigh Bardugo - «Six of crows»
18. Jane Austen-inspired: Soniah Kamal - «Unmarriageable: Pride and prejudice in Pakistan»
19. A book that has an alternate title: Agatha Christie - «The Sittaford Mystery»
20. Related to the word «gold»: Jo Nesbø - «Doktor proktor og det store gullrøveriet»
21. Published by Simon & Schuster: Stephen Graham Jones «The only good Indians»
22. An unlikely detective: Elly Griffiths - «The Crossing Places (Ruth Galloway series #1)
23. Author with an X, Y or Z in their name: Andrzej Sapkowski - «The Time of Contempt»
24. Addresses a specific topic: Jesmyn Ward - «Sing, Unburied, Sing» (indirekte, rasisme/slaveri)
25. A wealthy character: Agatha Christie - «Mord på Nilen»
26. Has an “author’s note”: Tae Keller - «When You Trap A Tiger»
27. Includes a map: Elif Shakar - «Ten minutes and thirthy-eight seconds in this strange world»
28. Award-winning book from your country: Bergljot Hobæk Haff - «Skammen»
29. Over 500 pages long: Charles Dickens - «Great Expectations»
30. Audiobook narrated by the author: Abid Raja - «Min skyld»
31. Technology-themed: Martha Wells - «All systems red»
32. A book that intimidates you: Victoria Schwab - «The invisible life of Addie LaRue»
33. A bilingual character: Witi Ihimaera - «The whale rider»
34. Author’s photo on the back cover: Becky Chambers - «To be taught, if fortunate»
35. From the villain’s perspective: Matt Haig - “The Humans” (starter som «the villain»)
36. Recommended by your favourite author: Ruthanna Emrys - «A Half-Built Garden»
37. Set in a rural area: Ann Cleeves - «The Crow Trap»
38. Don’t judge a book by its cover: Richard Matheson - «I am legend»
39. A middle-grade novel: Roald Dahl - «Matilda»
40. A book with photographs inside: Terry Jones - «Terry Jones’ Medieval Lives»
41. Involves a second chance: Jennifer Egan - «A Visit From The Goon Squad» (Scotty bl. a.)
42. An indie read: Yuri Herrera - «Kroppsvandrere» (utgitt av indieforlaget «& Other Stories» på engelsk)
43. Author who’s published in more than one genre: Sir Arthur Conan Doyle - «The return of Sherlock Holmes» (har også skrevet scifi)
44. An anthology: Stephanie Perkins (editor), med flere: «Summer Days & Summer Nights»
45. A book with illustrated people on cover: C. J. Cherryh - «Foreigner»
46. A job title in the title: Jo Nesbø - «Kongeriket»
47. Read during the month of November: Mark Haddon - «Boom»
48. Redo one of this year’s previous prompts but with a different genre: Louise Penny - «Still life» (Involving the art world)
49. Book title starts with the same letter as your first name: Mimir Kristjansson - «Jon Michelet - En folkets helt»
50. A person of color as the main character: Jordan Ifueko - «Raybearer»
51. The word “game” in the title: Caimh McDonnell - «The final game»
52. Published in 2022: Maren Skolem - «Hva jeg gjorde med pengene»