Vi ses der oppe

av (forfatter) og Christina Revold (oversetter).

Aschehoug 2015 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.81 (31 terningkast.)

58 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Åsmund Ådnøys eksemplar av Vi ses der oppe

Lesetilstand

Leser denne nå

Hylle

Skjønnlitteratur

Lesedato

Ingen lesedato

Favoritt

Ingen favoritt

Terningkast

Min omtale

Se min omtale

Omtale fra forlaget

Første verdenskrig er slutt. To mildt sagt skadeskutte unge menn står igjen etter at blodbadet er over. I en tid da landet ser ut til å minnes sine døde mer enn dem som overlevde, utvikler de den mest utspekulerte og umoralske svindelen som tenkes kan. Og på sin vei fra heltemodig kamp til undergraving av et seiersrikt fedreland, oppdager de hvilket ettermæle de avdøde er tiltenkt.
Pierre Lemaitre har en fantastisk evne til å bygge opp en fortelling som er grotesk og blodig og samtidig full av svart humor. Han klarer faktisk kunststykket å gjøre sine to kriminelle hovedpersoner sympatiske. Og mens de setter sin utspekulerte plan ut i livet, starter den ville feiringen av freden og en forhåpentlig lys framtid.
Forfatteren, som er blitt hyllet for sine kriminalromaner, avdekker illusjoner, synliggjør dobbeltmoral og driver leseren gjennom en spennende men akk så hjerteskjærende roman. For denne boken mottok Lemaitre Goncourt-prisen, den største franske litterære prisen, i 2013.

Bokdetaljer

Forlag Aschehoug

Utgivelsesår 2015

Format Innbundet

ISBN13 9788203371035

EAN 9788203371035

Omtalt tid 1918-1939 1914-1918

Omtalt sted Paris

Språk Bokmål

Sider 575

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

7 15 7 1 0 1

Bokomtaler

Denne teksten røper noe fra handlingen i en bok. Klikk for å vise teksten.
Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det tar 290 sider før denne boka kommer til plottet: De to eks-soldatene Edouard og Albert klekker ut en plan for å svindle franske kommuner for store verdier. Metoden er å selge minnesmerker (som aldri kommer til å bli produsert) til alle stedene i Frankrike som ville hedre sine falne etter første verdenskrig.

Denne boka tar mål av seg til å være et dickensk eller balzacsk karneval. Her er det nok av typer som nesten er parodier på seg selv i all sin enkelhet. Skurken er ond, kvinnene er stort sett objekter for menns grådige blikk og fingre og de to hovedpersonene er kanskje litt sjarmerende. Men jeg ble ikke engasjert av denne romanen, kanskje fordi den faller litt mellom flere stoler. Det er en kritikk av Frankrike etter første verdenskrig, som sikkert ligner på hvordan andre land behandler sine hjemkomne soldater. Krim-intrigen er for enkel til at den forsvarer en bok på nesten 600 sider, og grusomhetene i skyttergravene er bedre beskrevet i andre bøker. En allvitende forteller prøver å piffe opp alt sammen, men virket mest krampaktig på meg.

Min favorittbok om første verdenskrig er fortsatt Krig og terpentin av Stefan Hertmans.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sprelske innfall i en dyster etterkrigstid

Boka starter lovende med en dramatisk episode helt på slutten av 1. verdenskrig. Alle vet at krigen snart er over, men likevel fortsetter kampene. For noen offiserer er det siste sjanse til å vinne ære selv om det skjer på bekostning av sine egne menige soldater. De to menige soldatene, Albert og Édouard overlever såvidt. Henri Pradelle er den kyniske offiseren. Vi skal følge alle tre videre i romanens 461 sider.

Deretter blir forfatteren mest opptatt å videreutpensle karakterene sine uten at det egentlig skjer så mye i et Paris som er helt utmattet etter krigen, selv om franskmennene kan erklære seg som vinnere.

Spennende avslutning
Først i siste del av boka lanseres svindelforsøkene som den engelske boktittelen viser til. Det er spennende fortalt, selv om Lemaitre hele tiden minner oss om at Albert egentlig er en timid og nervøs person, også når han utfører en serie risikofylte handlinger. Édouard derimot er vågehalsen, trass i at han nettopp mangler både underkjeven og den øvre delen av halsen.

Lemaitre hevder at flere av de kriminelle handlingene i boka bygger på kjente skandaler ved utbyggingen av de massive krigskirkegårdene i Nord-Frankrike etter 1. verdenskrig. Norsk tittel: Vi ses der oppe (Aschehoug 2015).

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Ingen sitater ennå.


Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Romaner å lese ved 100 års markeringen


Godt sagt! (2) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

  • "Storm i Havana" av Leonardo Padura
  • "Diktator" av Robert Harris
  • "Tilgivelse" av Patrick Flanery
  • "Den siste som skal dø" av Gregg Hurwitz
  • "Djevelens kobber - krim" av Alf R. Jacobsen
  • "Ruinenes form" av Juan Gabriel Vásquez
  • "Den andre søvnen" av Robert Harris
  • "Den hjelpsomme okkupanten - roman" av Kjersti Ericsson
  • "Gutt sluker universet" av Trent Dalton
  • "Navnenes hus" av Colm Tóibín
  • "Kvinnen uten ansikt" av Robert Dugoni
  • "München" av Robert Harris
Alle bokanbefalinger for dette verket