Gregorius

roman

av (forfatter) og Bodil Engen (oversetter).

Bazar 2005 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.75 (4 terningkast.)

19 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos ark.no

Åsmund Ådnøys eksemplar av Gregorius - roman

Lesetilstand

Har lest denne

Hylle

Skjønnlitteratur

Lesedato

2021

Favoritt

Ingen favoritt

Terningkast

Min omtale

Se min omtale

Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Pastor Gregorius er en av hovedpersonene i Hjalmar Söderbergs hundre år gamle klassiker Doktor Glas. Han betegnes som en av den svenske litteraturens mest avskyelige personer, og når doktor Glas til slutt berøver ham livet, fremstår det hele som en velgjerning. I denne romanen forteller pastoren selv om det som skal bli hans siste sommer. Vi får høre om hans oppvekst som eksemplarisk sønn, om hans dype og skamfylte forelskelse i Helga, som senere skal bli hans andre hustru. Når hustruens utroskap blir åpenbar for han, kastes han ut i en malstrøm av følelser; fortvilelse, selvforakt og en paradoksal håpefullhet. Forfatteren skildrer Gregorius som en redd og usikker mann, en som gjennom sitt yrke møter mennesker som tørster etter kjærlighet, samtidig som de rygger for den. Han tvinges til slutt å innse at dette også gjelder han selv.

Omtale fra forlaget

Bokdetaljer

Forlag Bazar

Utgivelsesår 2005

Format Innbundet

ISBN13 9788280870698

EAN 9788280870698

Språk Bokmål

Sider 425

Utgave 1

Tildelt litteraturpris Augustprisen. Skjønnlitteratur 2004

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

1 1 2 0 0 0

Bokomtaler

Pastor Gregorius er helt der oppe i toppen av skurkelista i svensk skjønnlitteratur, sammen med Ridder Kato, Tengil og Frøken Prysselius.

Pastoren er den ene siden av trekantdramaet i klassikeren Doktor Glas av Hjalmar Söderberg. Hovedpersonen i den romanen er doktoren, som går rundt og drømmer om å sette noen skikkelige spor etter seg her på kloden.

Romanen fra 1905 oppleves like frisk i dag, og skapte skandale da den ble utgitt. Historien fortelles i dagbokform. Gradvis overbeviser doktor Glas seg selv om at ugjerningene han har tenkt å begå, er på sin plass. I Söderbergs bok fra 1905 er pastor Gregorius en hundre prosent forkastelig fyr. All vår sympati går til den stakkars kona hans og litt til legen Glas.

99 år etter at Doktor Glas ble utgitt, kom Bengt Ohlssons "mot-bok", Gregorius (2004). Der fortelles historien fra prestens side. Doktor Glas har bare en liten rolle i denne romanen. Det meste handler om forholdet mellom pastoren og den unge kona hans, Helga. På mange måter kan boka minne om Madame Bovary av Gustave Flaubert, i måten den skildrer et skakt ekteskap hvor en uelsket mann nekter å innse realitetene og katastrofen siger på.

Gregorius er altså en slags "origin story", som Hollywood elsker å lage nå for tida. Den er absolutt ikke forsvarsskrift for presten Gregorius. Han er en selvgod overgriper i Ohlssons roman. Han er også full av tvil, beslutningsvegring, selvrettferdighet og komplekser. Etter 427 sider med Ohlssons presise prosa fortalt fra prestens synsvinkel, framstår pastoren som en mann det er ubehagelig lett å kjenne seg igjen i. Han ser verden gjennom et slør av tvil og tristesse, men depresjonen er så godt formulert av sidene fyker av gårde:

"I det siste har jeg begynt å undre på om det er mulig å leve et helt liv uten å ta del i det. Og livet ditt står der, som et par sko i hallen, og blir aldri brukt til noe. […] Gud har satt frem skoene til meg. Tålmodig, år etter år, hele tiden i en ny størrelse, slik at jeg bekvemt skal kunne sette føttene i dem og gå ut i verden og møte menneskene der. Men føttene mine vil absolutt ikke ned i de skoene. Jeg forstår ikke hvorfor."

Hvis du har lest Doktor Glas, kommer ikke slutten som en overraskelse. Du bør lese begge bøkene, en gammel og en moderne klassiker. Inntrykket jeg satt igjen med etter at jeg hadde lest de to bøkene, var at presten og legen var mindre ulike enn romanfigurene kan forestille seg: To menn som lengter etter sannhet, og etter et annet liv. Akk.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

I det siste har jeg begynt å undre på om det er mulig å leve et helt liv uten å ta del i det. Og livet ditt står der , som et par sko i hallen, og blir aldri brukt til noe.

Godt sagt! (14) Varsle Svar

Hvis man betrakter et fremmed menneske tilstrekkelig lenge og inngående, virker vedkommende etter en stund ikke fremmed lenger, for da har man ubevisst utstyrt personen med de egenskaper vil at den skal ha.

Godt sagt! (10) Varsle Svar

Jeg kommer bare til å stirre på henne. Jeg vet hvilken type blikk som biter på løgnere. Jeg ser ikke på dem med avsky eller bebreidelse. jeg ser på dem med medlidenhet. Kom ut derfra, skal jeg tenke. Forlat din liksomverden. Jeg vet hvor ulykkelig du blir av å vanke der inne.

Godt sagt! (10) Varsle Svar

"Alle vellykkede bedragere sørger for å ha et skalkeskjul. men det holder ikke med hvilke skalkeskjul som helst. Man må vie det stor omsorg og legge sin sjel og sin hjerte i det. Hvis man trykker falske pengesedler i kjelleren, og man har åpnet en frisørsalong oppe for å dekke over sin kriminelle virksomhet, må man gå inn for frisørsalongen med minst like mye liv og lyst som for seddeltrykkeriet. Og jo mer du tenker på deg selv som frisør, desto bedre utsikter har du til å kunne fortsette med falskmynteriet. Kort sagt, jo bedre du er til å lure deg selv, desto bedre blir du til å lure dine omgivelser.

Godt sagt! (9) Varsle Svar

Han er knapt til å kjenne igjen. Jeg har bare møtt ham én gang. Da var ansiktet hans fullt av liv. Han forsøkte riktignok å skjule det meste av det som foregikk under overflaten, men det er liv det også.

Godt sagt! (9) Varsle Svar

Sorgen er som et forskremt dyr. I begynnelsen er den lett å jage på flukt. Så smyger den seg stadig nærmere, og før eller senere har man den inne på tunet. Og der blir den.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Siden har jeg erkjent at det for min hustru er forbundet med en slags pervertert trygghet å synes dårlig om seg selv. Det er simpelthen noe hjemmevant. Hun synes ikke hun fortjener nor bedre. Agnes forsyner henne beredvillig med denne vanedannende giften, og det eneste jeg kan gjøre, er tålmodig å forsyne henne med kjærlighetens motgift, og innimellom minne henne om at hun er god nok akkurat som hun er.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Vi går resten av livet og føler oss ufullstendige, halvferdige, sammenraskede, og samtidig som vi aldri finner oss til rette i det skinnende nye livet , kan vi heller ikke vende tilbake til det gamle, som vi en gang så inderlig ønsket oss bort fra, for de gjenværende der ser skjevt til oss, og språket som vi en gang snakket, er gått ut av tiden og blitt umoderne, og det gamle livet er tapt for alltid; de lever bare videre i minnene, kanskje ikke en gang der.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Iblant tror jeg det bare er en eneste ting som har drevet meg, , og det er drømmen om en gang å nå så høyt og komme i besittelse av såpass respektinngytende embede at jeg aldri mer skal behøve å kjenne hvordan skammen lammer meg.
Sett fra det perspektivet fremstår livet mitt som uutholdelig meningsløst.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

dette er den andre siden av ensomheten. Den gode siden.
Det finnes faktisk en slik også.
Man kan gå omkring dagen lang og føle på hvor ensom man er i arbeidet og i ekteskapet, og at ansvaret er så tungt og arbeidsbyrden så stor, at ingenting blir gjort hvis man ikke gjr det selv. Man kan lengte bittert etter noen som sier: Det ser tungt ut, og du virker sliten, la meg hjelpe deg.
Men disse små, enkle tiltakene: papirbunken på sengen, smørbrødene på tallerkenen, en kopp kaffe....ingen annen ordnet det for meg. Men jeg gjorde det. Og det er som om noen kikker inn på meg gjennom en sprekk i veggen og smiler.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

  • "Farvel Norge - utvandringen til Amerika 1825-1975" av Sverre Mørkhagen
  • "Grevens tid - roman" av Karsten Alnæs
  • "Et hus til Mr. Biswas" av V.S. Naipaul
  • "Du er ikke sann" av Halfdan W. Freihow
  • "Barbara - roman" av Jørgen-Frantz Jacobsen
  • "Regnbuen" av D.H. Lawrence
  • "Doktor Glas" av Hjalmar Söderberg
  • "Tre søstre" av Anton Pavlovitsj Tsjekhov
  • "Den sjette klagesang" av William Brodrick
  • "Jakten på Sigurd Jorsalfare" av Øystein Morten
  • "Den hemmelige nattverden" av Javier Sierra
  • "Eugénie Grandet" av Honoré de Balzac
Alle bokanbefalinger for dette verket