Stasiland

av (forfatter).

Cappelen 2005 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.87 (23 terningkast.)

94 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Anne Merete Husøys eksemplar av Stasiland

Lesetilstand

Ingen lesetilstand

Hylle

Historie

Lesedato

Ingen lesedato

Favoritt

Ingen favoritt

Terningkast

Ingen terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

I 1989 faller Berlin-muren, kort tid etter oppstår et forent Tyskland, og Øst-Tyskland opphører å eksistere. Forfatteren har møtt ei rekke mennesker og viser hvordan systemet påvirka, kontrollerte og manipulerte innbyggerne i Øst-Tyskland. Hun intervjuer både ofre for Stasi og tidligere Stasi-medlemmer og informanter.

Omtale fra forlaget

Bokdetaljer

Forlag Cappelen

Utgivelsesår 2005

Format Innbundet

ISBN13 9788202241513

EAN 9788202241513

Omtalt tid 1945-1999 2000-tallet

Omtalt sted Øst-Tyskland

Språk Bokmål

Sider 330

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

3 15 4 1 0 0

Bokomtaler

Denne teksten røper noe fra handlingen i en bok. Klikk for å vise teksten.
Godt sagt! (3) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

Helt til tidlig i 1970 årene pleide Stasi å styre vinkelen på folks antenner som hang ut gjennom vinduene, ved å skyve på dem hvis de hang mot vest. Senere gav de opp, for gledene ved søvndyssende kommersielle programmer overgikk tydeligvis farene ved nyhetsbulletiner fra den frie verden.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Stasi var besatt av detaljer, og mislyktes fullstendig i å forutsi slutten på kommunismen, og med den, slutten på landet. Mellom 1989 og 1990 ble det snudd opp ned: stalinistisk spionenhet den ene dagen, museum den neste. I løpet av sine 40 år frembrakte «firmaet» like mange dokumenter som alle dokumenter om tysk historie siden middelalderen. Hvis arkivmaterialet som Stasi hadde om sine landsmenn og -kvinner ble lagt etter hverandre, ville det danne en rekke som var 180 km lang.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Etter murens fall kalte mediene Øst-Tyskland "den mest perfekte overvåkningsstat til alle tider". Til slutt hadde Stasi 97 000 ansatte - mer enn nok til å overvåke et land på 17 millioner mennesker. Men det hadde også over 173 000 informanter blant befolkningen. I Hitlers tredje rike er det anslått at det var en gestapoagent per 2000 borgere, og i Stalins USSR var det en KGB-agent per 5 830 personer. I DDR var det en Stasi-offiser eller informant per 63 personer. Hvis deltidsinformanter er iberegnet, er det noen som anslår den forholdsmessige andelen så høy som en informant per 6,5 borgere.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Det var på kontorene at Stasi virkelig fikk vist hva de stod for, som nyskapere, som løgnere og tilbudsjegere som gikk Faust en høy gang. Dette rommet hvor et kompromiss ble tilbudt og avslått, og en sjel bendt ut av form for alltid.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Minner er, i likhet med så mye annet, upålitelige. Ikke bare på grunn av det de skjuler eller forandrer, men også på grunn av det de avslører.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

For at man skal kunne forstå et regime som DDR, må historiene til alminnelige mennesker bli fortalt. Ikke bare aktivitenes og de berømte skribentenes.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Fra 1989 til oktober 1990 raste debatten i Tyskland om hva man skulle gjøre med Stasi arkivene. Skulle de åpnes eller brenes ? Skulle de låses bort i 50 år og så bli åpnet, når alle menneskene de omtalte var døde, eller muligens tilgitt ? Hva var farene ved kunnskap ? Eller farene ved å ignorere fotiden og gjøre alt sammen om igjen, med andre farger på flagg eller halstørklær eller hjelmer ?.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

"Feilen DDR gjorde var å tvinge folk inn i en holdning som ble tolket som enten er du med oss, eller du er en fiende", sier den mørke mannen. " . Og hvis man begynte å tenke på seg selv som en fiende, må man spørre seg : "Hva gjør jeg her ? De ville ha alt innenfor sitt trange skjema, men livet passet rett og slett ikke inn i det".

Godt sagt! (3) Varsle Svar

I august 1961 gikk en nyrekruttert Stasi-ansatt ved navn Hagen Koch gjennom Berlins gater med et spann med maling og en kost, og malte opp linjene der muren skulle gå. Han var 21 år gammel, og han var generalsekretær Honeckers personlige kartograf. I motsetning til de fleste statsoverhoder trengte Honecker en personlig kartograf fordi han trakk opp nye grenser for den frie verden.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Det er en kunst, en grunnleggende politisk kunst, å ta omstendighetene som de kommer og tilskrive dem sin egen eller opposisjonens side. Det skjer en konstant tilpasning av virkeligheten slik at en blir uskyldig i forhold til sluttresultatet.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Bøker om DDR


Godt sagt! (4) Varsle Svar

I følge the Guardian


Godt sagt! (1) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

  • "Da øst ble vest - livet i Europa etter kommunismens fall" av Ingrid Brekke
  • "Polen - aske og diamanter" av Ingrid Brekke
  • "1947 - da vår verden ble til" av Elisabeth Åsbrink
  • "Theres" av Steve Sem-Sandberg
  • "Det var DDR - forteljingar om eit nedlagt land" av Astrid Sverresdotter Dypvik
  • "Berlinmuren - 13. august 1961 - 9. november 1989" av Frederick Taylor
  • "Berlinhistorier - kald krig i den delte byen" av Astrid Sverresdotter Dypvik
  • "Plan D" av Simon Urban
  • "Krig og diplomati - Oslo - Jerusalem 1978-96" av Odd Karsten Tveit
  • "Berlin - Moskva - en reise til fots" av Wolfgang Büscher
  • "Hviskerne - stillhet og frykt i Stalins Russland" av Orlando Figes
  • "1913 - århundrets sommer" av Florian Illies
Alle bokanbefalinger for dette verket