Ingen lesedato
Ingen favoritt
Ingen terningkast
Ingen omtale
Omtale fra forlaget
Hvordan sikrer vi en vekst og velferd som vi faktisk kan leve med i tiårene og hundreårene som kommer? Hva gjør vi når koronakrisen er over og vi skal få samfunnet på fote igjen? Med stor entusiasme og en populærvitenskapelig for midlingsevne av de sjeldne bygger Per Espen Stoknes bro mellom miljøbevegelsen, næringslivet og folk flest. Han lanserer et nytt og bærekraftig vekstparadigme som styrker håpet om å få til et helt nødvendig grønt skifte i både norsk og internasjonal økonomi.
Forlag Tiden
Utgivelsesår 2020
Format Innbundet
ISBN13 9788210057694
EAN 9788210057694
Språk Bokmål
Sider 430
Utgave 1
Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!
Ingen diskusjoner ennå.
Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verketTrær forårsaker en mengde kjemiske utslipp i form av oksygen samt avfall i form av løv som faller og greiner som knekker i stormkast. Og likevel er ikke for mange trær noe problem. Utslippene deres er et velkomment bidrag til atmosfæren. Til og med løvforurensingen er produktiv for jordsmonn, innsekter og sopp. Nei, det er ingen trebestandskrise selv om det er rundt tre billioner trær i verden.
Ideer smetter lett inn bak øynene våre, inn i hjernen og påvirker hva og hvordan vi legger merke til noe, hvordan vi betrakter ting og hvordan vi diskuterer. En ting er å ha en idé. Noe helt annet er det når idéen har deg. Vi har et munnhell som peker på denne dynamikken: "For den som bare har en hammer, ser alle problemer ut som en spiker".
[om sirkulær vekst] Denne typen sunn og opplivende vekst er inspirert av smartere utforminger som etteraper naturen og får energi fra sola. Den bygger på en bredere, dypere forståelse av penger og kapital og tilbyr en regenerativ modell for balansert økonomisk vekst. Dette er den hurtige veksten med drawdown-løsninger som kan begynne å reversere den globale oppvarmingen.
g = endringstakt i reelt BNP - det vil si økonomisk vekst (growth), i prosent per år. Det er dette man i dagligtalen snakker om når man sier at "veksten var 2 prosent".
[...]
rp = RPs endringstakt - det vil si vekst i ressursproduktiviteten i prosent per år. [...]
Som en variant av Thomas Pikettys berømte r>g kan vi nå definere grønn vekst på en helt enkel og likevel klinkende klar måte, med bare fire symboler:
Grønn vekst er: rp>g
Dette leses som "ressursproduktivitet er større enn den økonomiske veksten". Med andre ord: Veksten er grønn - eller beveger seg i det minste i en grønnere retning - om endringstakten i ressursproduktiviteten er større enn endringstakten i BNP. Det betyr mer immaterielle penger med stadig mindre materiell sløsing og avfall.