2017
Ingen favoritt
Ingen omtale
Omtale fra forlaget
Perlen som sprengte skjellet er en sterk og realistisk bok som skildrer kvinneliv i Afghanistan på begynnelsen av 1900-tallet og i vår egen tid. Kabul 2007: Taliban regjerer i gatene. Med en far som er rusavhengig og ingen brødre, er det sjelden Rahima og søstrene hennes får lov til å forlate huset for å gå på skolen. Deres eneste håp ligger i den eldgamle afghanske tradisjonen med bacha posh, som tillater Rahima å kle seg og bli behandlet som en gutt, helt til hun kommer i gifteferdig alder. Som gutt har hun en frihet hun bare kunne ha drømt om før, og som vil forandre henne for alltid. Men Rahima er ikke den første i familien som er gjenstand for denne skikken. Et århundre tidligere reddet hennes tippoldemor Shekiba seg selv og skapte seg et nytt liv på samme måte, en forandring som førte henne ut på en reise fra den avsidesliggende landsbyen og til rikdommen og overfloden i kongens slott i Kabul. «Nadia Hashimi har først og fremst skrevet en følsom og vakker familiehistorie. Denne engasjerende historien skildrer flere generasjoner og er et portrett av Afghanistan med all sin forvirrende og gåtefulle storhet. Samtidig gir den et bilde av den kampen afghanske kvinner fortsatt må kjempe.» Khaled Hosseini, forfatter av Drageløperen «Et fascinerende innblikk i livet til afghanske kvinner som tilhører ulike generasjoner og er skilt av store avstander, men som likevel har mye felles. Dette er en historie som får deg til å tenke.» Shilpi Gowda, forfatter av Indias datter «Hashimi vever sammen to oppslukende fortellinger i sin episke og fascinerende debut.» Booklist (starred review) «Perlen som sprengte skjellet er en fortelling som blir værende hos meg. Jeg leste hele natten for å bli ferdig…» Bookreporter.com «En poetisk, hjerteskjærende dokument over fortiede liv.» Kirkus Reviews
Forlag Cappelen Damm
Utgivelsesår 2015
Format Innbundet
ISBN13 9788202420017
EAN 9788202420017
Omtalt tid 1900-1945 2010-2019
Språk Bokmål
Sider 458
Utgave 1
Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!
På ferie er det obligatorisk med masse lesestoff, og i den forbindelse fikk jeg anbefalt av min kjære svigermor å lese denne boken. Noe som etter min smak var en helt "super" anbefaling. Boken tar for seg historiene til to kvinner fra Afghanistan, som er i familie og samtidig oppvokst i to forskjellige tidsepoker. Den viser med andre ord utvikling, endringer og tilbakegang for kvinner i Afghanistan.
Fra tidligere har jeg lest bøkene "Tusen strålende soler", "Drageløperen" og "Der gud gråter", og denne boken var således et suverent supplement til de overnevnte titlene. Med andre ord kan jeg anbefale denne boken til dere som likte de overnevnte titlene.
Når det kommer til innholdet i boken, så ble jeg i starten av boken "noe" forvirret da det var utrolig mange navn av afghansk opprinnelse å forholde seg til. Men etterhvert ble det enklere å holde helhetsoversikten. Boken gir sterke skildringer, og er verdt alle minuttene det tar å lese boken. Anbefales!
Jeg har etter hvert lest ganske mange bøker med handling fra muslimske samfunn og med kvinner som hovedpersoner, og jeg mener fortsatt at det er viktig å sette seg inn i levesett, tenkemåte og samfunnsutvikling i slike samfunn. Men noen av disse bøkene mangler den litterære kvaliteten som skal til for å kunne kalles god litteratur. Dette er en av dem. Nadia Hashimi er født i USA av afghanske foreldre, og har trolig solid grunnlag for å skildre kvinneliv i Afghanistan i nåtid og fortid.
Men hun vil altfor mye. I store deler av boka graver hun seg ned i detaljer som ofte gjentar seg gang på gang og setter leserens tålmodighet på store prøver. Det er ikke nødvendig å mate leseren med teskje gang etter gang! I tillegg er synsvinklene noe forvirrende enkelte ganger, og setningsbygning og språk ganske repeterende. Jeg mistenker også oversetteren for å ha gått seg vill i syntaksen noen ganger.
De to historiene som er "sammenflettet" skildrer livet til to kvinner født med hundre års mellomrom, og vi forstår at i de mindre moderne områdene i landet har ikke kvinnelivet forandret seg vesentlig på disse hundre åra. Men de to historiene er så like at det faktisk blir kjedelig. Jeg må tilstå at jeg skumleste store deler av boka.
Det oppmuntrende ved "nåtidsfortellingen" var at hovedpersonen "kvinnet" seg opp og rømte til et krisesenter. Hvordan det gikk videre, vites ikke.
Sorry, her ble det bare en treer.
Et forferdelig liv.
Ingen diskusjoner ennå.
Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verketTil Afghanistans døtre: Måtte solen varme dere i ansiktet mens dere former veien videre.
Denne listen inneholder bøker jeg har lest i 2016. Inkluderer også bøker jeg har startet på tidligere, men som fullføres i løpet av dette året.
Målet er å lese minst en bok i uka!
Her er en oversikt over bøker jeg har lest i 2016. Bøkene legges kronologisk inn etter lesedato.