Historien om Spania

av (forfatter) og Hege Frydenlund (gjendikter).

Schibsted 2011 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.27 (15 terningkast.)

55 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp bøker hos haugenbok.no Kjøp boka hos Bookis!

Selg boken hos

Selg boka hos Bookis!

Kirsten Lunds eksemplar av Historien om Spania

Lesetilstand

Ingen lesetilstand

Hylle

Historie

Lesedato

Ingen lesedato

Favoritt

Ingen favoritt

Terningkast

Ingen terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Boka handler om Spanias historie, fra hulemaleriene blei skapt i Altamiragrotten for over 30.000 år siden og fram til Francos død i 1975. Har litteraturliste og register.

Omtale fra forlaget

Dette er en bok om Spanias lange - og ofte blodige - historie. Med sitt unike fortellertalent tar Lindqvist oss med på en fascinerende reise langt tilbake i tid. Han tar utgangspunkt i det tradisjonelle vendepunkt i spansk historie, det øyeblikk tidlig på 700-tallet da det frie Spania er sammentrengt til 140 menn i en hule i høyfjellet helt i nord. Én hard kjerne motstod den mauriske erobringen og begynte den syvhundreårige gjenerobringen. Derfra vender Lindqvist blikket enda lenger bakover, til en annen berømt hule i nærheten: Altamiragrotten med tilnavnet "steinalderens sixtinske kapell". Så blir det lange byks med mange høydepunkter og mye blod: romertiden, den kulturelle blomstringen under maurerne, maktkampen mellom Castilla og Aragon/Catalonia, conquistadorene, koloniene, stormaktstiden, inkvisisjonen, den spanske armada, gullalderen, arvefølgestriden - og frem til borgerkrigen og førti år under Franco. Han slutter med Francos død i 1975. Dette er en bok som burde ligge på alle Spania-turisters nattbord.

Bokdetaljer

Forlag Schibsted

Utgivelsesår 2011

Format Innbundet

ISBN13 9788251636247

EAN 9788251636247

Omtalt sted Spania

Språk Bokmål

Sider 431

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

1 5 6 3 0 0

Bokomtaler

Ingen omtaler ennå.

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

[Pave] Alexander 6. var aktiv til det siste på alle plan. Også på det horisontale.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Det er bare når man forstår fortiden at man kan si noe om fremtiden, ...

Godt sagt! (4) Varsle Svar

En del historikere skriver at Spania var det eneste landet i opplysningstidens Europa som forsøkte å bevare og forsvare sine posisjoner gjennom å gå baklengs inn i fremtiden.
Så massiv var motstanden mot alle forandringer at da Karl 3. forsøkte å innføre gatebelysning i Madrid , reagerte folk med så voldsomt raseri at det ble opptøyer. Alle lampene ble slått i stykker, og lyktestolpene ble rykket opp av bakken og fjernet.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Disse turistene fra Norden var jenter som åpenbart forsørget seg selv, og som - etter spanjolenes mening - av totalt uforståelige grunner ble sluppet utenlands uten noen form for mannlig eskorte. Mange av kvinnene fortalte dessuten at de var gift. Lokalbefolkningen var sjokkert. Spanjoler kom reisende helt fra Madrid for å studere disse merkelige skapningene.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Vi er like fine som kongen, bare fattigere.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Romerne bygde det veinettet som fremdeles er fundamentet for det spanske kommunikasjonssystemet. Brev kom ofte raskere frem til adressaten enn hva tilfellet er i dag. Det tok syv dager for nyheten om Neros død å nå frem til Hispania.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

I [1492] publiserte nemlig Spanias største humanist, Elio Antonio de Nebrija, den første grammatikken på det kastiljanske språket. Han var professor i retorikk i Salamanca da han overrakte [dronning] Isabella Europas første grammatikk for et moderne språk. Isabella var ikke nettopp kjent for sin høye utdannelse, og hun skal ha sett svært forvirret ut og spurt hva man skulle gjøre med en grammatikk. Nebrija svarte litt profetisk: 'Språket, Deres høyhet, er et imperiums fremste våpen.'

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Moriskene fikk forbud mot å ha lås på dørene sine, og badehusene deres, der de tok varme bad, ble erklært illegale. For som Filip 2. skrev: 'Denne ukristne vanen med å ta varme bad hver dag må umiddelbart opphøre.'

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Vi republikanere har mange profeter, men få politikere. Vi vet mye om idealer, men lite om erfaringer. Vi behersker alle universets tanker og filosofier, men vi snubler over det første hullet i veien.

( Emilio Castelar y Ripoll som kalte seg selv posibilista. Ca 1873.)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

De svenskene som vendte hjem, ble dømt til seks måneders fengsel, som var straffen for at de hadde brutt nonintervensjonsavtalen. Da de norske brigadistene kom hjem, ble de hyllet som helter i arbeiderpressen, mens borglige aviser påpekte det paradoksale i at man hyllet personer som hadde brutt norsk lov ved å dra til Spania. Ingen av brigadistene ble imidlertid straffeforfulgt.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket


Du vil kanskje også like

 • "1814 - krig, nederlag og frihet" av Rasmus Glenthøj
 • "Vekten av skyld - krigsminner i Tyskland og Japan" av Ian Buruma
 • "Spansk gullalder og arven fra jøder og muslimer" av Knut Aukrust
 • "Tilgivelse" av Patrick Flanery
 • "Første verdenskrig - en kort historie" av Norman Stone
 • "Attila - barbarkongen som utfordret Romerriket" av John Man
 • "Dynasti - huset Cæsars vekst og fall" av Tom Holland
 • "Tredveårskrigen - en europeisk katastrofe 1618-1648" av Dick Harrison
 • "Hannibals krig - Kartagos kamp mot romerne" av John Peddie
 • "1812 - Napoleons russiske tragedie" av Adam Zamoyski
 • "1914 - inn i katastrofen" av Roy Andersen
 • "Den store ensomme - en biografi om Ludvig Holberg" av Lars Roar Langslet
Alle bokanbefalinger for dette verket