Travesti

roman

av (forfatter) og Steinar Lone (forfatter).

Bokvennen 1998 Heftet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.00 (3 terningkast.)

24 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Emilias eksemplar av Travesti - roman

Lesetilstand

Har lest denne

Hylle

Ingen hylle

Lesedato

Ingen lesedato

Favoritt

Ingen favoritt

Terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Travesti betyr forkledning - særlig menn som kler seg ut som kvinner. Men i litterær sammenheng betyr det omtrent det samme som parodi, og begge betydninger spiller med i denne sammensatte romanen om pubertet og nevrose. Hovedpersonen, den framgangsrike forfatteren Victor, har søkt tilflukt på et kursted i Karpatene for å prøve å komme til bunns i sin nevrose, en nevrose som han tror skyldes en hendelse på en sommerleir: En av skolekameratene kledde seg ut som kvinne og la an på Victor. Siden da har han hatt flere perioder med innleggelser på nerveklinikker og plagsomme hallusinasjoner.

Omtale fra forlaget

Travesti betyr forkledning - særlig menn som kler seg ut som kvinner. Men i litterær sammenheng betyr det omtrent det samme som parodi, og begge betydninger spiller med i denne sammensatte romanen om pubertet og nevrose. Hovedpersonen, den framgangsrike forfatteren Victor, har søkt tilflukt på et kursted i Karpatene for å prøve å komme til bunns i sin nevrose, en nevrose som han tror skyldes en hendelse på en sommerleir: En av skolekameratene kledde seg ut som kvinne og la an på Victor. Siden da har han hatt flere perioder med innleggelser på nerveklinikker og plagsomme hallusinasjoner.

Bokdetaljer

Forlag Bokvennen

Utgivelsesår 1998

Format Heftet

ISBN13 9788274880887

EAN 9788274880887

Serie Nye tendenser

Språk Bokmål

Sider 103

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

0 0 3 0 0 0

Bokomtaler

Ingen omtaler ennå.

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Som alltid kjente jeg meg som en utstøtt fra mine skolekameraters verden. Jeg hadde vent meg til tanken på at det bare fantes en eneste framtid for meg: et kvistværelse med skråtak, en stol, et bord og en seng der jeg skulle henslepe resten av livet - et kort liv, ikke mer enn førti år - med å skrive en uferdig og uleselig roman, som de ville finne ved siden av meg etter at jeg var død, full av liklukt. Der skulle Alt stå, hele sannheten om eksistens og ikke-eksistens, hele verden med alle detaljer og all dens motbydelige mening. Denne drømmen om meg selv som den totale, hypergeniale forfatter som rev ned hele kosmos og erstattet det med en bok, var ryggraden i livet mitt. Hadde jeg bare kunnet skrive Boka, ville jeg latt meg flå levende, og med min fortsatt levende hud, med blodkar og nervesystem og svettekjertler ville jeg ha bundet inn det altomfattende verket. Kveld etter kveld, mens veggene på rommet mitt mot Stefan den store-boulevarden rødmet i solnedgangen, lå jeg sammenkrøpet under det fuktige lakenet og bladde i tankene gjennom de skinnende sidene. Jeg forestilte meg tabeller over forbindelsen mellom konstellasjonene på stjernehimmelen og blomstene i gruvene i jordas dyp, mellom menneskekroppens organer og de svulstige navnene i Gotha-kalenderen. Jeg satte menneskehetens historie, trinn for trinn og øyeblikk for øyeblikk, sammen med historien til mine stakkars sytten år med liv. Jeg skulle avdekke fantastiske kabbalaer, utpønsket i underjordiske palasser i marmor og porfyr av denne verdens fyrste, og beskrive en dommedag som skulle åpne seg som en nellik, som i en endelig krig skulle dra med seg sjørøvere og malteserriddere, bororokrigere og nazister, engler og utenomjordiske vesener. Kjærlighetsfortellinger skulle vikle seg ut og inn av det endelige oppgjøret som rokokkogirlandre, og uansett hvor ulike de var, skulle en ved å smelte dem sammen til én fortelling, til en mystisk arketyp, til et vannmerke for hele boken, finne Alle-tiders-kjærlighetshistorie i dem, det endelige og uendelige mysterium, der Prinsessen-egget smelter sammen med Prinsen-sædcellen i en eksplosjon av et guddommelig bryllup. Jeg brukte timer av feber og drøm på detaljene. Det hendte at en enorm kraft løftet meg fra senga og trakk meg, med sengeklær og det hele, bort til skrivebordet der jeg grep pennen og ble sittende urørlig, innsvøpt som i en toga, med pennesplitten på arket. De dyprøde flekkene på veggene ble mørkt brune, og månen steg opp over Bucuresti, trikken fór hvesende og hylende langs boulevarden, mens jeg fortsatt stirret som hypnotisert på den gullglinsende pennesplitten, mens jeg spurte meg selv hvilken bokstav som fortjente å innlede Boka, mens jeg ikke torde å skrive en eneste en på det mørke arket ...

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Stig Sæterbakken tar godt og grundig for seg melankolsk-obskøn litteratur. Dette liker jeg.


Godt sagt! (7) Varsle Svar

Her er alleboktitlene nevnt i boka Livet! Litteraturen! av Tor Eystein Øverås.

Bøker jeg ikke finner på Bokelskere:

  • En glänta i skogen (2004) av Ola Larsmo
  • Djävulssonaten (2007) av Ola Larsmo
  • I Sveriges Vantrum (2007) av Lasse Granestrand
  • Färdaminnen (1973) av Claes Hylinger
  • Hotell Erfarenheten (2006) av Claes Hyllinger
  • Min röst skall nu komma från en annan plats i rummet (2006) av Lotta Lottas
  • Aerodynamiska tal (2001) av Lotta Lottas
  • Tredje flykthastigheten (2004) av Lotta Lottas
  • Små historier 1 (1996) av Peter Adolphsen
  • Små historier 2 (2000) av Peter Adolphsen
  • Vredens nat (2008) av Peer Hultberg
  • Mytologisk landskab med Daphnes forvanling (1966) av Peer Hultberg
  • Desmond! (1969) av Peer Hultberg
  • Requiem (1985) av Peer Hultberg

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

  • "Jeg kommer på døren - dikt" av Jón úr Vör
  • "Europa er formet som hjernen min" av Mircea Cărtărescu
  • "Nostalgien - roman" av Mircea Cărtărescu
  • "Det som skjer - roman" av Arne Sundelin
  • "Orbitor - høyre vinge" av Mircea Cărtărescu
  • "Seine topografiar - dikt" av Øyvind Rimbereid
  • "Hvorfor vi elsker kvinnene" av Mircea Cărtărescu
  • "Orbitor - kroppen" av Mircea Cărtărescu
  • "Løsrivelse - noveller" av Leif Høghaug
  • "Å gurgle tjære" av Jáchym Topol
  • "Samlede dikt 2" av Emily Dickinson
  • "Nattarbeid - roman" av Jáchym Topol
Alle bokanbefalinger for dette verket