2016
Omtale fra forlaget
Vinner av ARKs Barnebokpris 2016! Amanda gleder seg til å begynne på skolen igjen etter ferien. For det første for å se Adam igjen. For det andre fordi hun skal bli fadder for en søt førsteklassing. Når hun i stedet får ansvaret for den nye gutten Lars med Downs syndrom, blir alt veldig vanskelig. Amanda føler press fra alle kanter: Hvor god venn kan hun være med Lars, som er morsom og anderledes? Hvor hardt skal hun jobbe for å bli populær blant de kule i klassen? Og hvordan skal hun få Adam til å legge merke til henne? Plutselig surres Amanda inn i noe hun egentlig ikke vil være med på: Hun sprer dumme bilder av Lars. Slik svikter hun både ham og seg selv, og skuffer alle rundt seg. Hvordan skal Amanda reise seg igjen, gjøre det godt igjen og gjenvinne respekten? Det blir en lang og ydmykende vei fylt av prøvelser og selvfornedrelse, fortalt med en stor dose humor. Boka er nominert til ARKs barnebokpris 2016.
Forlag Aschehoug
Utgivelsesår 2016
Format Innbundet
ISBN13 9788203262043
EAN 9788203262043
Språk Bokmål
Sider 230
Utgave 1
Tildelt litteraturpris Arks barnebokpris 2016
Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!
Jeg elsker at dette er en bok som klarer å sjonglere mellom vanskelig "voksenting" og de vanlige ungdomsproblemene man støter på i sin oppvekst. Denne boken er skrevet for en annen aldersgruppe enn de bøkene jeg vanligvis leser, men skal si den traff meg! En tåre ble felt, latter jomet gjennom stua og jeg kunne så kjenne meg igjen fra da jeg var elev på barneskolen. Jeg synes dette er en av årets viktigste bøker, fordi den tar opp temaet mobbing, annerledeshet og det å tørre å være seg selv - og det til og med mens man er forelsket i en gutt i klassen! Mye følelser som skal jobbes med, misforståelser oppstår lett, også er det denne evige søken på aksept fra dem rundt seg.
Anbefaler lett denne til både voksne og barn! Både jeg og min datter på 9 elsket denne.
Kjempeviktig tematikk, men barneperspektivet er vanskelig å finne i denne debutboka. Med mindre hovedkarakteren Amanda egentlig er en voksen dame så fungerer ikke fortellerstemmen i sin store helhet.
Bok. Lettlest bok med mange temaer. Amanda og Sari er godt skildret. Boka tar opp mobbing uten å være moraliserende.
Lars har Downs-syndrom og Amanda i klassen hans skal være fadder for ham. Det er hun ikke spesielt glad for. Hun har nok med seg selv, og som fadder for Lars tenker hun at hun sikkert kommer til å bli klassens neste mobbeoffer. Men veien fra offer til mobber er ikke lang, særlig ikke når man er så usikker på seg selv som Amanda. En viktig roman om å stå imot presset, om mobbing og inkludering, og om hvor herlig det egentlig er at vi alle er så forskjellige.
Leste den på papir
Denne boka gikk rett til hjerte. Rørende, vond og deilig forløsende. Jeg hulket meg gjennom slutten som jeg gjør med alle gode bøker av denne typen.
Andre bøker som minnet om denne i tematikk og stemning: "Vi skulle vært løver" og "Jeg er Leona" av Line Baugstø, samt "Apetryne" av Atle Hansen (sistenevnte enklere, kortere og mer lettlest).
Ingen diskusjoner ennå.
Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verketBøkene av Anders Totland skal leses i forbindelse med et forfatterbesøk i skolen - eller tenker jeg å samle viktige ungdomssbøker i denne listen etterhvert som de dukker opp og tas i bruk med elevene - felles lesing og bøker som jeg får anbefalt som godt lesestoff for elevene mine.
Saknar ein funksjon på bokelskere der ein kan markere når ein anskaffa seg dei enkelte bøkene. Lagar derfor eigne lister fom 2018 for å bøte på dette.
Ei liste bestående av bøker jeg har lest i 2017.
Barnebøker stående i bokhylla. Kom gjerne med anbefalinger!
(Prøvde å legge bøkene alfabetisk, men ser ut som de hopper litt rundt av seg selv.)