Krigens læregutt

roman

av (forfatter).

Gyldendal 2016 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.62 (58 terningkast.)

122 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp bøker hos haugenbok.no Kjøp boka hos ark.no

Czars eksemplar av Krigens læregutt - roman

Lesetilstand

Har lest denne

Hylle

Lest

Lesedato

Ingen lesedato

Favoritt

Ingen favoritt

Terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra forlaget

Dramatisk og fargesterk skildring av Harald Hardrådes, den siste vikingkongens, unge år.

Da Harald Hardråde falt på Stamford Bridge, i 1066, var vikingtiden over. Hans forsøk på å erobre England ble norske vikingers siste dristige tokt.
I Krigens læregutt møter vi Harald som ungdom på hjemgården Stein på Ringerike, som styres av hans myndige mor Åsta. Så kommer halvbroren, kong Olav, til gården. Han jages av fiender og må flykte videre. Igjen på gården blir den hardt sårede Rane Kongsfostre. En gang var Rane den mest navngjetne av alle vikinger. Nå er han en olding med bare én hånd. Kongens flukt og møtet med Rane snur Haralds beskyttede liv på hodet. Sammen legger den unge gutten og den gamle krigeren ut på en farefull ferd som til slutt fører dem til Stiklestad og det største slaget som har stått i Norge til da.
Jan Ove Ekeberg bruker historiske skikkelser og hendelser i denne historiske spenningsromanen. Krigens læregutt er bygd over samme lest som I sverdets tid-serien, som til nå er solgt i 40 000 eksemplarer.
Anmelderne mener:
«Innertier fra vikingtida (...) Ekeberg har fått et sjeldent grep om sjangeren, og har med rette blitt sammenliknet både med Jan Guillou og Vera Henriksen. Hans effektive, usentimentale og lite utpenslede språk oppleves autentisk.»Cathrine Krøger, Dagbladet

«Det er lenge siden jeg har lest en så god roman som denne. Jeg ble fullstendig revet med. All ære til Jan Ove Ekeberg for et stykke imponerende forfatterarbeid.»Thorstein Buer, Demokraten.
«Jan Ove Ekeberg har gått et par hundre år tilbake i tid fra sine forrige historiske romaner, men trøkket er like tett og kraftfullt. (...) Det er en historisk romanforfatter i toppklasse som her står fram. Enten han skildrer Harald som ungdom på hjemgården Stein på Ringerike, eller han gradvis drives mot slaget ved Stiklestad, er det en fast styring og et veldig driv i fortellingen.»Geir Vestad, Hamar Arbeiderblad
.

Bokdetaljer

Forlag Gyldendal

Utgivelsesår 2016

Format Innbundet

ISBN13 9788205487949

EAN 9788205487949

Serie Den siste vikingkongen (1)

Genre Historisk litteratur Biografisk litteratur

Omtalt tid Vikingtiden

Omtalt sted Norge

Omtalt person Harald III Hardråde

Språk Bokmål

Sider 354

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

4 31 20 3 0 0

Bokomtaler

Jeg grabbet tak i denne på biblioteket fordi jeg tidligere har lest forfatterens serie om birkebeinerkongene. Jeg ble litt skuffet.. er det ei ungdomsbok jeg har fått tak i? Noe enkelt og uengasjerende språk i blant, har han ikke skrevet den selv? Det hele blir littegrann tamt og tannløst, men her og der kjente jeg fint igjen den historiske følelsen og fant et par ting å le av. Derfor såpass som en svak firer heller enn sterk treer, men det er fordi jeg er glad i historisk berammet skjønnlitteratur. Fant et par inkonsekvente ting: at det skulle være noe praktisk å ha hendene på hestenakken mens man dilter av sted (nakken på en hest er rett bak ørene der hodet sitter på halsen) og plutselig sist i boka hadde Rane to hender igjen... hehe

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Den siste vikingkongen er spennende. Kanskje ekstra spennende når man vet at mange av personene vi møter i boka er faktiske historiske personer. Det gir boka et eget liv, og drivet er utrolig bra fra første side. Det er spenningsmomenter spredd jevnt gjennom den hele. For lesere som liker historiske romaner, som ønsker å lære mer om Harald Hardråde og denne meget spennende tiden av vår historie, er dette en ok bok. For full anmeldelse, se edgeofaword: Den siste vikingkongen - Krigerens læregutt

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Dette er vår historie; om våre forfedre som kjempet med eller mot Olav den hellige. De som overlevde de små og store slagene, blodhevn og uår er de som fikk barn som fikk barn... som fikk oss. Det er rart å tenke på at en eller annen tipp-tipp-tipp etc overlevde slaget på Stiklestad fordi han var sterk, eller kanskje svak og fattig og stelte på gården da de andre sloss?

Boka følger delvis Olav (sett gjennom en mann som heter Finn), men mest Harald Sigurdsson (bror av Olav) i hans første år som tenåring. Han er vanskelig å like; han snakker før han tenker, er hissig og gjør lite gjennomtenkte handlinger. Men han vokser seg til under kyndig veiledning. Jeg vet ikke hvor fakta slutter og forfatterens fantasi tar over, så godt kjenner jeg ikke Snorres saga, men det er uansett interessant lesing. Nettopp fordi jeg ikke husker alle detaljer fra historietimen (selv om det var et av mine favorittfag) blir det vanskelig å forholde seg til den uendelige rekken av navn og steder som jeg ikke vet hvor er. En slik bok som tross alt ender i kjente utfall, kunne hatt godt av en innledning som forteller leseren hvordan Norge var på den tiden og hvem de viktigste folkene var. Et lite kart hadde også vært fint. I tillegg til forvirringen synes jeg språket var litt oppramsende og hadde så mange korte setninger at det ble lite flyt og mye stakkato. Derfor en firer fra meg.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Drivende god, terningkast 6

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Velskrevet og spennende om Harald Hardråde og broren Olav Digre (Den Hellige), og slaget på Stiklestad som blir mer enn en fjern historie fra barneskolens pensum. Gleder meg allerede til bok nr 2 om Harald Hardråde; Djevelens Rytter... Forfatteren Jan Ove Ekeberg har gitt meg mye leseglede og ny kunnskap

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Den mannen som står alene, lever et fattig liv, om han er aldri så rik. En trell med venner er en sterkere mann enn en venneløs konge.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

ingen natt er så lang eller så mørk at mennesket slutter å håpe. For mennesket slutter aldri å håpe, selv når døden står rett foran dem. Det ligger i menneskets hjerte å håpe. Håpet er et tegn på at mennesket lever, og i daggryet ligger det alltid håp.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Her er en oversikt over bøker jeg har lest i 2016. Bøkene legges kronologisk inn etter lesedato.


Godt sagt! (1) Varsle Svar

Her samler vi mange gode historiske romaner. Se også den mer spesifikke listen om middelalderromaner som vi har laget!


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Dette er en liste over historiske romaner


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Fredens fiende" av Jan Ove Ekeberg
 • "Djevelens rytter - roman" av Jan Ove Ekeberg
 • "Keiserens leiesoldat - roman" av Jan Ove Ekeberg
 • "Dødens hærfører" av Jan Ove Ekeberg
 • "Den tomme tronen - roman" av Bernard Cornwell
 • "Stormfugl" av Conn Iggulden
 • "Danelovs land" av Bjørn Andreas Bull-Hansen
 • "Helligdommen - roman" av Jan Ove Ekeberg
 • "1945 - hat, hevn, håp" av Alf R. Jacobsen
 • "Danehæren" av Bjørn Andreas Bull-Hansen
 • "Barføtt over isen" av Ingebjørg Berg Holm
 • "Den hedenske kongen - roman" av Bernard Cornwell
Alle bokanbefalinger for dette verket