Om stein og jord

roman

av (forfatter).

Cappelen Damm 2022 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.55 (11 terningkast.)

33 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Caroline Ekornes Johannessens eksemplar av Om stein og jord - roman

Lesetilstand

Skal lese denne

Hylle

Historisk fiksjon

Lesedato

Ingen lesedato

Favoritt

Ingen favoritt

Terningkast

Ingen terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra forlaget

Gripende og levende om kampen for å forstå en families krigshistorie. Om stein og jord er som få andre bøker om krigen. Samtidig angår den oss alle, med sin gripende og levende beskrivelse av hvilken kamp det kan være å prøve å forstå sin egen historie. I romanen kommer fortelleren over en tekst skrevet av hans egen morfar – om erfaringene som nazisoldat under andre verdenskrig. Oppdagelsen blir startskuddet for en unik beretning hvor Peter Strassegger fletter to historier sammen. Begge er like fengslende som de er tankevekkende, og har handling fra så ulike steder som Østfronten, Tyskland og Bryne. På den ene siden leser vi om morfarens opplevelser, skildret slik at vi kan lukte festene på bierstubene og kjenner smaken av skyttergravsjorda i munnen. På den andre ser vi forfatteren selv, som kjemper for å forstå sin egen historie. For hvordan skal etterkommere forholde seg til fortiden? Kan NS-frontkjempernes barnebarn og oldebarn frigjøre seg fra sin egen arv?

Bokdetaljer

Forlag Cappelen Damm

Utgivelsesår 2022

Format Innbundet

ISBN13 9788202720445

EAN 9788202720445

Genre Historisk litteratur Biografisk litteratur

Omtalt tid 1939-1945

Språk Bokmål

Sider 366

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

1 5 4 1 0 0

Bokomtaler

Morfar, som var SS-soldat, skrev et "skriftemål" da han ble en gammel mann. Barnebarnet bestemmer seg for å skrive om dette, og lever seg inn i bestefar Steins liv på Bryne, i Tyskland og Russland.
Når jeg hører ordet skriftemål, tenker jeg på å bekjenne syndre, anger, bot og tilgivelse. Steins skriftemål er et forsøk på forklaring og å forsvare seg.
Forfatteren har et håp om at morfar ikke visste hva han var med på, men kommer igjen og igjen til motsatt konklusjon. Morfaren var ingen villedet ung idealist. Han var blind for ofrene - dem er det forfatteren som ser.
Å skrive om det som ikke kan bortforklares, er godt gjort. Jeg ble dypt berørt av dette. Og jeg kjente meg igjen i jakten på forklaringer som er til å holde ut, det vanskelige når man ikke finner det, og i å gjøre bot for tidligere generasjoners feil. Om morfaren skriftemål ikke fylte mine forventninger til hva et skriftemål er, innfrir forfatteren til fulle

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Dette er ei bok eg hadde forventningar til, men klarte ikkje å koma inn i ho, tidvis veldig engasjerande, men hoppinga i tid og synsvinkel gjorde at eg ramla ut.. Utvilsamt godt språk og tema som eg er særs interessert i.. eg gjer kanskje eit forsøk til. Nominert til Lytternes romanpris 2022.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Denne knytter fortid og nåtid sammen, samtidig som den stiller gode spørsmål til hvilken fremtid vi velger. Burde bli pensum på videregående.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Ingen sitater ennå.


Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Dette er de nominerte til Lytternes romanpris - de diskuteres denne uka i NRK radioappen - jeg har ikke lest noen enda, men syns alle ser spennende ut! hvor mange har du lest?


Godt sagt! (2) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

  • "Anitra - roman" av Hilde Susan Jægtnes
  • "Shy" av Max Porter
  • "Støvberar" av Ingrid Storholmen
  • "Eg reiser aleine - roman" av Hege Blom
  • "Kraft - roman" av Hanna Dahl
  • "Karolines krig" av Kim Leine
  • "Ung mann vil ut - roman" av Edvard Hoem
  • "Augustblå - roman" av Deborah Levy
  • "Den andre døden - roman" av Kjersti Ericsson
  • "Bjørnegap" av Liz Hyder
  • "Londonjenta - roman" av Susanna Alakoski
  • "Karolines kamp" av Kim Leine
Alle bokanbefalinger for dette verket