Bjørnegap

av (forfatter) og Merete Alfsen (oversetter).

Vigmostad Bjørke 2021 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.75 (4 terningkast.)

10 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra forlaget

Det trengs bare en fårr å starte en revlusjon. Som fireåring begynte Ander å jobbe i gruva. Det eneste som betyr noe, er å levere kvotene og unngå bråk. Da kan man som oftest gå i fred for de brutale lederne. Ander stiller ikke spørsmål. Ikke før Devlin dukker opp og får Ander til å innse at der ute, der finnes det et annet liv, et liv som ikke bare dreier seg om å holde ut. Et opprør vokser frem, både inne i Ander selv og i gruva. Det er Ander som forteller historien. Ander har aldri lært å skrive, og gjennom boken utvikles stemmen og rettskrivningen i takt med Ander. I denne mektige og originale debuten gir vennskap styrke, motet må kjempes for - og håpet er veien til frihet.
«Fremragende: Liz Hyder har skrevet en fabel om undertrykkelse og heltemot. [...] Om du konsentrerer deg om språket, og gir deg selv litt tid, er til gjengjeld belønningen stor. Det skyldes delvis den fremragende oversettelsen til Merete Alfsen, som har gjort et imponerende arbeid med å gjendikte den ville, muntlige og svært gripende ordflommen som strømmer gjennom boka.» Jonas Bals, Klassekampen
«... en av de mest originale ungdomsbøkene jeg har lest på lenge. [...] Alt i alt er oversettelsen både imponerende og gjennomtenkt. [...] et friskt pust for barne- og ungdomslitteraturen.» Heidi Sævareid, Barnebokkritikk
«En glitrende fabel om undertrykkelse og håp.» Financial Times

Bokdetaljer

Forlag Vigmostad Bjørke

Utgivelsesår 2021

Format Innbundet

ISBN13 9788241952555

EAN 9788241952555

Genre Dystopier

Språk Bokmål

Sider 263

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

1 1 2 0 0 0

Bokomtaler

Dystopi er en sjanger jeg ikke har brydd meg om i det siste, for det var det så mange utgivelser av det en periode tilbake, at jeg ble en smule lei. Det var kjekt med en pause. Bjørnegap er ikke en av de beste dystopibøkene jeg har lest, men den er heller ikke fullt så tørr som mange andre bøker fra samme sjanger.

Bjørnegap er uansett en ungdomsbok. Den egner seg ikke for all ungdom siden den er svært mørk og tar for seg noen sårbare temaer. Men tåler man det, er det ikke den dummeste boka å begynne med hvis man er nysgjerrig på dystopisjangeren.

En svært mørk tilværelse
Plottet er noe originalt siden handlingen foregår i en gruve. I gruva er det bare gutter og menn, og noen har vært der helt fra de var liten. Ander har vært der siden fireårsalderen. Hvordan Ander havnet der, får man ikke vite. Dagene består av hardt arbeid i konstant mørke. De får ha talglys av og til, men de er dyre. Ander får hjelp av Thomas. Den få stunden de har til overs lærer Ander seg å lese og skrive. Derfor er også hele boka skrevet på en spesiell måte. De blir skrevet på samme måte som de uttales. Hvis noen husker artisten Ravi altså bakvendt for Ivar, skrev han sangtekstene sine på samme måte som ordene ble uttalt. Det gjør også Ander. I begynnelsen tar det noe tid å komme seg inn i det, men det er forståelig og man får bedre flyt etter hvert. Det trengs bare litt ekstra konsentrasjon. Skjønner bare ikke hvorfor oversetteren forandre navnet Newt til Ander, da Newt virker som et bedre navnevalg.

Baksideteksten nevner religion, men heldigvis handler det ikke mye om det. Det er en del av samfunnet de lever i, men det er ikke detaljert og heller ikke det det handler mest om. Noe som var greit siden ikke alle interesserer seg for religion.

Interessant plot
Selv foretrakk jeg å lese om gruveomgivelsene. Dessverre var det ikke mye om det. Det var mest om karakterene og deres tanker. Deres bånd til hverandre. Så det var noe vanskelig å forestille seg omgivelsene deres. Liz Hyder var inspirert av gruvearbeid i viktoriatiden da hun skrev Bjørnegap. Derfor kunne jeg ha tenkt meg at hun brukte mer av det i boka, selv om handlingen skjer i moderne tid, noe jeg regnet med siden det ikke sto presist om det i boka. Hun kunne ha fått frem beskrivelsene i gruva noe bedre.

Bortsett fra det hadde denne tynne boka noen gode elementer, som realistiske karakterbeskrivelser og kunsten å tenke selv. Hvorfor være en del av en saueflokk? Er det nok med bare en person til å gjøre en forandring? En interessant tanke og bok som er verdt å sjekke ut.

Fra min blogg. I Bokhylla

Godt sagt! (0) Varsle Svar

En fantastisk ungdomsbok. Språket er imidlertid slik at jeg ikke kan bruke den i bibliotek eller undervisning. Det er synd.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Ingen sitater ennå.


Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Du vil kanskje også like

 • "#naken" av Nina Rossing
 • "Betongrose" av Angie Thomas
 • "Ikke la de døde komme hit" av Monika Steinholm
 • "Oppskrift mot ånder som knuser ting" av Tyra Teodora Tronstad
 • "Kjendiscrush" av Kirsti Kristoffersen
 • "Nattskift i Nekropolis" av Bjørn Ingvaldsen
 • "Rør ikke de som sover" av N.K. Lillebo
 • "#Kampklar" av Nina Rossing
 • "Freaks - ungdomsroman" av Jan Tore Noreng
 • "Natteravnen" av Johan Rundberg
 • "Gutten i mørket - roman" av Harald Rosenløw Eeg
 • "Outlaster" av Nina Borge
Alle bokanbefalinger for dette verket