Lesehelg, folkens! Hva leser dere?

Med åpningslinjene “And now, the end is near” danset Trump i går seg inn i sitt presidentembete via mafia-affilierte Frank Sinatras selvsikre stemme. Låten kom første gang på markedet i 1967. Datidens store franske pophelt, Claude Francois, sang den nemlig under tittelen Comme d’habitude (= Som vanlig). Teksten Francois synger er en helt annen, mye mer beskjeden og ydmyk, i kontrast til Sinatras svulstige versjon. Paul Anka kjøpte rettighetene til sangen for den symbolske sum av 1 dollar. Deretter kjenner vi best Sinatras amerikaniserte versjon My Way. «And now the end is near»… - Sikkert en utilsiktet tragikomisk amerikansk tekståpning av Donalds embete. Men demokratiske som vi er, så må vel Donald få sjansen til å bevise at han er en god president (det kostet meg litt å skrive den forrige setningen).

Lesefronten: jeg avsluttet Fugletribunalet av Agnes Ravatn midtukes og satt igjen med litt blandede følelser (dog mest positive). Ravatn forteller godt og beskrivelser av stemningen, omgivelser samt gjennomføring av dialoger fungerer bra. Terningen min befinner seg et sted mellom 4 og 5 (5 for språk og beskrivelser, men 4 for plot, fremdrift og «filosofi» bak hovedpersonene - det er bl.a noe fatalistisk og ensporet hos hovedpersonene som jeg ikke helt «kjøper»). Men jeg ser frem til å lese mer av Ravatn

Denne helgen begynner jeg å lytte på The Wall (Veggen) av østeriske Marlen Haushofer. Dette er romanen den dystopiske lesesirkelen her på bokelskere offisielt starter å lese i morgen. – Bli gjerne med! Det er helt uforpliktende (se egen tråd). Ellers så ligger Jonny Halbergs Tvillingen på lur. Jeg er spent på mitt første roman-møte med Halberg. Mange av oss kjenner ham nok (ubevisst) fra filmene Budbringeren og Amatørene av Pål Sletaune (Halberg skrev manus).

I denne presidenthelgen tittet jeg innom Goodreads. Som jeg tenkte så finnes der en liste over skjønnlitteratur hvor den amerikanske presidenten er involvert (ps: jeg kjenner ikke til romanene): https://www.goodreads.com/list/show/6985.Presidential_Fiction

For Netflixere som er interessert i (amerikansk) politikk og presidentskap (ledelse) anbefaler jeg naturligvis serien House of Cards. Ellers har serien The West Wing fått positiv omtale av bl.a tidligere presidenter Bill Clinton og Jimmy Carter. Begge disse seriene har engasjert meg.

Nå tilbake til Norge. Vi lever i et privilegert land og har mye å være takknemlige for. Men vi er avhengige av god kontakt og gode avtaler med verdenssamfunnet. Skjønnlitteratur har i så måte alltid spilt og vil spille en viktig rolle når vi skal bli kjent med hverandre og med andre kulturer. Forskning viser at skjønnlitteratur er et vesentlig redskap for å gjøre seg kjent med andres tenke-, kommunikasjons- og væremåter. Og skjønnlitteratur styrker både EQ og IQ.
- Det har vi vel ingenting imot?

Bokelskere land og strand rundt: riktig god lesehelg!
Nyt livet og litteraturen!

Godt sagt! (10) Varsle Svar

Viser 21 svar.

Idag har jeg akkurat avsluttet The Innocent Mage av Karen Miller. Bok 1 i Kingmaker Kingbreaker duologen, og vil virkelig anbefale den til alle som liker fantasy, og de som ikke har lest fantasy. Den er bare dritbra, for å bruke et litt ungdommelig uttrykk. Nå tar jeg fatt på Balzac og den lille kinesiske syersken. Det gledes!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Savner deg, av Harlan Coben denne helga.

God helg!

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Tida går fort i lag med flotte mennesker OG gode bøker. Siden jeg skreiv sist har jeg fullført Ingstad sin Apacheindianerne, en flott reise i fotsporende til den legendariske stammen. En klar 6-er! Som deg "krira" har jeg vært gjennom Fugletribunalet til Ravatn, ei bok som vokste seg større og større mens jeg leste og for min del vingla jeg mellom 5 og 6 og havna på det siste. Så fulgte Roy Jacobsen og boka Hvitt Hav og historien om Ingrid i krigens siste dager og de første frie dagene, der ute på kysten. Jacobsen skriver som en "gud" og får også en 6-er. Nå er jeg nesten ferdig med Stoner, som også mange av dere har lest. Atter ei god bok som jeg spent på slutten av.

Ei god helg og leseuke ønskes dere alle :-)

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Denne helga, 3. - 5. februar, leser jeg tre bøker. Tanken var å lese ferdig alle halvleste bøkene jeg hadde liggende, men i stedet begynte jeg på tre nye. Frode Gryttens Bikubesong kombineres med Historier från ingenstans av Bukowski. På det analytiske nivå; Gilad Atmon: The Wandering Who?
TV: Bayern - Schalke og deretter Dortmund - Leipzig, hjemme på Westfahlen!
Whisky: Talisker Skye kombinert med Singleton.
God helg!

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Og jeg leser Mi Briljante Venninne av Elena Ferrante. Jeg har hatt litt fordommer mot denne boka, det får jeg ofte når det gjelder bestselgere. Men nå tok nysgjerrigheten overhånd, og når den nå kom på salg i Bokklubben, så ble den bestilt hjem. Jeg har kommet ca halvveis, og liker den faktisk bedre enn jeg trodde jeg skulle gjøre.
Sånn kan det gå :-)

God helg til alle :-)

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Akkurat som meg! Kjempe-fordommer. Hadde overhodet ingen planer om å lese disse bøkene, fantes ikke interessert.. Men så fikk jeg nr tre til jul, og jeg leser aldri en serie uten å starte med nr en. Lånte Mi briljante venninne på biblioteket, og jeg likte den veldig godt!! Ble ferdig for ei uke sia ca, og planen er å låne nr to da jeg er innom biblioteket neste gang.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Da er det lørdag 28.01, og snart ferdig med Cooperboka. Blir å lese boka til Kristine Getz på toget til Trondheim på tirsdag. HAR BEGYNT, OG DEN ER BRA..

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg starta på "Når du ser meg" av Siri Hustvedt i går. Har ikke lest noe av denne forfatteren tidligere. Liker det jeg har lest hittil!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Hører gjerne mer om hva du tenker om boka! Jeg har lest flere av Hustvedts bøker, men ikke denne.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg synes Hustvedt skriver veldig bra. Det er rett og slett historier om menneskers liv, og det har jeg sansen for. Jeg var innimellom litt i tvil om hva slags sjanger det var. Følte en gang eller to at det bygga seg opp til å være en krim, men så ble det ikke det. Hu bruker spesielt mange norsk-amerikanere i persongalleriet, det er jo også morsomt. Jeg vet ikke hva det er med henne jeg liker, men jeg er veldig glad i forfattere som skriver gode historier om mennesker/familier. Er feks veldig glad i John Irving, Saabye Christensen og Kjærstad nettopp pga det. Leser "Det jeg elsket", nå. Liker den også!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

På Det norske teater spiller de av og til Fugletribunalet. Virkelig et flott forestilling å få med seg. Ellers holder jeg selv på med Skyggesøsteren av Lucinda Riley. Må innrømme at jeg er en stor fan.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Takk for tips :-) Men etter en lynkjapp tur innom teaterets nettsider ser jeg ikke noen forestilling i nærmeste fremtid. Jeg ser derimot at de hadde forestillinger i 2015: jeg fant en teateranmeldelse i VG fra 21.03.2015 (de ga teaterstykket Fugletribunalet terningkast 5).
http://www.vg.no/rampelys/teateranmeldelser/teateranmeldelse-fugletribunalet/a/23419508/

Av bildene fra teaterstykket ser jeg at ingen av skuespillerne matcher den ytre beskrivelsen av hovedpersonene i romanen. Men stykket kan for all del være godt likevel.

Utifra det du skrev lurer jeg på om du vet om en ny-oppsetting av stykket og når det eventuelt kommer på trappene?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Da ble det en del Donladpocket istede for bok, men er over halvveis i den siste Cooperboka. Blir vel ferdigg til neste helg.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Heisann :-)

House of Cards har vi sett her i huset også ja, og humret litt, for vi har tenkt at beskrivelsen av det politiske systemet og intrigene må vel være bra satt på spissen i serien. Etter denne valghøsten og begivenhetene etterpå lurer jeg nok på om det er mer realisme i serien enn jeg har trodd... Serien anbefales absolutt ja, den er kjempebra :-)

På bokfronten merker jeg at jeg koser meg mer nå når jeg ikke har noen leseutfordring. Jeg stressleste litt ifjor, hadde hele tiden i bakhodet at jeg måtte rekke et visst antall bøker hver måned.

Så på fredag avsluttet jeg Jon Michelets 'Skogsmatrosen', og har faktisk ikke lest annet enn aviser siden jeg lukket den boka. Og det er litt godt også, å få fordøyd en bok før man åpner en ny.
Så kan det hende jeg starter med 'Kaninjegeren' av Kepler i ettermiddag. Eller kan hende får den vente til i morgen :-)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Har begynt på Isprinsessen av Camilla Lackberg. Leser også på Den Amerikanske Borgerkrigen av Ole Moen.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Har gått løs på to solide mursteiner av noen bøker:

1)Lytter til Anna Karenina på lydbok, er omtrent 25% inn i boka og liker den bedre og bedre. Var i utgangspunktet skeptisk da jeg fryktet den var mye mer innviklet og komplisert. Men finner mye glede her altså! Både karakterer, hendelser og replikker er underholdene og morsomme, til tross for tidvis dystre tema.

2) Ellers er jeg 300+ sider inn i Johan Harstads max Mischa og tetsoffensiven og jeg elsker denne boka mer og mer. Eneste minuset er at jeg kan altfor lite om historien fra 1970-1990 tallet... Det positive er at jeg lærer litt og får lyst til å lære mer om ting jeg burde kunne for lengst.. Finner også mange gullkorn her som jeg humrer godt av :

Det finnes ingen steder å dra når man ikke vil annet enn å bli værende.

"Det skulle latt seg gjøre å rådene bort sin egen hukommelse, det skulle vært mulig å amputere hjertet og overleve med organer som ikke stilte spørsmål eller forholdt seg til annet enn sine egne, mekaniske oppgaver. "

" Dagene deres ser ut som om de har blitt produsert av en ødelagt kopimaskin, kun avbrutt av premature sædutløsninger og månedlig menstruasjon. "

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Her i huset er det mykje "gammel dansk" for tida. Hovudboka er Ditte menneskebarn 2 av Martin Andersen Nexø. Fin bok, men slik eg oppfattar den så svingar den ein del i kvalitet. Vidare er eg med i gretemor sin lesesirkel, der vi er i gang med ei anna gamal dansk bok, Kongens fall. Bra bok dette også.

Som lydbok så er eg i gang med Maskeblomstfamilien. Ikkje så veldig gamal eller dansk, men forfattar Saabye Christensen er dansk statsborgar. Så det, så.

I morgon tek eg forøvrig eit varsamt steg ut av danskebobla, då startar eg så smått på dystopilesesirkelboka Veggen av Marlen Haushofer.

Så må eg nok ta meg saman og finne på noko moro saman med hunden i morgon. Eg trur han har kjeda seg fælt i det ausande regnveret vi har hatt i det siste. Ei times økt med å springe etter frisbee høyrest vel fint ut? I allefall dersom det er hunden som spring, og ikkje eg. Vi får prøve å bli samde om eit kvart.

God Helg!

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Får jeg spørre - jeg kommer ikke til å hive meg umiddelbart inn i dystopi-sirkelen - men jeg har lagt merke til et forbløffende fenomen i dystopi: utrolig mange historier inneholder en vegg eller en kuppel hvor skillelinja går mellom "riktig" og "gal" side, hvorfor akkurat den boka? Jeg burde kanskje spørre i dystopi-sirkelen, men jeg ser du leser med god bredde...

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Hmm, dette har eg ikkje lagt merke til i dei bøkene eg har lest sjølv. Det nærmaste eksemplet eg kan kome på i farta er Hunger Games-serien, der kamparenaen i dei to første bøkene var avgrensa av ein slags kuppel. Utover det greier eg ikkje å kome på noko som liknar på scenariet i Veggen.

Dette er bøkene vi har lest/les i den dystopiske lesesirkelen hittil:

1 – Silo
2 – Kallocain
3 – Menneskebarnet
4 – Ready Player One
5 – Overgangen
6 – Salamanderkrigen
7 – Metro 2033
8 – Fiolinane
9 – Veggen

Til ein viss grad kan ein kanskje argumentere med at “skilleveggar” finnast i bøker som Silo og Metro 2033, sidan der er leveleg miljø innanfor og livsfarleg miljø utanfor. På same måte er det i Menneskebarnet og Overgangen slik at hovudpersonane må verge seg innanfor festningsmurar mot monster som lever på utsida. Men eg oppfattar det som at det var meir konkrete likskapar med Veggen du hadde i tankane.

Kvifor akkurat denne? Det trivielle svaret er “fordi den fekk flest stemmer”. Hadde eg jobba i L’Oreal kunne eg ha svart «Fordi vi fortener det». Men spøk til side, når det gjeld kvifor den fekk flest stemmer så kan eg ikkje svare for andre enn meg sjølv, og kvifor eg stemte på den (den var nok mitt 2.- eller 3.-valg mellom dei 5 bøkene eg gav stemme til)

  • Sjølve plottet virkar tiltalande, og ulikt andre bøker eg kan hugse å ha lest.
  • Eg har lest veldig lite av tyskspråklege forfattarar, med denne boka kan ein justere det litt.
  • Mange dystopiar som har vært oppe til avstemming i lesesirkelen har enten vært frå dei siste 20 åra eller frå mellomkrigsåra. Veggen skil seg ut i så måte.
  • Den er ikkje så frykteleg lang. Skulle ein ende opp med å ikkje like den, så blir det ikkje så frykteleg mykje bortkasta tid.

Eg har berre lest nokre få titals sider enno, men liker boka godt. Eit bra val av lesesirkeldeltakarane.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Du har nok rett i at den skiller seg ut, bl.a. tidsepoken den ble skrevet. Jeg har kikket over bredden av titler og korte omtaler innen dystopien, for jeg visste ikke helt alt som ville innbefattes. Da så jeg at en heller stor andel omhandlet "vegg", "kuppel" eller usunne diktatur som skal si hvem hun skal matches med -
Slike stereotypier høres fort så annenrangs ut at hvis det er noe som skiller seg ut, lar det seg ikke oppdage ved første øyekast på vaskeseddelen, i hvert fall... :-P

Denne er imidlertid ført opp på ønskelista. Og du - det var en god redegjørelse!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

No gjekk eg inn å las meir om "Veggen", og ho gjekk rett inn på "MÅ leses" - lista mi. Takk for tips, ser ut som ei bok som må oppleves

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

Kirsten LundBeathe SolbergReidun SvensliJulie StensethBente NogvaPiippokattaTine SundalMarit HøvdeV. HulbackGunillaHilde H HelsethAnne-Stine Ruud HusevågMargrethe  HaugenEivind  VaksvikRonnyLailaBård StøreLars MæhlumMcHempettG LToveOdd HebækRune U. FurbergReadninggirl30IngeborgBeate KristinritaolineJarmo LarsenCamillaTatiana WesserlingTove Obrestad WøienInger-LisejunieJohn LarsenFredrikDemeterLisbeth Kingsrud KvistenSynnøve H HoelAlice NordliKikkan Haugen