Ja, dette er av de store og vanskelige spørsmål;)
Jeg er en del alene på hytta i fjellheimen, og da er spørsmålet om hva jeg skal sitte og lese på verandaen av sentral betydning! Jeg pleier ofte å dele dagen inn i faser, - til frokost blir det gjerne lyrikk, og i år tror jeg jeg skal satse på Olav H. Hauge i kombinasjon med hans Dagbok 1924-1994 i utvalg.
Denne har jeg begynt på, og den virker veldig interessant, og den går også over i fase nr. to, - bøker jeg kan lære noe av og som kan sette tankene i sving. Jeg er glad i essays til det bruk, og da hadde jeg egentlig i år merket meg "I dette landskap" av Tor Eystein Øverås, men jeg rekker nok ikke begge, - jeg er en sen leser.
Og så er det boken med stor B, og i år trodde jeg det skulle bli trilogien "Lerkehjerter" m.fl. av Margaret Skjelbred, men der har jeg nå lest den første og ble nok dessverre veldig skuffet, så jeg fullfører ikke. Tvert i mot har jeg tenkt å nærme meg det mer moderne og internasjonale som en motvekt til alle de nasjonalromantiske følelsene som ligger på lur der oppe. Jeg har lest mye av Paul Auster, men ikke New York-trilogien, så den skal med! Til gjengjeld skal jeg ha "Christianus Sextus" av Falkberget som reserve, det er rent pinlig for en Falkbergetentusiast ikke å ha lest den!
Og hvis dette skulle bli for tungt - om kveldene liker jeg best noe litt lettere - har jeg blitt inspirert her inne til å gjenlese "Rebecca" av Daphne du Maurier, - men hvis jeg først begynner å lese på den, klarer jeg sikkert ikke å stoppe, men leser den hele tiden;)
Dette er tankene mine så langt, men jeg har enda noen uker å ombestemme meg på, og dessuten pleier jeg alltid å ta med mange flere bøker, for sikkerhets skyld, - og kom ikke her og si at da hadde det vært greit med Kindle;) Dessuten står det mange gamle, gode krimbøker der opp og roper etter å bli gjenlest, - Quentin Patrick for eksempel;)
I mellomtiden her hjemme har jeg planer om å lese "Den usynlige broen" som jeg også har blitt inspirert til her inne, jeg må bare kjøpe den først, men den skal være kommet i paperback, og da er jo det en grei sak:)

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Viser 27 svar.

Her må innrømmes at det nok blir noen endringer;)
Jeg har lånt Kurt Austs "Vredens dag", en kritikerrost krim fra Danmark-Norge rundt år 1700, - det hørtes så artig ut at den fortrenger gjenlesing av "Rebecca" i denne omgang.
Dessuten kom jeg på at jeg tidligere såvidt har begynt på Arnhild Skres biografi om Hulda Garborg, men at den ble fortrengt av andre bøker, - og jeg tror at det vil passe veldig bra å ta med den til fjells.
Og når det gjelder det amerikanske innslaget, tror jeg at jeg utvider det med "Shipping News" av Annie Proulx, - den får konkurrere med "New York-triologien" når den tid kommer.
Men "Den usynlige broen" holder jeg på med, og den er veldig bra!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Spent på å høre hva du synes om "Vredens dag", Ellen? Jeg syntes også det hørtes veldig spennende ut med en krimroman fra den tiden, men etter å ha lest 100 sider satte jeg boka i hylla........

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Nei, jeg ga ikke opp! Jeg synes det er en riktig trivelig røverhistorie med mer eller mindre merkverdige personer innesnødd på en gård på Jylland i den mulig skjebnesvangre overgangen fra 16- til 1700-tallet. Ikke stor og høyverdig litteratur, men den passet meg ypperlig nå:)

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Bra du ikke ga opp, Ellen! Siden du skriver at det er en trivelig røverhistorie må jeg jo nesten forsøke å lese videre :) For jeg liker trivelige røverhistorier :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Boka er bygget over god gammeldags krimlest, med en klok detektiv og hans litt mer uforstående men sjarmerende hjelpegutt, og det synes jeg er trivelig:) Når jeg kalte den en "røverhistorie" tror jeg det er en måte å fraskrive meg ansvar for å godkjenne at den er helt historisk korrekt. Den handler i en spennende brytningstid og det får forfatteren fint frem, men jeg er nå likevel litt usikker på om det var sånn det artet seg, men det er ikke så farlig, - jeg kjøper'n;)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Huff da, - kanskje jeg skal ta med "Rebecca" også, for sikkerhets skyld;)
Men jeg tenkte også at det hadde vært fint å ha lest litt av Aust før han og Nils Fredrik Dahl til høsten skal møtes "I en sofa på arkivet" og snakke om å skrive historiske romaner. Jeg tror Dahl skal dit pga boken han skrev om Bernhard Herre, - og nå kom jeg på at det er jo også en bok jeg gjerne skulle ha lest;)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg syns også du skal gi Vredens dag en sjanse. Gretemor og jeg er to av dem som har gitt boka en femmer. Når det gjelder Aust og historisk innhold i bøkene, vil jeg si at bok nr 3 og 4 Hjemsøkt og Kongefykt er mest spekket med detaljer.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det var fint å høre:)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ikke sikkert det er noe "Huff da". Mye mulig du liker Vredens dag. Det er også mulig jeg ga opp for tidlig, men det er noe med alle de andre bøkene jeg skulle hatt lest og da nytter det ikke å kaste bort dyrebar tid på det som ikke fenger helt :)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Måtte tenke meg grundig om før jeg la inn et svar her. Du er en mye grundigere planlegger enn meg, tror noe av min motvilje mot for sterk forhåndsstrukturering av lesinga mi kommer av at det er litt for kort tid siden jeg var student, litt over to år siden... Så jeg er ennå i en fase i livet der det er gøy å kun velge en eller to bøker om gangen, og ha den store gleden å kunne gå bort til bokhylla og la fingrene gli over bøkene, og kunne velge og vrake, ikke ha noe "pliktlesing" hengende over meg... Kommer sikkert behov for mer strukturert lesing i senere faser i livet, men.. Jeg har nå planlagt å lese Tore Jansons Språk og historie, og Marstrand-Jørgensens Hildegard. Er veldig glad i historie og språk, så nå har jeg lest endel historiske romaner i det siste... Men ellers gleder jeg meg til å overraske meg selv ved å plukke ut bøker fra hylla etter lyst og innfall:) God sommer: )))

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Det høres imponerende ut:) Og du har helt rett når det gjelder at det varierer med hvilken fase man er i i livet. Når du nå nylig er ferdig med studiene, må du bare nyte å være ustrukturert! Men når man begynner å bli gammel og skjønner at man ikke vil rekke å lese alt man har lyst til, ender det fort med at man legger planer. Men det er jo ikke alltid de blir fulgt;) God sommer, - kos deg med det du finner i hyllen!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jo, det her du nok rett i, vet jo at livet går i faser... Jeg nyter denne fasen og er spent på hva neste fase har å by på. Jeg tok utdannelse i voksen alder, som du kanskje skjønte, og gledet meg stort over pensumet jeg leste der, det var morsomt å være student.. Men nå er jeg altså i en annen fase av livet...

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg ser deg for meg, der oppe på fjellet, Ellen:-)
Og for en gjennomtenkt og herlig leseplan du har!

Olav H. Hauge - har du lest brevvekslingen mellom han og Bodil Cappelen, Brev 1970 - 1975? Jeg gjorde meg mange tanker underveis i denne. Først opplevde jeg ungjenta Bodil som litt påtrengende og provoserende. Så tok jeg meg i det, Hauge var kar om å ta ansvar for sine egne valg (skam til meg..) En rørende og interessant bok.

Falkberget - jeg har ikke lest hele hans forfatterskap, men av de har lest, rager Christianus Sextus høyt (høyest?). Må være midt i blinken der i fjellheimen!

Ønsker deg og dere alle en god lesesommer!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ja, jeg leste brevvekslingen og var litt splittet i synet på Bodil, - hun var jo ganske pågående og forlot sine barn ... Men det var veldig interessant lesing!

Og du hadde jo en flott leseplan selv, kos deg med barnebarn, - heldiggris!

God sommer!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det virker i alle fall som du har lagt ned litt planlegging i sommerens lesing.

Hvor i fjellheimen er dere har hytte?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Espedalen, vest for Gudbrandsdalen, - himmelen på jorden:)

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Så herlig. Der har jeg tilbrakt svært mye tid i snart 40 år. Jeg har sporet opp slekten min derfra helt tilbake til 1700-tallet. Det fineste stedet jeg vet. :)

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Har du slekt på Dala, da? Det er vel den eldste bosetningen, eller?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg tilhører Megrundslekten, men Strand er familienavnet nå. Men 'alle' med slekt fra Espedalen stammer vel fra Dale-Enka... :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Aha, - du har forfedre fra Grimsrud? Adolf og Oline?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Mine oldeforeldre. Har du noe slektskap til dem også? :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Nei, men jeg husker dem godt:) Jeg har ikke slekt i Espedalen, men familien har leid Nordre Langvegg fra 1922-2000. Nå har vi en annen hytte og mange familiebånd til andre hytte-eiere;)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Så artig å høre.

Da har vi sikkert tatt kveldstur forbi dere en rekke ganger i løpet av de siste tiårene. :)

Du må kose deg masse på balkongen der oppe i sommer. Jeg skal opp i uke 28. Kanskje sees vi på butikken på tirs eller lørdag.

God sommer. :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg har akkurat vært der en uke, og skal nok først opp igjen mot slutten av juli. Håper det blir fint der i uke 28, - god sommer:-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Du har mye å se fram til, Ellen når det gjelder leseglede i sommer. "Den usynlige broen" er i hvert fall en bok du bør glede deg til. Men jeg ble nesten litt lei meg da jeg så at du ikke likte 'Lerkehjerter" av Margaret Skjelbred. Det er en stund siden jeg leste hele triologien, og spesielt likte jeg "Lerkehjerter" og den andre "Vildresinn". Husker jeg ble revet med og ble svært glad i personene i bøkene. De spilte på hele mitt følelsesregister og jeg husker at jeg gråt en del i den første boken. Jeg lånte bort de tre små bøkene til familie og venner, og en dag var alle borte. Ble derfor glad da jeg fikk hele triologien i "ett bind" som et tilbud fra Bokklubben. Kanskje jeg ble så følelsesmessig revet med at jeg ikke så svakhetene i bøkene. Kanskje opplevelsen blir en annen hvis jeg leser dem om igjen.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ja, "Den usynlige broen" var det du som gjorde meg oppmerksom på, du skrev så fint om den!
Når det gjelder "Lerkehjerter" har jeg skrevet en veldig kort og summarisk mening her. Den var for søt og trist for meg, - det var liksom ikke grenser for duftende sommerblomster og elskov i Jakobs løe;) Men det var også vanskelig å få tak på hvilken genre det egentlig var snakk om, slektskrønike, kvinneliv, selvbiografi eller folkelivsskildring. Og til det vil du sikkert si at det er litt av hvert og at det nettopp er det som er fint, - men jeg ergret meg. Dessuten var det altså veldig irriterende at hun for hver kvinneskjebne tidlig gjorde det klart at det ville ende tragisk, - og det store poenget hadde jeg gjettet tidlig, hun la ut alt for tydelige spor:)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Også glemte jeg jo å si at årets bestselger, "Hel ved", allerede ligger der oppe, og der er det nok mye både kulturhistorisk og praktisk kunnskap å hente;)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

TanteMamieJBReadninggirl30Tor-Arne JensenEgil StangelandHilde VrangsagenMarteHarald KIngunn SgretemorSol SkipnesTheaBenedicteBeathe SolbergIreneleserStig TKirsten LundNina J.B.PiippokattaGrete AastorpTone HHeidiRandiHeidi HoltanMorten JensenVibekeAud Merete RambølRoger MartinsenAmanda AHanne Kvernmo RyeSynnøve H HoelEllen E. MartolAnne-Stine Ruud HusevågtuhamreMads Leonard HolvikHilde Merete GjessingLailaReidun Anette AugustinChristoffer SmedaasBirka