Er det noen her inne som har greie på det? Jeg har akkurat begynt på "Den usynlige broen" der handlingen foregår i Ungarn på 1930-tallet, mens boken er skrevet i våre dager av en amerikansk forfatterinne og oversatt til norsk av det dyktige oversetterparet Kari og Kjell Risvik.
Problemet mitt er at de lar en fattig student helt naturlig si "du" til eldre og rike mennesker, og jeg opplever at det skurrer veldig. Her i Norge ville han jo da naturligvis ha sagt "De", i Tyskland "Sie" og i Frankrike "Vous".
Så er spørsmålet: Har de ikke den tiltaleformen i Ungarn, eller er det det amerikanske "you" som henger igjen, kombinert med at "De" har falt ut av det norske språket?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ja, jeg leste brevvekslingen og var litt splittet i synet på Bodil, - hun var jo ganske pågående og forlot sine barn ... Men det var veldig interessant lesing!

Og du hadde jo en flott leseplan selv, kos deg med barnebarn, - heldiggris!

God sommer!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg har akkurat vært der en uke, og skal nok først opp igjen mot slutten av juli. Håper det blir fint der i uke 28, - god sommer:-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Nei, men jeg husker dem godt:) Jeg har ikke slekt i Espedalen, men familien har leid Nordre Langvegg fra 1922-2000. Nå har vi en annen hytte og mange familiebånd til andre hytte-eiere;)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Aha, - du har forfedre fra Grimsrud? Adolf og Oline?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Har du slekt på Dala, da? Det er vel den eldste bosetningen, eller?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ja, "Den usynlige broen" var det du som gjorde meg oppmerksom på, du skrev så fint om den!
Når det gjelder "Lerkehjerter" har jeg skrevet en veldig kort og summarisk mening her. Den var for søt og trist for meg, - det var liksom ikke grenser for duftende sommerblomster og elskov i Jakobs løe;) Men det var også vanskelig å få tak på hvilken genre det egentlig var snakk om, slektskrønike, kvinneliv, selvbiografi eller folkelivsskildring. Og til det vil du sikkert si at det er litt av hvert og at det nettopp er det som er fint, - men jeg ergret meg. Dessuten var det altså veldig irriterende at hun for hver kvinneskjebne tidlig gjorde det klart at det ville ende tragisk, - og det store poenget hadde jeg gjettet tidlig, hun la ut alt for tydelige spor:)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Espedalen, vest for Gudbrandsdalen, - himmelen på jorden:)

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Også glemte jeg jo å si at årets bestselger, "Hel ved", allerede ligger der oppe, og der er det nok mye både kulturhistorisk og praktisk kunnskap å hente;)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ja, dette er av de store og vanskelige spørsmål;)
Jeg er en del alene på hytta i fjellheimen, og da er spørsmålet om hva jeg skal sitte og lese på verandaen av sentral betydning! Jeg pleier ofte å dele dagen inn i faser, - til frokost blir det gjerne lyrikk, og i år tror jeg jeg skal satse på Olav H. Hauge i kombinasjon med hans Dagbok 1924-1994 i utvalg.
Denne har jeg begynt på, og den virker veldig interessant, og den går også over i fase nr. to, - bøker jeg kan lære noe av og som kan sette tankene i sving. Jeg er glad i essays til det bruk, og da hadde jeg egentlig i år merket meg "I dette landskap" av Tor Eystein Øverås, men jeg rekker nok ikke begge, - jeg er en sen leser.
Og så er det boken med stor B, og i år trodde jeg det skulle bli trilogien "Lerkehjerter" m.fl. av Margaret Skjelbred, men der har jeg nå lest den første og ble nok dessverre veldig skuffet, så jeg fullfører ikke. Tvert i mot har jeg tenkt å nærme meg det mer moderne og internasjonale som en motvekt til alle de nasjonalromantiske følelsene som ligger på lur der oppe. Jeg har lest mye av Paul Auster, men ikke New York-trilogien, så den skal med! Til gjengjeld skal jeg ha "Christianus Sextus" av Falkberget som reserve, det er rent pinlig for en Falkbergetentusiast ikke å ha lest den!
Og hvis dette skulle bli for tungt - om kveldene liker jeg best noe litt lettere - har jeg blitt inspirert her inne til å gjenlese "Rebecca" av Daphne du Maurier, - men hvis jeg først begynner å lese på den, klarer jeg sikkert ikke å stoppe, men leser den hele tiden;)
Dette er tankene mine så langt, men jeg har enda noen uker å ombestemme meg på, og dessuten pleier jeg alltid å ta med mange flere bøker, for sikkerhets skyld, - og kom ikke her og si at da hadde det vært greit med Kindle;) Dessuten står det mange gamle, gode krimbøker der opp og roper etter å bli gjenlest, - Quentin Patrick for eksempel;)
I mellomtiden her hjemme har jeg planer om å lese "Den usynlige broen" som jeg også har blitt inspirert til her inne, jeg må bare kjøpe den først, men den skal være kommet i paperback, og da er jo det en grei sak:)

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Ja, jeg er helt enig med deg! Jeg startet med store forventinger, for jeg likte så godt "Gulldronning, perledronning", men dette ble rent for mye av det "gode". Hun gjentar seg for mye, både språklig og innholdsmessig - tragiske kvinnliv i tre generasjoner, - og at det ender tragisk hver gang, får vi vite tidlig!
Jeg har også problemer med formen, - denne jeg-personen som plutselig viser seg å være en av hovedpersonene, samtidig som det slektshistoriske dramaet til tider går seg bort i anekdotepregete romantiseringer av barndom på landet i gamle dager.
Dessverre, jeg er også usikker på om jeg vil lese de neste bindene i trilogien.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg støtter den!

Så tenkte jeg på vår tids norske "fire store", - de ble visst kåret for noen år siden, men jeg husker ikke hvem det ble. Og da ville jeg gå for:

Solstad
Saabye Christensen
Petterson
Kjærstad

Og konstaterer med gru at det ikke er noen kvinner der:(

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg ser du har lest "Kristin Lavransdatter", og hvis du har sans for norsk middelalder, vil jeg absolutt anbefale Sigrid Undsets andre store middelalderverk, "Olav Audunsson"!

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Og dette har fått meg til å legge til "Morgen i Jenin" i "skal lese"-listen:)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg holder meg i norden og svarer:
Sigrid Undset
Knut Hamsun
Johan Falkberget
Selma Lagerløf

og der var det jo tre Nobelprisvinnere:)

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Asbjørnsen og Moe, - der er det jo mye å hente, Kvitebjørn kong Valemon, f.eks.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Se her har Marielle Lien laget en for Android:)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ja, takk for et fint bilde, - her også;)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg kan også være glad i å lese anmeldelser, de kan være perler i seg selv, men det er ett veldig viktig poeng for meg, og det er at de ikke gjengir handlingen!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Leste den som ung og husker ikke så mye, bortsett fra at jeg likte den, - også at den hadde så fiks tittel:)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

Kirsten LundMarit AamdalIngeborgBeathe SolbergMonica CarlsenMonaBLIngrid HilmerKarin BergRosa99NorahBerit RSiv RønstadTurid KjendliesomniferumHarald KBerit B LieKetilsveinEgil StangelandIreneleserellinoronilleTone Maria JonassenMorten Jensenandrea skogtrø egganKaramasov11ingar hRandiATorRufsetufsaSynnøve H HoelRagnar TømmerstøAnne Berit GrønbechritaolineEvaAmanda AElinBeReidun SvensliAstrid Terese Bjorland SkjeggerudBente NogvaVannflaske