For en stund siden kom jeg over "Kokkejævler" og las den med et smil om munnen. Selv om jeg ikke er en kokebokleser frydet jeg meg over alle de situasjonene i boka.
Veldig bra Rose-Marie at du går foran og skriver om boka, den pirrer meg veldig og jeg gleder meg til den dagen jeg har den i hånda.
Åh, da ville jeg flyttet inn i bøkene fra min barndom; Anne fra Bjørkely av LM Montgomery og Hucleberry Finn av Mark Twain! Levde meg veldig inn i de historiene, husker jeg.
Jeg ble fra meg av begeistring da jeg oppdaget at Anthony Bourdain (f. 1956) var ute med en ny bok! Hvem husker vel ikke hans legendariske bok "Kokkejævler", som utkom på norsk i 2003? Jeg har verken før eller siden gitt en og samme bok bort så mange ganger som nettopp denne - alt grunnet min iver etter å dele en innertier av en bok om restaurantbransjens hemmeligheter med alt og alle ...
"Medium rå" utkommer 10 år etter, og det er en annerledes forfatter som står bak denne boka. For mens "Kokkejævler" er skrevet av en rasende forfatter, er "Medium rå" mer blasert, mer distansert og mer analyserende. Forfatteren har nå nådd sine mål, og kan se tilbake på et spennende liv med sine opp- og nedturer. Han dveler ved suksessen bak debutromanen sin, skjønner ikke alle reaksjonene den ble møtt med - men innser samtidig at boksuksessen har åpnet de fleste dører for ham senere i livet. Ikke minst i form av et eget TV-program (om mat så klart) som ga ham anledningen til å reise verden rundt. Få har spist på så mange gourmet-restauranter som nettopp ham.
Samtidig som det er interessant å få innblikk i det livet Anthony Bourdain har levd, må jeg innrømme at de delene av boka som jeg likte best handler om mat og vin, om restaurantbransjen, om råttenskapen i bransjen og også om høydepunkter rent smaksmessig. Mange av hans preferanser må man antakelig være amerikaner - og gourmet-elsker - for å ha et forhold til. Som når han redegjør for helter og skurker i restaurantbransjen - og opererer med personer jeg knapt har hørt om. For å være ærlig tror jeg bare jeg har hørt om El Bulli og Jamie Oliver. Når han f.eks. beskriver filetering av fisk, hvor så mye av fisken blir skåret bort at det gjenstående fort kommer opp i en pris på 70 dollar kiloen - da er Bourdain på sitt aller, aller beste. Og når han beskriver mat og smakskombinasjoner han har opplevd - da fikk jeg virkelig vann i munnen, selv om jeg kan styre min begeistring for de mest outrerte rettene. Særlig de som har med innmat å gjøre.
"Til å begynne med fikk jeg en bitte liten tallerken med østers, kaviar og sjøpinnsvin, tre ingredienser som er som skapt for hverandre. Fulgt av en rett med bresert aubergine, gelé av tomatvann g en auberginechip, en kombinasjon jeg ikke akkurat kan påstå var noe jeg hadde drømt om hele livet (tre ingredienser jeg trodde jeg fint kunne leve uten, når sant skal sies). Herlig og intenst smaksrikt - en sånn positiv overraskelse som jeg sjelden forventer av en grønnsak ..." (side 231)
Forfatteren har (som undertegnede) et lidenskapelig forhold til gåselever og med det følger naturlig nok henrykkelse og respekt for dem som forsvarer denne meget utsatte retten i et land hvor motstandere gjerne tyr til voldeligheter for å stoppe det de mener er dyremishandling så det holder.
"Nesten alene har hun (Ariane Daguin - betegnet som en helt av forfatteren, min bemerkning) stilt opp for kjøkkensjefer og selgere over hele landet som har vært i konflikt med de til tider farlige gåselevermotstanderne. Hun var en drivende kraft i motangrepet etter at gåselever ble forbudt i Chicago. Hun trer støttende til når en kjøkkensjef blir terrorisert eller restauranten hans gjenstand for hærverk eller andre avbrudd. Hun har stilt pengene sine til rådighet for mennesker som aldri kommer til å kjøpe produktene hennes eller kjenne navnet hennes. Nesten alene forsvarer hun en kulinarisk tradisjon som strekker seg tilbake til romertiden: retten til å håndmate ender og gjess, som lever under langt bedre forhold enn enhver kylling som selges på Kentucy Fried Chicken, til leveren deres blir stor og deilig ..." (side 173)
Ja, det gjelder å sette tingene i sitt rette perspektiv!
I et maskulint språk preget av kraftuttrykk og bannskap leverer Anthony Bourdain varene også denne gangen! Jeg storkoste meg med denne boka, hvor forfatteren virkelig byr på seg selv på godt og vondt! Mens "Kokkejævler" hadde restaurantbransjen i sentrum, er fokus på mange måter skiftet til forfatteren selv i "Medium rå" - uten at det gjorde noe, for å si det sånn. Bourdain har jo i mellomtiden blitt den reneste mat-"pop"-stjernen i USA. Likevel - jeg må innrømme at noe manglet i forhold til debutboka "Kokkejævler", og at "Medium rå" kanskje kunne ha tjent på en noe strammere regi, hvor noen titalls sider med fordel kunne ha vært kuttet ut. Når jeg like fullt ender med terningkast fem også for denne boka, snakker jeg om den nederste delen av fem´eren - og ikke i den øvre delen, som med "Kokkejævler". Dette er boka for mennesker som er over gjennomsnittet interessert i mat og drikke - og jeg lover kos fra første til siste side, med unntak av noe overflødig pludder her og der.
Den boka har jeg også lyst til å lese, så dermed havnet den også på ønskelista mi. Så bra denne tråden er, her drysser det gode boktips på flere enn de som får de direkte.
Det var lurt av deg Hedvig å starte en ny tråd, til glede for flere enn meg kan jeg tenke meg.
Et kjempespennende forslag på ei bok jeg aldri har hørt om. Omtalen frister veldig, så den blir helt sikkert blant sommerens bøker!
De siste jeg kjøpte var Politi av Jo Nesbø, Lea av Pascal Mercier og The Physist av Friderich Dürrenmatt.
Bøker fylte ikke bare det store bokskapet, men lå overalt på bordene, på den vakre gamle sekretæren, på divanen, på stolene, rundt omkring på gulvet, bøker med innlagte papirstrimler som stadig byttet plass. Bokmengden øket stadig, for ikke bare kom han trekkende med tykke stabler fra biblioteket, men han fikk også ofte pakker i posten.
Jeg er på facebook og jeg er registrert på siden til bokelskere. I starten var jeg innom der av og til i, men nå blir det lenge mellom hver gang.
Følte at det sjelden ble diskusjoner på den siden. Oftest var det kommentarer om hvilken bok den enkelte leser eller har lest.
Registrerer at administrator av siden har blitt veldig aktiv ved å poste bilder, opplysninger, kommentarer etc. Dette fører til en del innlegg fra følgerene, men det blir ikke noe diskusjon av det.
Det er hit jeg kommer når jeg logger meg nettet :)
Jeg er på FB, og i begynnelsen var jeg av og til inne på bokelsker-siden der. Nå bruker jeg den aldri. Har egentlig konkludert med at FB egner seg dårlig for den type diskusjoner og bokanbefalinger som man kan finne her inne. Det blir for rotete og øyeblikksbasert etter min smak. Tror ikke du går glipp av noe vesentlig om du ikke deltar der.
Såvidt jeg kan se, så har du ikke fått noen anbefaling ennå. Hva med Gerard Donovans "Vinter i Maine"? Det ser ut som du leser ganske mye forskjellig, og sjangermessig vet jeg ikke helt hvor jeg skal plassere denne. Det er i alle fall ei lita bok som rommer mye, og som gir en noe å tenke på etterpå.
Jeg er på facebook, og er en sjelden gang inne for å leser på Bokelskere. Jeg synest det er heller skralt med interessante ting der inne, så jeg mener ikke du går glipp av noe der.
Jeg prøvde meg i begynnelsen med å skrive noe om innholdet i noen bøker jeg ønsket og anbefale uten at jeg fikk noen særlige tilbakemeldinger.
Nå går det mest i eksterne lenker om diverse ting og tang som jeg ikke bryr meg særlig om, derfor er jeg sjelden inne på siden.
Ja, ja jeg lover å lese den :) Har hatt den på lista en gang men kan ikke finne den igjen. Men nå ser du, nå er den tilbake. Tror faktisk den står i "skal lese" bokhylla mi. Jeg kan jo ikke være bekjent av ikke å ha lest denne storslåtte boka, he he.
Jeg hørt denne boken på amerikansk lydbok. Elsket den! Elsket den så inderlig at jeg kjøpte den i norsk pocketutgave, bare for å ha den fysisk nær meg, i bokhylla ..
Det går så greit at. Takk for boktipset, har hatt den på lista men jeg må ha slettet den, hm. Har nå lagt boka i "skal lese" hylla mi. Håper du får inn et bra boktips.
Så spennende valg Lillivi :)
Boken ble jeg gjort oppmerksom på når jeg leste en annen bok, tror det var Francis Meyers lidenskap av Henrik Langeland, hvor det flere ganger ble referert til forfatteren Umerto Eco.
Denne boken lover jeg at skal leses :)
Setter den opp på ønskelisten min og skal være på utgikk etter den.
Tusen takk for bokanbefalingen :)
Ja, Marit, i kveld har jeg har lyst til å anbefale deg boka "Spør støvet" av John Fante. Dette er ei bok jeg selv har blitt tipset om her inne. Den falt så til de grader i smak hos meg og håper med dette at du også vil ha glede av den.
For tre år siden var jeg med på en morsom boklek her inne.
Vi skulle anbefale en bok for hverandre utifra hvordan bokhyllen vår så ut her inne.
Jeg ble anbefalt En halv gul sol av Chimamanda Ngozi Adichie og fikk meg en fantastisk leseopplevelse. Boken var fantastisk og ble en uforglemmelig historie for meg. Husker dessverre ikke hvem som anbefalte den til meg.
Vil dere være med?
Reglene er slik:
Den som begynner går inn på mine bokhyller og ser hva jeg har lest og hva jeg liker. Man anbefaler deretter en bok til meg og poster svaret i tråden her.
Nestemann anbefaler en bok til vedkommende som svarte meg og poster sin anbefaling som svar til vedkommende.
Det er altså hele tiden den siste som har anbefalt en bok som skal få en bokanbefaling.
Fortell gjerne hvorfor du valgte akkurat den boken :)
Det har blitt en del avislesing, og så har jeg lest litt i En mann ved navn Ove. Har kommet ca. halvvegs, og det har så langt vært mye å humre og le over - anbefales som lett sommerlektyre!
Det er greit med påminnelser av og til.
Han har stått urørt i hylla mi en stund, men i kveld fant jeg frem diktbøker av han og koser meg veldig. Jeg skulle bare skumlese noen minutter og nå har jeg sitte i snart to timer... tiden flyr fort med godt selskap :)