Jeg ønsker å ta en pause i felleslesingen til over sommeren, men hvis det blir stemt fram noe interressant så blir jeg jo med.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg har slitt meg gjennom første del av Vergils død. Den er i perioder svært vakker og fornøyelig, men som oftest krevende. Jeg får til tider følelsen av å bli kvalt av ord og må sette punktum der forfatteren nøyer seg med et komma. En setning gikk over mer enn to og en halv side og jeg lurer på hvorfor forfatterne gjør slike valg. For en stund siden la jeg bort Absalom, Absalom! nettopp gå grunn av endeløse setninger. Denne gangen har jeg planer om å fullføre, men må ha en pustepause og leser En verdensomseiling under havet og fryder meg over lettfattelig språk og korte kapitler. På øret har jeg Sommerhus med svømmebasseng og storkoser meg med den. Den skal nok være spennende og guffen, men for meg som elsker død og fordervelse blir det nærmest en feelgood-roman. Det kan jo endre seg etterhvert som historien brettes ut.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Ja, vi er i utakt. 17 CD'er ikke så mye når oppleseren er flink og boken god. For en gangs skyld ble jeg ferdig før fristen.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Skriv sitatene der DU synes de passer best. Om du legger ut dikt skrevet av venner eller har egne synes jeg det er hyggelig å vite hvem som har skrevet dem selvom de ikke har vært utgitt i bokform.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Pst! Det finnes en egen tråd for dikt Det er også fint å vite hvor tekstene er hentet fra :-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ja! Har endelig kommet under 600 "skal lese", men det går trått nedover ja.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg hadde tenkt til å prioritere egne leseprosjekter, men dette ble for fristende. Kjører lettvariant denne gangen med lydbok.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg kom til 47 og har flere titler på "skal lese listen". La ikke merke til noe jeg absolutt ikke vil lese.
55 lest 13. mai 2019.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg har bare kommet til side 128 av 213. Ikke lett å la seg fenge av denne teksten. Det er lenge siden en bok har virket som så god sovemedisin. Forsøker å se handlingen/samtalene i lys av hendelser i Europa, men sliter litt med det. Det er godt å ha kommentarene her å støtte seg til.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg har lest om oppsetningen på Gålåvatnet, det blir sikkert storslagent og fullt av entusiaster! Helsen gjør at jeg må holde meg nærmere hjemmet dessverre. Håper at noen av oss på bokelskere.no får det med seg.

Det er aldri feil å lese Villanden, selvom det kanskje er det Ibsenstykket jeg husker best. Jeg ser for meg skikkelsene fra fjernsynsteaterets produksjon når jeg leser stykket, så den oppsetningen har satt sine spor, ja.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg har alltid lest, mest for avspenning, men i de siste årene også for å unngå psykisk sykdom og å trene hjernen. Jeg ble ufør for 8 år siden og hadde plutselig hele dagen i mitt eget selskap. Det gikk ikke mer enn en uke før jeg innså at å lytte til sine egne tanker store deler av døgnet ikke var sunt til tross for at jeg syntes denne innvendige samtalepartneren var både vittig og klok. Jeg innførte bok og lydbok på timeplanen. Kombinasjonen monotont arbeid og lydbok er ren terapi!
I jobbsammenheng ble jeg alltid utfordret til å bruke de små grå, dette ble det brått slutt på da jeg ble gående hjemme. Jeg har derfor brukt bøker til å stresse hjernen litt; ved å lese gamle bøker, ulike sjangre, forskjellige dialekter, svensk, dansk og engelsk. Det neste jeg har lyst til å utfordre hjernen med er Shakespeare på engelsk. Da skal jeg nok få slite litt.
Jeg har altså mange grunner til å lese; underholdning, dannelse, tidsfordriv, virkelighetsflukt og hjernetrim.

Mens jeg manner meg opp til Shakespeare har jeg omsider kommet igang med "Pesten" og forsøker å ta igjen hovedfeltet. Så langt liker jeg romanen og det er ingen overraskelse. Jeg har slukt bøker om svartedauen, lepra og tuberkulose tidligere. Kanskje er det krimelskeren i meg som våkner? Grøss og gru? Ja takk! Derfor falt valget på "Vägvisare til underjorden". Jeg lånte to diktsamlinger av Gunnar Ekelöf fordi Knausgård i "Om sommeren" hevder at Ekelöf er Nordens ypperste lyriker. Det måtte jo undersøkes og følgelig befinner jeg meg på vei til det underjordiske. Det er vakre tekster, men jeg vet ikke om jeg forstår alt. Det blir en del lesing om gresk mytologi på si og det har jeg sikkert godt av :-)

Godt sagt! (13) Varsle Svar

Jeg har også lest ut Peer Gynt, men for første gang. Det har vært en berikelse. Jeg skulle så gjerne sett en klassisk teateroppsetning av dette stykket.
4. handling var trå å komme seg gjennom og til tider vanskelig å tolke. Det har hjulpet å lese andres kommentarer, men jeg må nok lese hele stykket på nytt når det har gått litt tid. Jeg har hatt Griegs musikk i bakhodet under mye av lesingen og er vel mye bedre kjent med musikken enn med teksten, men det utfyller hverandre på et vis.

Jeg begynte lesingen med å gjenkjenne Peer, som fortsatt levende blant oss. Så også når jeg traff på den brautende, selvgode Peer i 4. handling. Han kjenner jeg flere av og likedan kjenner jeg til flere Peer'er på slutten av livet, ensomme og fattige i enhver betydning av ordet. En annen Per taler varmt for å ta vare på flokken sin, det gir et godt liv. Vår Peer beviser i såfall at et liv uten flokk er lite å trakte etter selvom det kan virke lettest der og da å stå alene.

Takk for følget. Det er greit å være innom flokken her på Bokelskere også. Jeg blir gjerne med på flere felleslesinger av Ibsens verker.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Jeg har hørt om en berømt detektivforfatter som aldri visste hvem morderen var før han hadde skrevet seg til slutten av bøkene. Personlig ville jeg ikke ha overlatt en så viktig avgjørelse til en gjeng med oppdiktede personer.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det er ikke alt man ønsker å vite som blir forklart ordentlig på Google.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg er litt på hæla for tiden. Fikk avsluttet Budbringeren før innleveringsfristen og skal prøve å komme gjennom fjerde handling i Peer Gynt i dag, men det er ikke bare å frese gjennom denne teksten heller, den er best i med rett rytme, tempo og forståelse. Jeg bør også lese siste halvdel av Kreftavdelingen for den må også leveres tilbake snart og i morgen starter felleslesingen av Pesten og det vil jeg jo være med på. I tillegg lånte jeg 2 diktsamlinger av Gunnar Ekelöf for litt siden fordi Knausgård mener han er Nordens beste lyriker. De ligger på nattbordet og roper til ingen nytte, så ikke vet jeg om Knausgård har rett.
Det er jo et luksusproblem å ikke ha nok tid til å lese god litteratur. Sånn sett er Trump unnskyldt. Han har neppe lest noen bøker som omhandler annet enn økonomi og personlig suksess i hele sitt liv, han har jo hatt andre ting å drive med..
Jeg tar Brick Lane på øret og ser om det er litt varme i solen på terrassen, så blir det Peer etterpå.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Sånn kan det gå. Jeg var så klar for å lese Kong Lear. Pesten er hentet inn på e--bok. 4 uker er fint.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Tredje handling
Jeg koser meg fortsatt med Peer og blir helt betatt av dialoger og monologer i versene. Når det gjelder Mor Aases død oppfattet jeg det som om Peer igjen ikke orker å forholde seg til realitetene, men flykter inn i fantasien. Kanskje var det like greit, men vil vi død slik, mens mennesker luller oss inn i eventyr eller vil vi snakke alvor?

Jeg forsto det slik at kvinnen i grønn stakk og den stygge ungen ikke var virkelige men et uttrykk for Peers dårlige samvittighet. Nå er det jo slett ikke sikkert han har noen, det får vi kanskje vite etterhvert?

Godt sagt! (3) Varsle Svar
Denne teksten røper noe fra handlingen i en bok. Klikk for å vise teksten.
Godt sagt! (6) Varsle Svar

Annen handling
Ja, jeg er fortsatt be(rg)tatt! Fantastisk diktning som gir veldig levende bilder i hodet. Peer er seg selv mest også i drømmeland. Jeg bet meg fast i Dovregubbens utsagn:
Mennesket blir seg dog alltid likt.
Ånden bekjenner I alle med kjevene;
dog aktes kun det som kan faktes med nevene.

Har man store nok fakter kan man bli president i USA..

En av mine levende Peerer har skrevet en sang som heter "Minste motstands vei" (i et anfall av selvinnsikt kanskje?) og det er utrolig hvordan Ibsen klarer å beskrive denne evnen til å smyge seg unna alt som er ubehagelig med avledninger, løgner, sjarm og flukt.
La oss håpe at den egoistiske Peer ikke er noe forbilde for noen, det ender fort med forliksråd og egen episode i luksusfellen i våre dager!

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Første handling
Jeg er litt sent ute pga mange leseprosjekter for tiden, men har endelig tråklet meg gjennom Første handling. Jeg har ikke lest Peer Gynt tidligere og heller ikke sett den på teater, så det var på høy tid. Og for en åpning! Jeg blir litt nasjonalistisk med idylliske bilder av norsk natur og bondeliv i hodet, begeistret over Ibsens dikterkunst og rødmer lett over å ikke ha kastet meg over dette stykket tidligere. Jeg har hatt Ibsens samlede i hylla i mer enn 20 år!
Vel, selvom jeg ikke kjenner så godt til Peer Gynt, så kjenner jeg personene i stykket. Jeg er sikker på at jeg kjenner en mor Aase og mange Peer'er, de andre skikkelsene virker også veldig levende og ekte. Gleder meg stort til fortsettelsen og er helt sikker på at å lese dette er vel anvendt tid. Flott tiltak kjell k!

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Sist sett

Berit B LieRonnyBård StøreLailaEllen E. MartolLene MAnne-Stine Ruud HusevågKirsten LundToveTone Maria JonassenRisRosOgKlagingKristine LouiseSverreJanne Kristin HøylandTonje-Elisabeth StørkersenIvar SandJanne BrovoldJulie StensethVegardTerje MathisenConnieAneAvaHilde H HelsethEvaEivind  VaksvikBente NogvaAndreas BurøFride LindsethRune U. FurbergJarmo LarsenMarianne  SkagePiippokattaNina GEirin EftevandBjørg L.Jakob SæthreAnne Berit GrønbechStig TTor Arne Dahl