Ah, lesehelg!

Jeg godt er i gang med Paul Austers nye 4 3 2 1 og nyter stundene jeg har tid til å lytte til at Auster selv leser fra romanen. Teksten flyter fint og fortellerevnen hans er på topp. I uken som var har det blitt sporadisk digital skumlesing i The New York Times og The Guardian samt de største norske avisene. Fremover har jeg mer enn nok med 4 3 2 1, men vurderer å følge litt med på den lesesirkelen her på bokelskere som skal lese Pesten av Albert Camus. For mange år siden leste jeg flere av Camus' verker, men Pesten ble stående mer eller mindre ulest.. Jeg har et gammelt franskspråklig eksemplar (La peste) som jeg finner frem i løpet av kvelden.

Overordnede tanker om litteratur har det ikke blitt mye tid til i det siste. Men det slo meg i forbifarten at jeg nesten lurer på hva slags boklige sysler Trump (som mediene flommer over av) verdsetter. Obama er jo glad i god skjønnlitteratur og er belest. Artikler i media om Obama og skjønnlitteratur er lette å finne. Men hvilke romaner er Trumps favoritter, tro? Det er lov å gjette samt fantasere her på lesehelgtråden! :-) Og om noen kan vise til en artikkel om Angela Merkels favoritt-litteratur, så legg den gjerne ut her. Å vite noe om hva du liker/likte å lese kan vel si ett eller annet om deg som statsleder, vil jeg tro.

Folkens - hva leses det rundt om i landet? Hiv deg gjerne på lesehelgtråden og fortell om hva du leser eller tenker på. Mangfold er bra, så det er fritt frem å dele litteraturen som opptar deg om dagen med oss.

Lev vel - i og utenfor litteraturens verden.
Riktig god helg!

Godt sagt! (9) Varsle Svar

Viser 23 svar.

Ble ferdig med tre bøker i helga. Star Wars - The Force Awakens på norsk. Dialektboka av Anders Vaa og 299 grunner til ikke å gå på jobb-

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Og om noen kan vise til en artikkel om Angela Merkels favoritt-litteratur, så legg den gjerne ut her.

Books that formed Angela Merkel's views

Jeg så du etterlyste den nettsiden? ;) Varsågoda!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Kommet til side 207 av 461 i boka Herakles gylne epler. Den er bra, og forteller om vår oprinnelse, og hvordan sivilisasjonene utbredde seg fra det gamle Sumer ..Det er påfllende mye likt mellom Europa, afrika, Amerika og Påskeøya---

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Jobber meg fremdeles gjennom Max, Mischa og tetoffensiven av Johan Harstad. Nesten 1100 sider tar tid.. Koser meg heldigvis med hver eneste side og bruker bevisst tide på å nyte denne perlen av en bok.

På lydbokfronten er jeg ferdig med Anna Karenina, min første russiske klassiker, som falt overraskende godt i smak! Har også hørt "Det angår også deg" og "The Faithful one". Førstnevnte anbefaler jeg ALLE å lese... For ja, alt som står der angår faktisk oss alle.. Her står det så mye mellom linjene om å være menneske at det er umulig å ikke la seg berøre. Sistenevnte, The faithful one var som forventet så som så... Typisk chick flick, forutsigbar, klisjee-fylt, og lite givende.. Mn jeg trengte noe veldig lett å høre på og da falt valget på den. Helt ok.. Men virkelig ikke en bok jeg kommer til å huske og å ha lest. Nå er jeg for så vidt godt i gang med Murakamis "Hard boiled wonderland and the end of the world". En litt annerledes bok til Murakami å være. Er så langt svært begeistret over boka og det er en slik sjelden lydbok som får meg til å gå latterlige omveier hjem fra jobb for å høre litt ekstra...

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Hadde verkeleg store leseplanar for helga, men pga hendingar i familien, positive ja, så vart det mindre enn tenkt. Har likevel ei svært triveleg bok som kveldslektyre, nemlig Grønn var min barndoms dal av Richard Llewellyn. Ei bok som eg verkeleg kosar meg med, mykje betre enn eg hadde forventa. Skal sjå filmen om eg får fatt i den.
Og sidan vi må reise litt fram- og tilbake ei stund, har eg fått fatt i ei lydbok, Magnetisørens femte vinter av Per Olov Enquist. Ei spesiell bok verkar det som, etter det vesle vi har høyrt. Men, at Enquist kan skrive er det ingen tvil i!

(Kan ikkje tenkje meg at Trump les noko som helst litterært, trur han har meir enn nok å gjere med å finne forklaringar på utspela sine.)

Helga har ikkje så mange timar igjen, men ha ein god kveld og ei god, komande leseveke!

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Her hos meg har helga vært skikkelig ruskete, regn og vind og 'liveterbestinne'.
Så jeg har begynt på 'Brobyggerne' av Jan Guillou. Jeg har lest og likt veldig mye av det Guillou har skrevet, så har hatt lyst til å lese denne hundreårsserien hans en stund.

Jeg må medgi at de første hundre sidene tenkte jeg at dette blir det ikke noe av. Jeg synes lerretet som ble malt opp var klisjeaktig og lite fengende.

Så har det snudd, og nå, litt vel halvveis, må jeg nok lese videre for å se hvordan dette går. Nå er det spennende å se hvordan det går både i Tysk Øst-Afrika og på Finse, og jeg koser meg :-)

Ønsker dere alle en god søndagskveld :-)

Godt sagt! (8) Varsle Svar

I hælja har jeg lest Elena Ferrante "Historia om det nye namnet". Jeg hadde egentlig ikke tenkt å lese disse bøkene, da jeg sjelden leser det som "alle" leser. Men så fikk jeg bok nr tre til jul, og da ville jeg selvfølgelig starte med nr 1. Jeg er positivt overraska, synes bøkene hittil er veldig bra! Liker sånne historier om familier/venner som går over tid. Blir ferdig med denne i dag, og da blir det enten Auster eller Hustvedt. Har lånt bøker av begge på biblioteket.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Hvilke av Auster og Hustvedt har du lånt? :-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Av Hustvedt: "Sommeren uten menn", som jeg har starta på nå, og "Denne flammende verden".
Av Auster har jeg lånt "Sunset Park". Har nylig lest et par bøker av Hustvedt som jeg likte godt. Så får vi se om mannen også skriver gode bøker :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg har lest de du nevner unntatt Denne flammende verden. Hustvedt kan av og til bli en smule for cerebral for min smak (dette opplevde jeg f eks. i The Shaking Woman or a History of My Nerves). Jeg foretrekker The Blindfold (gode noveller fra tidlig forfatterskap) og What I loved (roman, 2003). Sunset Park var for meg obligatorisk lesning da jeg leser alt av Auster. Om du ikke har lest Auster før så anbefales Moon Palace eller The New York Trilogy fra tidlig forfatterskap. God lesning :-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Takk for tips! Kan bli litt mye kunst i bøkene til Hustvedt, så det kan hende jeg snart synes det er greit med ei pause..

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Haha, ja det er vel du og jeg som er de to nyomvendte Ferrante-fans. Jeg er også ferdig med bok nr to nå, og liker disse bøkene så inderlig godt. Jeg har det som deg, synes mange bestselgere er oppskrytte, og innfrir ikke forventningene. Så ikke med disse :-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Hehe, ja vi har "snakka" om dette før! De bøkene som gjerne leses av hvermansen, er ofte det jeg ser på som kiosklitteratur. Chicklit står heller ikke så høyt hos meg. Men ja, disse bøkene om Lenu og Lila er virkelig gode!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg er litt på hæla for tiden. Fikk avsluttet Budbringeren før innleveringsfristen og skal prøve å komme gjennom fjerde handling i Peer Gynt i dag, men det er ikke bare å frese gjennom denne teksten heller, den er best i med rett rytme, tempo og forståelse. Jeg bør også lese siste halvdel av Kreftavdelingen for den må også leveres tilbake snart og i morgen starter felleslesingen av Pesten og det vil jeg jo være med på. I tillegg lånte jeg 2 diktsamlinger av Gunnar Ekelöf for litt siden fordi Knausgård mener han er Nordens beste lyriker. De ligger på nattbordet og roper til ingen nytte, så ikke vet jeg om Knausgård har rett.
Det er jo et luksusproblem å ikke ha nok tid til å lese god litteratur. Sånn sett er Trump unnskyldt. Han har neppe lest noen bøker som omhandler annet enn økonomi og personlig suksess i hele sitt liv, han har jo hatt andre ting å drive med..
Jeg tar Brick Lane på øret og ser om det er litt varme i solen på terrassen, så blir det Peer etterpå.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Jeg er endelig ferdig med Boken om galskap og helbredelse, takk gud! Vet ikke hva som gjorde at jeg ikke bare ga opp. Nå er i hvertfall den klappa igjen, og jeg går videre til Himmelens fange av Carlos Riuz Zafón.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Ah, gjetarhundkurshelg. Regn og blåst, tele i jorda der dei øverste to centimeterane har tina ... ei sikker oppskrift for eit veritablet gjørmebad for både folk og dyr. Men du verden så moro.

Men no er hunden parkert for kvelden, og eg har sjølvsagt med meg lektyre på turen. Den klønete skytsengelen satsar eg på å lese igjennom i løpet av kvelden. Har kome eit godt stykke på veg, den er ganske bra, men har samstundes kjensla av at forfattaren kunne ha gjort meir ut av plottet. Og som lydbok under køyringa i helga så har eg Tess of the d*Urbervilles av Thomas Hardy. Nærmar meg halvvegs i denne no.

Så må eg innrømme at eg ikkje har lest Ringenes herre enno, og her i veka fann eg ut at no var det på tide. Dette er lesestol-boka mi, den er for tung til å ha med i senga eller på tur. Har kome omlag 100 sider i veg, og eg reiknar med å bruke minst 5-6 veker på denne.

Og så ser eg du at du spør om kva eg trur Trump les.
Svaret må då vel vere opplagt:
Donald, sjølvsagt.

Godt sagt! (13) Varsle Svar

Og der. Der, var eg ferdig med Ringenes herre. Det tok meg altså 3 månadar, med alle tillegg og slikt. Heilt grei bok, men som nevnt i ein annan tråd så drøya eg nok 20-30 år for lenge før eg las den, eg hadde nok likt den mykje betre som yngre.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Denne helgen leser jeg Små nøkler store rom av Bjørg Vik. Dette er starten på historien om Elsi Lund som er fire år når krigen starter i Norge. En underholdende og engasjerende roman om deler av vår norske historie. Dette er første bok i trilogien, og jeg kommer garantert til å lese de to neste bøkene også.

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Den har jeg ikke hørt om, takk for tips

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg leste denne trilogien for mange år siden, men husker at jeg syntes den var veldig god. God oppvekstroman i en interessant tid. Gled deg :-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Takk for tips:)er skrevet ned.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ja, helg igjen!

Som deg koser jeg meg med Paul Austers nye 4 3 2 1 på lydbok. Herlig!

På e-bok er jeg snart ferdig med Theres av Steve Sem-Sandberg, en roman om Ulrike Meinhof, og har også bare noen sider igjen av Bartleby og Co av Enrique Vila-Matas, som jeg leser på papir.. Sistnevnte er en utrolig artig og spesiell bok, skrevet som fotnoter, og inneholder et oppkomme av litterære referanser.

Som om ikke det er nok, klarte ikke å vente med å starte på Lincoln i the Bardo av George Sanders. Han er en forfatter jeg har skikkelig sansen for og som har skrevet mye tidligere, både essays, barnebøker og noveller, men dette er hans debut som romanforfatter. Har den både på e-bok og lydbok, og den virker utrolig lovende!

Ønsker alle en fortsatt god helg!

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Ble ferdig med biografien om Finn Halvorsen denne uka,det var en godt skrevet biografi,synes jeg. Nå har jeg begynt på Bergljot Hobæk Haffs bok "Sigbrits bålferd".Leste en anmeldelse av boka her inne og fant ut at den måtte jeg bare lese. Har flere bøker av Hobæk Haff som har falt i smak,og denne er heller ingen unntagelse. Hva som blir neste bok ut vet jeg ikke helt,men lesesirkelboka Pesten av Camus er det ikke lenge siden jeg leste, så den blir det ikke.
Men det er mye å ta av, så det får komme det som komme vil.
God helg til alle.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Sist sett

siljehusmorHanneTine SundalAnne-Stine Ruud HusevågEllen E. MartolStian AxdalBjørg RistvedtHarald KHeidiMads Leonard HolvikElin FjellheimEirin EftevandChat_noirGodemineRufsetufsaMorten MüllerHanne Kvernmo RyeHallgrim BarlaupHilde Merete GjessingPiippokattaBente NogvaDaffy EnglundMargrethe  HaugenIngunn SVannflaskeLisbeth Marie UvaagMaikenStian B. HopeMarianne AugustaRandiACathrine BoreMorten JensenLeseaaseStine SevilhaugInge KnoffGro-Anita RoenKirsten Lundtommy meyerSynnøve H HoelTonje Sivertsen