En søt bok om livets harde realiteter. God lesning.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hva er det å misforstå? Finnes det en fasit på hvordan man skal lese bøker? For meg høres det enda sprøere ut. :)

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Jeg måtte smile da jeg leste det, jeg har aldri lest noe lignende forord. Miguel (se, vi er på fornavn allerede! :p) virket som en jordnær fyr. Fikk sansen for ham. Nå gleder jeg meg veldig til å begynne på det første kapitlet!

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Siden du likte 99-lista kan du jo sjekke den ordentlige listen deres - The Big Read. Den har topp 21, topp 100 og topp 200 og er litt mer overkommelig enn 1001-lista. ;)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det var også den første boka jeg kom til å tenke på. Ellers vet jeg at Cathrine Grøndahl har skrevet en diktsamling rundt dette temaet, men er neimen ikke sikker på hva den heter... Sheila Kitzingers "Fødselsopplevelser" begynner å bli en gammel bok, men det var flott lesing for meg da jeg var gravid for første gang.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

“God striptease krever entusiasme, vet du,” ropte Teddy over discorytmene. “Ikke mange av disse jentene greier å holde entusiasmen oppe, så hardt som de må jobbe. Fire show hver fucking dag, vet du. De begynner å kjede seg og glemmer publikum. jeg har sett det altfor mange ganger før. Uansett hvor populære de er, så kan et trenet øye se når en stjerne er ferdig.” “Hvordan da?” “Vel. De er dansere, ikke sant? De må høre på musikken, leve seg inn i den, vet du. Når de begynner å bli litt 'på tuppa' og ligger ørlite grann foran rytmen, er ikke det som man kanskje skulle tro, et tegn på at de er overivrige. Det er tvert imot et tegn på at de er leie og vil bli fort ferdige. Dessuten korter de ofte ubevisst ned bevegelsene slik at de blir mer antydende enn fullstendige. Det er som folk som har fortalt samme vitsen for mange ganger; de å utelater de små, men viktige tingene som får deg til å le av sluttpoenget. Det er slike ting som det er vanskelig å gjøre noe med, det er vanskelig å juge med kroppsspråket [...]”

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Denne måneden har to krigsromaner satt dype spor, faktisk.

Den første er Väinö Linnas Ukjent soldat. Den er en finsk klassiker og handler om fortsettelseskrigen. Fæl, men det er en herlig ærlig bok full av galgenhumor.

Den andre er På hjemmefronten av Kari Hotakainen, som handler om "hjemmefrontsoldaten" Matti. Han mener at å kjøpe et hus er veien å gå for å få familien hans tilbake, og starter en krig for kjærligheten. Boka er trist, morsom, tankevekkende og samfunnssatirisk, og fortjener mange flere eiere enn 77...

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Det er sant altså, jeg tok tiden. :p Jeg bladde gjennom boka da, aner ikke hvor lang tid det tar hvis man skummer gjennom lista på nettet f.eks.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Mars ble en rekordmåned for fine leseopplevelser, men jeg må vel likevel trekke frem Knut Hamsuns "Markens grøde" og Axel Jensens "Ikaros" som de mest fremtredende :)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg var, som de fleste, medlem av Bokklubbens Barn, og jeg husker meget godt "Bestevenn og bestefar". Den handlet om en skolegutt som skulle ta med seg et eller annet interessant til skolen for å snakke om det. Klassekameratene tok med seg blant annet kjæledyr og hobbyer, mens denne gutten tok med seg sin egen bestefar - som satte seg ned foran klassen og fortalte dem historier om gamle dager. Den boken likte jeg utrolig godt!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg har en notatbok hvor jeg med fyllepenn og sirlig løkkeskrift noterer gode sitater og andre utdrag fra hver skjønnlitterære bok jeg leser, samt at jeg skriver et ørlige sammendrag i stikkordsform for meg selv. Foran i notatboken har jeg en liten innholdsfortegnelse. På denne måten holder jeg styr på handling og hovedpersoner, noe som ellers kan bli rotete med et tempo på et par bøker i uken. Sært - men nyttig ;)

Godt sagt! (3) Varsle Svar

De fleste av mine venner og kollegaer har fått med seg at jeg skal lese de "viktigste" verkene i den norske litteraturhistorien i tiden frem til nyttår. Med et tempo på et par bøker i uken, skal det holde hardt. Men da blir det jaffal "De 100 viktigste" ;) Finnes det for øvrig en slik liste, eller må jeg ta det på slump og nysgjerrighet?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Mitt siste kjøp til meg selv var Sigurd Hoels "Syndere i sommersol". Imidlertid kjøpte jeg Sigrid Undsets "Jenny" i gave til en jente i dag :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Under knappetingen der man velger har lest/skal lese osv er det en link: "Legg inn omslagsbilde". :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Kanskje du skal lære deg hva "nasjonalistisk" betyr før du bruker ordet? :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg har lest 10 av de bøkene, så hvis jeg leser én av de 991 andre i måneden kan jeg dø når jeg er 104. Høres det ut som en bra plan? ;)

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Et kvarter. :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

JA!

Det er mange ting jeg sitter igjen med etter 530 sider. Først og fremst en stor leserpopplevelse, en av de største, men det hadde jeg regnet med. Dette er en bok som trenger en påske, en ferie, en fordypning. Det passer fint å lese boka i påsken; den handler om oppstandelse, gjør den ikke? Jeg sitter igjen med lysten til å lese alt han har skrevet; særlig Kaptein Nemos bibliotek en gang til. På svensk denne gangen.

Jeg gjør meg også tanker rundt hans store litterære selvtillit. Den får seg en knekk i den mørke perioden, men fra han debuterer i 1961 og fram til midten av åttitallet, så virker det så lett for ham. Han skriver og skriver, og alt han tar i blir fantastisk; når han debuterer som dramatiker, settes stykket (Tribadernas natt, 1975) opp over hele Europa og seiler rett inn på Broadway. Kan hende det er derfor han faller? Fallet er langt. Enquist er befriende blottet for psykologiserende skriving; han er en forteller som har en historie på hjertet, og det holder i bøtter og spann. Han skriver utelukkende om seg selv. Lite om andre. Hadde boka vært enda bedre hvis betoningen hadde vært lagt på flere av relasjonene i livet hans? Kan hende. Han har så inn i granskauen godt språk. Og han er ekstremt god på oppbygning, og dramaturgi. Han vet hvordan han skal vente i tre hundre sider, og så skrive to setninger som gjør at opplevelsen blir så sterk. Han er morsom, tørrvittig, til tider selvironisk.

Her er lenke til mine omtaler av Enquist: http://knirk.wordpress.com/prosjekt-per-olov-enquist/

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Enig! Og særlig skildringen av forholdet mellom ham og faren; det er så preget av kjærlighet, respekt og omtanke. Boka er også et bevis på at det finnes gode historier overalt - og i alle:)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Somtetimes when I think of life, I feel like a piece of driftwood washed up on the shore.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Sist sett

Reidun Anette AugustinmgeSigrid NygaardSolGrete AastorpLabbelineBenedikteBjørg RistvedtEgil StangelandBerit B LiePernille GrimelandToveTove Obrestad WøienTine SundalFrode Øglænd  MalminIngunn SCathrine PedersenLailaMads Leonard HolvikJulie StensethHilde H HelsethTanteMamieRandiAsiljehusmorCecilieIngeborgPiippokattaMarit HåverstadBjørn SturødEli Svendsen Heie HaugerudPer Åge SerigstadEmil ChristiansenKirsten LundTine VictoriaNinaPer LundHeidiGeir SundetLars Johann MiljeMaiken