Har du noen sære lese-vaner - noen "tvangstanker" som ser dagens lys når du har ei bok i fanget?

Underhold dine med-bokelskere! :-)

Godt sagt! (11) Varsle Svar

Viser 299 svar.

[ Slettet av bruker ]

når jeg leser bøkler som jeg syns har litt dårlig handling eller det er litt hakkete detter jeg ofte ut å må lese det på nytt igjen når jeg leser en bra bok er det umulig og snakke til meg som oftet syns jeg det er deiligst og ligge på sofaen og ha litt drikke ved siden av.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg leser aller best i senga, på magen med musikk på lavt i bakgrunnen..

Godt sagt! (0) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Jeg klarer ikke å sitte helt stille å lese med begge hendene på boka. Må fikle med håret, bokmerket e.l.

Jeg må alltid ha mange bøker tilgjengelig, så jeg ikke blir 'tvunget' til å lese DEN og DEN, men kan velge mellom flere.

Dette med at jeg må 'spare' på de bøkene jeg tror kan havne blant mine favoritter. Akkurat som om jeg er redd for å gå tom for gode bøker. Jeg kan jo alltids lese de igjen.

Når jeg skal velge ny bok å begynne på, må jeg lese bak på alternativene, sjekke hvor mange sider de har, hvor lange kapitler, linjeavstand osv. Noen appellerer mer enn andre.

Og en pinlig en: Som regel må jeg prøve ansiktsutrykk beskrevet i boka. F.eks 'han rynket på nesa og sa nei'... Ja, da må jeg gjøre det. Bare for å se hvordan det er, liksom.

Dessuten irriterer jeg meg over at jeg bare kjøper pocket. De er jo så vanskelige å holde pene, samt vanskelige å lese uten å ødelegge ryggen på de. Men de er såpass billige at jeg, som fattig student i utlandet, har råd til å kjøpe de. Så da blir det slik :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg blir kjempeirritert om noen andre skader bøkene mine på noe vis, men etterhvert som jeg leser den og den blir mer og mer slitt, har jeg ikke noe problem med å gjøre det selv. Jeg har alltid med meg i hvert fall en bok, og når jeg skal ut å reise tar jeg alltid med meg masse bøker, selv om jeg bare ender opp med å lese en av dem. Jeg liker ikke å låne bøker - har alltid lyst til å eie dem selv, spesielt om det er en bok jeg liker. Ofte leser jeg ikke omtalen før jeg kjøper en bok - det hender ofte at jeg kjøper dem uten å ane hva de handler om, kun fordi de har fine titler eller forsider.

Godt sagt! (4) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Jeg må alltid ha med meg flere bøker når jeg skal ut å reise, som når jeg er på ferie i en uke pakker jeg en bok for hver dag selv om jeg bare leser en av dem.

Det er den ultimate tillitsprøven om jeg låner bort en bok til deg, jeg er grisestreng på hvordan bøkene mine skal se ut.

Jeg leser alltid flere bøker på en gang, om jeg bare leser en bok føles det ikke helt riktig.

Jeg leser best med musikk i bakgrunnen, eller en eller annen form for støy (som på trikken osv).

Og jeg liker best å lese liggende, da slapper jeg mer av og koser meg bedre med boken.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Når jeg kjøper en bok bruker jeg alltid kvitteringen som bokmerke. Hvis jeg leser inne må jeg ha det HELT stille, men jeg har ikke problemer med å lese bok ute/på offentlige steder der det er bråk.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Noen ganger leser jeg siste side i en bok før jeg begynner på boka... Angrer like mye hver gang, men jeg gjør det likevel! I tillegg fortsetter jeg å lese helt til jeg kommer til et rundt sidetall.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

He he, morsom tråd! Har lyst å dele noen av mine sære vaner og. Leser under at jeg har vel stort sett mye av det samme: Åpner ikke boka helt når jeg leser, så lenge jeg kan lese det som står innerst uten problemer. Bokryggen blir så fort slitt, og alle sidene detter ut! Dèt vil jeg helst slippe! Jeg kjøper nesten ikke pocket, de skal være harde! Jeg MÅ lese minimum en halvtime på senga før jeg legger meg. Det kan være litt slitsomt hvis jeg er midt i et kapittel for da; - må jeg lese ferdig kapittelet før jeg legger den fra meg. Mulig jeg klarer å stoppe ved et avsnitt hvis jeg er veldig trøtt.. Jeg leser som regel flere bøker på en gang, spesielt nå i studietiden. Siden jeg studerer både norsk og engelsk blir det en del "obligatorisk"skjønnlitteratur i tillegg til "frivillig"skjønnlitteratur. Liker IKKE eselører eller slitte og ødelagte bøker. Jeg kan godt låne bøker på biblioteket, men hvis jeg liker den så kjøper jeg den selv.

Egentlig litt deilig å få delt dette med noen som forstår hva jeg snakker om ^^ God lesing!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg vet ikke om mine vaner er sære, men her er de;

må skrive inn navnet mitt og mnd jeg kjøpte boken, helt överst til høyre

alle bökene er sortert etter fargeskalaen slik at öynene hviler når jeg ser på dem

liker ikke böker med röd rygg, men har mange av dem likevel

har alltid en bok, eller flere på gang samtidig

leste bok i smug i timene på barneskolen, nå leser jeg overalt. Det er mitt dop

når venninnene mine inviterer til juleverksted, leser jeg bok

når jeg först har fått öynene opp for en forfatter , prøver jeg å få tak i alt vedkommende har gitt ut

tråler loppiser og Fretex for å finne skatter

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Må lese ferdig kapittelet før jeg legger boka fra meg.

Kan ikke lese under semesteret.

Lager eselører nederst på sider som inneholder bra skildringer eller sitater.

Bruker bøker som beroligende når jeg er stressa.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ikke lese under semesteret? Det blir jo store deler av året uten lesning! Men nå ja, jeg har ikke lest særlig mye skjønnlitteratur selv den siste måneden, etter at jeg begynte på dette studiet. Heldigvis studerer jeg litteraturvitenskap, så jeg får nå lest noe skjønnlitteratur likevel, men ikke sånn som jeg velger selv.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg kjøper fremfor å låne. Liker ikke å lese bøker som jeg ikke vet hvor mange andre som har lest og brukt. Sært siden jeg jobber i bibliotek.

Skriver opp det som står på baksiden av boka, samt antall sider og om den er lånt eller ikke. Dette samler jeg i en egen perm. På slutten av hver dag skriver jeg opp dato samt side og kapittel.

Får ikke sove hvis jeg ikke har lest på senga.

Kan lese hvor som helst og når som helst.

Får panikk hvis boka ikke er i veska når jeg er ute.

Skriver opp alle bøkene jeg eier i en egen bok.

Må se ordene, så jeg takler ikke lydbok.

Jeg kan sikkert fylle en hel bok med vanene mine, men dette er de som kommer mest ut i hverdagen.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Bærer boka jeg leser med meg hvor jeg enn går. Altså, i veska, så den kan tas fram ved enhver kjedlig anledning. Leser på tog, buss, fly, holdeplasser, cafeer, mens jeg venter på folk, men veldig lite hjemme - hvor jeg har det med å bli avsporet av musikk og dvd'er (jeg er filmviter, så stua er min kinosal, og min bok - og musikkinteresse overstiges kun av filminteressen). Et av de få stedene jeg finner roen til å lese hjemme er i senga, og jeg må alltid lese for å klare å sovne, og i helgene leser jeg gjerne på senga når jeg våkner og.

Jeg teller ikke sidene jeg har igjen av et kapittel, men jeg blar alltid gjennom kapitlet for å få inntrykk av om det er langt eller kort.

Jeg leser nesten alltid siste setningen i boka. Aldri mer på sistesiden, bare siste setningen. Har gjort det siden jeg var liten, har vel å gjøre med at jeg ikke liker altfor brutale overraskelser: som hvis hovedpersonen skulle dø, eller noe, så vil jeg vite det. Siste setningen gir meg også en forventing om hva slags stemning jeg bør ha mens jeg leser boka.

Og jeg hører aldri på lydbøker. Har å gjøre med at jeg lett mister konsentrasjonen da, og begynner å tenke på noe annet. Skal en lydbok (eller at noen leser boka høyt) funke for meg, må boka både være eksepsjonelt spennende, og leseren være usedvanlig god: helst en skikkelig kvalitetsskuespiller, med en spesiell og karakteristisk stemme. Det er det altfor lite av i lydboksjangeren, så jeg lar det heller være, så slipper jeg å irritere meg. Karakterene i bøker har ofte sine egne stemmer i hodet mitt, så derfor krever jeg altså den spesielle skuespilleren for høytlesingen - de kan ofte bidra med noe. Jeg kunne godt tenke meg å høre Stephen Fry lese Harry Potter f.eks. Og hvis han eller Hugh Laurie bestemte seg for å lese noen Roald Dahl-bøker for meg, hadde jeg blitt glad. Og jeg kan høre på Vincent Price lese Edgar Allan Poe når som helst. Andre skuespillere jeg gjerne skulle hørt lese klassisk, god litteratur for meg er Ian McKellan, Alan Rickman, James Earl Jones og Timothy Dalton.

Og ja, jeg kjøper ALDRI(!) bøker som gjør det bra på bestselgerlistene, og som altfor mange skryter av og insisterer på at skal leses. Jeg synes det er demotiverende, jeg vil finne boka fram på egenhånd. Evt få tips om boka av folk som virkelig synes den er bra på bekostning av seg selv, ikke fordi alle andre liker den. Er derfor jeg aldri kommer til å lese Dan Brown, f.eks. Altfor mye mas rundt ham.

Godt sagt! (1) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Jeg må alltid vite hvor mange sider det er til neste kapittel. Ganske tåpelig egentlig, men det har blitt en vane. Jeg må også vite nøyaktig hvor mange sider det er i boken. Ellers liker jeg bare å holde på med én papirbok (og eventuelt én lydbok i tillegg) om gangen. Jeg bruker post-it-lapper til å markere gode sitater eller lignende, så på første side i boken har jeg alltid noen klare. Skriving i boken eller bretting av sider takler jeg ikke.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hm...sitter å leser nedover tråden her, og har vel kommet fram til at eg è ganske normal... Eg må aller helst eie bøkene eg leser, låner eg è det virkelig hast å lese en bok og økonomien tillater ikkje å kjøpe den. Boken skal behandles fint, ingen fæle eselører eller skriving i boken..fysj.. Bruker alltid bokmerke. Leser en bok om gangen, og konsentrerer meg fullt om den. Leser, så sant eg ikkje è nødt til å springe, ferdig et kapittel før eg legger den fra meg. Det kan være vanskelig å finne ut hvilken bok eg skal lese som den neste, og det begynner eg å jobbe med å finne ut av før eg è ferdig med boken eg holder på med.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg trodde ikke jeg hadde noen sære lesevaner, men etter å ha lest litt i denne tråden forstår jeg at jeg har fått min del jeg også.

Jeg liker ikke å låne på biblioteket, å lese mot en tidsfrist minner meg om studietiden og eksamenslesning, og sånt blir det ikke mye kos av.

Jeg klarer ikke å ha musikk eller TV på i bakgrunnen når jeg leser, men å lese på for eksempel toget, med mennesker som snakker rundt meg, det er helt problemfritt.

Jeg vil helst ikke avslutte midt i et kapittel, siden jeg da må tenke litt mer når jeg begynner på igjen. Om jeg i nødsfall må slutte å lese før jeg kommer til et nytt kapittel må jeg slutte ved siste avsnitt nederst på en siden, ellers glemmer jeg hvor jeg skal begynne igjen.

Jeg teller alltid hvor mange sider det er i neste kapittel, det spiller ingen rolle om boken er spennende eller ikke, det er bare gammel vane.

Jeg har aldri klart å venne meg til lydbøker, på et eller annet tidspunkt begynner mine tanker å vandre og da er det kjørt.

Jeg er allergisk mot å skrive i bøkene mine, og eselører er dødssynd i min verden.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg fikser ikke å lese bøker jeg har lånt på biblioteket, med mindre det er til en oppgave av no slag så jeg ikke skal lese hele. Veit ikke hvorfor det er sånn, men jeg kjøper heller bøkene enn å låne dem.

Jeg leser best "under press", som for eksepel i eksamens-tider og ved forberedelse til prøver, jeg bruker det for å stresse ned og leser derfor flere bøker når jeg har noe veldig viktig som må gjøres (sidene bare flyr av gårde).

Så offte som jeg har mulighet så hører jeg på musikk (med lite volum) når jeg leser, hvis boka er filmatisert så hører jeg på soundtracket for å komme i den rette stemningen (føler virkelig at bakgrunnsmusikken er den beste delen av en film i flere tilfeller) Annbefaler å prøve. :D

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg kjenner meg igjen med presset i forkant av en eksamen. Jeg bør egentlig lese fagbøker, men her sitter jeg og fisker etter tips til bøker jeg skal lese.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Her også, har hatt en liten "tørkeperiode" i det siste og har ikke lest så mye, men nå har jeg fått vite hva jeg kommer opp i på eksamen, så nå er lesinga på topp igjen.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Hm...ikke dumt forslag. Jeg leser for tiden I Blodet (Mystic River) av Dennis Lehane og jeg har soundtracket. Det er et vakkert soundtrack og Clint Eastwood har komponert nesten hele soundtracket selv. Kanskje jeg skal høre på den når jeg skal lese videre i natt. Takker igjen for forslag:)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det er virkelig helt super med soundtrack, ja. Leser Ringenes Herre, soundtracket fra filmene er jo helt fantastisk, elsker det.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

En som heter Bo Hanson har også laget musikk til dette.. vakker musikk

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Musikken til Bo Hanson er helt nydelig!! I sin helhet synes jeg det albumet er mye bedre enn filmmusikken til Ringenes Herre-filmene. En ting er at det er helhetlig, og så er det heller ikke laget for film - og dermed mer lyttervennlig om man bare vil høre på musikken uten å se noe film. Filmmusikken til Ringenes Herre er mye som filmmusikk ellers: veldig tydelig filmmusikk, selv om enkelte av verkene er bra. Dessuten er det så mange stilige elementer i Bo Hansons album. Man kan bl.a. høre hestehovene når de svarte rytterne er ute og leter etter ringen. Og man kan formelig høre hvor rask Shadowfax er. Og the Horn of Rohan: den lydeffekten han bruker med gitaren der er skikelig stilig. Jeg vet ikke om du har sett den svenske filmen Tilsammans, men noen av melodiene fra den plata er brukt der, i ganske sentrale deler av filmen. Ganske kult.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Den tror jeg ikke jeg har sett, høres spennende ut!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg har soundtracket til den første Ringenes Herre, men er flau av si at jeg har aldri kommet meg gjennom boka. Husker på videregående eller på den tiden at jeg prøvde to ganger å komme meg gjennom boka, men forgjeves. Liker jo filmene veldig godt. Skal prøve meg på boka en gang til når jeg har bedre tid:)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg klarer bare å lese en bok om gangen, i tillegg til en lydbok jeg hører på bussen. Kan ikke lese bøker i en serie, for så å gå over til å høre serien som lydbok - blir som regel skikkelig skuffa over stemningen leseren lager, og hvordan personene i boka fremstilles. Kan heller ikke se filmene.

Jeg MÅ lese serier i rett rekkefølge, selv om hver bok er avsluttende. Liker også best å lese serier som er ferdig skrevet, fordi jeg er redd for å glemme handlingen mens jeg må vente på neste bok. Leser derfor som regel en hel serie i slengen.

Takler ikke understrekinger osv i andre bøker enn pensumbøker. Bruker alltid bokmerke.

Syns i begynnelsen det var kjipt å lese bøker fra biblioteket, fordi de ofte ikke var så pene.

Kan sette meg på bakbeina mot en bok dersom skriftstørrelse og skrifttype ikke passer min smak.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Kanskje ikke så veldig rare men: en skikkelig uvane å lese flere bøker samtidig elsker å høre lydbok i bilen. leste mye på do før da jeg bodde aleine leste jeg til hvert måltidJeg prøver å få folk til å snakke om bøke i flere sosiale sammenhenger. Å lese er best når alle andre i huset sover eller ikke er hjemme. Å gå på biblioteket og bla og lese, lukte og ta på bøker er noe av det mest beroligende og deilige jeg veit om. Altfor sjelden for tiden...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg klarer bare å lese en bok av gangen - må vie en hver historie full oppmerksomhet, og kan ikke hoppe mellom forskjellige bøker. Litt plagsomt, da det gjerne hindrer meg i å lese litt tyngre bøker, eller tekniske mursteiner (850 +). Jeg har blitt litt bedre på det i det siste da, nå klarer jeg å lese fagbøker og novellesamlinger ved siden av romaner, i stedet for i et drag.

Ellers så elsker jeg å lese på taket. Det er mitt nirvana.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg klarer ikke å høre på lydbøker. Jeg har prøvd det, men det går ikke. Innimellom blir jeg ukonsentrert og tankene vandrer, og da må jeg spole tilbake for å få med meg de siste setninger. Mens det er en enkel sak hvis man holder papirbok.

Jeg lager eselører på de bøkene jeg leser. Rett og slett fordi det er enklest. Men jeg gjør det ikke på bøker jeg låner på biblioteket siden de ikke er mine og skal derfor behandles pent.

Jeg elsker å lese på toget. Og akkurat nå er det omtrent eneste tidspunktet i løpet av dagen jeg har mulighet til å lese. Skulle ønske togturen til jobben varte litt lenger enn 25 min.

Godt sagt! (1) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Jeg tror ikke jeg har så rare lesevaner. Kanskje det at jeg liker å lese på do? Eller at når jeg slutter å lese i en bok, må jeg alltid slutte ved et avsnitt som er på toppen av venstre side, hvis ikke husker jeg ikke til neste gang hvor jeg skal begynne.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg har en notatbok hvor jeg med fyllepenn og sirlig løkkeskrift noterer gode sitater og andre utdrag fra hver skjønnlitterære bok jeg leser, samt at jeg skriver et ørlige sammendrag i stikkordsform for meg selv. Foran i notatboken har jeg en liten innholdsfortegnelse. På denne måten holder jeg styr på handling og hovedpersoner, noe som ellers kan bli rotete med et tempo på et par bøker i uken. Sært - men nyttig ;)

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Kunne tenke meg å lese gjennom Sult uten spisepause, bare for å leve meg inn i hovedpersonen.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Du klarer fint den på en dag, så spørsmålet er på en måte hvor sulten du ønsker å bli.... :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg "må" alltid holde på med to forskjellige bøker parallelt - en i papirformat og en som lydbok.

Jeg "må" alltid skrive ned et ganske fyldig referat av handlinga straks jeg er ferdig med boka. Ellers er jeg redd hele greia skal bli fortrengt etter at jeg har lest et visst antall nye bøker.

Når jeg leser, vil jeg helst sitte-ligge i senga eller på en sofa med beina utstrakt og med masse puter rundt meg.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Liker IKKE eselører på bøker. Leser som oftest ferdig et kapittel før jeg legger boka fra meg. I nødstilfeller så får det gå, men ellers så er det en forstyrrende tanke å legge fra meg boka midt i et kapittel. Jeg leser som oftest ikke på fly for jeg blir trøtt å sovner av. Ellers kan jeg lese overalt,det beste stedet er stranda. Spise og lese samtidig går ikke. Er jeg veldig trøtt eller har dårlig tid så sjekker jeg alltid hvor mange sider det i kapitlet før jeg begynner på et nytt. Bøker skal behandles pent! Jeg liker ikke bøker med krøllete sider, matflekker her og der.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Kan ikke komme på noen sære lesevaner, men får lettere angst hvis jeg ikke har lesestoff i nærheten. Har stort sett bestandig ei bok i veska.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg elsker lukten av en fersk bok.

Jeg bruker så godt som aldri bokmerke, finner lett igjen det stedet jeg sluttet.

Må ha med godt med lesestoff på ferie - uansett hvor jeg reiser.

Bretter aldri eselører, og blir irritert når jeg ved et uhell bøyer coveret.

Kan begynne å le for meg selv når jeg leser en veldig god replikk, og blir blank i øynene om en karakter jeg har blitt knyttet til dør. (Dette er mer en skrivevane, men når jeg skriver, liker jeg å prøve ut de forskjellige karakterene ansiktuttrykk og replikker for meg selv.)

Grøsser (innvendig) hver gang jeg ser noen behandle bøker dårlig.

Godt sagt! (2) Varsle Svar
  • Eg kan godt ha på musikk (ikkje radio) når eg leser, men har eg på fjernsynet må det vera ei lett-lest bok.
  • Eg lager eseløyre sjølv, men kan ikkje fordra når andre gjer det i mine bøker.
  • Eg har to dusin bokmerker, men bruker likevel alskens lapper, kvitteringer og diverse til bokmerke.
  • Eg kan ikkje stoppe midt i eit kapittel.
  • Når eg er ferdig med eit kapittel, må eg sjekke kor mange sider det neste kapittelet har før eg begynner.
  • Yndlingsplassen min når eg leser er i senga med puta godt i ryggen og beina krølla opp etter veggen (høyres heilt rart ut!).
  • Eg leser ofte bøkene før eg kjøper dei for eg vil ikkje ha dårlege bøker/bøker eg ikkje liker i bokhylla.
  • Bøker som er av favorittoforfattere havner ALLTID i bokhylla uansett om boka er god eller dårlig.
  • Eg må lese bøkene kronologisk noko som betyr at dei nyaste bøkene blir lest lenge etter at alle andre har lest dei.

Plutselig hadde eg veldig mange sære lesevaner:-P

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg misliker sterkt å måtte sette bokmerke når jeg er midt på siden (ved nødstilfeller), eller bare midt i kapitlet, rett og slett. Det gjør meg ukonsentrert når jeg skal ta opp lesingen igjen.

Godt sagt! (0) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]
[ Slettet av bruker ]

Jeg må ha hundene mine med meg, enten i godstolen (bokstolen ) , klemt sammen på fanget eller ved siden av meg i den lille sprekken de kan klemme seg ned på hver side av meg , eller i sofaen med den ene hunden på magen og den andre på bena. Også er det helt stille i huset, det kan knitre litt i peisen , gjerne regne eller snø ute. Hundene er noen små sofaelskende , som ikke er for tunge og som koser seg like mye som meg når jeg finner frem boka mi.

Godt sagt! (2) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Jeg foretrekker pocket bøker, rett og slett fordi de ofte er billigere og mindre i størrelsen. Dessuten elsker jeg å lage eselører i bøkene. Ofte er det en formulering, setning eller et avsnitt som jeg "forelsker" meg i mens jeg leser. Da må jeg lage eseløre på den siden, og innimellom streke under med blyant. Noen ganger lar jeg være å streke under, rett og slett fordi jeg liker tanken på å ta frem boken senere, bla frem til sidene med eselører og gjette meg til hva det var som var så spesielt på de sidene at jeg lade eseløre (Kan det ha vært den setningen jeg likte så godt?). -Men det er bare i pocketbøker! Det er helt uaktuelt ellers. Siden jeg elsker å lage eselører og streke under med blyant, foretrekker jeg også å eie alle bøkene jeg leser (helst i pocket), men økonimien setter en stopper, siden jeg prøver å spare penger. Jeg burde virkelig bli flinkere til å bruke biblioteket...

Jeg har et hat/elsk forhold til bøker med åpen slutt. Samtidig som jeg elsker muligheten jeg får til å lage min egen versjon av hva som skjer videre, hater jeg det at jeg ikke vet nøyaktig hvordan det endte.

Jeg tør ikke å lese på bussen, for jeg er redd for å misse holdeplassen min og ende opp langt unna siden jeg blir så oppslukt av bøkene jeg leser. Ellers liker jeg heller ikke helt tanken på å lese på en benk i en park, i gangen på skolen eller på lignende steder, fordi jeg føler at så mye rart kan skje uten at jeg får det med meg. Er ganske sær der... :P

Jeg vil aller helst ha det så stille som mulig når jeg leser, og hater å bli avbrutt. Når jeg skal legge fra meg en bok, må jeg alltid lese ferdig kapittelet jeg er på. Hvis det er helt krise og jeg ikke har tid til det, kan det til nøds gå å lese ferdig et avsnitt eller resten av siden, men det er bare hvis den siden slutter med en setning som blir avsluttet der og ikke på neste side. Jeg leser aldri det siste avsnittet eller den siste setningen i boka, fordi det ødelegger for meg når jeg har fått et inntrykk av slutten. Hvis jeg har lest siste setning, har jeg den dårlige vanen at jeg leser hele boka i lyset av den siste setningen, og tolker det som går ann i boka ut ifra den.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Spise mens man leser har jeg hørt er fy-fy....Men utrolig avslappende. Hvis jeg har en bok jeg knapt kan legge fra meg, må jeg ta meg i nakken for ikke å være en dårlig rollemodell i heimen som bare vil spise både frokost, lunsj (kanskje ikke middag) og kvelds i go-stolen med brødblingser eller kjeks, eller frukt, eller hva som helst.... (Og til hva jeg har lest i tråden ellers: jeg kan IKKE ligge når jeg leser, sliter derfor på stranda....)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Tåler ikke å lese bøker med "museører", det er ren mishandling av bøker syns jeg. Det og når man lar boka ligge "på maven", åpen med ryggen opp. Urgghh

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg vil egentlig ikke si jeg har så veldig sære lesevaner, men jeg kjenner meg jo igjen i en del av hva personer skriver her.

Jeg leser alltid på baksiden av boka før jeg starter.

Jeg sjekker antall kapitler i boka før jeg starter.

Når jeg er ferdig med et kapittel sjekker jeg ut hvor langt neste kapittel er før jeg starter å lese neste kapittel i boka.

Jeg sjekker alltid antall sidetall på boka.

Godt sagt! (1) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Jeg må alltid lukte på boka før jeg begynner å lese den. Mulig det er toppen av særhet.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det å lukte (på bøker) virker på meg som om det er en jente-greie....

Men om det er toppen av særhet? Si meg; har du LEST hele tråden!? :-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Mulig det er ei jentegreie. I ei bok jeg leste var det beskrevet veldig godt hvorfor vedkommende likte å lukte på bøker, men jeg klare ikke å huske hvilken bok. Jeg skal sette meg ned å lese hele tråden,har egentilg bare skumma igjennom den.

Godt sagt! (0) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Nå må jeg tenke meg om... Har jo noen vaner, men vet ikke hvor sære de er:

  • Jeg sjekker alltid hvor mange sider boka har før jeg begynner å lese den (med mysende øyne så jeg ikke får med meg noen av ordene på siste side)

  • Kan lese stort sett hvor som helst og når som helst, og liker særlig å fylle de kjedelige stundene med lesing, f.eks. når jeg pusser tenna, er på do, farger håret eller kler på/av meg (badet er ikke et artig sted, nei)

  • Har stor vegring mot å avbryte bøker, noe som gjør at jeg som oftest leser dem ut uansett hvor kjipe de er

  • Liker å holde oversikt over hvor mange sider jeg har igjen av boka, men hater egentlig at jeg sjekker det hele tida (for det er vel ikke spesielt viktig!)

  • Teller sidene i hvert kapittel

  • Vil helst eie alle bøkene jeg leser, men har ikke råd og må låne en del, noe som plager meg...

  • Kan ikke lese en bok som er ekstremt kommersiell eller populær (dvs. at jeg aldri har lest Harry Potter-bøkene, Ringenes Herre, Min Kamp-bøkene o.l.), men det fins jo unntak, selv om jeg da som oftest angrer. Hehe.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sjekker du flere ganger om du har låst døren, tatt ut kontakten til strykejernet etc også;)?

Føler litt med deg. Mye å hold styr på, mye å telle. Klarer du å nyte lesingen når du bruker så mye energi på andre ting?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hehe. Det gjelder nok først og fremst bøker, dette med at jeg skal sjekke og holde styr på sidene. Noen ganger kan jeg faktisk bli mer opphengt i tallene enn av lesinga, og det er ganske irriterende! Men heldigvis går det litt i bølger. SÅ fanatisk er jeg ikke.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Vet du om du gjenstående sideantall oftere på en bok du liker en en du føler du må fullføre? :) Jeg liker også å vite hvor mye som er igjen, sjekker ofte flere ganger.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Tror heller det er sånn at jeg ikke tenker over gjenstående antall sider når jeg leser en bok jeg blir helt oppslukt av. Kan forøvrig legge til at jeg har blitt flinkere til ikke å henge meg opp i sidetall siden jeg skrev den kommentaren. Heldigvis!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det er bra. Er ikke fokusert på å lese fort eller noe, men liker i grunnen bare å vite hvor jeg er i boken på en måte. Har nettopp begynt å lese Kindle bøker og de har prosentvis visning sammen med sideantall så det er nok en grunn til at jeg er fokusert på det for øyeblikket. Men blir nok vant til det også :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hehe. Godt å høre. En kan aldri vite. Noen har det dessverre sånn når det gjelder det meste. Skjønner det kan bli litt slitsomt.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg må visst innse at når jeg som voksen dame kikker bakerst for å se hvordan det går, for så med ro å kunne egne meg til prosessen i boka, så ansees det som sært. Men jeg føler at av og til stresser jeg og greier ikke å være til stede der jeg er i boka fordi jeg vil vite hvordan ting ender.

Jeg vil nok fortsette med dette og medgir ingenlunne at dette er et uttrykk for en svak karakter.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Oi, oi. Dette var ille! Kikke på de siste siden, det er ikke lov...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg tar ut alt det rampete i meg i denne vanen.;-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du er en snill person :-)
(Å kikke på slutten først, det mest rampete, alt det rampete - om bare alle var som deg!)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg MÅ ha noe bakgrunnsstøy på, enten det er tv, radio eller musikk generelt sett. Som regel sitter jeg i skredderstilling med boka i fanget, men må strekke ut bena noen ganger og. Liggende går ikke, jeg må sitte! Også vifter jeg med stortærne når jeg leser, sånn helt ubevisst. Gjør det ellers og når jeg koser meg, men har fått mye kommentarer på det oppgjennom i forbindelse med lesing.

Godt sagt! (0) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]
[ Slettet av bruker ]

Jeg har noen litt rare vaner.

Når jeg skal lese må jeg sitte eller sitteligge i senga el. og jeg må ha et lite lys ved siden av.

Når jeg skal lese må jeg ta av meg brillene og ha boka godt opp i fanget.

Jeg leser alltid bøkene to eller flere ganger.

Jeg liker best å låne bøker, jeg kjøper veldig skjelden, og viss jeg kjøper så er det bøker jeg ikke kan skaffe på biblioteket.

Når jeg leser så noterer jeg ned hvor mange sider jeg leser, hva bøkene heter og hva forfatteren heter.

Jeg må hvite hvor mange sider det er i boken og setter meg ofte mål på hvor mange sider jeg skal lese den dagen.

Kvelden er min favoritt tid å lese bøker og det er skjeldent jeg leser om dagen.

Jeg leser altid bøker etter at jeg har sett en film som er laget ut i fra en bok

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg er ikke spesielt glad i krim, og de siste årene har jeg omtrent ikke lest en eneste kriminalroman. Men når jeg først leser krim er boken kun svøpt under lyset fra en lommelykt, en liten lommelykt med gult lys.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg liker å gjøre meg kjent med boka før jeg leser den. Jeg studerer for- og bakside, blar litt fram og tilbake, sjekker hvor mange sider den har, titter etter om den er inndelt i hovedavsnitt eller deler, eller om den bare har kapitler. Så ser jeg etter hvor store kapitlene er. Omtrent. Leser noen kapitteloverskrifter, dersom de finnes. Ser etter om det finnes noen kildehenvisninger eller referanser bakerst i boka, om den har en innholdsfortegnelse eller en dedikasjon. Dersom det er en pocket-bok, leter jeg meg fram omtrent 100 sider og lager en brett i ryggen der. Da er det lettere å holde boka oppe med en hånd, for eksempel når jeg sitter på bussen. Til slutt lukter jeg på den. Ja, jeg stikker nesa ned i papiret. En bok er en sanseopplevelse. På mange plan.

Det er denne fysiske prosessen som gjør det vanskelig for meg å bli innforstått med introduksjonen av lesebrett. For dere som bruker slikt: Hva lukter det egentlig av dem? Lesebrettene altså. For PC´en og mobilen min lukter absolutt ingen ting.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Mmmmmmmm, - det er GODT å holde i en god og gammeldags, godt lest bok..... :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Eg vil helst lese pocketbøker. For etter å ha lest den så ser ein det på boka at den er lest. Eit fåtal av bøkene mine er innbundne, men dei syns eg ofte er litt tungare å lese, og nokre gonger slit eg litt i dei, for å få dei til å sjå slitt ut, for eg meinar at ei bok skal sjå brukt ut.

Eg likar ikkje så godt esel-ører, så ein kan finne mange rare bokmerker inni bøkene mine, bussbillettar, serviettar, pennar ol. Det som ligg innan rekkevidde rett og slett.

I bokhylla mi står bøkene etter denne rekkefølgen: - bøker eg har lest og som er favorittane i ei hylle. - bøker eg har lest, men som ikkje har merka seg ut i neste. - bøker eg har men som eg ikkje les eller som er avbrutt i ei hylle. - bøker som ventar på å bli lest i siste hylla.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Gløymde ein viktig ting: eg MÅ eige boka eg les eller ha lese. Syns det er kjempeflott med bibliotek og slik, men det gir ikkje same kjensla som å ha boka i si eiga bokhylle... !

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Sært eller ikke sært: Jeg ligger helst når jeg leser. Som regel detter da det venstre øyet igjen, slik at det bare blir det høyre øyet jeg leser med. Sær uvane, selvfølgelig, noe som fører til at det venstre øyet får for lite trening i forhold til det høyre.
Og jeg vil helst eie alle bøkene jeg leser. Noen bøker har jeg flere eksemplarer av, fordi jeg liker dem så godt og tenker på at de kan bli fine gaver til noen, og jeg har tatt med meg en god del bøker til feriehuset mitt, mest heftede utgaver der, men også innbundne bøker fra bokskred og loppemarkeder. Jeg elsker å se på (og å kjøpe) brukte bøker i bruktbutikker, loppemarkeder og på auksjoner.

Godt sagt! (1) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Jeg må lage eselører som bokmerke, for jeg trenger at boka skal se lest ut etter den er lest.

Om jeg liker en bok, så må jeg ha den, så ønskelista er lang.

Kan jeg velge, så velger jeg pocket fremfor innbundet, og kan gjerne jobbe litt for å få pocketversjonen.

Jeg liker å stå og bare se på bøkene som står i bokhylla, og tenke over hvilke jeg likte, hvilke jeg enda ikke har lest, og hvilke som jeg vet ligger mer bortgjemt fordi de ikke falt i smak.

Jeg må vite hvor mange sidetall boka har, og regner meg gjennom hver gang jeg stopper, hvor mye som gjenstår. Liker jeg boka godt får jeg ofte litt panikk når jeg innser at det er få sider igjen.

Om ikke boka appellerer til meg etter to leste kapitler, så gir jeg den opp.

Har jeg tidspress på meg, enten fordi lånetida går ut, eller fordi den er pensum, så misliker jeg automatisk boka, selvom jeg når jeg endelig er ferdig kan synes den var fin.

Jeg trenger å oppdage bøker selv. Blir jeg de anbefalt, så bare finner jeg den frem, men bruker en halv evighet på å faktisk komme i gang med å lese den.

Det finnes alltid noen som har særere vaner enn seg selv. Hurra!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det med press kjenner jeg igjen. Hvis vi på skolen fikk beskjed om å lese en bestemt bok var jeg sterkt i mot. Mener å huske dette spesielt gjalt ungdomskolen så mulig det har noe med det å gjøre...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ja, sant? Likevel har jeg nå endt opp med å lese de aller fleste av de en gang til. ;)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Endelig noen som faktisk liker eselører! ;) Selvfølgelig skal man lage eselører. Og ja, boka må jo se lest ut når man legger den fra seg. Det kliniske, det å holde boka ren og urørt, det skjønner jeg ikke. Jeg er for øvrig en skikkelig bokgris.. hehe. Mine favorittbøker ser ut som ..børek.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Eselører må til! ;)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Vel, det er fint å høre at jeg ikke er alene her i verden om å være sær. Det er med stor selvsagthet at jeg behandler bøkene mine som babyer. Det vil si, de ligger overalt, men i pene bunker.

Jeg ha et utvalg av bøker klart når jeg blir ferdig med en.

Jeg kan aldri aldri lese slutten av ei bok, for så å begynne på den. Aldri. Noen gang. Hører jeg en setning fra midt i boka, får jeg automatisk en motvilje mot å lese den.

Jeg vil helst eie alle bøkene jeg leser men. 21. Så det skjer ikke.

De virkelige gode bøkene, eller favorittene uansett, må jeg iblant ta frem og bare holde en liten stund og tenke på historien.

Jeg må lukte på bøkene mine i blant. Jeg elsker lukten av bøker, spesielt gamle bøker. Sært

Jeg ligge eller sitteligge for å lese komfortabelt.

Jeg klikker mentalt på de som prøver å starte en samtale når jeg er tydelig fordypt i en pistolduell på sene atten-hundretallet mellom dype mørke skoger og hemmelige betroelser.

Jeg vite hvor mange sider boka er på. Jeg vil helst stoppe opp på et kapittel eller ett partall, tier.

Jeg har på ett tidspunkt fått en mengde (rundt tredve eller så) kunstvakre bokmerker av min far, noe som fører til at jeg MÅ matche et bokmerke med et tema eller en tone i boka før jeg kan begynne å lese.

Jeg klikker i vinkel og på så mange andre usunne måter av skrivefeil i bøker. Spesielt; feil bruk av å/og regelen. Klikker (Kom igjen, skal man gi ut ei bok kan man holde skrivefeilene på et minimum.)

For en nevrotisk fremtid alle sammen skål

Godt sagt! (1) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Hah. Mange morsomme lesevaner her. Mange rare.

Jeg låner det meste på biblioteket, og eier ikke så mye selv. Noen biblioteksbøker - for eksempel godt brukte bøker og pocketutgaver - er blitt "plastifisert" med et gjennomsiktig bokbind. Det må plukkes på. Hjørner blir aldri de samme, og strimer med plast blir revet av. Jeg får litt dårlig samvittighet over det når jeg skal levere boka tilbake, men det går så automatisk når jeg holder på.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ingen!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Eg har abselutt eit problem når det kjem til lesing, eg må lese noko kvar einaste dag, det er ikkje uvanleg at eg lese opp til fleire bøker om dagen. Kanskje er det tvangstankar, uansett så slutta eg på skulen for å lese bøker, (2009) eg leste då på eit år 2000 bøker, dei talte eg opp medan eg las og vart meir og meir gira på å lese meir. Til vanleg bruka eg ikkje bokmerke, eg blir berre sittande til boka er ferdig, er boka kjedeleg må eg likevel lese den, av og til kan eg våkne opp sittande i godstolen i stova med ei bok i fanget og ein bunke med bøker ved siden av meg. Eg er på biblioteket tilnerma kvar dag og har per dags dato ca: 80 bøker på lån. Eg får nesten ikkje sove lenger, eg må ha lest nokon bøker. I tillegg har eg nettopp fått vite at eg har ein uoffisiell noregsrekord i antall bøker på eit år, noko som berre triggar meg til å fortsette, å lese bøker er vel noko positivt men det og har vel sine grenser. Er det noko eg kan gjere? kan eg fordjupe meg meir innanfor eit tema av litteraturen eller skal eg berre fortsette ein gal manns ferd mot nye bunker med bøker. Eit anna spørsmål er kva ein eigentleg skal med det, ikkje meininga å fornerma nokon, eg tek det hardt sjølv. Er det eit utviklingspotensiale utanfor bokpermane? Kan eg lindre abstinensane med ein annan form for litterær fordjuping? Håpar nokon vil svare, sluttar her. Må lese.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Hei Geir! Antagelig er du en ung utgave av meg selv. Uansett: Oppslukende litteraturlesning hadde jeg harde anfall av i mine unge år. Det var om å gjøre at lesningen gikk vidt og bredt som en frisk vind kan spre ilden i en tørr sommerskog. Så mye å lese! sukket jeg, og lånte bøker i et frenetisk Frøysedalsk tempo (som jeg kan kalle det, hehe). Hva ville jeg? Jo, jeg ønsket som annelingua søker å sirkle henimot i sitt svar, å gripe litteraturen. Litteraturen var et kikk i seg selv; veien fra Alexandre Dumas og de eventyrlige klassikerne gikk videre til litteraturens tungvektere som jeg leste i tenårene. Alt for tidlig, kan man si, men jeg ville ikke stoppe, kunne ikke stoppe. Jeg ville hevde meg i litterære debatter; jovisst, og lista di herr Frøysedal er imponerende! Men din egen kombinasjonsevne sier den ingenting om, ja hvordan litteraturen overføres til virkelighetens sfære - som vel er det viktige med litteraturen - tross alt, foruten å være en farlig fengende pseudoverden, et fortryllende sidespor - en årsak til avhengighet?

Jeg har vært der, og kan si at jeg er fortsatt avhengig av å lese. Alltid før jeg sovner, alltid når jeg sitter på et tog, alltid når jeg er på reise, alltid må jeg ha en bok, gjerne flere. Men jeg leser slettes ikke så mye som jeg gjorde i min før-(som jeg nå kan kalle Frøysedalske)epoke. Jeg har innsett at jeg ikke får lest alt. Jeg har innsett at det kan være like interessant å diskutere litteratur uten å ha lest alle verk til den eller den, at litteraturkunnskap med teoretisk ballast og vitenskapelig tilnærming er et gode. Jeg har tatt konsekevensen og har skaffet meg et arbeide - med litteratur og bøker ... Med sistnevnte presisering åpner jeg også opp for at sakprosaen er viktigere for meg nå, enn den var tidligere. Hvordan har du det der Geir?

Synes din tilnærming er åpen, ærlig og et sunnhetstegn som bare rakkern (aner en stor grad av selvironi). Dessuten håper jeg at du med tida finner de rette medmenneskene som deler din interesse. Du er ingen pyse der du har begitt deg inn i litterturskogen, så mye er sikkert! Lykke til!

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Setter pris på komplimenter på løpande band her. Og eg ser nok sjølv at det er andre hobbyar som ikkje er like positive som det å lese. Det einaste negative med det akkurat no er nok at det tek studiane sin plass. Har alltid drøymt om å jobbe direkte med litteratur, gjerne då som bibliotekar, anmeldar eller kanskje til og med forfattar. kven veit. Og det er noko rart og dynamisk med lesinga i seg sjølv; har du lest ei bok klarar du deg med den, men når du har lest hundre må du berre fortsette. Eg ser du har ei flott samling sjølv, må innrømme at eg til tider har sett gjennom den og lest ein del av dei.

For meg er det nok litt skuffande at det ikkje er mulig og få lest alt. Men det er nok ei trøst at det er ikkje alt som er like bra heller, så det kan eg leve med. For ein månad sidan fekk eg vite at eg hadde ein uoffisiell noregsrekord i antal leste bøker på eit år,- det er klart at slike ting gjer det berre meir spennande, og det triggar meg til å fortsette. Og det er planen! det er vel ikkje så mykje å tape på det..

Takk for eit godt innlegg, eg er heldigvis ikkje den einast e der ute med fasinasjon over litteratur..

Takk, takk. Lukke til med eiga lesing!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Hva med å forsøke å få deg jobb i et antikvariat? eller en bokhandel? Kanskje også utdanne deg til en karriere knyttet til bøker: bokhandlerlinjen på Høgskolen i Bø i Telemark, bibliotekarutdannelse, litteraturvitenskap - mulighetene er mange. (Det ser for eksempel ut som det er masser av stillinger utlyst for bibliotekarer i disse tider...) Du blir ikke nødvendigvis rik - men noe sier meg at det ikke er dét du trakter etter heller... Men å ofre noen deler av døgnets "lesetid" på å skaffe deg et yrkesliv blant bøker, kan vel kanskje være verdt å vurdere? Og så kan flere få nytte og glede av oversikten du har skaffet deg, også?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hvis man ansetter en lesoman person på et sted med mange bøker, tror jeg ikke det blir gjort så mye med selve det jobben består i ;)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Dette hørtes rett og slett litt skummelt ut. Det kan umulig være plass til annet i ditt liv enn bøker/ lesing. Du sier selv at det kan være tvangshandlinger.. og det er vel nærliggende å tenke det. Hva med å trappe ned. Sette av noen timer pr dag til å gå ut, treffe folk, være litt tilgjengelig/ omgjengelig. Ellers er det selvfølgelig imponerende at du har lest så mange bøker. Håper du får til en gyllen middelvei. Lykke til!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Prøva å trappe litt ned ja sjølv om det er vanskeleg, er nok sosial til tider men det hadde vel ikkje gjort noko om eg prioriterte dette meir. Ein gylden middelveg ja det hadde vore noko. Prøver stadig.. Takk.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ser annelingua har kommet med et godt råd, men det spørs vel om det vil slå riktig ut. Høres som om du er litt avhengig, så det kan bli som å sette en alkholiker til å jobbe på polet ;) uten sammenligning forøvrig. Litteratur er jo for det meste bra, men ødelegger det livet dit kan det jo være lurt å se om du kan kontrollere dette. Du ser relativt ung ut og isolasjon er kanskje ikke det beste i en tid hvor du skal leve livet, prøve og feile, og selv erfare mye av det du leser om.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Mmmm - tror ikke vi skal være så bekymret uten å besitte inngående kjennskap til den godeste Frøysdals indre og ytre liv. På den ene siden så tenker jeg at det er da ikke så uvanlig - snarere tvert i mot - å gå fullstendig opp i noe når man er sånn ca. rundt de tyve. Hadde han vært fotballidiot, eller skiatlet med VM i langrenn innen rekkevidde, hadde du vel neppe blitt like bekymret over hans altoppslukende interesse, Ann Christin?

På den annen side tenker jeg tilbake på f.eks. forfatteren Tove Nilsen, som selv har beskrevet (jeg tror det var i Skrivefest, men jeg kan huske feil der) hvordan hun som syttenåring(?) droppet ut av videregående for å få tid til å lese. Rektor var overbevist om at den unge Tove var gravid... Den mistanken tror jeg aldri Dagens næringslivs bokanmelder Bjørn Gabrielsen har vært utsatt for, men han har tilsvarende "redegjort for" (blant annet i boken Lutefisk på prærien, tror jeg?) hvordan han har minimalt med formell utdannelse, fordi han har brukt mest mulig tid til å lese.

Ikke at jeg på noen måte vil tale mot formell utdanning, tvertimot (jeg kunne blitt evig student, om bare jeg hadde hatt råd til det, men nok om dét), men altså: enormt bokkonsum hos en tyveåring eller så er ikke det verste jeg kan tenke meg. Vil til og med påstå at han har vel så gode muligheter for å utvikle samfunnsforståelse og sosial innsikt som en tulling som flyr på skauen året rundt med ski og rollerblades for kanskje en dag å få en metallplate hengende i bånd om halsen... ;-)

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Siden dette nettstedet omhandler bøker og folks interesse for det møter en ikke så mange "forballidioter" eller andre "ekstreme" interesser her inne. Jeg hadde nok reagert på annen ekstremutfoldelse også, men å stenge seg inne/ isolerere seg vil for meg være mer ekstremt enn å være ute i naturen/ spille fotball og annet en kan gjøre i fellesskap med andre. For det er det jeg prøver å poengtere- Isolasjon over lengre tid selvpålagt eller ikke kan umulig være heldig. Å lese 2000 bøker på ett år vil si mer enn fem om dagen. Forstår ikke at det er mulig. Den godeste unge Frøysedal er nok en klok og oppegående mann og finner nok ut av dette, men han har bedt om råd/ hjelp og jeg formidlet mine tanker.

Må forøvrig si at du, Annelingua, viser relativt stor intoleranse for andre typer "ekstrem"interesser enn bøker, "fotballidioter" og "tulling som flyr rundt i skauen.. " Litt åndssnobberi som ikke er særlig sjarmerende;)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jaja - jeg får vel stå ved at jeg er åndssnobb. Det måtte vel komme frem før eller siden, antar jeg. Som du skjønner, ønsker jeg meg hverken fotball eller nye ski til jul. Kanskje jeg skulle ønske meg litt sjarm i stedet? Hvis noen har noe å avse, altså?

Må forøvrig si at du, Annelingua, viser relativt stor intoleranse for andre typer "ekstrem"interesser enn bøker

Glemte nesten å presisere at mitt poeng var å trekke en parallell til andre typer "ekstrem"interesser enn bøker - tanken bak var at slike "besettelser" svært ofte er intense i en periode, og for de aller fleste avtar de vel over tid, etter som man blir eldre og klar for "et mer variert liv". Det er helt ålreit å være oppslukt av noe - det er faktisk mest synd på dem som ikke har evnen til å gå fullt og helt opp i noe, uansett om det er bøker eller skismøringens finesser, eller noe helt annet - men det er nå igjen bare min mening, som igjen er en smule spissformulert. (Auda - det er vel kanskje spissformuleringene som var problemet i forrige runde? - jeg skjønner det nå! Tror jeg.)

Godt sagt! (6) Varsle Svar

jeg har ikke så mange, og de er vel ikke så rare.

hvis jeg først starter på en bok, klarer jeg ikke å stoppe før jeg har lest i hvert fall 2 kapitler.

hvis jeg begynner å lese om kvelden når jeg har lagt meg, klarer jeg ikke å stoppe før klokka er 1, noe som er slitsomt i ukedagene.

jeg klarer ikke å brette sidene, og bruke det som bokmerke, hvis ikke jeg leser tegneserier.

jeg legger alltid igjen en hyggelig beskjed mellom boksidene hvis jeg låner bøker på biblioteket.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Det minner meg litt om Elling, som la små beskjeder (dikt) inn i surkålesker ;) Herlig!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Liker veldig godt det siste punktet :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg har nok mange lesevaner, men etter å ha sett nedover her er dem ikke så sære. De er tydligvis ganske normale for folk som er glad i å lese bøker.

Min særeste vane er vel at jeg MÅ ha beina høyt får å virkelig klare å leve meg inn i en bok. På tog og buss, løfter jeg gjerne beina oppover seteryggen til stolen forran (riktignok, kun hvis det ikke sitter noen der). Hjemme kan jeg sitte i en stol, eller ligge i senga og da strekke beina oppover veggen. Eller at jeg ligger på gulvet og deretter har beina i stolen eller i senga. Egentlig kun fantasien som stopper meg.

Ellers har jeg den lesevanen at jeg i løpet av sommern MÅ ha ligget å lest på ryggen til hesten min, mens den beiter. Hvis ikke kan jeg faktisk bli demotivert til å fortsette å lese utover høsten. Blir da bare gående rundt å tenke på den koslige stunden jeg og gampen gikk glipp av.

En siste litt sær ting er at jeg ikke klarer å huske navn i bøkene. Om noen spør meg hva hovedpersonen i boka heter, har jeg ingen aning. Den måten jeg vet hvem personer jeg leser om i bøkene er, er det at husker hvilken rekkefølge bokstavene står i. Så toretisk sett kan jeg ikke fortelle folk muntlig hva f.eks hovedpersonen i en bok heter, men jeg kan skrive det til dem.

Uten om disse har jeg mange av de lesevanene som går igjen her. Må ha en finger på neste side i boka. Lukker gjerne boka for å studere fremsiden, og sammenligen den med innholdet. Jeg klarer aldri å lese en bok to ganger. Bøkene mine er min helligdom, og skal behandles deretter. Jeg klarer ikke å bruke papirbokmerker, de kan være i lær, stoff, plastisk - hva som helst, så lenge det ikke er papir.

Ja, så jeg har noen sære lesevaner, men det ser nå hvertfall ut som jeg ikke er alene her.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg tror ikke jeg har så veldig sære bokvaner, annet enn at jeg har skikkelig vanskelig for å bestemme meg for hvilken bok jeg skal kjøpe/låne. Er jeg på biblioteket eller bokhandelen kan jeg fort bli der i en halvtime-tre kvarter mens jeg ser på nesten hver bokrygg og forside og leser bakpå. Hvis jeg finner noe jeg syns er interessant, blar jeg opp på et vilkårlig sted og leser noen avsnitt for å få et inntrykk av skrivestilen. Jeg går alltid inn i en bokhandel/bibliotek med veldig kritisk holdning, så boka må oppfylle noen krav for å få meg til å kjøpe eller låne den...

..det er kanskje litt sært likevel?

Godt sagt! (0) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Jeg sjekker alltid hvor mange sider det er og hvor mange kapitler det er. Så sitter jeg innimellom og regner ut hvor mange sider/kapitler jeg har igjen, prosent/deler osv. Pluss at jeg har en uvane som går utover økonomien; Er boka råbra så MÅ jeg ha den. Jeg har ingen vansker med å lese bøker om igjen, og det gjør jeg også med de aller aller fleste. Meen, det fører ofte til tom lommebok, selv om bøker ikke er det verste å bruke penger på.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Hehe, den prosentregninga setter jeg også ofte med :) Setter meg også små mål om at jeg skal ha lest så og så mange prosent i løpet av dagen eller uka :P

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg leser alltid siste setning først før jeg begynner på boken, den lager for meg en stemning for hvordan boken er/blir, og så må jeg vite hvor midt i boken er. Ikke spør meg hvorfor, aner ikke, det er noe jeg gjort helt siden tenårene.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg må ha en bok jeg holder på med. Kan ikke gå å legge meg uten å ha med meg en bok, enkelte kvelder kan jeg derfor stå lettere forvirra foran bokhyllene og prøve å bestemme meg for hvilken bok jeg skal begynne på. Men ellers tror jeg ikke jeg har noen sære vaner, leser overalt da:-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg liker å ta med bøker på treningssenter å lese mens jeg trener. Det ser kanskje litt rart ut å sykkle eller jogge med en bok i handen, men jeg får gjort flere ting på en gang og det liker jeg :-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Vel, jeg pleier alltid å kikke på hva kapitlene heter, og hvilke sidetall de er på. Jeg har en teori jeg ikke er enig med meg selv i, om at hvis et kapittel er på et helt tall er kapittelet bedre enn de som starter f.eks. på s. 87. Jo flere kapitler som starter på hele tall, jo bedre bok.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du er med andre ord ein meget stor fan av Dan Brown ;)

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Haha! Burde kanskje vært, men kanskje jeg har beveget meg opp på et høyere nivå enn mr. Brown.

3+5=35

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Eit fint tallsystem. Eg er ikkje heilt sikker på om eg skjønar det, men så lenge du sjølv har oversikt, så er det det viktigaste =)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det der var ein meget dårlig vits mr Taklo =P

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Eg har ikkje denne vanen no, men for to år sidan så berre måtte eg lese ut bøker i ein park. Eg kunne ikkje lese dei siste sidene eller siste kapitlet heime, eg måtte sitje i ein park. Eg veit ikkje heilt kvifor.

Godt sagt! (1) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Jo, det vart det. Men det gjeld å kle seg godt!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Tja eg har vel ein del sære lesevanar. For det første klarer eg ikkje å berre lese ei bok om gangen, eg må alltid ha 3-4 bøker frå ulike genrer, samt også eit par lydbøker tilgjenglege, dette fører til mange uferdige bøker.

Eg kan lese over alt uansett støynivå, untatt når det er sambuaren min som er kjelda til støyen.

Eg reknar ofte ut kor mange prosent av boka eg har fullført, medan eg les.

Eg må ha ei "dobok".

Eg sovnar alltid med ei lydbok på øyret, og meiner bestemt at eg klarer å absorbere det meste av innhaldet, medan eg søv ;)

Og ikkje minst; eg legger til boka på "bokelskere" med ein gang den er fullført.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

hehe...ikkje min vane, men som bibliotekar får eg inn mange bøker - med bokmerke i.Folk har RARE bokmerker! Det særaste eg har funne som har vore brukt som bokmerke, var ei fårepølse! Boka var ødelagt!

Godt sagt! (5) Varsle Svar

haha, fantastisk! skulle likt å få høre flere rare bokmerker!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

fann eit kjærlighetsbrev ein gong! Las det naturlegvis ikkje, og eignaren va LYKKELIG for å få det att! <3

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det er ikke tvang, og jeg synes ikke det er sært, men jeg har skjønt at mange andre synes det er veldig merkelig: Jeg leser gjerne de siste sidene i en bok når jeg er et stykke inn i den.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Akkurat slik er jeg også. Og det er en av mine leseuvaner som jeg ikke liker, men ikke klarer å slutte med heller. Jeg vil liksom ikke lese den siste siden først for jeg er redd det vil fortelle meg for mye om boka og hvordan den ender. Men samtidig så klarer jeg ikke å la være. Og det som da er så fint er at bøker skjelden ender på siste side. Man må liksom lese det siste kapittelet for å forstå hele slutten. For det tar et kapittel for å snøre sammen alt og gi en meningsfull slutt. Så som regel ødelegger det ikke leseopplevelsen av å lese den siste siden. Men det er en litt kje leseuvane uansett.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

For meg er det ikke en uvane. Jeg gjør det fordi jeg vil, og jeg synes lesningen blir bedre da. Jeg er alt for utolmodig etter å vite hvordan det går og klarer ikke kose meg med boka om jeg ikke har sjekket etter om forfatteren klarer å stå løpet ut.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

kan vel ikke kalle det "sære lese-vaner" eller "tvangstanker".., men er boka god, har jeg for vane å "klemme" den inntil meg... ;-)) Bare fordi den rett og slett er så utrolig GOD!! Og når jeg er ferdig med ei KJEMPEBOK, så renner omtrent tårene..., fordi jeg er så utrolig lei meg fordi å være ferdig med noe så fantastisk! Noen som har det lignende..?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Stooooooor klem til go'boka!

Godt sagt! (1) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Jeg har en uvane med å lese slutten på boka hvis den er veldig spennende. Jeg sjekker flere ganger hvor mye jeg har igjen av boka. Jeg er bibliotekar og har plastra mange bøker. Det har ført til at mange av mine private bøker er plastra. Jeg har en del som ikke er plastra. Jeg får panikk av tanken!. Når jeg velger bøker ser jeg på populariiteten og sidetall. De som er populær får man så lett tak i og alle leser jo de. Da velger jeg kanskje de mer ukjente. Jeg leser ikke ofte tykke bøker for det tar så lang tid. Da går jeg jo glippe av mange andre bøker.Jeg har gjort det til vane å lese på bussen. Det er forferdlig å ikke få lese der.

Godt sagt! (1) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Morsomt å lese andres "sære lese-vaner". Jeg selv har egentlig ingen spesielle lese-vaner. Men jeg må alltid se hva bokas originaltittel er hvis den er oversatt, og jeg må vite når tid den er gitt ut. Hvis jeg først har fordypet meg i en bok, låser jeg meg inne på rommet mitt og kommer ikke ut før jeg er ferdig med den. Nåde den som forstyrrer! hehe.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Først tenkte jeg: Ingen. Så(umiddelbart etterpå)tenkte jeg: Bortsett fra ... at jeg MÅ eie alle bøker jeg leser. Jeg elsker bøkene mine, de er skatter, jeg vil alltid ha fler, og jeg prøver å ta veldig godt vare på dem. De skal helst være innbundne, men pocketbøker går til nød. Bretting av sider går an i en pocket, men ikke understrekinger ... tror jeg. Når det gjelder de innbundne bøkene er begge deler HELT UAKTUELT! Bokmerket kan være hva som helst, men det føles best når jeg klarer å beholde det samme gjennom en hel bok. Jeg leser mange bøker samtidig, gjerne 4-5, men helst i forskjellig sjanger. Noen bøker, som f.eks P.G Woodehouse, leser jeg bare i badekaret. Jeg liker også en god lydbok mens jeg ligger i bløt. Andre bøker kan jeg lese hvor som helst (Det hender jo ofte at jeg støter på noe jeg ikke klarer å legge i fra meg, og da kan man ikke være altfor kresen på omgivelsene) Jeg har alltid veldig lyst til å skrive ned setninger og passasjer jeg synes er bra, men klarer sjelden å legge i fra meg boken lenge nok til å finne noe å skrive i. Dette jobber jeg en del med å endre på, ikke minst for å ta vare på inspirasjon til egen skriving. Jeg avbryter sjelden en bok, det må i så fall være fordi den er fullstendig platt ... de bøkene som er vanskelige, byr på mye motstand og tar lang tid, viser seg ofte å være verdt litt utholdenhet synes jeg. Det er viktig å trene i oppoverbakke innimellom, men det skjer selvfølgelig rett som det er at jeg bare føler skuffelse når bakken ligger bak meg. Jeg har et excelark som inneholder mye av boksamlingen min, og jeg merker av de jeg har lest.

Ok, ikke helt normal ...

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Du høres fullstendig normal ut, synes jeg! I motsatt fall er det MANGE gærninger her ... ;-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Må alltid sjekke kor mange side boka er på og mens eg les ho må eg alltid kike på omslaget når eg les noko som liksom relaterar til det.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Heh, jeg må også alltid vite hvor mange sider boka er på, og mens jeg leser den, pleier jeg å regne ut sånn ca hvor mange sider det er igjen:P :]

Godt sagt! (0) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Jeg tror ikke dette er så sært akkurat, men i det siste har jeg fått en vane jeg følge når jeg tar fram en ny bok for å lese: Jeg må med en gang sjekke hvor mange sider den er på, så jeg hele tiden har i bakhodet hvor mange sider det er igjen til slutten. Greier ikke å la være å sjekke ;)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

ja eg og må berre sjekke kor mange side den er på, gjer det eigentleg gjennom heile boka. I tillegg har eg ein tendens til å lese siste side først, men det er ein vane eg prøvar å kvitte meg med, nesten klart det.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Er akkurat slik jeg også. Også må jeg finne ut hvor midten av boka er, å holde øye med på hvor lenge jeg har igjen til jeg kommer dit. For når jeg har nådd midtpunktet er det i hvertfall ingen grunn for ikke å lese ferdig boka. Også synes jeg at jeg leser mye fortere etter jeg har nådd midtpunktet.

Godt sagt! (0) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]
[ Slettet av bruker ]

Hehe, artig...du er nok ikke aleine der. Jeg har tenkt mange ganger på at de burde vært mulig å bla fort gjennom en bok, slik med en hånd, også leser man alle sidene mens man blar, så man er ferdig på noen sekunder. Trur jeg så det i en film en gang.

Godt sagt! (0) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

haha. den er god. ja..og litt sær :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Oh, bra flere enn meg har tvangstanker ang. tall i bøkene de leser :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg kan aldri stoppe på side 13, 113 osv. eller på kapittel 13 eller kap. 12 og 14 (fordi de "berører" kap. 13). Jeg liker ikke tallet 13. :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]
  • Jeg er nødt til å se at jeg har vært på side 99, 100, 199, 200, osv. Altså; Jeg er nødt til å vite at jeg har vært på de sidene. Sært!

  • Jeg må være kjempeflink med bøkene mine! Behandle dem som skatter, for det er de faktisk for meg!

  • Jeg liker ikke diskutere bøker med andre, jeg heller! Jeg vil tro at det er bare min verden jeg er i når jeg leser.

  • Har en tendens til å måtte tygge på noe eller fiple med noe, mens jeg leser.

Godt sagt! (0) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Noen ganger så bruker jeg utrolig lang tid på en bok, særlig vis jeg liker den veldig godt. Og det er ikke fordi jeg leser sakte, men fordi etter hver side jeg leser, gjerne også for vært avsnitt, så stopper jeg opp å filosoferer over det som står der. Gjerne viss det er noe jeg er enig i, eller hvis det er noe jeg har opplevd selv, for da tenker jeg tilbake. Dette skjer mest når jeg leser litt tankevekkende og filosofiske bøker. Som f.eks bøker av Jostein Gaarder.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sånn er eg og, for eksempel når eg las Shantaram, greit den er tjukk, men brukte litt tid på den fordi det var så mange intrykk å ta inn og fordøye, av og til må man berre stoppe opp å tenke.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Etterhvert som jeg har blitt mer vant med, og glad i å lese, har vanene blitt mindre.

Så lenge jeg føler meg komfortabel og sitter/ligger godt, trives jeg med en bok.

I går før jeg skulle legge meg, klarte jeg ikke å lese før rommet var ryddet, men ellers lite krav:)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Her var det nok og ta av, ja. Hehehe :-)

Spørsmål: Dette med magnetisk bokmerke skjønte jeg ikke helt!? Har heller ikke peil på hva det er? (Dette er kanskje noe for meg også, i og med også jeg er en "sidetalls-manic")

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Magnetisk bokmerke fåes kjøpt på de fleste bokhandlere, og koster ikke all verden. Tror jeg betalte 5 kroner på norli sist..

Men det er et bokmere som ser ut som et vanlig bokmerke, bare det kan åpnes, også fester man det over en side, også er det magnet på innsiden som holder det på plass.

Sånn her ser det ut: (hvis det er lov med link?) http://www.profilnytt.no/index.php?nr=90&case=4&id=188&idkategori=54&startrow=

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg vet ikke helt om det er så veldig sært, eller om det er en ''lesevane'', men jeg er nødt til å lese minst 5 bøker samtidig. Ellers blir jeg lei. Kanskje bortsett fra Harry Potter og Codex Alera.

Jeg må også enten ligge eller halv-ligge når jeg leser. Kan ikke fordra å sitte og lese. Og så leser jeg mens jeg lager mat. Da står jeg.=)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

...så du ligger ikke når du kokkelerer, altså?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

knis Nei, det prøver jeg å holde meg unna.=D

Godt sagt! (0) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Jeg streker under gode sitater, eller ting som "griper" meg. Oppleves det sterkt, skriver jeg setningen/sitatet inn i filofaxen min eller notatboken i nattbordskuffen min, eller i notater på mobilen min. Må liksom bevare dette fine.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Er veldig nøye på å vere snill med bøkene, ikkje brette eseløyre, ikkje skrive eller streke under i dei osv. Vil jo gjerne at dei skal sjå fine ut etterpå også. Leser heller aldri slutten på boka først, slik som somme andre, men når eg leser aviser eller blad, leser eg ofte "baklengs". Ellers er eg nok ganske normal i lesevanane...

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Ikke akkurat lesevane, men en sær bokvane har jeg kanskje. Er nemlig ikke så glad i å diskutere bøker jeg er glad i med andre. Ønsker å tro at de er bare "mine" skatter, og vil ikke at andre skal forstyrre bildene og opplevelsene de har gitt meg.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Det er noe av det mest dumme jeg har sett her inne. Sære lesevaner?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ja; sære lese-vaner. Selv ikke med ca over 100 eksempler/svar under tråden, så forstår du ikke spørsmålet, er det sånn å forstå?

Godt sagt! (4) Varsle Svar

HJH er mer intelligent enn oss andre. Slik er det bare....

Godt sagt! (2) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Utenom 1 bok kan jeg ikke lese en bok flere ganger. Om jeg prøver, begynner jeg å kjede meg, flytte på føttene og sånt:)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Tja.. Kanskje ikke mens jeg leser, men når jeg får ei god og tjukk og ny bok i hendene, så holder jeg den inntil øret og banker på den med fingerknokene.

Nyter lyden som et løfte om en god leseopplevelse som jeg vet vil vare ei stund ;-)

I tillegg må jeg alltid åpne den og bøye litt ut, først på midten og deretter ca. 1/4 og 3/4 ut i boka.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Når jeg er på en side må jeg alltid holde den høyre pekefingeren bak neste side, og noen ganger langfingeren bak siste side i kapittelet.

Og jeg må ha det helt stille rundt meg, ellers begynner jeg å tenke på andre ting mens jeg leser uten at jeg legger merke til det, og plutselig har jeg lest et helt kapittel uten å få med meg noe av det som sto. :p

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Åh, for en herlig tråd og det er godt å lese at "det er fler av oss". Mine lesevaner er, som mange andre har nevnt, at jeg lever meg såpass inn i historien at jeg lager ansiktsuttrykk som svarer til hendelsene i boken, eller jeg kan sitte å holde pusten. Jo mer spennende det er jo fortere leser jeg!

Jeg liker å vite hvor mange sider som er igjen til neste kapittel. Jeg liker IKKE å lage brett på sidene, MÅ ha bokmerke. Jeg liker at boken ser godt brukt ut. Ikke ødelagt eller slitt, men folk skal vite at jeg har kost meg med boka. Jeg leser 2-3 bøker i slengen, ofte uten noen likheter. Nå for tiden er det 1. Øya, 2: Skammarserien og 3. Slik ble jeg slank.

Er opptatt av at lesing er kos, og da må jeg kose meg med noe når jeg leser. Fruktfat, kjeks, kakao, te etc.

:)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg vil til enhver tid vite hvor mange sider det er igjen av kapittelet.

Av og til blir jeg akutt lei av å lese, og klarer ikke å lese en eneste setning til. Da legger jeg boka bort i noen minutter, men så blir jeg nysgjerrig på hva som skjer videre og får leselysten tilbake.

Fikler ofte med enten håret eller smykket mitt mens jeg leser.

Om jeg leser en beskrivelse av en karakters ansiktsuttrykk, så må jeg også lage det ansiktsuttrykket. Dette tiltrekker seg ofte rare blikk i steder som på busstasjonen og i studiehallen og kantina på skolen.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Det med ansiktsutrykk kjenner jeg meg veldig godt igjen i. Man må liksom "teste det ut".. Jeg har også mange ganger begynt å le på toget/togstasjonen/venterom o.l av morsomme bøker (A Dirty Job av Christopher Moore som jeg leser nå f.eks), og alle ser på deg som om du er gal. Og da må jeg konsentrere meg enda mer for å ikke le..

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hehe, er en grunn til at jeg sjelden, nærmest aldri, leser offentlig. For skulle boka være aritg så bryter jeg ut i latter, og jeg klarer aldri å stoppe før etter flere minutter. Gjerne så ler jeg til jeg griner. Også har jeg så innmari rar latter. Blir direkte flau av meg selv.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg sitter og "rensker neglene" på de sidene jeg har lest, eller på bokmerket. Bøkene ser ikke ut etterpå. Merker ikke alltid at jeg gjør det. Det er helst i spennende partier at jeg gjør det, samtidig som jeg myser med øynene og leser kjempefort. Man kan ikke lukke øynene når det blir skummelt i en bok...

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Oi, dette gav litt avsmak på biblioteksbøker... men det går nok over;) Det beste med å lese, er jo å drømme seg bort på biblioteket!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Om jeg blir ufokusert eller ikke får med meg innholdet i boka, så leser jeg høyt for enten meg selv eller hunden min, og da husker jeg det mye bedre! :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]
[ Slettet av bruker ]

Nyter så å holde i boken/bøkene at jeg nesten ikke kommer i gang. Leser baksiden flere ganger. Studerer omslaget (har virkelig problemer med å kjøpe bøker jeg ikke liker omslaget på, blir en billig pocket-utgave hvis jeg likevel vil ha den. )Legger gjerne boken/bøkene bort litt. Så er det på an igjen, samme ritual - og så endelig kommer jeg igang. :-))

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Haha! Har omtrent akkurat samme vane :) Elsker omslaget på bøker, og godt designede forsider fungerer som en magnet på meg (yrkesskade som grafisk designer?). Kan tusle rundt i biblioteket lenge og bare SE på bøker, ta på de og lese baksiden på de jeg synes ser interessante ut. Jeg leser også baksiden flere ganger på favorittbøkene... Godt det er flere likesinnede sjeler der ute! ;)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Heisan ! Kom nettopp hjem fra 3 herlige uker i Spania. :-)

Apropo omslag på bøker ! Ja, jeg er virkelig veldig opptatt av det estetiske med bøker. Ser du er grafisk designer, ja da ligger nok det estetiske i deg. Jeg malte og tegnet i min ungdom og er utdannet farge-konsulent. Så jeg har det nok litt på samme måte.

Så apropo dette så har jeg nok hatt en litt spesiell opplevelse da jeg leste " Kjærlighet i koleraens tid" nå nettopp i Spania. Ei pocketbok kjøpt for mange år siden og som jeg også avbrøt å lese den gang . Jeg liker ikke pocketbøker, men men den var lett å ta med på flyet så jeg dro den med meg sydover.

Jo lenger ut i boka jeg kom, jo flere deler ble det av boka. Til slutt løsnet også permen. Minst 10 deler da jeg var kommet litt over halvveis. Da prøvde jeg meg med at NÅ var boka rett og slett blitt sjarmerende. Egentlig er det vel bare gamle bibler jeg liker når bladene henger løst....men, noe med hele fortellingen gjorde at jeg ble positivt stemt for denne istykkerrevne pocketboka. Og jeg endte med å plukke sammen hele boka da den var ferdiglest og plasserte den faktisk i bokhylla ! ! Den burde egentlig gått i søpla. Det ble istedet fra meg en slags hyllest til fortellingen om ekte kjærlighet at den får stå i bokhylla til tross for sitt utseende. jeg ga boka terningkast 5. Slett ikke verst til å ha vært ei bok jeg tidligere har avbrutt å lese. :-)

Nydelig vær her i Kristiansand i dag. Tror jeg tar en tur ut i sola.

Ha en finfin dag.

Mange hilsener fra Gunn her :-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg vet ikke hvor sære mine lesevaner er, men jeg har iallefall enkelte lesevaner.

Jeg må alltid lese teksen bak på boken før jeg begynner, men jeg kan aldri finne på å lese slutten av boken før jeg begynner på starten.

Jeg kan lese hvor som helst og når som helst. Jeg har forholdsvis lang reisevei til jobb, og da leses det mye. Så snart jeg kommer meg på toget eller bussen er det å putte proppene med musikk i ørene og frem med boka. Så er jeg i min egen verden helt til jeg skal av.

Jeg kan godt lese 3-5 bøker samtidig, da ofte fra litt forskjellige sjangere. Jeg liker til en hver tid å vite hvor mange sider det totalt er i bøkene jeg leser, og hvor mange av disse sidene jeg har lest. Synes det også en kjekt å vite hvor mange prosent av boken jeg har lest, og hvor mye jeg har igjen. Er det flaut å si at jeg har et eget excelskjema for denne oversikten? :-S

Når bøkene så er ferdiglest blir de registret inn i et nytt excelskjema som viser alle leste bøker. I mange tilfeller velger jeg også å skrive med noen ord om hver enkelt bok slik at jeg i ettertid kan gå tilbake å finne ut hva boken egentlig handlet om, og hva jeg syntes om boken rett etter at jeg leste den.

Godt sagt! (3) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Jeg måtte smile da jeg leste din kommentar om excelark. Jeg bruker også excel, og fører sirlig inn bøkene jeg har lest i dette excelarket. Dessuten MÅ jeg skrive en "bokanmeldelse" for hver bok jeg leser (begynte med dette for drøyt to år siden). Det er faktisk veldig morsomt, selv om det noen ganger også er nokså krevende å skulle sammenfatte en bok med få ord. Jeg kan fint lese opptil fire-fem bøker samtidig, men da bør det helst være bøker fra ulike genrer. To krimbøker samtidig går ikke.

Min særeste lesevane er nok likevel at jeg mange ganger ikke klarer å legge boka ned i sekken når bussen min er fremme på bestemmelsesstedet. Ofte går jeg og leser videre på gata. Det ser sikkert ganske pussig ut, men jeg får da også lest en del på denne måten. Utnytter lesbar tid til siste trevl, for å si det slik. ;-) Jeg er også en av dem som i grunnen blir litt glad dersom tannlegen, legen eller lignende er forsinket, for da får jeg lest litt til. Jeg går absolutt ingen steder uten å ha med meg en bok.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Skulle ønske jeg hadde det!!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ja, det er sært å ha eget excelskjema for å vite hvor mange prosent av bøkene du har lest, herlig sært!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg er ikke helt der med post-it lapper ennå, men jeg går også stadig vekk tilbake til favoritt-avsnitt / kapitler i de skikkelig gode bøkene som jeg ikke klarer å legge vekk. Går som regel i en helt annen verden i flere dager etter å ha blitt ferdig med en bok jeg lever meg ordentlig inn i... og ønsker meg tilbake...

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg er nødt til å feste små post-it lapper ved avsnittene jeg liker. Så leser jeg de om igjen når jeg er ferdig med boken og er jeg virkelig for dem så skriver jeg de ned. Så det er omtrent 100 post-it lapper i enhver stor bok jeg leser.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg trenger mat når jeg leser... kaffe når jeg leser på tbanen, fire brødskiver til kveldsboka, noe i kantina når jeg leser fag på jobben... spise spise, lese lese :-)

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg får ikke med meg noe fra omgivelsene når jeg leser. Folk kan omentrent hoppe på meg uten at jeg reagerer. Jeg leser hele tiden. Mens jeg lager middag, pusser tenner, går, står, i senga, sofaen, på gulvet, osv..

Jeg er vel en av få som synes ventetiden på lege/tannlegekontorer går for fort, selv om de er en time forsinket.. Det er irriterende å bli avbrutt midt på en side - det MÅ jo bare legen forstå! ;)

Jeg har for kort busstur til jobb, så tror jeg burde flytte lengre unna. Det tar jo bare 10 minutter, rekker nesten ikke lese noe. Haha!

Jeg har mange ganger fundert på hvordan jeg kan få med meg boken inn i dusjen - uten å ødelegge den. Det er et årelangt mysterium for min del. Og ja - jeg har ødelagt bøker i forsøket..

Godt sagt! (4) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Jeg liker ikke lydbøker så det er jo uaktuelt.

Problemet er ikke såpe i øynene, men at boka blir søkkvåt. ;D

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hehe, jeg liker ikke lydbøker. De kan jo ikke leses.

Det funker ikke med bøker i dusjen. Dumt, for det må være en ideel plass å lese en god bok. Sånn egentlig.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hehe, kjempegodt skrevet! Jeg kjenner meg også veldig godt igjen :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg har en tendens til å ty til sofaen eller senga når jeg skal lese, som sikkert mange andre også gjør, men jeg MÅ ha en kopp kakao eller te - hvis ikke funker det rett og slett bare ikke. Jeg får simpelten ikke roen.

En kjeks eller to er ikke å nekte for, men jeg klarer meg uten. Te/Kakao derimot er et total must.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Med en bok i fanget føler jeg meg tvunget til å lese. Jeg antar dette er sært da jeg ellers ikke føler samme tvangen, bare lyst. (til å lese...)

Godt sagt! (1) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Må være meget spesielt å være deg, nesten litt skummelt.Tenk om du ved et uhell begynner å lese noe når du er på et lite egnet sted, eller har avtaler... Du har sikkert ikke et vanlig a-4 liv. Det er jo umulig å få dette til med en vanlig jobb, barn og forpliktelser...besynderlig.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg tror nok du legger alt for mye inn i det Sunniva sier. Dessuten er det ikke alle som har sånn trivielle ting å bry seg om eller streber etter et A4 liv.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Da Sunniva sitt svar ikke var nyansert tok jeg det som stod der bokstavelig. Hun klarer fint å besvare dette selv:)

Har opplevd mye underlig etter at jeg ble medlem av bokelskere.no. En annen verden med mange interessante og, for meg, sære uttalelser. For vanlig dødelige som meg er det underholdende og lærerikt å lese hva folk bruker tid å krefter på. Her finnes veldig mange veldig seriøst engasjerte lesere, mange snobber og sikkert en haug med helt vanlige folk som meg.

Selv om en lever et, som du sier; "trivielt" liv, er det verken sikkert at en streber etter dette eller at dette er ensbetydende med kjedelig. Vil bare minne om at det finnes et liv der ute. Og, det lar seg kombinere med lesing.

Godt sagt! (3) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Ikkje ein regel utan unntak. Klarer sjølvsagt å leggje frå meg ei bok. Men, eg les jo helst på tidspunkt når eg har tid å lese bøker ferdig :)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Regnet med det. Vanskelig å fungere i den virkelige verden ellers:)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg trodde kanskje at jeg hadde et par sære vaner, men når jeg leser denne tråden, så ser jeg jo at jeg er ganske normal jeg også:-)

Jeg leser hvor som helst, bare jeg har nok energi til det - utenom i bil, da må jeg følge med på veien.

Ellers liker jeg best å ligge og lese.

Og aldri - ALDRI -leser man slutten på en bok, eller blar fremover hvis det ikke er påkrevd. Man begynner på første side, og vokter seg vel for å sniktitte. Er aldri inne på tanken, engang.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Må ha flere bøker å lese på samtidig,alt fra ca.3-10. Da kan jeg veksle etter humør og lyst! Helt supert, har så å si alltid noe jeg vil lese, og får samtidig lest litt tyngre bøker-som er verdt å få med seg. Gjerne et par krim, en roman, noe dikt og evt noe 'fag'. Leser overalt! Og i perioder; hele tiden!

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Jeg har en skrivebok der jeg har skrevet ned alle bøker jeg har som skal leses og hver gang jeg er ferdig med en bok så streker jeg den ut med markeringstusj. Den listen har nå blitt veldig lang..... Jeg har også en datoliste der jeg skriver ned når jeg begynner på en bok og når den er avsluttet som jeg printe ut hver mnd og samler i en perm....

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Heldigvis er det ikke bare jeg som skriver opp alt jeg har lest og skal lese. Jeg skriver ikke ut mine, men har fargekoder inne på worddokumentet med grønn som ferdiglest, rød som avbrutt og sort som skal lese. Setter gjerne en stjerne bak tittel om jeg likte boka ekstra godt :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg gjør også noe lignende: har et eget word dokument med leseliste over alle bøkene som skal leses, og et eget dokument hvor jeg skriver anmeldelser av alle bøkene etterpå. Ved årets slutt printer jeg ut arkene med anmeldelser og tar vare på dem. I og med at jeg er glad i å katalogisere på den måten, er bokelskere et flott sted :)

Min "greie" når jeg leser, er at jeg alltid må se hvor langt det er til neste kapittel når jeg skal starte på ett nytt.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hyggelig å se at jeg ikke er den eneste som skriver opp alle bøkene jeg leser.

Godt sagt! (0) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Jeg bruker også ofte bokmerke som passer til boka, har en hel haug samlekort av for det meste Greg og Tim Hildebrandt som har vært covere og kunst til forsjellige bøker. Har også kjent igjen et kort fra coveret på et Magnum blad. Har spesial bokmerker til Tolkien, Star Trek og Harry Potter.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg hører alltid på musikk når jeg leser. Som regel holder jeg meg til litt tregere progrock eller annen eldre psykedelia. Nyere innenfor denne dronerocksjangeren som Earth, Isis og Neurosis og også perfekt lesemusikk.

Ikke sært forsåvidt, men en lesevane er det.

Godt sagt! (0) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]
[ Slettet av bruker ]

Jeg har også hytte uten strøm, men det finnes både parafinlamper, stearinlys og lykter på batteri. Jeg fikk meg en sånn kjekk liten sak som en kan feste på boken. Den gir akkurat så mye lys som en trenger. Sånn at en ikke forstyrrer de som skal sove i samme rom. Det som kan være litt tungvint er å bla om. Har ikke helt fått teken på det. Hodelykt er sikkert kjekt det også, og litt morsomt.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg bruker den batterilykten når jeg leser bok i badekaret :). Har for dårlig taklampe på badet.. Men jeg synes egentlig batterilykten gir for lite lys, særskilt til den siden den ikke lyser direkte på. Men nå fikk jeg lyst til å prøve hodelykt. Mengder med stearinlys kan jeg forresten også supplere med :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Den er å få kjøpt i bokhandel. Var i hvertfall der min kom fra.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Fest den på permen, så går det bra å bla om. Finnes også på clas ohlson... Helt super!

Godt sagt! (0) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Viss eg held på med ei skikkeleg god bok, må eg ta ekstra pausar i lesinga. Slik drar eg ut den perioden eg er midt i ei kjempegod bok.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det gjør jeg også - men hvis boka er skikkelig spennende er det så vanskelig, for da vil jeg gjerne lese, lese, lese, men samtidig bare være i boka så leeeeenge som mulig. Har funnet ut at det innimellom funker for å få lest pensum. 1 kapittel i godboka - så 1 times lesing. Det funker litt, men så blir det gjerne så spennende i boka at jeg bare dropper hele pensum... =P

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Kanskje litt skremt over hva folk gjør for å få lest, men sikkert veldig effektivt: Jeg forstår nå hvorfor noen får lest så mye mer enn meg. Leser mens de går, står, og når de pusser tennene.., midt på dagen. Ja, jeg får ikke til noe av det der. Med full jobb og familie blir det stort sett ved leggetid eller ved sykdom og i ferier det leses.

Lærte forresten nettopp at omslaget rundt bøkene kalles smussomslag, hehe. Har ikke tenkt på det sånn. Det er vel kanskje det som er det mest sære med mine lesevaner, at jeg ikke tar av smussomslaget. Er redd for å miste det i tillegg til at jeg bruker innbrettene som bokmerke. I forhold til mye av det jeg har lest her føler jeg meg ganske normal og kanskje litt kjedelig.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg kan bare lese i kjente omgivelser som f.eks hjemme eller på hytta. Jeg er alt for nysgjerrig til å klare å lese på tog eller buss. Men det går fint å lese hjemme mens tv, radio og unger roper i bakgrunnen. Dersom jeg leser en tunglest eller kjedelig bok bruker jeg å slå opp på en hvilken som helst side i boken og lese en setning eller ett avsnitt. Som regel skjønner jeg ingenting av det jeg leser, men det gir litt mer spenning når jeg prøve å finne ut hva det betydde. Det er alltid morsomt når jeg komemr frem til avsnittet og finner ut hva det egentlig betydde.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg må starte på en ny bok rett etter at jeg er ferdig med en. Om jeg så bare leser en side, det holder. Bare jeg får begynt liksom. Og jeg må alltid ha en bok tilgjengelig, helst flere slik at jeg har en å begynne på. Og så må jeg alltid lese ferdig en bok jeg har begynt på, kan gjerne bruke flere år dersom jeg synes den er kjedelig eller tunglest.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

heilt enig, alltid lese ferdig ei bok.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det må være mitt forhold til pocketbøker. HATER dem. Hater at de er myke og hater arkene. Klarer nesten ikke ta i dem. Føler at det ikke er bok.
En bok må være innbundet.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Slik har jeg også hatt det, men nå prøver jeg å komme over det på en eller annen måte. Har funnet ut at NOEN pocketbøker er bedre å bla i og ganske pene. Kjøpte "skuret" nettopp som pocket (heftet) og det var under tvil. Boka er ganske pen og sånn passe stor. Den ser nesten ut som ei vanlig innbundet bok :-) Skal lese den snart :-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Tja, kanskje ikke så sært, men jeg har alltid ei bok i veska og leser så snart jeg får sjansen. Siden jeg er lettrørt som tyttebær, og ler lett og høyt fører det jo til en del uønsket oppmerksomhet i det offentlige rom.

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Tja, jeg synes jo slett ikke det er sært da, men vennene mine synes visstnok det...

I stedet for SPA og egenpleie i badekaret, så finner jeg fram boka, tapper i vann (m/badeskum), dempet belysning, (men nok til at jeg ser bokstavene) og koser meg. Må være helt alene i huset for jeg tåler ikke lyder når jeg leser, verken musikk, radio, - eller det verste; støvsugeren!

Cola Light på hverdager, rødvin på en helgedag, - og kanskje en sjokoladebit. Å herregud så deilig det er!! (Men ikke sært vel..??..)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg takler ikke at samboern min skal fortelle meg om bøker jeg leser, har lest eller ønsker å lese. Når han prater om ei bok, får jeg en øyeblikkelig trang til å ikke lese den boka og jeg blir lett irritert. Så nå holder jeg meg for tiden unna bøker han har lest, jeg kjøper mine egne!

Ellers så er det ikke så farlig om andre snakker om ei bok jeg leser eller har lest, såfremt de ikke røper handlingsforløp og slikt.

Men jeg er veldig glad i samboern min, altså.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Wow, her var det mange morsomme vaner!

Tja, jeg leser mesta på senga før jeg skal legge meg. Men ahr også en sakkosekk med leselampe som jeg satt i når jeg leste Harry Potter. Da hadde jeg bakgrunnmusikk fra filmen på spilleren.

Jeg har en slags måler inni meg, så hvis utenforlyden er høyere enn tankene mine, da blir det vanskelig å lese.

Det er hyggelig å lese på do da. Man har jo ikke så mye anna å gjøre. Men det gjør jeg mest med egne bøker. LItt flauere med biblioteksbøker... men det skjer.

også har jeg en lang liste med bøker jeg skal lese... Over 8 nå.

Men jeg hadde en lærer! HUn leste alltid SLUTTEN FØRST! Uææ! Også hver gang hun skulle fortelle om en bok, så stoppet hun ikke! Så hun fortalte slutten også!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Nei, egentlig ikke. Jeg kan lese hvor som helst og når som helst, bare jeg har tid, det er helst det det skorter på. Stille er det aldri hjemme hos meg, så jeg har ingen problemer med å lese selv i det verste lurveleven.

Men jeg liker best og lese hardbackbøker, for jeg blir litt forstyrret av at teksten dekker absolutt hele boksiden i en god del pocketbøker. Men det har jeg ikke bokbudsjett til...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Eg må lesa. Eg e 13 år men smiler bredt når jeg får en bok(ikke lærebøker). Mange i klassen min synes at jeg er rar fordi at jeg fikk bøker i premie for god oppførsel.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Jeg kjenner meg igjen i dette, ble også sett rart på når jeg kom på skolen og fortalte at jeg hadde tilbringt gårsdagen med 1 time lekser først, for så å lese noe annet, helt frivillig!, helt til sengetid etterpå. :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg MÅ lese på badet. Uansett. Har blitt sett løpende rundt i huset mens jeg roper "Jeg må tisse, hvor er boka mi??"... Måtte slutte med elektrisk tannbørste, det ble så vanskelig å lese når det rista sånn. På andres bad leser jeg tannkremtuber, shampoflasker, "må ikke tildekkes"-teksten på panelovnene... Jada...

Må selvfølgelig lese før jeg sovner og går aldri noe sted uten boka i veska. Det kan jo komme fem kjedelige minutter. Og leser helst ikke baksidetekster osv, de har alt for ofte spoilere...

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Alt leses, innholdet i såpe, tannkrem, diverse sminke, fuktighetskremer. Det samme gjelder rundt frokostbordet, feks i jula eller påska, da leses det på melkekartonger, smørbokser, teposer, fårepølsepakker, og majonestuber! Og forsåvidt overalt ellers også :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ja, å lese bakpå produkter på badet er en vane jeg og har, om det ikke ligger blader eller er bilder eller noe annet å se på.. Kan da ikke sitte 10 sekunder på toalettet uten lesestoff;)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sånn er jeg også! Ei saa peitää :D

Godt sagt! (4) Varsle Svar

For de i min nærmeste omkrets som lett blir bilsyke, er det visst nok svært sært at jeg leser i bil. Og buss. Ellers leser jeg også når jeg går. Men leser aldri siste avsnitt først. Det er på linje med en dødssynd. Men diktbøker kan jeg godt lese "baklengs".

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg må ha noe bakgrunnsstøy, i form av radio, mennesker, bråk, summing eller liknende. Er det stille får jeg "angst" og stopper helt opp i lesinga. :P

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg også må ha noe bakgrunnsstøy. Hvis det er for stille, blir jeg distrahert. Jeg trives best med musikk i bakgrunnen, jeg da. Vet om folk som konsentrerer seg best om lesing når TV'n står på, men det klarer jeg ikke. Da blir jeg også distrahert. Ellers leser jeg gjerne på tog eller buss.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det hele starter med at jeg klapper litt på smussomslaget. Tar inn over meg hvordan det ser og hvem som har lagd det. Leser bakpå, og inni, før jeg (selvfølgelig) tar det av, så det ikke skal bli ødelagt. Under selve lesingen, er det nærmest krise å ikke ha en penn i handa. Bøkene mine ser brukt ut - inni. Jeg klarer ikke la være å notere i dem, ringe rundt og skrive kommentarer i margen. Bruker spesielt å streke under gode formuleringer og språklige bilder som betar meg. Litt mer skremmende er det at jeg har det med å kommunisere med boka, altså snakke til den, smile, nikke, mumle. Ikke veldig høyt, men tilstrekkelig til at jeg har fått noen rare blikk.....

Godt sagt! (12) Varsle Svar

Herlig :-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hva med et aldri så lite opphold på Gaustad? :-D

Godt sagt! (0) Varsle Svar

He he:) Satser på at det går greit.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Min særeste lesevane er at jeg ihvertfall en gang under en leseøkt må snu boka mot meg, slik at jeg ser hvordan det ser ut for andre når jeg leser (bla hvor langt jeg har kommet og hvordan coveret ser ut). Dette gjør jeg Bare når jeg er alene, for det ser ikke helt smart ut....

Godt sagt! (3) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Hehehe :-D

Godt sagt! (0) Varsle Svar

For det første så kan jeg lese nesten hvor som helst, men det er nok ikke serlig sært. Kan gjerne være masse støy rundt meg uten at jeg enser det, enda noen sier navnet mitt.

Leser veldig gjerne i bilen. Da ofte høyt for mine yngre søsken. Lese høyt i en og en halv time i strekk er ikke no' problem...

Når jeg flytter bokmerket ser jeg alltid etter hvor langt jeg har lest.

I 8. klasse leste jeg ofte 2x150 sider til dagen.

Kan lese over 10 bøker samtidig. De er da delt inn i et rang-system, og får prioritering etter dette.

Jeg MÅ eige alle bøkene selv. Dersom jeg ikke gjør det, kjøper jeg boka i etterkant.

Leser aldri en bok med smussomslaget på, av frykt for å ødelegge det.

Lærer meg replikker utenatt, og kan på denne måten komme i skade for å svare folk med boksitater...

Ser alltid etter nye og facsinerende ord (ekstra gøy når jeg leser engelsk) og gir meg ikke før jeg har funnet ut hva de betyr og hvordan de uttales.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg er sånn som må ha boka selv og de jeg ikke har, de havner på bokjøpelista mi, det triste er at jeg føler for å kjøpe bøker jeg aldri i livet ønsker å lese igjen.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg må også eie boka. Kan ikke låne på biblioteket. Leser jeg en lånt bok fra en bekjent så må jeg kjøpe boka etterpå. Syntes selv det er sært av meg :-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Helt enig i den. Jag klarer ikke låne bøker på biblioteket.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ikke sant... Noe så kjipt som å låne en god bok for så og levere den fra seg. Jeg vil jo ha den stående som en skatt i MIN bokhylle :-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Skjønner hva du mener, men nå eier jeg ikke så mye. Er ikke opptatt av ting så bøker er stort sett det eneste jeg prioriterer hvis jeg skal kjøpe meg noe eller ønske meg noe.
Noe hærk å flytte med de tunge bokeskene, men flytte gjør man jo ikke så ofte :-)
Skulle ønske jeg kunne være som deg, men bokhylla mi er som et kuntsverk. Jeg beundrer den og elsker den MYE ;-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg må si meg enig med deg. Bøkene i bokhyllen min er skatter, og jeg får en god følelse av og ha så mange gode minner der. Men låne gjør jeg også mye - for og være sikker på at jeg kun ender opp med bøker jeg elsker. For det er jo litt dyrt, og bomkjøp er kjipt.

Godt sagt! (2) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Vanskelig å si om bokvanene mine er sære eller ikke. Jeg leser mens jeg går, på bussen, under skolepulten hvis faget er lett nok til å gjøre to ting samtidig, i senga, ved middags-/frokostbordet... i badekaret. Ofte mens jeg snakker med andre mennesker, og også mens jeg løper til bussen.

I rundt fem år, fra jeg var ni-ti år gammel, leste jeg ofte ti timer dagen. (Og var oftere på biblioteket enn hjemme.)

Jeg leser alltid mange bøker samtidig- akkurat nå ligger det tretten bøker jeg holder på med på nattbordet.

Jeg har lett for å bli ekstatisk når jeg ser ordbøker og rettskrivningsverker. Spesielt når det gjelder norsk lingvistikk.

Leser jeg en virkelig bra bok som jeg ikke klarer å få ut av tankene og som da forstyrrer lesningen av andre bøker, må jeg sette meg ned og skrive et par noveller (+ +) for å komme meg videre.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg har lett for å bli ekstatisk når jeg ser ordbøker og rettskrivningsverker.

Hahaha! :-D

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Åja; når og hvor er totalt irrelevant. Trafikkerte veier, skogsturer (greiner foran det som måtte finnes av lyktestolper er ikke særlig mye til hjelp). Fire om morgenen eller kvelden gjør ikke forskjell (i mange år våknet jeg opp to timer før jeg måtte for å få verdifull lesetid- det resulterte i fem timers søvn).

Leser gode bøker igjen og igjen, gjerne ti ganger. Og så sover jeg med yndlingsbøkene mine. Det er kanskje litt sært?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

"Og så sover jeg med yndlingsbøkene mine."

You never know when to stop, do you!? :-D

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Joda. Jeg har sluttet å lese på fester og andres familiemiddager :-)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Ok, får bidra litt sjøl også... Dette er vel kanskje ikke akkurat kjempesært, men jeg "må" i alle fall til enhver tid holde en (relativt) pinlig nøyaktig oversikt over:

-hvor mange sider det er i boken, totalt

-hvor langt jeg er kommet når jeg legger den fra meg

-hvor mange sider jeg har lest siden forrige gang

Dette skyldes nok at jeg leser relativt seint (føler jeg), og må "pushe" meg litt for å komme videre i boka.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Har ei liknande (u?)vane: Må vite kor mange sider boka er på totalt, og heile tida ha oversikt over kor mange sider det er igjen til kapittelslutt, eller, viss boka er utan kapittel, kor langt det er til neste avsnitt. Eg liker nemleg ikkje å leggje frå meg boka utan at eit kapittel eller eit avsnitt er ferdiglese.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Dette gjør jeg også fra tid til annen! Også liker jeg å vite omtrent hvor mange prosent av boka jeg til enhver tid har lest.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Elsker å ta med meg boka ut på gåtur og fryktelig trivelig å se at jeg ikke er alene! Dette funket også utmerket da jeg var student. Er alt for fiklete og rastløs til at jeg klarer å sitte stille og lese over lengre tid.

En annen sær bokvane er at jeg ofte henger meg opp i er å finne setninger som kunne "loopet" rundt seg selv. Altså at om man kun leser samme linjen om og om igjen, vil den gi fullstendig flyt. Tidkrevende og sjeldent man kommer over funn, men desto mer tilfredstillende når de dukker opp :)

(Eksempel på en slik linje kan være: "det var igår. Hun hadde kjøpt brød og melk, men")

Bare jeg som har denne lidelsen?

Godt sagt! (5) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Naturligvis er du ikke alene. Det bare virker slik, når du alltid går og ser ned i en bok, og derfor ikke legger merke til alle de andre som går rundt og leser ;)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg trodde ikke at jeg hadde noen sære lesevaner, men da jeg satt og leste i kveld, så innså jeg at ... jeg er nok litt sær likevel.

Akkurat som GuroS, kan jeg også helt fint lese mens jeg går - også på glatt føre og i trafikkerte gater, noe jeg gjorde tidligere i dag (jeg vet ikke helt hvor lurt det var av meg å lese mens jeg krysset gaten, men det var grønn mann, og det gikk helt fint). Jeg irriterer meg over dårlig opplyste gater i vintermørket, og prøver å holde boka slik at skyggen min ikke faller på den, da er det nemlig umulig å se noe som helst (og som dere sikkert vet, beveger skyggen seg fort når man går fra lyktestolpe til lyktestolpe, så dette kan være en krevende øvelse).

Min særeste lesevane, er imidlertid en liten tvangstanke som minner mistenkelig om overtro (og jeg trodde egentlig at jeg var ganske fri for overtro, så dette skammer jeg meg litt over). Jeg hater naturligvis å legge fra meg en bok midt i et kapittel, men hvis kapitlene er nummerert, kan jeg simpelthen ikke legge fra meg boka før kapittel 13, eller 14 (da har jeg jo lest 13 kapitler), eller 7 (da har jeg lest 6 kapitler, og 6 + 7 = 13). Jeg liker å avslutte etter kapittel 16, da jeg er glad i både tallene 16 og 17. Nå har jeg lagt fra meg boka jeg leser i nå før kapittel 6, noe som er litt dumt, da jeg ikke liker tallet 6 så godt, men jeg syns både 5 og 11 er gode tall (og det å lese ett kapittel til er jo, som forklart over, uaktuelt), så det får heller være.

Godt sagt! (2) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

:-D

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg kan lese mens jeg går - hvis føret er godt og boka er god men ikke alt for viktig. Og når jeg blir oppslukt av en bok kan ungen min hoppe på meg mens han hyler uten at jeg enser det. Jeg forsøker med andre ord å unngå å bli oppslukt så lenge jeg har ansvaret for andre ...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg leser aldri bakpå boken før jeg setter i gang. Også har jeg aldri lest i sengen, eller liggende på sofaen :) men en kopp T i timen er et "must". Har ofte lesedager, hvor det går med en hel bok.

Tine

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Eg les heller aldri bak på boka - før etter at ho er ferdiglesen. Unntaket er når vi skal velje bøker til lesesirkelen. Les forresten ofte "vaskeseddelen" når eg har lese boka ferdig. Og irriterande ofte fortel han altfor mykje. Eit fenomen som forresten er nesten fråverande i barnelitteraturen, heldigvis.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg må ligge, har store problemer med å lese sittende, kun på tog/buss.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Den kan jeg si meg enig i, Ingalill! Den beste leseposisjonen min er langflat sidelengs i skinnsofaen, gjerne med et pledd over meg også så jeg riktig kan kose meg! Og så er jeg veldig avhengig av å drikke te eller å ha noe å knaske på mens jeg leser. Noen ganger kan jeg nesten bli frustrert om jeg ikke har "noe attåt" ved siden av boka. Ikke spesielt lurt i lengden det, hehe...

Men ellers kan jeg leste nårsomhelst og hvorsomhelst, selv om jeg foretrekker sofaen. Leser gjerne mens jeg står og venter på bussen (og ikke minst mens jeg er på den), i bil, på fly, mens jeg lager mat osv. Men jeg har ikke kommet så langt at jeg leser mens jeg pusser tennene ennå, da. Vet om noen som har en egen tannpussbok for de situasjonene! :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg bare MÅ lese før jeg sovner - uansett tidspunkt :-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

jeg får ikke sove før jeg har lest noen sider, og som regel blir det mange sider og langt på natt...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg óg!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Min særeste lesevane må være å stå på Lysaker stasjon og vente på Asker-bussen i 17 minusgrader og lese Herman Hesse med hansker på henda.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Fjern hanskene, så har du meg. Klarer jo ikke å bla om når jeg har hansker på, så uansett hvor kaldt det er (og neglspretten får bare ta meg), men lese må jeg når jeg venter på tog eller buss.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Erstatt Lysaker og Asker med Ranheim og Sentrum, Hesse med tja, noe jeg har lest, og hansker med votter så har du meg :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Og de stedene igjen med Moss og tyve minus, tykke ullvotter og "Hovuddrag i norsk språkhistorie"...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Tja, jeg kan lese hvorsomhelst, nårsomhelst hvis bare boken fascinerer meg. Det spiller ingen rolle om det bråker eller er stille, bare ingen krever min oppmerksomhet. Jeg hater å legge en bok fra meg, men må lese den ferdig så fort som mulig. (Hvis den er god, så leser jeg gjerne omigjen flere ganger). Jeg leser alltid slutten før jeg leser en bok. Kanskje det er litt sært?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Kom plutselig på at det gjorde jeg også alltid før. Leste siste avsnittet. Det sier jo ingenting før man er blitt kjent med historien, og hadde som regel alltid glemt det når slutten nærmet seg.

Lurer på når jeg sluttet med det.

Ellers foretrekker jeg pocketbøker, synes alle bøker er bedre å lese som pocket!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

"Jeg leser alltid slutten før jeg leser en bok. "

Ja, DET er sært! :-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Jeg har hørt om en del som faktisk gjør det. Men ødelegger ikke det ganske mye? Kan ikke skjønne hva godt som kommer ut av det...

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Personlig er jeg "livredd" for å få innblikk i hvordan slutten fortoner seg før jeg kommer dit. Faktisk såpass engstelig at når jeg kommer til den siste, eller nest siste, siden (avhengig av hvilken side boka avsluttes på; høyre eller venstre side), så drar jeg min egen dømmekraft i tvil, og må derfor helgardere; enten holde over de siste linjene med hånda, eller gjerne myse litt med øynene, slik at den ondskapsfulle delen av min schizofrene personlighet ikke får med seg noen av slutt-ordene før JEG kommer frem til slutten selv. Det er et kappløp med....meg selv. :-p

Godt sagt! (7) Varsle Svar

jeg og legger gjerne hånden over sluttet av boka/kapittelet. ellers vil jeg uten å mene det gli blikket dit og lese! Og det kan man ikke tillate!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Haha, den der kjenner jeg meg igjen i! Jeg kan gjøre det samme midt i boka hvis det er et ekstra spennende avsnitt helt plutselig - hvis jeg leser på venstre side og ser slutten av avsnittet på høyre side for eksempel.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Dét er jo en litt sær lesevane, da :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det er kanskje sært, men det er greit det. Jeg gjør det fordi jeg ikke har like mye tid til å lese som da jeg var yngre. Det blir litt som en kvalitetskontroll. Kan forfatteren avslutte boken? Jeg leser som regel de to siste sidene - det holder lenge. Hvis jeg så er fornøyd, så leser jeg hele boken. Jeg er den typen leser som gjerne leser en bok flere ganger - det er de bøkene jeg liker best. Og da kjenner jeg jo slutten, uansett!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Vet ikke om det er så veldig sært da men.. Jeg har i hvert fall strenge regler om "atmosfæren" rundt meg når jeg setter meg ned med en bok. Det må nemlig være helt stille (og da mener jeg virkelig ingen lyd), og det må ikke foregå noe rundt meg. Først da kan jeg lese. Blir nemlig lett ukonsentrert og har en tendens til å "falle ut" hvis jeg oppfatter andre "inntrykk".

Dessuten kan jeg ikke lese før jeg skal sove, for da sovner jeg faktisk. Må lese midt på dagen når jeg føler meg opplagt.

Godt sagt! (0) Varsle Svar
  • ikke annet enn tanken: akkurat nå er jeg lykkelig :)
Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det er jo ikke sært, da! :-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg MÅ lese ei påbegynt bok ferdig, uansett om den er dårlig. Vet ikke egentlig om det er sært, men.. men..Og så sjekker jeg bestandig antall sider boka før jeg begynner å lese. Jeg leser også bestandig kronologisk hvis det er samme hovedperson (som det er i mange av krimbøkene). Jeg kjøper alle bøkene før jeg starter å lese og så leser eg alle kronologisk. Akkurat nå leser jeg alle av Karin Fossum, fra den første til den siste. F.eks. har jeg de tre bøkene som Johan Theorin har gitt ut i bokhylla, men siden jeg vet at han har planlagt å gi ut fire bøker fra Øland, så venter jeg til alle bøkene er kommet ut før jeg starter å lese. Men å vente til alle er kommet ut gjør jeg bare når forfatteren har sagt på forhånd hvor mange som er planlagt utgitt. Karin Fossum, Unni Lindell og alle de andre leser jeg også kronologisk, men jeg venter ikke til alle bøkene er kommet ut, for der vet vi jo ikke hvor mange bøker som er planlagt....Ja ja vi har hver våre små særegenheter. He He

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hvis det er en ny bok må jeg holde litt i den, nesten for å gjøre meg kjent med boka på en måte. Må finne ut hvor mange sider, og hvor mange kapitler det er. Kan ikke låne bøker av biblioteket da jeg ikke liker lukta av de (aner ikke hvorfor), men elsker lukta av helt nye bøker. Må lese ferdig kapitlet, okke som dårlig tid eller ei. Hater å bli forstyrra når jeg leser, da kan jeg fort bli gretten. Har også mange bokmerker, men bruker kviteringer og andre lapper som bokmerker. Jeg leser på do, og må derfor ha 2 bøker. En do bok og en hverdags. Det var vel mine sære vaner, tror ikke jeg har glemt noen.. hehe. =)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

Hanne Kvernmo RyeHilde H HelsethJarmo LarsenSissel ElisabethHarald KIngvild SAnniken LDolly DuckEli HagelundDemeterFride LindsethBjørg L.Egil StangelandBeathe SolbergVannflaskeStig TIngunn STatiana WesserlingJulie StensethKirsten LundSigrid NygaardNina SolåsPiippokattaElisabeth SveeTone Maria JonassenKine Selbekk OttersenKatrinGMonica CarlsenEmil ChristiansenPer LundAvaAud Merete RambølThomas Heie H.Turid KjendlieStine AskeMads Leonard HolvikIngebjørgGroChristoffer Smedaassiljehusmor