Jeg har allerede bestilt fra Bokklubben. Lese den skal jeg, enten det går sånn eller slik!
Det finnes jo flere lesbare færøyinger, så bare foreslå i vei, du!
Jeg har arvet flere av Haalkes bøker fra min mor og har nok lest dem en gang for akk, så lenge siden. På tide å fornye bekjentskapet med en forfatter som var ganske populær på 40- og 50-tallet! Allis sønn står lett tilgjengelig i hylla.
Færøyene har vel hittil ikke vært representert her i lesesirkelen? Jeg foreslår at vi retter opp dette ved å lese Barbara av Jørgen-Frantz Jacobsen. Den ble gitt ut i 1939 og var forfatterens eneste roman. Høstet overstrømmende kritikker da den kom ut, og ble sist filmet på 1990-tallet med Anneke von der Lippe i hovedrollen. Fra Bokklubbens omtale:
Jørgen-Frantz Jacobsen (1900-1938) regnes som en av de største færøyske forfattere gjennom tidene. Som 21-åring ble han rammet av tuberkulose, og måtte tilbringe lange perioder på sanatorier. Tross sykdommen gikk Jacobsen i 1934 i gang med sitt livsverk, den historiske romanen Barbara, som delvis var bygd på den historiske skikkelsen Beinta Broberg. Romanen utkom posthumt i 1939 og oppnådde stor berømmelse. Romanen inngår i dag som en klassiker i det 20. århundres danskspråklige litteratur.
Oj!
Bjørnstad er et lite fillested inni skogen, med store drømmer om å få til elitelag i hockeysporten, en sport som er ekstra full av aggressivitet og vold.
Jeg er ikke filla interessert i hockey. Men denne boka fenger fra første øyeblikk, - jeg ble dratt inn i Bjørnstad og alt som skjer der, med hele meg.
Spennende og engasjerende, og fryktelig opprivende og vondt, om menneskers drømmer og håp og kamp for tilværelsen. Om samhold, vennskap og gruppepress. Om familier, om ungdommer og barn, alle er mennesker som Backman maler med pensler som er overbevisende virkelige, med sine gode og mindre gode sider.
Det er vanskelig å finne superlativer som dekker hans skrivestil ...
Fredrik Backman skriver bare bedre og bedre. Han skriver ikke mindre enn helt fantastisk godt!
Vanvittig godt!
Hat kan være en svært stimulerende følelse. Verden blir både lettere å forstå og mindre skrekkinnjagende hvis man deler opp alt i venner og fiender, vi og de andre, gode og onde. Den letteste måten å forene en gruppe på er ikke ved kjærlighet, for kjærlighet er vanskelig, den stiller krav. Hat er enkelt.
Så det første som skjer i en konflikt, er at vi velger side, for det er lettere enn å prøve å holde to tanker i hodet samtidig. Det andre som skjer, er at vi søker de faktaene som bekrefter det vi vil tro, det som er deiligst, det som lar livet gå videre som vanlig. Det tredje er at vi avhumaniserer fienden. Det er mange måter å gjøre det på, men ingen er lettere enn å ta fra henne navnet hennes.
Du kom meg i forkjøpet, Randi! Nå må jeg gruble litt igjen ...
Stolthet over et lag kan komme av forskjellige ting. Stolthet over et sted, eller over et fellesskap, eller bare en eneste person. Vi hengir oss til sporten like mye fordi den minner oss på at vi er små, som fordi den gjør oss større.
Et langt ekteskap er komplisert. Faktisk så komplisert at de fleste som har et, iblant stiller seg spørsmålet: "Fortsetter jeg å være gift fordi jeg er forelsket, eller fordi jeg bare ikke orker å la noen bli så godt kjent med meg igjen?"
Lenger sør er det vår, men Bjørnstad har visst bare to årstider. Vinteren er så selvsagt her at sommeren alltid synes å komme overraskende på alle. Ingen rekker å venne seg til sollyset de to-tre månedene det gis dem før det løftes fra dem på nytt, og resten av året føles det iblant som at man like godt kunne ha bodd under bakken.
Noe av det vanskeligste ved å bli gammel er å innrømme feil som det er for sent å rette opp. Det forferdeligste ved å ha makt over andre menneskers liv er at man noen ganger tar feil.
Det finnes et gammelt ordtak som sier at det er bedre å være heldig enn flink. Å ha riktig nettverk er tydeligvis bedre enn begge deler.
En vanskelig barndom gir ikke evig moralsk fritak for skyld -
Forskning viser at man kan være genetisk disponert for stoffmisbruk, men de som tror at avhengigheten deres er en sykdom, er mindre tilbøyelige til å motstå fristelsen.
Vondt og trist om å vokse opp med grusomme seksuelle overgrep og grov vold i nærmeste familie.
Tor Halstvedt skriver om et tema som har vært lite belyst. Hans historie gjør dypt inntrykk. Det er hjerteskjærende opplevelser han hadde i barndommen og oppveksten. Under slike forhold skal ingen barn vokse opp.
Vi må bli flinkere til å se de barna som har det vanskelig, og vi må bli flinkere til å ta vare på dem og redde dem i tide.
Han lærte meg at mangel på kunnskaper og mangel på intelligens ikke var det samme. Det første var det mulig å gjøre noe med om man hadde litt tålmodighet og var villig til å jobbe hardt. Og det siste? «Nei, da går det åt skogen uten kart og kompass.»
Jada, Jussi Adler-Olsen, dette var massevis med spenning på høyt og internasjonalt nivå.
Kotor er navnet, ja, men den byen tror jeg ligger i nabolandet Montenegro. Kroatia har masse vakkert å tilby. F -eks byen Dubrovnik sør i landet, som jeg kommer til å besøke engang. Husker den ble kraftig bombet under borgerkrigen på 90- tallet. Sjøvannet i Kroatia er berømt siden det er så klart. Lokalbefolkningen er vennlig og gjestfri. Og isen er noe av det beste jeg har smakt. Tiden i Kroatia brukte vi 10 som reiste til å bade og til å se på serverdigheter - f-eks gamle kirker, middelalderborger, grotter og liknende. Vi bodde i Umago, nord i landet, men hadde flere dagsturer til f-eks Porec lenger vest.
Takk for tips til aktiviteter i Budapest. Huler er jeg glad i, så de kommer jeg til å besøke når jeg kommer til den byen.
Budapest står høyt på min reiseliste. Er blitt anbefalt å besøke den byen av flere. Selv kan jeg anbefale Kroatia. Var der i 10 dager i 2013, en av mine beste feriereiser noensinne. Blant aktivitetene var dagstur til Venezia, den byen var imponerende, selv om en kopp kaffe kostet opp mot 100 norske kroner.
Ingen skal la onde mennesker bestemme hva slags liv du skal ha.