Om Krog hadde visst hva som befinner seg nede i dypene, ville han kanskje blitt kunsthistoriens første surrealist. På land leves livet horisontalt. Nesten alt foregår på bakken, eller maksimum på nivå med det høyeste tre. Fugler kan riktignok fly høyere, men også de tilbringer mesteparten av sin tid på bakken. Havet er derimor vertikalt, en sammenhengende søyle av vann der gjennomsnittsdybden er 4267 meter. Og det finnes liv fra topp til bunn. Nesten alt mulig livsrom finnes i havet. Alle andre lendskaper, inkludert regnskogene, blekner i sammenligning.
En ny istid er vel i ferd med å senke seg over oss igjen, mener far. Jeg er ikke uenig i det, og tar en nøtteis denne gangen.
Godt innevær i dag også, 43 dager før jul. En salig blanding av regn og haglbyger. Derfor blir det veksling mellom tre bøker de neste par dagene: 1) "Hvitt hav" av Roy Jacobsen. 2) Andre gangs lesing av "Skyskrapersommer" av Tove Nilsen - andre bok i hennes oppvekstroman fra 1960 tallet. 3) "Havboka" av Morten A Størksnes - en bok jeg ikke visste eksisterte, inntil Jostein Røyset gav den god omtale her inne forrige uke. Ut fra det jeg har lest hittil, hadde Røyset så absloutt grunnlag for sin positive omtale. God lesehelg ønskes alle :-)
Siden vi bor i samme fylke, Steinar, aner du sikkert noenlunde hvordan været er litt lenger ut mot havet, der jeg bor ;-). Vær ellers beredt på at boka til Julie Winge blir sterk lesning. Hun har så absolutt hatt det tøft i livet.
Småfuglene sprudler som om de har drukket champagne til frokost..
For et par milliarder år siden var hele jorda dekket av vann, kanskje med unntak av noen små øyer fjernt fra hverandre. Fortsatt utgjør havet mer enn sytti prosent av jordas overflate. Noen skrev en gang at planeten ikke burde hete Jorda. Den burde opplagt hete Havet.
Jeg vet ikke hva ordet liberal betyr, men det rimer på gal.
Dette er ingen som helst dag, det er den dagen jeg har sett Khrutsjovs kortesje,den 30.juni 1964, siste gangen i livet mitt at noen bør forsøke å tvinge meg til å spise Trondhjemssuppe.
Korleis kan ho elske eit heilt land, spør ho seg, når ho ikkje eingong kan elske sin eigen familie, og kvifor heiter det fedreland; om faren hennar skulle styre noko land, ville det gå rett i dass.
Huset er frå tjuetalet og står så åleine i landskapet at det ser ut som det har ramla ned frå himmelen.
Skjønner ikke hvordan jeg kunne glemme den bokserien om Narnia da jeg startet denne diskusjonen i går. En av mine absolutte favorittbokserier som barn. På barneskolen leste vår lærer fra Narniabøkene i spisepausene. For noen år siden så jeg filmversjonen. Jeg kommer til å lese de bøkene om igjen.
Etter hva jeg har hørt av rykter, er det godt mulig du får ditt ønske om en ny "Mino - bok" oppfylt. Forfatteren selv har uttalt at han håper på å å utgi en fjerde bok, der de fleste sentrale personene fra hver av de tre første bøkene "samles";-)
Kommer du på en bokserie (ex trilogi), der det er relativt lenge siden siste bind ble utgitt, - som du håper/ønsker skal få en oppfølger ??. Selv ønsker jeg meg en oppfølger til Tove Nilsens oppvekstsserie som foreløpig består av fire bøker. ( den første er "Skyskraperengler" og den fjerde og foreløpig siste er "Nede i himmelen").
Det er en nær forbindelse mellom det å være lege og det å være politiker. Legen forsøker først å forhindre sykdom, for så å prøve å helbrede den hvis den kommer. Det er nøyaktig det er nøyaktig det samme du forsøker som politiker, men da anvendt på samfunnet.
Gro Harlem Brundtland
Jeg kom meg ut og opover jordet, inn Eikelundveien, bort Liaveien og til høyre oppover og inn i relativt ukjente regioner. Jeg hadde vært her på sykkel før, med kompiser , men sykkel er en ting, til fots er man og langt mer stasjonær, både i tid og rom, mer til stede så og si si, i det fremmede.
Det er sånn det er å være på ferie. Det er å få et nyss om at du kunne vært en annen, hvis du bare hadde levd et annet sted, vært omgitt av andre mennesker og hus enn dem som står som to tapre fjellkjeder på hver sin side av Traverveien og inneholder mødre og sønner og svik og vennskap. Det er en dyp revolusjonær innsikt.
Vi gikk omkring med en frykt at noe skulle skje, selvfølgelig fordi vi ville føle oss ansvarlige. I ettertid ser jeg , at det som var av katastrofer ikke kunne lastes oss, men de andre, ansvarlige, som aldri lot til å forstå hvor tidkrevende det er å få unge mennesker i den dypeste ulykke på rett kjøl. Det tar år. Og det koster penger.
Neste uke skal jeg se filmversjonen av Fossums strålende bok :-)
For noen minutter siden kom jeg tilfeldigvis over boka på mitt lokalbibliotek. Og lånte den. Blir lesestoff neste uke.
Bilen gled sakte bort. De hadde tretti mil å kjøre. Det var mange mil for noen få replikker.