"Norske marinefartøyer bombarderte Å i Lofoten med spreng-granater." En slik overskrift vekker jo en viss nyskjerrighet, så jeg leste videre:

En feil under skyteøvelser som marinefartøyer hadde utenfor Lofoten søndag, førte til at en hel del granater falt ned i bebyggelsen Å på Moskenesøy. Det er et under at ingen mennesker ble drept eller alvorlig såret. En granat rammet et uthus midt i bebyggelsen og eksploderte, og splinter boret seg halvveis gjennom trevirket i et våningshus fem meter fra der familien spiste middag. 12-15 andre granater suste like over hodene på folk i det lille fiskeværet, og folk måtte søke dekning i grøfter langs vegen mens det hele stod på. Fire granater traff selve stedet, mens åtte falt ned mellom fiskeskøytene på havna. Da uthuset sprang i filler, gikk tre jenter i 10-årsalderen forbi på hovedveien bare 15 meter unna. De ble bare lettere skadd av splinter fra granatene, som spredte seg i en radius på 50 meter. Lamper og bokhyller i våningshuset falt ned fra veggene, og et stuebord veltet i stuen. Mindre enn 30 meter fra eksplosjonsstedet hadde nettopp 5 drosjer med om lag 20 turister stoppet for å se seg om, men ingen av dem ble truffet av splinter.
Lensmannen ble øyeblikkelig varslet, og telegrafbestyreren på Sørvågen radio fikk til slutt personlig kontakt med jageren Bergen og fikk stoppet bombardementet, før det gikk menneskeliv tapt.

Den norske marine. De hadde enorme folketomme områder til rådighet, men greidde altså å sikte granatene inn på sentrum av det lille fiskeværet Å, omgitt av ødemark ytterst i Lofoten. Det må ha vært et uhell, for om marinen hadde prøvd å treffe det lille målet, ville de neppe greidd det.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Viser 2 svar.

For noen minutter siden kom jeg tilfeldigvis over boka på mitt lokalbibliotek. Og lånte den. Blir lesestoff neste uke.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Meir informasjon om denne hendinga er å finne her.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

Grete AastorpAnniken RøilIreneleserInger-LiseReadninggirl30Monica CarlsenJarmo LarsenStine SevilhaugTorill RevheimTor-Arne JensenAnne-Stine Ruud HusevågPiippokattaHarald KKirsten LundFrode TangenPernille GrimelandBerit RLars MæhlumLailaNina SolåsLene AndresenIngunn SDolly DuckHanne Kvernmo RyeEli HagelundKaramasov11RufsetufsaTine SundalSynnøve H HoelaRmaNdA BaisTine VictoriaTone Maria JonassenWilliam BillisonGodeminesiljehusmorJulie StensethVannflaskeSiri HelsethTom-Erik FallaAntheia