I skrivende stund er alle, absolutt alle, veier ut og inn av Odda stengt. Regn har skapt ras og søleskred mange steder. Mye det samme i Eidfjord. Så da kan jeg med god samvittighet lene meg tilbake med ei ulest bok, veit bare ikke hvilken ennå.
Brukte de første kveldene denne uka til å lese ut Elly Griffiths sin bok Jenta Under Jorden. Det er visstnok hennes debut. Jeg likte boka veldig godt, en krim med handling i Norfolk i England, i saltmarkene der. De av dere som har lest William Shaw får en ny god opplevelse fra Griffiths` sin penn. Anbefales!
Ei god helg og leseuke ønskes alle og enhver :-)
Litt jødedom her også, om enn i en litt annen versjon. Har nå lest ferdig Simon Stranger sin første av to bøker om familien og krigen. Leksikon om Lys og Mørke er en strålende doku-roman hvor han følger alfabetet. Henry Rinnan er sentral i denne boka. En ny sekser på terningen, og anbefales på det varmeste slik som Museum for Mordere og Redningsmenn.
Har gått løs på en engelsk krim om en forsvunnet jente som ble borte i saltmarkene i Norfolk. Veldig god start!
Ønsker alle her inne en fin førjulstid. Ikke slit dere ut ;-)
Jeg har likt veldig godt alle bøkene av forfatteren. Etter min mening er dette hennes svakeste bok til nå i forfatterskapet. Endimensjonale karakter og direkte gjespende kjedelig til tider.
Etter noen uker og helger med politikk og lite lesing, fikk jeg anledning til å lese siste halvdelen av Museum for Mordere og Redningsmenn av Simon Stranger. En fremragende doku-roman om hans egen familie under og etter krigen. En ny måte å skrive på, blir det sagt, og det stemmer sikkert. Boka anbefales på det varmeste.
Har nå kommet halvveis i Leksikon om Lys og Mørke, som ble skrevet før "Museum...". Det går like fullt fint an å lese i denne rekkefølgen også. Det omhandler familien til Stranger her også, men et annet navn fra Trondheim og krigen, Henry Oliver Rinnan, er sentral i boka.
Ønsker alle og enhver en fortsatt god helg og tilsvarende god uke :-)
Ei uke har allerede gått siden Litteratursymposiet i Odda - hvor emnet var MAGISK!. På grunn av en kranglevoren rygg fikk jeg ikke gjort alt jeg ønsket å gjøre, like fullt har jeg gode minner fra å ha ansvaret for å følge Simon Stranger rundt, bl.a i en leilighet med opplesning av den siste boka hans. Var med på det samme i fjor, da sammen med Maria Navarro Skaranger. Simon er en utrolig fin fyr, og vi hadde flere fine samtaler disse dagene. Han var ikke vond å be når jeg ytret et fromt ønske om en signering i boka jeg kjøpte - han skrev en fin hilsen i tillegg.
En fast gjest på symposiet vårt er Pedro Carmona-Alvarez. I år også deltok han med egne tekster og som paneldeltager i ulike samtaler. Han og Simon deltok på to av de samme samtalene. Jeg leste ferdig boka hans Chiquitita senest i går, torsdag. Den raste rett inn på favorittlista jeg har her på bokelskere.no. Hvordan Pedro trakterer det å være ei lita jente, ung kvinne og voksen kvinne, er enestående. Bakgrunnshistorien er familien "hennes" og deres opplevelse av Pinochet sitt kupp, flukten til Brasil, og deretter Bergen. Poetisk og vakkert, hardt og brutalt.
Nå er det tilbake til naive Norge sett gjennom øynene til Joly og Witoszek. Ønsker alle en god helg og uke mellom permer og med lyd på ørene :-)
Endelig ferie! Den siste uka brukte jeg til å lese Svart Vann av Joyce Carol Oates. Ei lettlest men god bok om en bilulykke - hvis hovedtema egentlig handler om bl.a autoriteters syn på sine (kvinnelige) undersåtter, og sistnevnte sine (ofte) naive syn på førstnevnte. Boka har en betydelig del av Metoo i seg. En femmer fra meg til JCO for dette verket.
Noen som husker Transocean-saken på 90-tallet? Saken hvor en oljeplattform ble flyttet att og fram over grensa mellom Norge og Storbritannia flere ganger på få timer? Det fikk mange medieoppslag, kan jeg huske. Denne saken har fått et viktig kapittel i boka til Joly & Witoszek som jeg også leser på nå. Sentrale emner i dette kapittelet er hvilke råd og gjøremål advokater og andre rådgivere gir og gjør for å holde fokuset borte fra hva det egentlig handler om; skatteunndragelser. Og stakkars Økokrim og deres hovedsaksbehandler som ble en hoggestabbe i etterkant av etterforskningen. Gjett hvilken av aktørene som hadde mest midler å rutte med mens saken pågikk...
Nå har jeg kommet kitt ut i boka Chiquitita av Pedro Carmosa-Alvarez. Mye skryt fra kritikere, og foreløpig er jeg enig. Pedro er en flott fyr som jeg atter en gang får se og og høre og snakke med under Litteratursymposiet i Odda som starter onsdag. Frivillig for ørtende gang. Gleder meg!
Ønsker alle gode lesestunder framover :-)
Lesefri helg, for min del :-) Har siden sist lest Stakkar av Mathias Faldbakken. God start på boka, men var ikke helt fortrolig med siste fjerdedelen. Hoppet rett over til Doppler av Erlend Loe, og her dukket terningkast 6 opp igjen. Boka veksler mellom det kostelige og det alvorlige. Har kjøpt Svart Vann av nylig norgesbesøkende Joyce Carol Oates. Den blir kanskje påbegynt til uka. En liten pause har jeg tatt med boka Det Blåøyde Riket av damene Witoszek og Joly.
Var to hektiske uker med avslutningen på valgkampen og tre dager på Haukeland sykehus for en hjerteoperasjon. Begge deler gikk bra! Besøk hos kjæresten denne helga, da er behovet for lesing borte ;-)
En god helg og uke i bøkenes verden, ønskes alle.
Er veldig fornøyd med sommeren og den tidlige høstens leseopplevelser. Har brukt mye av tida mellom to permer på fjorårets norske romaner. Elling, Arvola, Seljestad, Jacobsen - flotte bøker, som sammen med Faldbakken (Ligger ulest foreløpig. Men ikke lenge!) gjorde 2022 til et gullår i min verden. Som en brytning valgte jeg den franske kometen Louis. Ikke et feil valg det heller.
Som politiker har jeg siden jeg oppdaga korrupsjonsjeger (og mye mer) Eva Joly, vært mer enn gjennomsnittlig interessert i skatteparadiser, korrupsjon, gråsoner, omgåelse av lovverk mv. Boka jeg har begynt på heter Det Blåøyde Riket, med undertittel Norske tillitspatologier. Den er skrevet av nettopp Joly pluss professor Nina Witoszek. Hovedspørsmålet i boka er om vi kan ha tillit til de store lederne i store selskaper, eller for den sak skyld, politikerne som omgås disse. I en tidligere bok spør Joly om hvor langt ned i det politiske systemet dette gjelder. Blir vi på lokalt nivå lurt? Er vi naive? Blåøyde? Jeg mener ja! Vi kneler når investorer lokker med en drøss arbeidsplasser - som det ofte ikke er hold i. Hvor kommer pengene fra? Fond i skatteparadiser... - skatteunndragelser er den rette betegnelsen.
Ønsker dere alle ei ny god leseuke :-)
Interessant lesing, lesejente. For min del har jeg akkurat avsluttet Fyrstene av Finntjern som er Lars Elling sin første roman. Brakdebut, etter mitt syn. Elling er åpenbart en kunstner med mange kvaliteter. Får se hva som skal leses framover. Valgkamp krever sitt, så kanskje det blir kun noen sider idèt en legger seg om kvelden(?).
Ønsker alle ei god leseuke :-)
I min foreløpig siste ferieuke har jeg både gått på fjellet, besøkt familie og lest ennå ei bok. Boka som ble "begått" heter Voldens Historie av Edouard Louis. Dette er en selvbiografisk roman om et alvorlig overgrep som skal ha hendt forfatteren. Historien belyser også overgrepene som samfunnet begår ovenfor ofrene for overgrep, hvor vanskelig det er å trenge gjennom hos ulike myndighetsregimer. Overgriperen er ikke-vestlig og dermed en "araber", ifølge etterforskerne. Altså er rasisme en del av historien her. Historien blir faktisk fortalt av forfatterens søster, hvorav han selv hiver inn kommentarer som uttrykker uenighet med søstera. God bok!
Nå blir det ordinær jobb, fotballdømming og valgkamp. Har begynt på Fyrstene av Finntjern, som Lars Elling har fått mye skryt for. Den har begynt bra :-)
Ønsker ferierende og arbeidende fortsatt gode leseøkter framover!
Mye mulig noen synes jeg deler ut for mange seksere til bøker jeg har lest. Samme det, for jeg leser kun gode bøker - med noen veldig få unntak :-) Boka Kniven I Ilden er en ny sekser. Ingeborg Arvola har skrevet ei strålende bok om arbeid, slit, reiser, konflikter, ulykker og døden - og Øvrigheta. Vi snakker om samene i siste halvdel av 1850-tallet, fra Neiden til Bugøynes. Arvola har en sånn nerve i historien, og har skrevet med et tydelig snitt av poesi. Dette skal ifølge forlaget ende i en trilogi - som jeg gleder meg!
Ferie er lik lesetid, ikke minst når været er "lugubert". Det som skulle bli mange timer inne på heiene i Setesdal, har foreløpig endt med to kortere turer - og altså godt med lesetid. Men også noen kulturelle gjøremål så som utstillinger rundt omkring i Telemark. Hvem vet hva helga og neste uke bringer. Ikke yr.no, de bare bommer...
Nyt helg og uke og bøkene dere leser :-)
I dag leste jeg ferdig Eitranes av Lars Ove Seljestad. Denne handler i praksis om Odda Smelteverk og dets vei mot avgrunnen for 15 år siden. Boka er skrevet med kunnskap og klokskap. Anbefaler alle som vil øke kunnskapen sin om arbeiderne, produksjonen og livet på en stor fabrikk, men dette er samtidig ei bok om ikke å høre til et sted, utreise, klassereise mv.. Ei klar favorittbok hos denne karen :-)
Og jammen meg har jeg også lest ferdig boka Dylan og Diktet av Erling Aadland. Han har analysert alle Dylan sine tekster fram til den siste fra i fjor, Rough and Rowdy Ways. Et imponerende stykke arbeid er utført. Dylan er analysert et ukjent antall ganger av så mange, men jeg mener Aadland sin bok kanskje er den beste. Ny 6`er!
Venter ei uke med å ta ferie. Da blir det tre uker sammen med den nye kjæresten min på fjellet rundt Hovden i Setesdal, og hist og her på Sørlandet. Null stress, som det så fint heter :-) Og selvsagt lesing. Vet ikke hva, men lesing blir det.
Ønsker dere alle ei fortsatt god helg, god uke, og ellers det som måtte passe.
Etter langt fravær er det på tide å melde seg på igjen. Har nesten ikke lest ei bok siden oktober - før jeg "slo til" med favorittforfatter Cormac McCarthy sin Stella Maris. Den er er helt annerledes enn det en er vant med fra denne sin penn. Kjempegod men uvant!
Så brukte jeg god tid på diktsamlingen til en kjenning av meg, sjøsamiske Camilla Tranås Kristiansen. Navnet på boka er Ja Tænk Om Det Blir Heilt Stille. Boka måtte jeg bestille fra henne personlig. Samlingen er ei kraftpakke av et kamprop om egne opplevelser innen fornorsking (sentralt emne nå om dagen), rasisme, misbruk, fattigdom, skam, med videre - men også om naturen og opplevelsene i Helgeland, kjærlighet og framtidstro for henne og samene generelt.
Nå er jeg om lag halvveis i romanen til Odda sin store sønn Lars Ove Seljestad kalt Eitranes. Så langt er det mye som tyder på at dette er hans beste roman til nå,
Ønsker alle en god og varm helg - med eller uten regn og vind.
Pleier ikke å telle antall bøker gjennom et helt år - hadde sikkert glemt noen. Magefølelsen sier at det har blitt noen få færre enn i fjor. Samme det! Har de to siste til Cormac McCarthy på stuebordet, og jeg er ikke ferdig med diktanalysen av Dylan sine sangtekster. Fikk ellers boka Muttra og meg av Anne B Ragde til jul. Den handler Ragde sitt forhold til mora, skrevet i romanform. En del fine øyeblikk er beskrevet, men jeg tok ikke helt av.
Ønsker alle og enhver her på bokelskere.no et strålende nytt år :-)
I en travel høst med særlig fokus på jobb, fotball og politikk, har jeg likevel klart å lese ut boka Shuggie Bain av debutanten Douglas Stuart. Ei veldig god bok om mennesker i de mer semre bakgatene i Glasgow, og i ytterkantene. Litt av et liv han beskriver, Stuart. Boka anbefales på det varmeste!
Årets julegave til meg selv er i praksis diktanalyse! Erling Aadland har skrevet boka Dylan og Diktet, og det er selvsagt Bob Dylan han har lagt under lupen - vel å merke, sangtekstene hans som han kaller dikt. Det har han helt rett i! Dylan er en poet av høy kvalitet, så nobelprisen i litteratur var veldig fortjent. Aadland tar for seg de fleste sangene/diktene fra starten av på tidlig 60-tall, til og med fjorårets siste mesterverk. Har etter om lag 100 sider gjort flere oppdagelser, dvs forstått betydningen av både helhet og enkle tekstlinjer. PS: Han som er ekstremt god på å gjendikte Dylan til nynorsk, og som framfører dem selv, Tom Roger Aadland, er ikke i slekt med diktanalytikeren.
En strålende helg i litteraturens tegn, ønskes dere :-)
Odda har hatt en landslagskeeper i Håkon Opdal. I høst ga han ut ei bok hvor han forteller om sitt virke mellom stengene og utfordringene keeperne generelt har. Har kommet snart halvveis i boka og er imponert over kvaliteten på skrivingen! I tillegg har han skrevet en hilsen til undertegnede. Jeg er fotballdommer og i Opdals ungdom var jeg kampleder i enkelte kamper. I helga er boka med som reiselektyre når jeg tar bussen tur-retur Sogndal.
God helg, hele gjengen :-)
Både kurs og stortingsbesøk den seinere tida betydde lite lesing. Like fullt har jeg lest gjennom boka Vi Puster Fortsatt av Yohan Shanmugaratnam. Han skriver om sine tanker om rasisme, egne opplevelser mv. Han skriver om George Floyd, 22. juli, tilfeldighetene som gjorde at han ikke var på den festen hvor bestekompisen ble brutalt banket opp av Nicolai Kvisler, som ikke lenge etterpå ble pågrepet for drapet på Benjamin Hermansen. Og annet. Dette er ei lita og tynn bok på 120 sider, og YS skriver komprimert slik at boka aldri får et hvilepunkt. Anbefales!
Noen få sider av Shuggie Bain og boka om Axel Jensen har det også blitt, men langt mindre enn tenkt. På bordet og i eplekassebokhylla fins det flere uleste bøker, samtidig som det er så mye godt lesestoff hos min lokale Norli. Sikle, sikle!
Har fått igjen pusten etter litteratursymposiet forrige helg. Som vanlig krevende med bæring i alle retninger, rydding, billettsalg og mye mer. Likevel er dette så givende fordi en blir klokere og mer reflektert. Og underholdt! Det må en ikke glemme! Denne gang var jeg så heldig å kunne jobbe med forfatter og musiker Pedro Carmona-Alvarez, Knut Nærum, Linda Eide, Maria Navarro Skaranger, Tove Nilsen og musiker Vilde Tuv. Andre kjente forfattere og musikere på symposiet var Ida Hegazi Høyer, Lars Saabye Christensen, Cecilie Løveid, John Erik Riley, Odin Staveland (Vamp) og hans verdensorkester mv. Prima folk uten nykker! Takknemlige og ydmyke, en fryd å jobbe med.
På tirsdag på en bussreise tur-retur Bergen klarte jeg å lese ei hel bok. Den, kremt, heldige forfatteren var Stein P Aasheim. Han har skrevet ei bok som heter Fjellene har meg nå. Der skriver han om sitt forhold til nettopp fjellet, både den norske fjellheimen - han delvis bor høyt over Åndalsnes - og historier fra klatreekspedisjoner. Det siste er noe nedtonet. Han trekker videre tråden til hva fjell og høydedrag nå blir utsatt for, da ikke minst vindkraft og anlegging av gondoler. Han er reelt bekymret for barnebarna sine og deres generasjon(er). Boka er helt fersk, og jeg anbefaler denne på det varmeste!
Ønsker dere alle ei god elg og tilsvarende god uke :-)
Akkurat ferdig med dette avsnittet. Fantastisk flott skrevet :-)
Det går sakte framover med Torgrim Eggens sin bok om Axel Jensen. Eller skal jeg si stødig..? Boka er tjukk, så det vil gå tid før jeg kan alt om Jensen :-) Leser nå slutten på boka Løpe Ulv av Kerstin Ekman. Anbefales alle som elsker god litteratur - som det er mange av!
Onsdag til og med søndag blir det nytt litteratursymposium i Odda. Hovedtemaet i år er A4. Har som vanlig tatt meg fri fra jobb ors-lør for å hjelpe til med alle mulige oppgaver. Og det blir nok en prat med noen av forfatterne i år også.
Ha en fortreffelig uke :-)