Skal begynne på første bok på denne utfordringen denne uka; 12 'A book inspired by mythology, legend, or folklore' - Tor Åge Bringsværd - Vov - hunden i eventyr, myter og folketro fra hele verden. Den blir den første siden den er en biblioteksbok som forfaller til uka. Leste boka om katter av samme forfatter i 2016.
Har bare et par sider igjen av denne boka, så jeg starter i ettermiddag på neste bok; 12 'A book about reading, books or an author/writer' - Ingmar Karlsson - Arvet från Bagdad - Hur det grekiska vetandet bevarades och berikades da den også er en biblioteksbok. Klarte i morgentimene å passe inn 3 til av bøkene i leser nå på punker på denne lista.
Er hundre sider inn i neste bok, 46 'A book with a (mostly) black cover' - Ruth Vatvedt Fjeld - Norsk banneordbok.
Byttet ut filmboka siden jeg startet på denne i helga siden den forfaller denne uka, og den har for det meste svart cover.
Våknet kl 5 i dag morges og leste ut boka Nomino - historia om norske stadnamn, første boka på Goodreads leseutfordring for punktet '4 books inspired by the wedding rhyme: Book #3 Something Borrowed' siden jeg hadde lånt den på biblioteket. Og rett før jeg slo på PC'en startet jeg på neste bok for helgen, Norsk banneordbok, også den lånt på biblioteket siden den forfaller neste uke.
Ellers leser jeg fortsatt på Movie Mistakes - Take 3, først og fremst som utebok men også grei å lese litt i før jeg legger meg; også skal jeg få plass til en tegneseriebok og, Lunch bok 7 - Kan vi ta det på mandag?. Når jeg skulle hente den hadde noen surra, for jeg fikk ikke først lånt på automaten og når bibliotekaren sjekka var forfallsdato satt til 22. Oktober 2018 selv om det nå var Desember. Men hun ordnet det med riktig dato, 22. Januar 2019.
Er nå ferdig med Nomino!
'Greven av Monte Christo' er en av mine favorittbøker, har lest den flere ganger. Punkt 4 blir nok en bok om pirater for meg også, kom over en av dem når jeg lette fram en psykologisk thriller igår. 'Nomino' går unna, regner med å bli ferdig med den idag, senest i morgen.
Neste bok for meg blir 12 'A book about reading, books or an author/writer' - Ingmar Karlsson - Arvet från Bagdad - Hur det grekiska vetandet bevarades och berikades.
Har en helt ny bok av ham, 'Det omaka paret' om Tsjekkernes og slovakernes historie som kommer ut i år på ønskelista for bok fra 2019.
Er igang med første bok
25 - '4 books inspired by the wedding rhyme: Book #3 Something Borrowed' - Gøril Grov Sørdal - Nomino - historia om norske stadnamn
Lånt på biblioteket, husker at jeg så noen om ikke alle av episodene av TV-serien på NRK. Det er gøy å lese om hvordan forskjellige steder fikk navnene sine. Har lest en lignende bok i 2017, Fra Fredagshølet til Isegran - historien om de mest forunderlige stedsnavnene i Fredrikstad, Hvaler og Råde
Selv om jeg de 4 siste årene ikke har blitt ferdig med PopSugar Reading Challege gyver jeg løs med ny frisk iår, skal til og med prøve å komme meg gjennom Goodreads Reading challenge også, og har valgt 11 respektive 12 bøker. Jeg venter jeg med å spikre flere før jeg er nede i 4, siden jeg har kjørt meg fast før ved å velge bøker for tidlig. Leste litt over 160 bøker ifjor så det skulle gå bra. De siste årene har det også vært sommer leseutfordringer ved et eller flere bibliotek som jeg har prøvd meg på (vant en bok i Strömstad i 2017). Det skal være en på Instagram på Sarpsborg bibliotek, men smart telefonen min har for dårlig minne til at jeg kan laste ned programmet. Får bare følge med på oppslagene på biblioteket, siden jeg husker fra i fjor av at det var en bok i måneden.
Her er diskusjonsinlegget for Januar, jeg har spikret 12 bøker og regner med å starte med disse 6:
12 'A book about reading, books or an author/writer' - Ingmar Karlsson - Arvet från Bagdad - Hur det grekiska vetandet bevarades och berikades
Denne har jeg lånt på biblioteket i Strömstad etter at jeg hadde lånt og lest en annen bok av samme forfatter tidligere i år.
29 'A book published before 1950' - Fridtjof Nansen - Nord i taakeheimen - Utforskningen av jordens nordlige strøk i tidlige tider
Valgt meg denne boka fra 1911 da jeg har hatt den på ønskelista mi i minst et år, og de hadde denne utg på Sarpsbog bibliotek.
46 'A book with a (mostly) black cover' - Ruth Vatvedt Fjeld - Norsk banneordbok
Byttet ut dette punktet da jeg leser på denne nå.
25 - '4 books inspired by the wedding rhyme: Book #3 Something Borrowed' - Gøril Grov Sørdal - Nomino - historia om norske stadnamn
Denne er lånt på biblioteket - 'something borrowed', byttet nettopp ut den jeg opprinnelig hadde valgt siden denne også er lånt på biblioteket, og jeg leser den nå. Husker at jeg i hvert fall så noen av episodene av TV-serien, bl a den om Solbakken, er ikke sikker om jeg så alle.
37 - 'A book set in a school or university' - Justin Evans - The White Devil
Denne boka hadde jeg opprinnelig på punktet 'A ghost story' på PopS, men etter at jeg fikk The House on Cold Hill i posten flyttet jeg denne hit siden den foregår på en skole (men ikke college eller Uni som er et annet punkt på den lista). Har hatt denne på leselista mi i minst 4 år.
32 - 'A book with more than 500 pages' - Norman Davies - Vanished Kingdoms
Denne kommer jeg til å lese i bakgrunnen siden den er på 850 s, men regner med å starte på den i Januar. Etter å ha lest Ingmar Karlssons De små folkens historia - Minoriteter i Europa, kjøpte jeg meg denne på eBay når den kom opp blant auksjonene hos min favoritt selger der.
Bestemte meg for å legge opp alle 12 isteden, skal først og fremst lese biblioteksbøkene, men de for faller ikke før om 2 uker velger jeg noen av de andre innimellom.
25 - '4 books inspired by the wedding rhyme: Book #4 Something Blue' - R A Macavoy - Damiano
Dette er bok 1 i en triologi, som jeg har bok 3 av her og bok 2 i PopSugar. Kom over triologien etter og ha funnet en henvisning til bok 3 i boka Drager. Har den til dette punktet fordi coveret er i hovedsak blått.
40 - 'A book you stumbled upon' - R A Macavoy - Raphael
Som nevnt ovenfor fant jeg ut om denne boka i boka Drager, bok 3 i triologien.
3 - 'A book where the author’s name contains A, T, and Y' - Tommy Gustafsson - Det var en gång - historia för barn i svensk television under det långa 1970-talet
Den første jeg tenkte på for dette punktet var Joyce Tyndesley, men selv om hun hadde T og 3 Y'er i navnet sitt hadde hun desverre ikke noen A. Så tenkte jeg å gjøre det lett for meg å velge noen med Taylor til etternavn, men det ble litt for lettvint. Derfor valgte jeg denne isteden.
9 - 'A book from one of the top 5 money making genres (romance/erotica, crime/mystery, religious/inspirational, science fiction/fantasy or horror)' - Simon Beecroft - Star wars character encyclopedia
Fikk denne nylig i posten, kjøpt på salg, alt Star Wars relatert er storselgere.
15 - 'A book by an author from a Mediterranean country or set in a Mediterranean country' - Eric-Emmanuel Schmitt - Evangeliet etter Pontus Pilatus
Fant denne mens jeg ryddet i bruktbutikken Literaturhjørnet før jul. Den ble desverre nedlagt den 29. Desember og vi vet ikke om det blir noen fortsatt drift der.
2 - 'A book with one of the 5 W's in the title (Who, What, Where, When, Why)' - Marcus Hearn & Steven Moffat - Doctor Who - The Vault - Treasures from the First 50 Years
Valgte denne fordi det er en kul bok om en kul TV-serie, før de startet opp med nye episoder så jeg en haug med Tom Baker på Sky Channel på sent 80-tall.
Klarte å passe inn 3 til av bøkene jeg 'leser nå' på lista.
4 - 'A book with a criminal character (i.e. assassin, pirate, thief, robber, scoundrel etc)' - Radu Florescu - In Search of the Pied Piper
Siden han i følge myten lokker med seg alle barna i Hammlen. Dette er den siste av fire jeg leser av denne forfatteren, de andre 3 handler om Dracula, Frankenstein og Dr Jekyll & mr Hyde.
33 - 'A book you have owned for at least a year, but have not read yet' - Audhild Skoglund - Sekter
Har skumlest i den ved flere ganger allerede.
34 - 'A book with a person's name in the title' - Anne Hart - The Life and Times of Hercule Poirot
Siden jeg leser den om Ms Marple for en punkt på PopS Re CH allerede.
20 - 'A book featuring indigenous people of a country' - Ingmar Karlsson - Korset och halvmånen - En bok om de religiösa minoriteterna i mellanöstern
Fant ut at denne boka passer for dette punktet.
11 - 'A book related to one of the 12 Zodiac Chinese Animals (title, cover, subject)' - John Topsell - How to Raise and Keep a Dragon
Hadde opprinnelig lånt denne boka i norsk utg på biblioteket, men syntes den var så kul at jeg kjøpte meg den på engelsk isteden.
47 - 'A book related to food (i.e. title, cover, plot, etc.)' - Anders Oterholm - Norsk ost - fra ystekar til ostebord
Denne er den første boka jeg ser når jeg våkner, så den bare måtte på 'leser nå'. Kjøpte den i høst fra restesalget på Fredrikstad bibliotek, da den var en av bøkene jeg hadde på ønskelista min.
Her er diskusjonsinlegget for Januar.
Jeg har spikret 11 bøker allerede, og de jeg regner med å lese i Januar er:
12 'A book inspired by mythology, legend, or folklore' - Tor Åge Bringsværd - Vov - hunden i eventyr, myter og folketro fra hele verden
Leste den om katter av samme forfatter i 2016. Leser denne og den neste først siden jeg har lånt dem på biblioteket.
23 'A book set in Scandinavia' - Alf Skjeseth - Nordens Casablanca - nordmenn i Stockholm under krigen
Har tidligere lest 2 bøker med samme tema av Tore Pryser tidligere, og som sagt er denne også en bibliotekslån.
36 'A ghost story' - Peter James - The House on Cold Hill
Så denne i en mail fra World of Books, og lånte den først på biblioteket for å lese på Halloween, men fant annet å lese da og kjøpte meg den på WofB nå rett før jul i steden. Hadde først valgt en annen bok for dette punktet, men flyttet den til punktet 'A book set in a school or university' på Goodreads RCh, 'The White Devil' av Justin Evans
6 'A book with a plant in the title or on the cover' - Amy Stewart - Wicked Plants - The A-Z of Plants that Kill, Maim, Intoxicate and Otherwise Offend
Har hatt denne boka en stund, har en til av samme forfatter som jeg også skal lese for et punkt på Goodreads RCh.
4 'A book you think should be turned into a movie' - Sarah J Waldock - The Redemption of Chauvelin
Denne boka startet som fanfiction, og jeg har lest den minst 3 ganger allerede. Her er det nok til en miniserie, men film er også OK. Den er en fortsettelse på Den røde pimpernells hevn - Sir Percy Hits Back som er en av mine favoritter.
Hvis jeg blir ferdig med alle 5 legger jeg til neste bok her.
Bestemte meg for å legge til de 6 andre jeg har spikret nå, venter heller med å legge til noe nye på lista før jeg er nede i 4 bøker. Har bestemte bøker og tips notert ned allerede, men spikrer ikke i tilfelle jeg finner andre underveis i året.
9 - 'A book you meant to read in 2018' - Asbjørn Dyrendal - Demoner - besettende djevler og andre ondskapsfulle vesen
Den siste boka om overnaturlige vesen fra Humanist forlag som jeg ikke kom meg gjennom ifjor, og en av de 2 jeg ikke hadde lest før.
25 - 'A debut novel' - Ian Gibson - Stuff of Legends
En fantasy bok med undertitlen 'some heroes are just full of it...', sjekket forfatteren på Amazon og han kom kun opp med 2 bøker til, begge fagbøker.
29 - 'A book with “love” in the title' - James Robert Parish - The Hollywood Book of Love - From True Romance and Blushing Brides to Tawdry Trysts and Femme Fatales
Har denne og 4 til i samme stil (Death, Extravagance, Scandals & Break-ups) på 'skal lese'
30 - 'A book featuring an amateur detective' - Anne Hart - The Life and Times of Miss Jane Marple
Har også en bok om Hercule Poirot av samme forfatter som jeg leser utenom leseutfordringene.
37 - 'A book with a two-word title' - R. A. MacAvoy - Damiano's Lute
Bok nr 2 i triologien om Damiano, bok nr 1 & 3 har jeg på Goodreads utfordringen.
40 - 'Your favorite prompt from a past POPSUGAR Reading Challenge' - 2016 'A Book set in Europe' - William Urban - The Teutonic Knights - A Military History
En bok om Den tyske ordnen og korstogene til Baltikum.
43 - 'An “own voices” book' - Magne Grotterød - Fra Alvheimsriket til St. Olavs by - Til den oppvoksende slekt
Jeg ser dette punktet som lokalhistorie, lånt på biblioteket sist jeg var innom.
11 - 'A book with an item of clothing or accessory on the cover' - Velde Lauder - Corsets - A Modern Guide
Hadde opprinnelig lånt et hefte om moter på den samme siste biblioteksturen, men når jeg skulle legge den inn i boksamlingen viste det seg at jeg hadde lest det før i 2014. Derfor valgte jeg denn boka isteden.
Har ikke lest ferdig noen av bøkene fra forrige helg enda, har bare lest Billy blader og sett på TV i julen, men denne helgen skal jeg lese ferdig Norrøne guder, lese Julboken og Svenska stjärnor - från filmens och scenens värld.
Kommer jeg meg gjennom alle 3, starter jeg på en leseutfordringsbok også.
Siden Torill Elisabeth Revheim startet liste over bøker for Januar på Popsugar ReCh, starter jeg en liste over de jeg har valgt meg her for Januar:
12 'A book about reading, books or an author/writer' - Ingmar Karlsson - Arvet från Bagdad - Hur det grekiska vetandet bevarades och berikades
Denne har jeg lånt på biblioteket i Strömstad etter at jeg hadde lånt og lest en annen bok av samme forfatter tidligere i år.
29 'A book published before 1950' - Fridtjof Nansen - Nord i taakeheimen - Utforskningen av jordens nordlige strøk i tidlige tider
Valgt meg denne boka fra 1911 da jeg har hatt den på ønskelista mi i minst et år, og de hadde denne utg på Sarpsbog bibliotek.
46 'A book with a (mostly) black cover' - Bjørn Sørenssen - Å fange virkeligheten - dokumentarfilmens århundre
Hadde tenkt å lese denne tidligere iår sammen med en del andre bøker om film, men bestemte meg for å drøye til på nyåret, og når jeg så denne lista, viste jeg denne boka passet til dette punktet. Jeg hadde valget mellom denne og et par andre for dette punktet. Hadde opprinnelig lånt den på biblioteket, men viste at jeg hadde den liggende et sted da jeg kjøpte den på QXL i sommer, og fant den i begynnelsen av Desember.
25 - '4 books inspired by the wedding rhyme: Book #3 Something Borrowed' - Fredric Bedoire - Svenska slott och herrgårdar - en historisk reseguide
Denne er lånt på biblioteket - 'something borrowed', hadde valget mellom 4-5.
37 - 'A book set in a school or university' - Justin Evans - The White Devil
Denne boka hadde jeg opprinnelig på punktet 'A ghost story' på PopS, men etter at jeg fikk The House on Cold Hill i posten flyttet jeg denne hit siden den foregår på en skole (men ikke college eller Uni som er et annet punkt på den lista). Har hatt denne på leselista mi i minst 4 år.
32 - 'A book with more than 500 pages' - Norman Davies - Vanished Kingdoms
Denne kommer jeg til å lese i bakgrunnen siden den er på 850 s, men regner med å starte på den i Januar. Etter å ha lest Ingmar Karlssons De små folkens historia - Minoriteter i Europa, kjøpte jeg meg denne på eBay når den kom opp blant auksjonene hos min favoritt selger der.
Jeg har spikret 10 bøker allerede, og de jeg regner med å lese i Januar er:
12 'A book inspired by mythology, legend, or folklore' - Tor Åge Bringsværd - Vov - hunden i eventyr, myter og folketro fra hele verden
Leste den om katter av samme forfatter i 2016. Leser denne og den neste først siden jeg har lånt dem på biblioteket.
23 'A book set in Scandinavia' - Alf Skjeseth - Nordens Casablanca - nordmenn i Stockholm under krigen
Har tidligere lest 2 bøker med samme tema av Tore Pryser tidligere, og som sagt er denne også en bibliotekslån.
36 'A ghost story' - Peter James - The House on Cold Hill
Så denne i en mail fra World of Books, og lånte den først på biblioteket for å lese på Halloween, men fant annet å lese da og kjøpte meg den på WofB nå rett før jul i steden. Hadde først valgt en annen bok for dette punktet, men flyttet den til punktet 'A book set in a school or university' på Goodreads RCh, 'The White Devil' av Justin Evans
6 'A book with a plant in the title or on the cover' - Amy Stewart - Wicked Plants - The A-Z of Plants that Kill, Maim, Intoxicate and Otherwise Offend
Har hatt denne boka en stund, har en til av samme forfatter som jeg også skal lese for et punkt på Goodreads RCh.
4 'A book you think should be turned into a movie' - Sarah J Waldock - The Redemption of Chauvelin
Denne boka startet som fanfiction, og jeg har lest den minst 3 ganger allerede. Her er det nok til en miniserie, men film er også OK. Den er en fortsettelse på Den røde pimpernells hevn - Sir Percy Hits Back som er en av mine favoritter.
Jeg fikk Dronen av Unni Lindell og Kastanjemannen av Søren Sveistrup, Alltid kjærkomment med bøker i julegave,
Ønsker deg riktig god bedring og er bare litt misunnelig på dere som får maten servert de neste dagene. Det blir kjøkkentjeneste på meg. Jeg er heldigvis på beina og kan kose meg med Shakespeare når dagens gjøremål er utført. Benytter sjansen til slå et slag for brodder og refleks, 2 gode hjelpere når det er kaldt og mørkt. Man er aldri for ung eller for pyntet til å bruke det ene eller det andre!
Siden julaften er på mandag forlenger jeg lesehelgen til 2. juledag denne gangen, dvs 6 dager, og nyttårshelgen blir på 5 dager (20.12-01.01) med en dag i mellom dem. Hadde først tenkt å slå samme hele resten av året, men bestemte meg for dele dem i to isteden.
Jeg leser for tiden på The Bigger Little Book of Hollywood Cliches og Norrøne guder av Johan Egerkrans, jeg liker den så godt at jeg har kjøpt meg de svenske originalene av denne, den om Nordiska väsen og en ny en om De odöda fordi jeg elsker illustrasjonene, har også bestilt meg 3 bøker til av samme forfatter/kunstner på AdLibris.
Etter at jeg er ferdig med de to blir neste bok enten, Nomino - historia om norske stadnavn, Svenska stjärnor - från filmens och scenens värld eller Norske postkort. Neste utebok blir Movie Mistakes - Take 3.
Jeg prøver meg på begge siden listene er såpass forskjellige, og har spikret 10 bøker for denne og 11 for den andre. Har fått inn alle 3 bøkene i en triologi fordelt på begge lister, og har 5 av de jeg har lånt på biblioteket der også.
Litt om forfatteren:
Philippe Sands (f. 1960) er advokat og professor i internasjonal jus ved University College London. Han er født i England, og er av jødisk herkomst på morssiden. Sands har vært involvert i en rekke sentrale internasjonale rettssaker, og anses som en meget fremstående menneskerettighetsjurist.
Sands debuterte som forfatter i 1988 med boka "Chernobyl: Law and Communication", og han har siden utgitt en rekke bokverk om internasjonal rett, om utviklingen av menneskerettigheter, om miljørett m.m. I sin siste bok "Tilbake til Lemberg" forteller han historien om opphavet til begrepene folkemord og forbrytelser mot menneskeheten. Boka ble kåret til årets sakprosabok i Storbritannia i 2017.
Bakgrunnen for boka:
Det hele startet med at forfatteren ble invitert til å forelese i Lviv i Ukraina i 2010. Dette ble starten på en reise, der Sands blant annet gravde seg ned i sin egen families historie. Lviv - eller Lemberg som byen het den gangen - var nemlig hans bestefar Leon Buchholz´ hjemby. Den gangen besto 1/3 av Lembergs befolkning av jøder. Etter nazistenes okkupasjon av Polen, som Lemberg den gangen var en del av, forsvant alle jødene. De fleste ble drept i nazistenes konsentrasjonsleire. Familier ble slettet fra jordens overflate, utelukkende fordi de tilhørte "feil" rase ...
Hva boka handler om:
"Tilbake til Lemberg" er ikke bare historien om Philippe Sands familie, men også om det som foregikk forut for, under og etter Nürnbergprosessen. Dette handler om dannelsen av det vi i dag kjenner som folkeretten, og om muligheten for å straffe suverene stater og deres maktpersoner for forbrytelser mot menneskeheten (og senere også folkemord).
Hersch Lauterpacht (f. 1897), professor i folkerett, har fått æren for dannelsen av begrepet forbrytelser mot menneskeheten, mens Raphael Lemkin (f. 1900, offentlig anklager og jurist) har fått æren for dannelsen av begrepet folkemord. Sistnevnte fikk bare delvis gjennomslag i forbindelse med Nürnbergprosessen (dette var med i tiltalepunktene, men ingen ble dømt for folkemord), men begrepet har absolutt fått stor betydning senere. I boka belyser Sands motsetningen mellom disse to personlighetene; Lauterpacht som akademikeren av rang, og Lemkin som en nærmest løs kanon på dekk, og som med sin emosjonelle fremferd svekket sin sak i sin samtid. Underveis i sitt gravearbeid kom Sands frem til at de begge hadde nær tilknytning til Lemberg. Dessuten var de begge jøder. En annen person som vies stor plass i boka er for øvrig Hans Frank (f. 1900), også han advokat og i en periode Adolf Hitlers rådgiver. Frank hadde en sentral betydning i det okkuperte Polen, og sto som ansvarlig for massedrap av jøder, intelligensiaen i Polen, sigøynere, homofile, psykisk utviklingshemmede etc.
Leon Buchholz var en av dem som forlot Lemberg og endte opp i Wien. Østerrike flommet på den tiden over av jøder på flukt fra pogromene i Øst-Europa, og for de aller fleste fristet en heller kummerlig tilværelse i dette landet. Leon var imidlertid blant dem som lyktes. Lauterpacht ankom i 1919, etter at pogromer gjorde det umulig for ham å fortsette sin juridiske utdannelse i Lemberg.
"I 1919 var Wien hovedstad i et krympet land, den siste rest av et monarki som hadde eksistert i nærmere tusen år. Det var en by av forfalne og forsømte bygninger, av demobiliserte soldater og hjemvendte krigsfanger, av en galopperende inflasjon og en østerriksk krone som "løste seg som gelé mellom fingrene". Stefan Zweig beskrev en "forstemmende" vandring gjennom en østerriksk by knuget av hungersnød. Han skrev om "de sultende gule, farlige øyne", om brød som ikke var annet enn noen "få svarte smuler som smakte bek og lim", om frostskadde poteter, om menn som vandret omkring i gamle uniformsjakker og bukser laget av gamle sekker, og om et "allment moralsk sammenbrudd". Likevel ga byen håp for Leon og familien hans, som nå hadde bodd der i fem år. For en som Hersch Lauterpacht måtte byen, med sitt liberale kulturliv, med alt den hadde å by på av litteratur, musikk og kafeer, og universiteter som var åpne for alle, ha vært særlig forlokkende." (side 110-111)
Sitatene fra Stefan Zweig er mest sannsynlig hentet fra hans memoarbok "Verden av i går", der han skriver om tiden etter første verdenskrig, mellomkrigstiden og dens galskap, som førte til at han valgte å reise fra Wien. (Linken peker til min omtale av boka.)
Under arbeidet med boka var Sands i kontakt med både Lauterpachts sønn Eli og Hans Franks sønn Niklas. Begge kom med verdifulle bidrag. Lemkin etterlot seg ingen livsarvinger, men derimot boka "Axis Rule" der han forfektet idéer om beskyttelse av grupper, i motsetning til Lauterpacht som var mest opptatt av beskyttelse av individer (forbrytelser mot menneskeheten). Lauterpacht var engstelig for at for mye fokus på grupper (folkemord) ville føre til ytterligere polarisering og skape mer av det man nettopp søkte å bekjempe.
"Lauterpacht var bekymret for at beskyttelsen av grupper ville underminere beskyttelsen av enkeltmennesker. Det burde i hans øyne ikke være lovens hovedfokus." (side 153)
Underveis får vi høre om et møte mellom Hans Frank og den italienske journalisten Malaparte på Wawel-slottet i Krakow. Malaparte skrev som kjent "Kaputt", som ble utgitt i 1944. Boka ble skrevet mens krigen pågikk, og Malaparte forutså den gangen langt på vei hvordan krigen kom til å gå. Hans Frank beskrev han i forbindelse med et senere møte som "en syk mann". (Linken peker til min omtale av boka.)
Bokas siste tredjedel er viet Nürnbergprosessen. 24 mennesker sto tiltalt, blant dem blant annet Hans Frank (generalguvernør i Polen), Hermann Göring (riksmarskalk), Rudolf Hess (Hitlers stedfortreder), Alfred Jodl (leder for generalstaben), Alfred Rosenberg (Hitlers fremste raseteoretiker), Baldur von Schirach (sjef for Hitlerjugend) og Albert Speer (rustningsminister).
En av de viktigste problemstillingene dommerne sto overfor var hvorvidt det kun var krigens forbrytelser de tiltalte kunne dømmes for, eller også for det som skjedde før krigen (dvs. Krystallnatten, alle raselovene, ghettoene og utsultingen av folk, tyverier fra jødene osv.). Dette ble i praksis en kamp mellom de juridiske begrepene forbrytelser mot menneskeheten (som kun gjaldt i krig) og folkemord (som også gjaldt andre forhold, før krigen). Folkemord-begrepet var sensibelt, fordi alle hadde sine svin på skogen. Amerikanerne for hvordan de hadde behandlet indianerne og nå behandlet de fargede, engelskmennene for hvordan de behandlet folk i koloniene, russerne for hvordan de behandlet politiske dissidenter ... Det tryggeste og minst belastende var tross alt å konsentrere seg om krigens uhyrligheter.
Beskrivelsen av det som foregikk under Nürnbergprosessen er meget interessant lesning! Her kommer vi tett på både de tiltalte og juristene som jobbet med saken. Dette var første gang man anvendte folkeretten for å stille en suveren stat og dens maktpersoner til ansvar for sine ugjerninger. Det var med andre ord slutt på tanken om at en stat kan behandle sine innbyggere akkurat slik man ønsker så lenge dette er i tråd med gjeldende lover og regler i aktuelle land. Hans Frank gjorde det han kunne for å redde seg selv fra galgen. Han påtok seg ansvaret for ting han mente han som leder hadde ansvaret for, men innrømmet ikke egen skyld. Det oppsto spørsmål om hans oppriktighet. Var dette kun et spill for galleriet, eller mente han dette? Alle involverte hellet i retning av at han forsøkte å manipulere omgivelsene. Han ble dømt til døden.
Nürnbergprosessen fikk store konsekvenser for videreutviklingen av folkeretten. FNs generalforsamling gikk nemlig lenger enn dommerne i Nürnberg-prosessen, og bekreftet at folkemord er en forbrytelse ifølge folkeretten. "Der dommerne hadde vegret seg, gikk regjeringer inn og vedtok en rettsregel i tråd med Lemkins ideer." (side 459)
"Hersch Lauterpacht og Raphael Lemkin var to unge menn i Lemberg og Lwów. Deres ideer har vunnet gjenklang over hele verden, og arven etter dem strekker seg vidt og bredt. Begrepene folkemord og forbrytelser mot menneskeheten har utviklet seg side om side i et samspill som forbinder enkeltmennesket og gruppen." (side 461)
Samtidig underslår ikke Sands at bruken av begrepene skaper et merkbart spenningsforhold. "På den ene siden drepes mennesker fordi de tilfeldigvis tilhører en bestemt gruppe; på den annen siden sannsynliggjør lovens anerkjennelse av denne kjensgjerningen muligheten for konflikt mellom grupper gjennom å styrke følelsen av gruppeidentitet. Kanskje Leopold Kohr hadde rett da han skrev sitt skarpe brev til vennen Lemkin og advarte ham mot at rettsbegrepet folkemord til slutt ville bidra til å skape de samme konfliktene det søkte å dempe." (side 464)
Min vurdering av boka:
Først og fremst vil jeg understreke at denne boka handler om så mye, mye mer enn det jeg har vært inne på så langt i denne omtalen. Vi får høre om de verste uhyrligheter, som levende barn som blir slengt inn i kremasjonsovner, om familier som blir skilt fra hverandre, om følelseskalde drapsmenn som nyter sin kunst med den største emosjonelle innlevelse, om tilfeldige drap nærmest som underholdning, om avhumanisering av mennesker, om antisemittisme som var utbredt i befolkningen, om mange som så en annen vei når folk ble mishandlet på åpen gate ... Men vi får også høre om heltedåder begått av uselviske mennesker, som satte andre foran seg selv, med fare for eget liv. Noen skjønte hvilken vei det gikk, og kom seg unna i tide. Flertallet hadde imidlertid ikke fantasi nok til å fatte i hvilken retning det faktisk gikk. Virkeligheten overgikk fantasien på absolutt alle punkter.
"Tilbake til Lemberg" er skrevet som den reneste thriller. Gravearbeidet tok tid, noe vi ikke minst skjønner når vi leser forfatteren takkeliste helt bakerst i boka. Hvorfor reiste Leon fra Wien til Paris uten sin kone Rita, og hvorfor var det kun datteren - forfatterens mor - som reiste sammen med miss Tilney på et senere tidspunkt? Hva gjorde Rita igjen i Wien, og hva førte til at hun likevel vendte tilbake til Paris noen år senere? Hvilken rolle spilte Emil Lindenfeld i dette? Møysommelig pusler han sammen bit for bit, inntil et større bilde dukker opp og kaster lys over fortidens hemmeligheter.
Jeg er selv jurist, og leste selvsagt med stor interesse om de juridiske problemstillingene som dannelsen av folkeretten og Nürnbergprosessen skapte. Men bare for å ha presisert det: man trenger ikke å være jurist for å forstå problemstillingene som presenteres i denne boka.
Lemkins desperate kamp for å få folkemord-begrepet til å bli en del av rettsprosessen, og den mer avbalanserte og akademiske Lauterpachts avmålte holdning til det hele, har aldri tidligere blitt løftet frem på den måten Philippe Sands her gjør. Gjennom sin bok har han udødeliggjort dem begge, og samtidig gikk flere andre mennesker en solid oppreisning. De blir ikke glemt, men levendegjøres i denne spennende historiefortellingen. Her møter vi også barn av krigsforbrytere, som takler minnet om sine fedre på høyst ulikt vis. Det er i og for seg forståelig, påvirket som de var av det far-sønn-forholdet som opprinnelig var der.
Philippe Sands skriver svært godt og med et levende engasjement, som lett smittet over på meg som leser. Jeg elsker bøker som dette, som belyser kjente hendelser på en ny og forfriskende måte. Boka er den reneste pageturner, og jeg hadde store vanskeligheter for å rive meg løs fra den underveis i min lesning.
Dersom du bare skal lese en bok i år, så er det denne boka du skal lese! Du blir hektet fra første stund!
Jeg anbefaler "Tilbake til Lemberg" sterkt!