Hehe, godt sagt ;)
En gang utpå ettermiddagen brøt sola gjennom skyene. Flere tinnsøyler sto inn skipsgluggen og gnistret i halmrusket som drev gjennom rommet
Jeg leser det nå om den maktglade Borkman. Det vil nok skje ting etterhvert utover i stykket vil jeg tro, og kan aldri tro til det bedre.
Har blitt litt kjent med Ibsen etter å ha lest snart alle og det er som regel dramatiske slutter.
Ja, jeg har det, men det er en god stund siden.
Vel, så du hadde ikke lest "Mannen fra Sibir". Du har vel brukt mye av tiden på din venn Alexander Kielland kan jeg tenke meg :)
Falt "Det Stavangerske Klubselskab og Stavanger by" i smak da? Flott tips det å lese mer Kielland, har hatt glede av de jeg har lest, og han flere bøker på vent.
Joda, jeg har lest både "Døde sjeler" og "Revisioren".
Den første der er en utrolig god og artig bok. Tenk å ville handle med "døde sjeler" eller mennesker da, måten historien blir fortalt på er så bra at det er bare å gi seg ende over av begeistring, iallefall gjør jeg det.
Siden vi er inne på de gamle russere, du har vel lest "Mannen fra Sibir" av Boris Koseleff, om Rasputin? Det er nok en god bok fra øst...
Kunnskap er nødvendig; således er jeg for eksempel stikk i strid med den vanlige oppfatning overbevist om de fysiske vitenskaper er nødvendige for en dikter; det er nyttig for ham av og til å stige ned til den ytre natur, om ikke for annet,for å forsikre seg om sin indre naturs overlegenhet, dessuten også- og det er ingen ros til menneskene- fordi bokstavene i naturens bok ikke er like flyktige, like uklare som i menneskenes språk: hos naturen er bokstavene bestandige, steriotypiske , mangen viktig ting kan dikteren lese i dem.
Å, denne lille boka er en opplevelse å lese. Jeg liker det så godt for den har så mange gode og sanne kvaliteter i seg.
Jeg har trukket ut en vinner. Sjekk ut hvem det er på huvenes
Liker måten Levi Henriksen forteller på, både i romanene sine og novellene som i denne boka her.
Han pynter ikke på livet til menneskene vi møter, der julen er en vanskelig høytid, slik som for alle de vi møter i novellene.
Alle har en bakgrunnshistorie og er sårbare når høytiden står for døren.
Tittelen på boka er så treffende og god.
Liker ærligheten i historiene, og språket som er så liketil og enkelt på sin fine og lune måte.
Dette blir bare en bedre og bedre liste, Lillevi.
Her er mange timers fantastisk lesestoff :)
Likte godt kapitlet der Væpneren fra Skogen diskuterer og prater med Sancho, og en bestemt dialog som går slik. Væpneren fra Skogen:
Et møysommelig og hårdt liv er det vi lever, min herre. Vi som væpnere hos vandrende ridder, eter vårt brød i vårt ansikts sved, som er en av de forbannelser Gud kaster over våre første forfedre.
Man kan også si, tilføyer Sancho, at vi eter det i våre kroppers kuldegysniner, for hvem opplever mer hete og kulde enn vandrende ridderes elendige væpnere.
Her prøver de seg på ordtak, vi kjenner vel det første her mer som I ditt ansikts sved skal du ete ditt brød som er hentet fra 1. mosebok.
Sancho svarer så fornøyelig på "gullkornet" til Væpneren.
Elisa sier jeg er så opptatt av hva som ligger bak neste sving at jeg begynner å vri på rattet mens jeg fortsatt er på rettstrekningen.
Det er mange år siden jeg begynte å lese Dostojevskij, har faktisk gjenlest noen nå i senere tid.
Jeg ser ingen hensikt ikke å lese de kronologisk, altså etterhvert som de kom ut, men å lese f.eks. de store og kjente bøkene som Brødrene Karamasov, Forbrytelse og straff og Opptegnelser fra et kjellerdyp er nok litt lurt å begynne med.
Det er ikke alltid like lett å forstå bøkene hans, derfor er det bl.a greit å ha lest en biografi.
Ta f.eks boka Spilleren, når han skrev den hadde han god kjennskap til lidenskap for rulett, og dette blir beskrevet veldig bra i biografien til Waage (som er den eneste biografien av F.D. jeg har lest)
Når du har lest biografien kan du ha den i nærheten når du leser romanene, da kan du slå opp og få repetert info om boka og hvor F.D. var i livet.
Så flott da at du vil lese hans forfatterskap, han er en av mine favoritter, jeg er så begeistret for den spesielle måten han beskriver mennesker på.
Det eneste jeg kan si er at du kanskje bør lese de mest kjente bøkene hans først.
Jeg har ikke lest etter noe spesiellt mønster, men jeg vil anbefale deg å lese en biografi snart. Du blir liksom mer kjent med han som person da, og det vil du vil ha nytte av når du leser bøkene hans.
Jeg har lest biografien til Peter Normann Waage, den var bra. Geir Kjetsaa har også skrevet biografien over F.D. og andre store russiske forfattere, han var kjent for biografier og oversatte mange russiske bøker.
Lykke til med prosjektet ditt, og la oss få høre hva du synest etterhvert som du blir ferdig med de.
Ferdig med boka nå i kveld. Utrolig morsomt å lese ei bok jeg har sett flere ganger på tv.
Gjenkjente både personer og deler av handlingen, som er beskrevet på en fortreffelig måte.
Fint å følge denne foreldreløse unggutten i Londons fattigkvarter.
Flere av de eldre russiske forfatterne nevner Dickens navn i sine romaner. Det er ikke uten grunn, kvalitet er vel stikkordet
Jeg leser bl.a. "Russiske netter" av Vladimir Odojevskij.(Bokvennen forlag)
Her må jeg være konsentrert, for den handler om å argumentere mot et samfunn og et liv styrt av markedskrefter og nytteverdi.
Det er en vidløftig bok der bl.a. Odojevskij hevder at "enhver stat er avhengig av kunsterne, liksom et menneskeliv uten poesien, musikken og følelsene mangler det vesentligste".
Det er mange som er enig med han i det :)
Temaene i boka er nok like aktuelle i dag, som da den kom ut i 1844.
Jeg adopterer denne ideen og lanserer #bokhelgen på Huvenes.no.
I tillegg jeg leser jeg Henrik And av Anna R. Folkestad sammen med min sønn på snart tre år. Takk til Det norske Samlaget som forer meg med gode barnebøker. Er denne en godbit?
Del din bokhelg med en kommentar på huvenes
Enkelte helger trekker jeg ut en heldig vinner av en bokpakke. Trekningen finner sted på Huvenes.no
Denne helgen har jeg en bokpakke liggende på lur.
Etter Franz Kafkas død var det vennen hans som redigert de uferdigen tekstene om Kurt Rossemanns liv i Amerika.
Boka ble utgitt sammen med "Fyrbøtteren" og ble utgitt under navnet "Amerika" og det er vel den tittelen de fleste kjenner til.
Tittelen "Mannen som forsvant" er derimot i tråd med Kafka egen intensjon skriver oversetter.
Denne utgaven av romanen bygger på S. Fisher Verlags kritiske utgave og tar utgangspunkt i den "uvaskede" Kafka-tekst uten forskjønnende tilføyelser eller utelatelser.
Handlingen i boka er om en ung tysk gutt som må forlate foreldrehjemmet og ombord i båten til Amerika treffer han fyrbøtteren.
Her tar historien en ny vending, han treffer et familiemedlem og får leve livet en kort stund på solsiden.
En artig historie er det der vi følger Kurt Rossemann rundt omkring i Amerika, der han opplever litt av hvert og treffer en del mennesker av så ymse slag.
Dette var en virkelig god bok, og du Rose-Marie har beskrevet det så bra at det er ikke så mye å legge til.
Alle personene i boka har sin rolle og blir beskrevet på en måte som bare Hamsun kan. Personbeskrivelsene hans er noe av det ypperste jeg kan tenke meg i litteraturens verden.
Hamsun må ha moret seg der han satt og komponerte historien, modellene i boka fant han nok litt rundt forbi.
En meget god og ikke minst morsom bok, den får en femmer av meg også.
Siden jeg ikke er hjemme igjen enda fikk jeg ikke se det, men til tirsdag da skal jeg nyte "Gjengangere".
Synest det er et av de beste skuespillene av Ibsen.
Snart ferdig med å lese alle skuespillene, vil ta en vurdering over de som falt mest i smak når alle er lest.