Av hans Min kamp-bøker er fremdeles bok nr. 2 min favoritt. God lesning!
Ja det er en god klassiker. Jeg anbefaler å høre den som lydbok. Det er Sverre Anker Ousdal som leser.
Jo , det skal jeg fortelle deg. Det er den siste boka jeg har lest av Johan Bojer, og det var en interessant, meget godt skrevet og en god bok. "Svenn" er det, se på side 323, det er ikke rare greiene det blir referert til. men det står da:
Don Quijote vil verge de svake, men får pryl.
En humoristisk tekst. Konspirasjonsideen er ikke noe nytt. Bokskya har blitt så dårlig enten pga inkompetanse på området eller fordi forlagsbransjen trenger tid til å omstille seg. Det vil bli store omveltninger hvis de rette vil. Ideen med brukte og nye bøker er kjempegod. Som tidligere bokhandlersvenn drev jeg slik i det små. Jeg skaffet bøker som var "utsolgt". Det handler om å våge og tenke gammelnytt.
Denne helgen har jeg innlosjert meg på bokhylla og leser via mobilen: Kilden - eller Brevet om fiskeren Markus av Gabriel Scott.
Ny artikkel på Huvenes.no
Du godeste så flott du har skrevet om denne tynne, men så mektige roman som sier så mye. Takk til deg Rolf for denne grundige analysen.
Jeg mener det er ei bok som bør leses sakte for å få med seg Turgenjevs skildringer av menneskene. For det gjør han like godt i denne boka som han skildrer naturen i de andre romaner sine.
De aller fleste av de store russiske forfattere nevner Turgenjev's navn ofte i sine egne romaner. Det tyder på at de hadde stor respekt for hans forfatterskap.
Jeg har alle bøkene ulest i hylla. Det er litt for mye for meg å lese ca 10 sider pr dag. Jeg ønsker å lese annen litteratur også i tillegg.
Det er det med tiden da vet du, skal liksom drive på noe mer enn bare lesing.
Jeg må i allefall gjøre meg ferdig med samlesingen av Don Quijote, samleser også Charles Dickens og har bøker som jeg må få lest.
Jeg ligger litt på vent, men er absolutt interessert.
Synest ikke denne boka var noe særlig, den skuffet meg . Hele handlingen hang i mange "løse tråder", det var liksom ikke noe substans i fortellingen som grep meg.
Selv om boka skulle handle om hva onde tunger eller sladder kunne gjøre med menneskene, så ble det bare pirket litt i dette, føler det var liksom noe som manglet i boka, litt slapt.
Karakterene i boka ble for meg difuse og uten gode beskrivelser.
Ikke mange øyer i terningen for denne boka.
"De beste bøkene kommer i pocket"
Dette er en av slagordene til en av landets største bokhandelkjeder. Det er skremmende hvor feil dette utsagnet er. Det er nemlig ingen sammenheng mellom kvalitet og det at bok tar steget fra den innbundne utgaven til den mer prisvennlige og håndterbare utgaven; pocket. Det som bestemmer at en bok blir valgt ut til å være pocketbok er rett og slett hvor mye den har solgt som innbundet. Det at en forfatter får en bok utgitt i pocket har mye å si for at forfatteren når ut til flere. Det er flere eksempler på at bøker som holder en svært god kvalitet, som har fått gode kritikker blant litteraturanmelder og som solgte greit, havner i kategorien: den solgte greit, men det holder ikke til at man skal investere i en pocketutgave.
Etter den nye bokavtalen er en boks liv blitt begrenset til cirka et år. En bok er utgitt i 2011 får frigitt utsalgsprisen sin fra og med 1. mai 2012. Denne regelen begrenser holdbarhetsdatoen for litteratur. Bokhandlere flest er svært bevisste på å ha en fersk bok inne. En bok som ikke har solgt i løpet av et halvt år tid er en såkalt "hyllevarmer". En hyllevarmer er rent tap for butikken. Tapet er mindre hvis boka er heftet i forhold til en innbundet utgave. Bokhandlerkjedene forsøker så godt de kan å begrense "hyllevarmere". Dermed blir også utvalget og mangfoldet begrenset. Kunden får mindre å velge i og mindre å oppdage. Er ikke noe av gleden med å gå i en bokhandel det å snuse rundt i hyllene for å tilfeldigvis oppdage en godbit man lenge har tenkt på å kjøpe? Er ikke gleden av det å handle i en bokhandel det å bli anbefalt litteratur som du ikke bare finner på bestselgerlistene? Jeg mener at man tjener på å ha en bok i butikken, det er nemlig vanskelig å kjøpe en bok som ikke står i bokhandlerhylla.
Graver dermed bokhandlerkjedene sin egen grav? Det er jo fullt mulig å bestille boka, men da lønner det seg å bestille den via nettet. Flere nettbokhandlere har gode avtaler med forlag om salg av restopplag av kvalitetslitteratur. Veien å gå for salg av bøker er vel nettopp via nettet? Det er ingen tvil om at bokhandelkjedene vil tape terreng til e-boka. Mer om dette i en senere artikkel.
Det var et fin gjensyn med diktet om Storegut.
Denne staute, store og sterke karen fra en husmannsplass i Edland som dro med Kristian Lofthus til København for å legge inn klage hos kongen.. Det ligg vel mang en stein i Telemarksbygdene som har blitt løfta av både Storegut og Sterke-Nils.
En praktfull historie skreven på dialekt, og med ordforklaringer bak i boka som jeg måtte ty til noen ganger.
Han gjekk i skogen Storegut
ein dag upp under Breito-nut.
Og som han gjekk der upp og ned
og leita etter emnings-tre,
med eitt som nagla fast han stod:
for mot'n kom eit gjente-ljod,
som lokkar geit og sau og ku
mot kvelden heim til sæterbu
og bed ifrå seg bjørn og skrubb;
og når ho dette her song på,
som tårer kom i mælet då:
"Den dag kjem aldri at eg deg gløymer;
for om eg søver, eg om deg drøymer.
Om nott og dag er du like nær,
og best eg ser deg når myrkt det er.
Det er så vakkert, så vakkert.
Huff ja, tror du ikke jeg vet det. Men jeg fikk de på biblioteket til å bestille fra Bergen en danske utgaver fra 1980, men jeg har ikke fått de enda. Tror det er bedre å lese nyere dansk enn den fra 1920.
Husker fremdeles jeg sleit meg gjennom ganske mange sider med den forrige gamle danske Dickens-boka
.
Utrolig at disse bøkene ikke er oversatt til norsk noen gang, det forundrer meg stort.
Så Lillevi, det er håp for deg også, se å få tak i 1980 eksemplarene.
En alle tiders bok, informativ og hyggelig lesning var det.
Boka er skrevet med et glimt i øyet med fine sitater fra kjente forfattere om ved, og om gleden og nytten av den.
Utrolig mange mennesker her i landet har hatt eller har et forhold til ved og vedfyring.
Så nå er det bare å planlegge neste arbeidsøkt med neste års vinterved.
"Folk elsker å kløyve ved. Det er en aktivitet hvor en umiddelbart ser resultater"
Albert Einstein
Det er noe med det å se resultatet umiddelbart, det er det som gjør at en holder på litt lengre...
Resultatet av noen dagers vedarbeid ruver, og utsikten til en vedstabel er en utsikt til noe trygt. Mange vedfolk liker å plassere stabelen så de kan se den fra kjøkkenvinduet. det er en god utsikt.
Det er ikke noe tull med en vedstabel. Den taper seg ikke på børsen. Den ruster ikke. Den tar ikke ut skilsmisse. Den bare står der og gjør en eneste ting - venter på vinteren. En kapitalkonto som minner deg om arbeidet du har lagt ned i den. Kubbene vil i hustrige januarmorgener vekke til live vårdagene da du sagde, kløyver, stablet og sikret deg.
Ja, nå er vi snart kommet i mål med lesingen. Det har vært utrolig artig og være med på samlesingen.
En ting jeg har lagt merke til i løpet av året, er at mange andre forfatter i ulike bøker nevner både Don Quijote, Sancho Panza, ridedyrene deres og vindmøllene.
Det tyder på at Cervantes bok har blitt flittig lest av både den en og den andre av norske og utenlandske forfattere.
Den siste boka jeg las som nevner figurene er i ei bok av Johan Bojer.
Jeg har gjort det samme som deg Berty, kikket på den, satt den på plass, kikket på den ved en annen anledning og har satt den tilbake igjen i bokhylla. Den har liksom ikke appelert eller "ropt" på meg heller.
Dette er et bra boktips å ta med seg inn i det nye året skjønner jeg, har liksom på følelsen at den faller i smak hos meg også.
Heldig er jeg som har dere, til å hjelpe meg å finne nye/gamle gode bøker :)
Jeg har som sagt funnet "Storegut" av A.o. Vinje som jeg koser meg med, men også "Vårnatt" av Vesaas.
Jeg går ut av det gamle og inn i det nye året sammen med Telemarkinger.
Tar også med meg boka "Hel ved" av Mytting. Har god erfaring med all slags ved, slik som kapping, kløyving, stabling og fyring. Lærer sikkert noen nye triks av ham i boka.
"God ved", nei det var Godt Nytt År det skulle være til alle bokelskere :)
Jeg leser gamle og nye aviser. Ellers tyvtitter jeg i bøker som de minste fikk til jul: Den store boken om Knerten og juleheftet Elias og kong vinter.
Ha en fin nyttårslesehelg og et godt nytt leseår!
Eivind var imellom Skien by og Mo
rikast og "beste" karen,
og den stakkars krok som kom i Eivinds klo,
han var seld og fantefaren.
Gjeva nokre pengar, det var Eivinds vis,
og så hest og smør og skinn til dobbel pris.
Så på alt, den fant,
tok i garden pant.
Slo til seg heile garden.
Jeg kom over en fin liten heftet utgave, og ble så utrolig glad. Husker godt min barneskolelærer som var min bestefar las den for oss.
Jeg leser "Storegut" av A.O. Vinje