Tittelen "Tysktime" er ikke i nærheten av å kunne yte denne fantastiske boka den rettferdighet den fortjener. Riktignok skriver hovedpersonen på en stil om plikt, og sånn sett er den en "tysktime". Det er lenge siden jeg leste romanen, men det som sitter igjen er de flotte beskrivelsene av det forblåste, flate landskapet handlingen foregår i, nærmere bestemt i Nord-Tyskland. Ikke langt fra Hamburg om jeg ikke husker feil. Forfatterens beskrivelser av maleriene til kunstneren er også noe som sitter igjen. Undertegnede har alltid hatt stor fascinasjon av eksepresjonismen, og det er en av retningens kunstnere, Emil Nolde, denne boka er inspirert av. Romanens hovedperson har et oppgjør med faren, som han trosser, og boka er også et oppgjør med tyskernes nazifortid. Etterkrigstidens tyske forfattere har bearbeidet, eller forsøkt å bearbeide, nasjonens svarte samvittighet, og tatt det ned på individnivå. Dette er ikke actionpreget handling på noe vis, og godt er det. Glem den utrolig kjedelige tittelen, "Tysktime" er stor romankunst! Den inneholder maleriske og levende beskrivelser av landskap og av bilder.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Viser 22 svar.

Vet du - jeg er uenig med deg!
Ikke når det gjelder synet på Tysktimes kvaliteter, men når det gjelder tittelen. Den synes jeg er eminent!

Jeg oppfatter "pliktens gleder" som bokens sentrale tema - pliktens dobbelt karakter. Man kan gjøre sin plikt, og gjøre det med glede - uten at det er noe negativt eller galt i det, snarere tvert imot. Men plikten kan ha skyggesider og grusomme følger, som f.eks. slavisk å følge ordre. Jeg oppfatter at mye av tematikken spiller omkring dette. Jeg er enig med deg i at boken også inneholder gripende flotte skildringer av landskap og vær - og malerkunst. Og at dette gjerne kan stå fokus under lesingen.

Tittelen Tysktime har etter min mening en dobbelt bunn. Den henspiller for det første (som du skriver) på hovedpersonen Siggis straffetime i tysk, her hele historien rulles ut. For det andre spiller den på at vi, leserne, får en "undervisningstime" i tysk kultur. Pliktfølelsen står sterkt i Tyskland. Nettopp dette trauste, ja, kanskje man kan si kjedelige, ordet Tysktime blir for meg en dragende og nesten litt mystisk tittel. (Hva er det med denne timen... hva er det Tyskland...).

Jeg støtter fullt ut din varme anbefaling av Siegfried Lenz' bok. Stor romankunst, en av mine favoritter og terningkast 6. Ingen bør la seg skremme av tittelen.

PS. Det finnes tråder her om Lenz' forfatterskap med flere anbefalinger.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Fine innspill til å yte tittelen rettferdighet til en fantstisk roman! Bare så det er sagt, jeg synes ikke tittelen er dårlig selvom jeg synes den er kjedelig. Jeg oppfatter ikke plikt som et sentralt tema alene. Fremfor alt handler det om en ung gutts møte med verden og kunsten som en frigjørende kraft. Beskrivelsene av det åpne landskapet og Nansens malerier oppfatter jeg som en hyllest til fantasien. Dette står i motsetning til faren enorme pliktfølelse. En pliktfølelse som har sine skyggesider, som du sier. Og det er fremfor alt skyggesidene jeg opplever at det handler om med handling som er lagt til Tyskland under 2. verdenskrig. Siggi og forfatteren bærer likheter i fornavnet og nettopp det får meg til å undre. Stilebøkene han skriver i vokser til en haug når han skriver historien om sine formative år, og hans frigjøring fra faren og samfunnet for å bli til et selvstendig individ. Eller er det fortellingen om hvordan han selv blir kunstner, rettere sagt forfatter? Boka jeg sitter med i hendene er kanskje frukten av denne historien. Uansett så er dette en stor roman og en kilde til rik diskusjon!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg tror du er inne på noe viktig i forståelsen av boka i det du skriver her. Lillevi og jeg har også diskutert dette tidligere i denne tråden.
Det at hovedpersonen har samme navn som forfatteren er nok ikke en tilfeldighet.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det begynner å bli lenge siden jeg leste Tysktime :-)
Jeg har ikke sett det perspektivet du beskriver, så klart som deg. Jeg kan likevel uten videre være enig - dette er absolutt en interessant måte å se boken på.
Er det ikke nettopp dette som kjennetegner stor litteratur, vi kan lese den ut fra ulike innfallsvinkler, og med ulikt utbytte.

Takk skal du ha for interessante synspunkter - nå må jeg snart lese Tysktime på nytt! Og mer av Lenz.

Se også her

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Det er lenge siden jeg også leste boka, så jeg måtte ta den fram igjen og kikke på den. På tide å lese Tysktime om igjen for flere av oss. Det er absolutt en bok som tåler det. Takk for interessant diskusjon!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg tipper at du har undervist i tysk:-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Om man synes tysk var et kjedelig fag på skolen, er etter min mening irrelevant i denne sammenhengen :-)
Men tittelen kan kanskje gi noen ubehaglige assosiasjoner, og da har den etter min mening gjort jobben sin. Vekket noe i en potensiell leser...

PS Jeg hverken snakker eller leser tysk, langt mindre underviser!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Husker tysk var et herk på skolen. Delvis også for at min far ikke kunne fordra det pga krigen. Huset min far bodde i tilhørte hans tante og var delvis okkupert av tyskere under krigen. Iom at jeg aldri har praktisert det har jeg glemt hele tysken. Kanskje jeg tør våge å låne denne på biblioteket når jeg kommer så langt.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Vi skal ikke undervurdere ubehaglige assosiasjoner verken på bokfronten eller ellers.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Den boka har jeg kastet mange usikre blikk på de siste årene der den har stått i bokhylla sammen med noen andre litt tåkete eksistenser. Men nå er tiden kommet! Den rykker fram blant de fem neste bøkene jeg skal lese. Takk for puffet!

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Jeg har gjort det samme som deg Berty, kikket på den, satt den på plass, kikket på den ved en annen anledning og har satt den tilbake igjen i bokhylla. Den har liksom ikke appelert eller "ropt" på meg heller.
Dette er et bra boktips å ta med seg inn i det nye året skjønner jeg, har liksom på følelsen at den faller i smak hos meg også.
Heldig er jeg som har dere, til å hjelpe meg å finne nye/gamle gode bøker :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Denne vil du like, Karin! Jeg kan ikke tenke meg noe annet.
Vil gjerne høre hva du synes, hvis du velger den.
Og - jeg kan vel ikke legge skjul på det lenger - det tok ti år fra mannen min anbefalte den, sterkt, til meg og til jeg faktisk leste den!

(og - det er ikke få bøker du har hjulpet meg/oss til å finne, heldige oss!)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ja, ikke sant!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Bokanmeldelser som din, gjør at jeg og kanskje fler med meg henter ned "Tysktime" fra hylla og yter denne boka rettferdighet.

Tittelen er og blir kjedelig for oss som ikke likte tysktimene på ungdomsskolen. Men takk til deg, etter å ha lest dine ord, ser jeg på boka med andre øyne.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det er strålende, er spent på å høre hva du synes om boka etter at du har lest den! Lenz miljøskildring er umiskjennelig nordisk og gjenkjennelig for oss nordboere. Ønsker deg en god leseopplevelse! :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Nylig ferdig med "Tysktime", en flott leseropplevelse! Jeg nøler ikke med å gi den en sekser, samt la den få innpass på min eksklusive favorittliste! Har faktisk så smått begynt å kaste noen lange blikk på "Forbildet" fra 1973. Ingen tvil om at Siegfried Lenz forsvarer en plass blant historiens største forfattere.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Oi, det var morsomt å høre! Jeg har både "Tysktime" og "Forbildet" stående i hylla. Der har de stått i mange år... Bokklubbutgaver kjøpt på loppemarked e.l. Jeg prøvde meg på "Tysktime" en gang, men den fenget ikke. Nå skal jeg prøve meg igjen.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ja, ikke sant! Har de samme bøkene stående uleste.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det gleder meg veldig å høre at du likte "Tysktime"! En glitrende roman. Leste "Forbildet" en gang, bra den også, men "Tysktime" er i en særstilling i mitt hode. Jeg har fått anbefalinger fra andre om å lese "Fyrskipet", den skal visstnok være veldig bra.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Fint, da noterer jeg det. Jeg har fått tips om "Ekserserplass" som enkelte setter veldig høyt!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Les Ekserserplass!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det er notert - takk for tipset!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

HanneTine SundalAnne-Stine Ruud HusevågEllen E. MartolStian AxdalBjørg RistvedtHarald KHeidiMads Leonard HolvikElin FjellheimEirin EftevandChat_noirGodemineRufsetufsaMorten MüllerHanne Kvernmo RyeHallgrim BarlaupsiljehusmorHilde Merete GjessingPiippokattaBente NogvaDaffy EnglundMargrethe  HaugenIngunn SVannflaskeLisbeth Marie UvaagMaikenStian B. HopeMarianne AugustaRandiACathrine BoreMorten JensenLeseaaseStine SevilhaugInge KnoffGro-Anita RoenKirsten Lundtommy meyerSynnøve H HoelTonje Sivertsen