Lese hele Proust i 2012? Nyttårsforsett eller ei, jeg har tenkt å lese hele "På sporet av den tapte tid" fra begynnelse til slutt i løpet av 2012. Totalt er det ca. 3600+ sider, så planen er å holde et tempo på 10 sider i snitt pr. dag, eller ca. 300 pr. mnd. (Regner med at jeg må ta noen skippertak i helger og ferier, men litt av poenget er å ha et episk og langsomt leseprosjekt som strekker seg over lang tid).

Dersom flere synes dette var en god idé, kan vi bruke denne diskusjonstråden som samtaletråd gjennom året. Avlegge rapport om hvor langt vi har kommet og hva vi synes osv. Vil du være med så heng på, vi er bare på dag 3 av 366, så det er det bare å komme seg på sporet!

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Viser 26 svar.

Er på side 340 nå når jeg oppdager denne tråden, altså nesten på skjema. Lurer på om jeg skal henge meg på. Skal uansett få bestilt bind to hit. En diskusjon jeg blir opptatt av her i starten siden det er 2012 er Knausgård/Proust: Hva er felles, hva er forskjellig?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Mye er likt, i Proust sin ånd...men en del er også forskjellig. Det kan bli en lang diskusjon. På Sporet av hukommelsen på Kapittel 10 berørte en del av dette.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Takk! Din egne kommentar innskutt midt i der i lenken oppsummerer mye av det som slo meg først. Og lange gode setninger. Strålende om opplevelse av kunst. Masse referanser. Morsomt. Jeg opplever KOK mye mer lettlest, men det skyldes kanskje at det er lett å lese om egen tid, eget miljø der en forstår referansene?

Begge skriver om et priviligert utsnitt av verden (Proust overklasse, Knausgård Norge) med få avstikkere til resten?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg ser mye mer symbolikk i Proust.Men likhetene er mange...det handler om "kampen for å skrive", det å være/bli forfatter", det handler om en barndom, å være opptatt av litteratur, kunst, arkitektur det handler om forholdet til foreldre, det handler om engstelse, om seksualitet...og ikke minst "å finne seg selv" gjennom minner.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Godt prosjekt! Jeg leste denne fra 2003 til 2004. Mener å huske at de første 7-8 bindene gikk temmelig raskt og så tok det lengre tid med de siste 4-5. En fantastisk bok. Lurte flere ganger underveis på hvordan det er mulig å skrive noe lesverdig etter å ha lest denne. (Men både Tore Renberg og Alain de Botton har jo bevist at det er fullt mulig...)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Dette er det klokeste leseprosjektet jeg har begynt på noen gang. Har også hørt om de som synes midtpartiet var litt tungt, men vi har jo alle våre leseopplevelser. Jeg holder tempoet fint, og kom i går kveld, den 24., til side 240. Kjempefin måte å starte eller avslutte en dag på.

Godt sagt! (0) Varsle Svar
  1. januar - dag 16 - side 160. Det er noe sitatverdig på nesten hver eneste side. For øvrig er ti sider pr. dag et perfekt tempo for dette prosjektet. Skulle man falle ut en dag eller to, er det ikke noe problem å ta det igjen. Men det skjer sjelden; man han alltid tid til å enten starte eller avslutte dagen med noen sider fra den røde boka. En fin, rød tråd i tilværelsen.
Godt sagt! (0) Varsle Svar

Lurer på om noen har sett filmen på fransk TV5 som nettopp gikk...går i reprise i kveld.Jeg gikk nok glipp av mye fordi jeg kan svært lite fransk...men jeg kjente igjen mye fra bøkene, og den hadde den rette atmosfæren og stemningen synes jeg. Men hovedpersonen var ikke helt vellykket....noe av Marcel har den fanget opp, men for meg ødela det litt at jeg enkelte ganger assosierte han med Mr. Bean! Spent på om andre har sett filmen?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Spenstig plan - men du verden så intens, da! Jeg forsøkte meg på bind I for en del år siden, startet med en del skepsis, og ble overbevist tilhenger da jeg leste passasjen med de gamle tantene og vinen de får i gave. Javisst, dette ble internt - de som har lest bind I, husker kanskje passasjen; poenget mitt her er at dette var så treffende observert, og så levende gjengitt, og så så morsomt... at jeg ga meg over og gikk ut og kjøpte de fem neste bindene. Og så kom jeg aldri i gang med bind II... Og har derfor ikke komplettert serien heller, for jeg synes jeg må ha lest dem jeg har først...

Så det er et fristende agn du har kastet ut, men for meg blir det dessverre for mye å gape over. Likevel minnet du meg på at jeg jo egentlig har veldig lyst til å lese mer Proust, så kanskje 2012 blir året der jeg får tatt ham frem igjen? Lykke til med prosjektet, du får garantert mange flotte leseopplevelser i år!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jørgen: Du får et fantastisk 2012. Når Årets Mann skal kåres, sånn borti desember, da er det du som står der og skinner, for du har hatt et spinnvilt år med vår engstelige franskmann. Gratulerer med det friskeste forsettet!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

...og i flere etterfølgende år. Dette med Proust ser jeg tar sin tid...man bare fortsetter og fortsetter. Lurer på om noen så den to-delte TV-fimen som nylig gikk på fransk TV5? - Tore nevner "engstelig", og det kom i hvert fall frem i filmen...ellers sitter jeg med nokså ambivalente følelser til den filmatiseringen. - (Blogget noen tanker her) Jeg skal se filmen fra 1999 også, og sammenligne litt.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Tusen takk for det, Tore. Kjenner allerede nå, 5. januar, at dette er et av de beste forsettene jeg har hatt på mange år :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Fjerde januar: Jeg bestilte bok 2.-7. i løpet av juleferien fordi jeg var sikker på at jeg hadde den første hjemme. Der hadde nok erindringen spilt meg et puss, for ingen Proust var å finne hjemme. Trålet byen i dag og fant et eks. på Tanum Karl Johan og begynte å lese på vei hjem. Litt kjipt å ligge fire dager etter skjema helt fra starten, men merker at dette var et godt valg. Bind 1 har jeg lest før, for mange år siden, men det gjør ingenting. Dvs. herlig gjensyn!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg har de fleste bøkene, og alle i lydbok på engelsk også, pluss den morsomme tegneserien...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Dette er en annen serie som jeg ikke har fått lest. Sikret meg bøkene iallefall! Så får jeg se på utpå nyåret hva det blir til.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Da er mitt tips: les de tre første sidene i bind 1. Sakte. Så ser du allerede der litt av hva det er.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Ja, det skal gå langsomt...Litteraturfestivalen Kapittel 10 hadde Hukommelse som tema i fjor, det var et interessant panel på Proust da.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg gjør det litt mer usystematisk...jeg har et lite, men langvarig Proust-"Prosjekt" gående, både om M.P. og litteraturen hans. Hatt pause noen måneder nå, men en del arbeid ligger i litteratur-bloggen min.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Takk for link til bloggen din - kommer til å kikke innom der framover, tenker jeg :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ikke lett å filme Prousts verk ser jeg...det kan ikke bli helt vellykket. Da har jeg sett filmen fra 1999 også. Blogget litt sammenligning på de to filmatiseringene. Denne bygger på siste bind av verket, men det er mange "glimt" til foregående bind.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Fikk tips fra en venninne i dag at A la recherche du temps perdu går på fransk TV5,i kveld og fredag. Har satt det på opptak, men det er ikke norsk teksting der, og min fransk er minimal. Noe får man med seg når man kjenner stoffet fra før. (Jeg har forresten lagt inn hele radio-serien i bloggen min, og noe video-klipp)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg har alle bøkene ulest i hylla. Det er litt for mye for meg å lese ca 10 sider pr dag. Jeg ønsker å lese annen litteratur også i tillegg.
Det er det med tiden da vet du, skal liksom drive på noe mer enn bare lesing.
Jeg må i allefall gjøre meg ferdig med samlesingen av Don Quijote, samleser også Charles Dickens og har bøker som jeg må få lest.
Jeg ligger litt på vent, men er absolutt interessert.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Da er det tid for å ta frem Proust igjen. Dagens KK hadde en lang artikkel - det er jo jubileum: 100 år siden første bind av "På sporet" kom ut. Mitt lille Proust prosjekt blir nok livslangt - det er stadig mye stoff å finne.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det høres ut som om du har mange prosjekter på gang, da, men definitivt også noe å glede deg til med de som står i hylla :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det frister, men jeg tror ikke jeg tørr å binde meg til mer en første bind ila 2012. Men jeg er spent på tilbakemeldingene til de som leser serien.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Da får du bare begynne på begynnelsen og se hvor langt du kommer :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

Harald KLailaRufsetufsaEvaHilde H HelsethConnieKaramasov11Mads Leonard HolvikmgeHanne Kvernmo RyeJarmo LarsenSissel ElisabethIngvild SAnniken LDolly DuckEli HagelundDemeterFride LindsethBjørg L.Egil StangelandBeathe SolbergVannflaskeStig TIngunn STatiana WesserlingJulie StensethKirsten LundSigrid NygaardNina SolåsPiippokattaElisabeth SveeTone Maria JonassenKine Selbekk OttersenKatrinGMonica CarlsenEmil ChristiansenPer LundAvaAud Merete RambølThomas Heie H.