Det er midt i august og regnvær. Det lille stykket av himmelen Ester har utsikt til har en lys, ensartet grå tone, en får nesten lyst til å lage et hull med fingeren og få fram det blå. Ester gjør det i tankene. Hun perforerer hele himmelen og skriver et navn bortover den i lysende blå bokstaver mot den grå tåken. Navnet er Lisa.

Barndommens gate av Tove Ditlevsen

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Bestemor var i en utålmodig og irritabel sinnsstemning, det var tydelig at ruletten hadde bitt seg fast i hodet på henne; alt annet var blitt likegyldig og kunne ikke fange hennes oppmerksomhet. På veien spurte hun ikke lenger om noe. Bare da en uvanlig elegant vogn suste forbi løftet hun såvidt hånden og spurte: Hvem kjørte der? Men hun hørte ikke engang på svaret. Hun satt i tanker og rugget urolig og utålmodig i rullestolen.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Lenge siden jeg leste denne boka, men jeg husker at jeg likte den godt. I dag har jeg sett filmversjonen (på Netflix) hvor John Malkovich spiller Lennie, og synes den var veldig bra. Ser ut som de selger filmen på Platekompaniet også. Jeg tror filmen er ganske tro mot handlingen i boka.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det skal mye til å overgå denne, ja :))

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Også mitt første møte med Auster, dette. Jeg synes historien var god, spennende, fikst fortalt. Når jeg likevel ikke vet helt hvordan jeg skal bedømme den, er det fordi jeg innimellom sitter med en følelse av at det er litt for flinkt og oppkonstruert. Det er en kjølig intellektuell distanse som gjør at historien ikke berører meg så mye som den "burde". I farten er det bare ett sted hvor jeg husker han skildret følelsene på en måte som berørte. Det er der Adam og hans søster minnes sin døde bror hvert år på hans bursdag. Det som gjør at jeg likevel ender opp med en femmer på terningen for denne boka (i den grad terningkast er viktige...), er slutten, inkludert siste side. Den synes jeg binder det hele sammen på en god måte.

Jeg synes boka minner litt om Coetzees "Summertime", og disse bøkene kom vel også ut omtrent samtidig.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Mennesket husker ikke sine små, gode egenskaper, før det er for sent. Så blir han rørt over hvor edel han kunne ha vært og tror han er full av dyd.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Kjøpte nettopp Hitler, overmot og nederlag av Ian Kershaw på nettet. Den var opprinnelig i 2 bøker, men er nå på nærmere 1000 sider. Den skal være utrolig god av dem jeg har spurt. Nå har jeg lest flere bøker fra WWII. Det er først nå i de senere årene at de er kommet på markedet. Noen kom vel ut rett etter krigen uten at de fikk noe særlig oppmerksomhet pga, nærheten til krigens dager.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det var ikke alltid like enkelt å forstå alt, så jeg måtte lese jevnt men ta ofte pauser. Jeg tror det har kommet en nyere utgave og den vil jeg tro er letter å lese og forstå. Det er i allefall å håpe på det, for det er Ingen mening i at språket/oversettelsen skal være så uoverkommelig det kan ødelegge litt for helheten.
Hovedsaken er at denne verseromanen skal kunne forstås. Skjønner godt at det ikke har vært enkelt og oversette disse versene. Men jeg kom meg nå gjennom de etter å ha brukt mer tid på denne boka enn jeg vanligvis bruker.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Aleksandr Sergejevitsj Pusjkin, født i 1799 og døde etter å ha blitt såret i en duell i 1837.
Han regnes som selve grunnleggeren av russisk litteratur. Denne romanen er skrevet i verseform og oversatt til nynorsk av Olav Rytter i 1966 og som også har skrevet innledningen. Det ble en utfordring å lese og forstå alle setningene, noe jeg må innrømme jeg ikke alltid gjorde.
"Jevgenij Onegin" er hans hovedverk og blir beregnet som et mesterverk i verdenslitteraturen.
Handlingen er typisk russisk og han prøver å gi et realistisk bilde på godt og vond av det miljøet han selv er en del av. Russisk natur og med skiftende årstider og russisk folkelynne. Her er spenning og dramatiske hendelser, bl.a. en duell.
Som sagt en utfordring, men er så kjempeglad at jeg kom over boka og fikk lest et slikt egenartet verk av en forfatter med en fargerik historie.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Det finnes tre slags løgn : løgn, forbannet løgn og statistikk.

Mark Twain

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Det er tre ting som er hardt her i verden : stål, diamanter og det å lære seg selv å kjenne.

Benjamin Franklin

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Verden er en vakker bok, men den er, men den er unyttig for den som ikke kan lese.

Carlo Goldoni

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Jeg hadde sittet og holdt øye med to fluer i vinduskarmen som parret seg, det må altså sannsynligvis ha vært i pinsen, det var litt av en avveksling i å se dem, selv om de praktisk talt ikke beveget seg. Jeg ble ikke opphisset av å se på dem, det husker jeg at jeg kunne da jeg var ung, å ja, det husker jeg godt.
(Thomas F's siste nedtegnelser til almenheten)

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Her kommer alt an på hvilken bok du leser. Det er bøker du leser bare litt her og litt der. Det er gjerne filosofi, historie, sakprosa, lyrikk mao bøker du plukker ned fra hyllen fra tid til annen. Jeg må innrømme at jeg liker bøker som jeg kan hoppe rundt i for å inspirasjon. Dvs. biografier leser jeg først gjennom hele og deretter som oppslagsbok hvis det er henvisninger til bøker av forfatteren. Har i grunnen vært veldig interessert i biografier det kan være at man vil komme under huden til personen, forstå ham/hun bedre. Det kan også være en person du ikke liker og da må jeg vite hvorfor, hehe.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Man leser vel for å få en opplevelse/flukt fra hverdagen. Noen kioskroman leser jeg ikke (kommer an på man mener hva kioskroman er). Har hatt flere gode leveopplevelser, men romaner ligger ikke helt for meg. Er nok mer en sakprosa person + krim + lyrikk. Jeg har vel egentlig aldri diskutert bøker med andre. For jeg opplever det som egen leseopplevelse der og da, men husker ikke flere detaljer etterpå til diskusjon.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Enig. Sitter her og funderer. Egentlig så blir tekst-plassen misbrukt når man bare henviser til egen blogg. Dette samfunnet er for at man skal kunne formulerer seg innen rimelighetens grenser. Heldigvis ser vi forskjellig på saker og ting og derfor har vi diskusjoner forhåpentligvis. Da nytter ikke korte utsagn som boken var fin el. Egentlig burde slike henvisninger og korte utsagn bli slettet.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

hehe å tørrprate er litt av en kunst.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

"Morgen i Jenin" er en av mine klare favoritter, men så er jeg litt mer enn vanlig interessert i Israel-Palestina konflikten. Harry Hole ble jeg litt vel lei en gang i tiden, og har ikke greid å ta opp tråden igjen, men registrerer at den nye boka til Nesbø har fått svært bra kritikker både her inne og ellers, så kanskje jeg gir ham en ny sjanse en dag.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

"Snøbarnet" har jeg styrt unna jeg også, mye fordi jeg ikke er altfor begeistra for det overnaturlige. Noen ganger kan mangel på valgmuligheter være bra. Line Merethe Nyborg skal jeg lese litt om.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Bøker som ser bra ut i bokhylla har ikke unngått min oppmerksomhet heller. Etter at jeg fant dette nettstedet har mange av de heldigvis blitt lest også.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

Marianne  SkageCathrine PedersenTor-Arne JensenGro Anita MyrvangTrude JensenDaffy EnglundSigrid NygaardToneHilde Merete GjessingFrisk NordvestDressmyshelfTine SundalGrete AastorpSynnøve H HoelKaramasov11John LarsenMorten BolstadIngeborg GEster SBerit RBjørg RistvedtBenedikteAkima MontgomeryElisabeth SveeVioleta JakobsenStig Tingar hSolPi_MesonToveLisbeth Marie UvaagPiippokattaReadninggirl30Kirsten LundRufsetufsaBjørg L.Anniken LFride LindsethKristin SpalderIreneleser