I suppose everything in existence takes its colour from the average hue of our surroundings.
Stephen King er konge! Jeg liker faktisk de kortere historiene hans bedre enn de lengre. I nesten alle tilfeller synes jeg han sliter med å "wrappe opp" de 300+ sider bøkene hans. Mens i de kortere historiene, som bøkene han skrev under Bachman navnet, er fullpakket med kvalitet.
Korthistoriene i Night Shift, Skeleton Crew og Nightmares & Dreamscapes er noen av favoritthistoriene mine uansett forfatter. Det skal nevnes at The Shining er min favoritt av lengre prøvelser, selv om Firestarter og Carrie også har satt dype spor i hjertet mitt.
Eksempler på tamme bøker etter min mening: Dreamcatcher, Cell, Black House.
Da kom jeg meg endelig til det punktet i livet hvor jeg fikk lest Den lille prinsen. Har fått stilt det spørsmålet av utallige mennesker i løpet av de siste 10 årene, "har du lest Den lille prinsen?" som om det er en selvfølge. Jeg tenkte jo at det var en lettlest barnebok som ikke skulle skille seg så nevneverdig ut, så jeg satte den på vent i en årrekke.
Jeg likte boken ganske godt. Den fikk meg til å le høyt tre ganger og jeg synes den lille prinsen virket veldig uskyldig og lett å bli glad i. Illustrasjonene av de Saint-Exupéry er elementære tilskudd til fortellingen og gjør boken til den fortellingen den er i sin helhet.
Boken forteller deg om de ulike typene voksne mennesker vi omgir oss med, fra forretningsmenn til dagsdrikkeren, og hvordan det blir sett på som rart og unødvendig gjennom et barns par uskyldige øyne. Det er en søt og lettlest bok som jeg helt sikkert kan finne på å lese igjen.
Om ikke annet enn for å minne meg på at det viktigste i livet kan vi ikke se med øynene, det må føles med hjertet - og at barnets uskyldighet og nysgjerrighet er to komponenter i mennesket som bør regnes som uvurderlige aktivaer selv i oss oppi åra. Glem aldri hvor det hele startet for deg.
Terningkast: 4
OBS: Det kan finnes bedre oversettelser. Denne spesifikke utgaven ble publisert i Mars 2022 av et Istanbul-basert forlag, og var oversatt til engelsk.
Bega meg endelig ut på Requiem for a Dream. Det er godt å lese god bok igjen etter litt opp og ned med fornøyelseskvaliteten de siste par årene.
Hubert Selby Jr. hadde en vanvittig evne til å plassere deg der i rommene sammen med personene han kreerte. Er helt oppslukt etter 60 sider og gleder meg til det som måtte komme.
God leselyst!
Flott at man kan lese bøker på nytt igjen når man får lyst til det! Ikke bare for å teste ut nye aspekter av forståelse avledet fra livserfaringer fra første til nåværende lesning, men også for å derav innhente en annen personlig leseverdi fra verket. Noen bøker er jo simple nok til å bare race gjennom (Fear and Loathing in Las Vegas kommer til tankene) uten særlig "fler-aspektet utviklingsgevinst". Denne boken har alltid vært et forfriskende vindpust å lese gjennom i gråtonede stunder. Det går vel an å lese bøker på samme vis som andre som lytter til musikkalbum, om att og om att?
Jeg vil absolutt anbefale "Home before dark" av Riley Sager og "The Sun Down Motel" av Simone St. James :-)
Even a feeble-minded man wants to be like other men.
Uhorvelig kjedelig lesestoff, lite fantasifullt og lite trolig.
Endte opp som en slapp detektivnovelle. Presten gjorde det...
Skjønner at mange elsker denne boka, men den bar óg sine svakheter.
De første 100 sidende er veldig sakte oppbygging, ikke mye å snu sidene for.
Rundt den 100. siden fant jeg et par sider som tilfredsstilte de mentale prosessene ...
Boken speedet opp noe og de neste 100-150 gikk forbi i et mer fornøyelig lune.
Det var et punkt der navnene Tone og Toril ble brukt galt om hverandre.
Tone som var død, men som «gikk inn på soverommet» (når det egentlig var Toril som gjorde det)
Ser bort fra skrivefeilene, det må vel ha vært forlagets menn som stod for dem.
Synes enden kom brått etter at klimakset endelig var nådd.
Mye repetisjoner av de samme idéene (tenkte liksom at det her har du formulert tre eller fire ganger tidligere i boka). Forventa ikke slutten, det blei et overraskende plussmoment.
Ville anbefalt den til gatepushere og interessenter i Oslo og omegn, eller til folk som lever helt i mørket, de kan kanskje få opp øynene litt ved å bevitne den siste revejakta!
Eller blei det egentlig den siste?
Terningkast: Flytende 3-er.
Fear and Loathing in Las Vegas av Hunter S. Thompson
En klassisker av sitt slag. Kan gjenleses og nytes i de rette periodene, en oppløfter til minne om en mann som levde for å prestere. Lite negativt å si om den, noen detaljer i de drøyeste scenene ville jeg kanskje ha byttet ut med noe annet likt guffent, bare litt mer tilbøylig mot mine egne preferanser av ekkelthet.
Noen ganger litt staccato handlingsmønster, som gjengir tidsforløp som kan komme og forsvinne under en real tur på kaktusen (da gjerne med mer innabords også). Fortsatt litt surt at disse tapte timene ikke ble beskrevet eller sett mer konsekvenser av hva som kunne ha hendt ila disse periodene. Mot slutten av boka nevnes det noen aktiveter som Raoul Duke hadde fått gjort i byen, så dette kan jo dras mot å forstå noen av de tapte tidsperiodene i teksten.
Hvorfor skulle Duke ha seg en ape?
Terningkast: Sterk 5
Dreamcatcher av Stephen King (2001)
Ikke den aller verste jeg har lest av han, men andreplassen så langt går til Dreamcatcher.
Uhorvelig mye gjentakende scener uten stopp, med for mye dialoger som kunne vært mer spennende i stedet for kun å skape en "filler"-følelse (eng.). King's "incessant need" (beklager digresjonen her men finner bare ikke det norske ordet jeg trenger) til å nevne andre celebriteter i boka er nærmest kvalmende, er sikker på at minst 15 Hollywood-stjerner, andre berømtheter og forfattere ble nevnt. Også i klimaksøyeblikket ble ekte mennesker brakt inn i historien hans. Jeg personlig opplever dette som en forfatterfeil. Et distraksjonsmoment. Noe man kan bruke med skjønn. I en bok på denne lengden kunne jeg sett for meg bruk av kanskje 3-5 kjendisnavn, og da helst hvis de faktisk er relevante til handlingen.
Utover dette kjøpte jeg ikke helt at alle var så veldig belærde og kunne fraser og inspirasjon from de samme verkene. Det var ingen nevning av at karakterene hadde lest de samme bøkene under oppveksten og slik. Kun referanser til at to av dem var mer beleste. Det kan vel strekkes til at den telepatiske evnen deres gjorde det slik at de kunne sanse de samme bøkene uten å faktisk ha lest dem selv.
Jeg likte karakteren Kurtz, og navnereferansen hans til Joseph Conrad's bok Heart of Darkness.
Resten av mannskapet finnes det mer rom for forbedringer i form av personlighetsdiversifisering.
Terningkast: 3
Jeg er ingen stor paranormal-fan men prøver alltid å gi King en sjanse. Det var han som fikk meg til å begynne å lese, med korthistoriene hans, som Night Shift (1984) og Skeleton Crew (1985)
^Dette var gullkorna hans. Også Bachman-bøkene da, klart!
The Swarm (1974) av Arthur Herzog
En grøsser av en bok, spesielt i disse tider.
En invaderende bisverm fra Brasil som stadig multipliserer seg kommer til USA,
og New York virker til å være første stat på mållisten. Kommer forskerne til å ta trusselen seriøs?
Er det noe de kan gjøre for å stoppe det kommende utbruddet? Et forsker-team får i oppgave a redde landet, om ikke det er hele verden som det snart skal gjelde.
Litt kleine situasjoner og interaksjoner mellom partene, men bikunnskapen og termene fant jeg mer interessant. Sluttoppgjøret anså jeg som en noe svakt forfatterskap; da måtte det i så fall ha vært en kunstbok, og da kunne jeg ha revurdert scoren min noe.
Terningkast: 3
White Fang av Jack London. Oppfølgeren til klassikeren Call of the Wild, en bok om det ville og de ville.
Denne boken jeg leste var delt inn i ulike deler, og deretter kapitler.
Del 1 handlet om to karer som hadde i oppdrag å frakte en død manns kiste til landbygda for en passende begravelse. Langs veien sliter de med sultne ulver som stadig forfølger dem og napper til seg sledehund etter sledehund. Klimakset i historien (del 1) er helt mot slutten og ender ganske brått. Kanskje litt for brått for min smak, på samme linje med The Pit and the Pendulum av Poe.
Dette med at ting ender brått fortsetter inn i del 2, som kun handler om hunulven, som var en del av ulvepakket fra del 1, og ulvemaken hennes. Brå ender er imidlertid en naturlig ting i det ville, så i denne delen (del 2) så liker jeg det bedre enn i del 1, som jeg syntes ble "skrevet for snurt", snarere enn at det kom en avgjørende vending.
Etterhvert lærer vi rollebesetningen videre å kjenne, samt stygge personer som kun tenker på penger, og slutten av boka trodde jeg ikke var en verdig avslutning, men så blei jeg glad i den til slutt. Et sterkt
Terningkast: 4
fra meg, som også vil si at Disse to bøkene er bøker du bare må få lest og kost deg med (igjen!)
Boken utdaterer Dracula av Bram Stoker og er en fin kjapp lesning. De første 80 sidene virket til å lede et sted og jeg var nysgjerrig på hvordan det kom til å utarte seg videre, men de siste 40 sidene ble heller en lang konklusjon snarere enn en spennende avslutning.
Siden dette er en 2019-utgave og er tuklet med av forlaget, så kan jeg ikke si noe 100 %, men det virket som om språket til forfatteren er bra. Den gamle måten å skrive setninger på, med ord som man ikke ser like mye i dagens litteratur, falt i god smak.
Hadde boken ledet til en bedre ende, så kunne jeg vurdert terningkast 4, men det er mye som måtte ha vært endret for å gi en femmer.
Bokforlaget hadde lagt til egne titler som forøvrig var veldig trasse og brøt opp fortellingen på en kjip måte.
Terningkast: 3.
I dag reiser jeg med flyttelasset fra Tyrkia til Spania, og det er Carmilla av Joseph Sheridan Le Fanu som blir med meg på de tre flyreisene. Boken er rett over 100 sider lang og en av de første anerkjente vampyrhistoriene. God jul til alle bokelskere!
Fin fremtidsfilosofi fra Wells i 1895. Veldig lettlest lektyre.
«The Time Traveller» reiser i tid og forteller om erfaringene sine. Hele boken handler om en tidsreise til år 802 701 hvor hovedpersonen utforsker og kontemplerer omgivelsene sine.
Boken fanget oppmerksomheten min, og er den type bok som kan leses gjennom uten opphold. Klimakset var noe labert for mine forventninger; med Wells sitt forfatterskap kunne han i teorien enkelt ha strukket denne historien til 300+ sider, med flere hendelsesrike øyeblikk for leserne.
Det er en bok med smålige eventyrpreg, en bok skrevet med handlinger for et yngre publikum, men med ordene og tankene til den voksne generasjonen. Politiske og filosofiske tanker gjennomsyrer teksten, men ikke så mye at det vil kjede den eventyrsøkende leseren.
Utgaven jeg leste var en 2019-utgitt bok fra et tyrkisk forlag. Det var et par skrivefeil og en del formatteringsfeil som ødela litt av flyten fra side til side, men det påvirker ikke terningkastet mitt nevneverdig i dette tilfellet.
Terningkast: 4.
Life is not governed by will or intention. Life is a question of nerves, and fibres, and slowly built-up cells in which thought hides itself and passion has its dreams. You may fancy yourself safe and think yourself strong. But a chance tone of colour in a room or a morning sky, a particular perfume that you had once loved and that brings subtle memories with it, a line from a forgotten poem that you had come across again, a cadence from a piece of music that you had ceased to play—I tell you, Dorian, that it is on things like these that our lives depend.