Flowers For Algernon (S.F. Masterworks)

av (forfatter).

Gollancz 2000 Paperback

Gjennomsnittlig terningkast: 5.50 (20 terningkast.)

55 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Se på denne utgaven hos amazon.co.uk Kjøp boka hos ark.no

Bokdetaljer

Forlag Gollancz

Utgivelsesår 2000

Format Paperback

ISBN13 9781857989380

Språk Engelsk

Sider 224

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

10 10 0 0 0 0

Bokomtaler

Hurra! Jeg har funnet ei ny bok å elske og det glade budskap må selvfølgelig deles. Jeg har nylig lest Daniel Keyes Flowers for Algernon som av en eller annen mystisk grunn ikke er oversatt til norsk. Selv snublet jeg over boka på NPRs liste over tidenes hundre beste ungdomsbøker for et par år siden, og etter det har den stått på leselista mi. Flowers for Algernon er egentlig ingen ungdomsbok, den var opprinnelig tiltenkt et voksent publikum, ble først skrevet som kortroman i 1959, siden utvidet og utgitt som roman i 1966. Novellen vant Hugo-prisen i 1960, romanen Nebula-prisen sammen med Babel-17 i 1967. Flowers for Algernon oppnådde raskt klassikerstatus innen science fiction-sjangeren og boka ble filmatisert i 1968. Filmen bærer tittelen Charlie.

Hovedpersonen i Flowers for Algernon er Charlie. Charlie er tilbakestående, men har et sterkt ønske om å bli intelligent. Når muligheten for intelligensoperasjon dukker opp, er Charlie veldig oppsatt på å stille som forsøkskanin. At operasjonen tidligere bare er prøvd på dyr, plager ham ikke. Musa Algernon er den sist opererte. Operasjonen er vellykket og i begynnelsen av boka er Algernon smartere enn Charlie. Men det varer ikke lenge. Charlie går gjennom en rekke tester, godkjennes som forsøkskanin og snart er operasjonen et faktum.

Boka er utformet som dagboknotater, som utviklingsrapporter ført i Charlies penn. Charlie har imidlertid en IQ på 68 i begynnelsen av boka, så teksten er naturligvis full av skrivefeil:

March 15 – Im out of the hospitil but not back at werk yet. Nothing is
happining. I had lots of test and differint kinds of races with
Algernon. I hate that mouse. He always beets me… […] (s. 13).

Etter hvert som Charlies IQ øker, blir skrivefeilene færre. Men Charlie blir ikke lykkelig og får ikke alle de vennene han har regnet med å få når han blir «normal». Det han tvert imot oppdager, er at alle «vennene» som han trodde lo med ham, i virkeligheten lo av ham, og etter hvert som han blir smartere, skygger de banen. Snart har Charlie høyere IQ enn alle andre, og som geni blir han vel så isolert som han var som tilbakestående. Det hjelper ikke at minnene fra barndommen begynner å plage ham…

Jeg kunne sagt en hel masse om denne boka, men jeg overlater den til dere å lese. Flowers for Algernon er en science fiction-roman med dybde, den er intelligent og vakker og uten tvil en av de aller beste bøkene jeg har lest innen sjangeren. Den har en god del likhetstrekk med Michail Bulgakovs Hundehjertet, en annen udødelig klassiker, og jeg anbefaler herved begge bøkene på det varmeste.

Tidligere publisert i Karis bokprat

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

I passed your floor on the way up, and now I'm passing it on the way down, and I don't think I'll be taking this elevator again

Godt sagt! (3) Varsle Svar

This was the way we loved, until the night became a silent day. And as I lay there with her I could see how important physical love was, how necessary it was for us to be in each other’s arms, giving and taking. The universe was exploding, each particle away from the next, hurtling us into dark and lonely space, eternally tearing us away from each other - child out of the womb, friend away from friend, moving from each other, each through his own pathway toward the goal-box of solitary death. But this was counterweight, the act of binding and holding. As when men to keep from being swept overboard in the storm clutch at each other’s hands to resist being torn apart, so our bodies fused a link in the human chain that kept us from being swept into nothing.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

fear of being revealed as a man walking on stilts among giants

Godt sagt! (1) Varsle Svar

How strange it is that people of honest feelings and sensibility, who would not take advantage of a man born without arms og legs og eyes—how such people think nothing of abusing a man born with low intelligence.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Slowly, as waves recede, my expanding spirit shrinks back into earthly dimensions—not voluntarily, because I would prefer to lose myself, but I am pulled from below, back to myself, into myself, so that for just one momen I am on the couch again, fitting the finges of my awareness into the glove of my flesh.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

(Nesten) alle bøkene som Rory Gilmore i serien "Gilmore Girls" leste eller nevnte gjennom hele serien!


Godt sagt! (4) Varsle Svar

Nebula gir ut pris for beste roman i sjangeren fantasy/science fiction utgitt i USA forrige år, siden 1966. År 1982 er uten vinner. I 1967 og 1978 ble det kåret to vinnere. For hver bok står det hvilke bøker som var nominert. Kilden er her

De nominerte i 1982 var:
Little, Big by John Crowley
The Many-Coloured Land by Julian May
Radix by A A Attanasio
Riddley Walker by Russell Hoban


Godt sagt! (2) Varsle Svar

Dette er en liste over bøker som er blitt lest i år 2011.


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

  • "Grass (S.F. Masterworks)" av Sheri S. Tepper
  • "The Stars My Destination (S.F. Masterworks)" av Alfred Bester
  • "The Once and Future King" av T. H. White
  • "A Canticle for Leibowitz (Bantam Spectra Book)" av Walter M. Miller Jr.
  • "More Than Human (S.F. Masterworks)" av Theodore Sturgeon
  • "The moon is a harsh mistress" av Robert A. Heinlein
  • "Valley of the dolls" av Jacqueline Susann
  • "The Forever War (S.F. Masterworks)" av Joe Haldeman
  • "Childhood's end" av Arthur C. Clarke
  • "We" av Yevgeny Zamyatin
  • "In Watermelon Sugar" av Richard Brautigan
  • "Stranger in a Strange Land" av Robert A. Heinlein
Alle bokanbefalinger for dette verket