Reglen har ingen tilknytning til Alf Prøysen. Den kommer sannsynligvis fra Danmark og teksten kan variere. En husker at reglen avsluttes med : ri så fut så vesle Nadia tuuumle. Navnet på barnet varieres selvfølgelig. Kanskje ble Prøysen inspirert av denne reglen og laget sine vers? God jakt!
Som nevnt er det ganske lenge siden jeg leste denne boka, som jeg likte godt. Men for meg er den mer ren science fiction/eventyr enn en dystopi? Selv om miljøproblemer er blant temaene som blir tatt opp føler jeg ikke at det er en dystopi, og klarer ikke å koble den mot andre slike.
Var på nettsiden på Cappelendamm og tilfeldig kom jeg over dette (serien - De syv søstre):
Atlas av Lucinda Riley og Harry Whittaker
Originaltittel: Atlas - The Story of Pa Salt
Oversatt av Windt-Val, Benedicta
Jeg har spurt på Facebook venner. Noen kjenner noen og en person spurte Elin Prøysen - hun har aldri hørt om dette før, hun mener det er noe Prøysen aldri har skrevet. Har spurt om det er noe Prøysen har gjendiktet - det har jeg ikke fått svar på ennå. (Elin Prøysen har ikke noen som helst kjennskap til denne reglen.)
PS! I tillegg har jeg spurt Barnebokinstitutt, men har ikke fått svar derfra enda. Jeg ble hektet på Prøysen pga av visa - "Til by'n og kjøpe gryn". Rettelse sendt Barnebokinstituttet.
For en sang kan et penn bli et spyd,
så den segner og dør uten lyd.
Den kan følge din sjel gjennem år,
likegyldig for sår som du får.
Den kan nynne ditt hjerte til ro
eller reise en storm i ditt blod!
Men når pennen vil fange den inn,
kan den langsomt forblø i ditt sinn.
Å lykke, når verset blir til!
Det stiger av damp
som soler i susende ild.
Avsindige kamp!
I rummene synger og ler
en seirende storm.
Å lykke! Det skjer, det skjer!
Din sang har fått form.
Hør settemaskinenes sang,
matrisenes rislende klang
og pressens tungt susende gang!
Nu trykkes bokstav ved bokstav.
Ditt vers er på vei til sin grav:
et hjerte hos høi eller lav.
Og har det en sjel vil det fly
av graven, av hjertet på ny!
Opstandelsens morgen vil gry.
Rudolf Nilsen, (På gjensyn/1926 s.33) Sang til jorden samlede dikt s.64, Utgitt 1999
Jeg har jo hørt Alf Prøysen opp gjennom alle årene, men jeg har ingen av hans bøker. Vi var vel bortskjemte iom vi hørte han titt og ofte eller andre fortelle, synge hans viser og fremføre regler/rim. Når jeg gjorde et dukk blant hans bøker på Nasjonalbiblioteket var flere bøker gjendiktning fra engelske bøker. Jeg har pløyd igjennom alle hans bøker om regle & rim, men jeg fant ikke det som det var spurt om. Vel, jeg trodde det, men det var en vise. Derfor ble jeg forveten hvor denne barnereglen kom fra.
Hvor er denne teksten hentet fra ?
Sons of the people were born in Egypt, but were not Egyptians. The Mamluks always came from distant lands and were trained from a young age.
Takk for hjelpen!
Om vi med en gang fikk daglig postgang til Mars, vi ville ikke forbauses mere enn en halvtime og ha vennet oss til det på en uke.
Fra Niobe, 1893
Det er ikke Alf Prøysens vise, men en barneregle vi er på jakt etter. :)
Kan ikke hjelpe der. Her hvor jeg bor er det minimalt med brukte bøker å få kjøpt. Jeg tyr til nettet. Du kan jo søke på antikvariater og sjekke hvor de enkelte hører til i Norge.
*"Millioner av lesere har ventet på svar. Nå blir alt avslørt.
Forfatteren Lucinda Riley døde før bokserien «De syv søstre» var fullført. Skulle leserne aldri få svar på mysteriet og hemmelighetene? Lucinda selv og sønnen Harry Whittaker (30) ville det annerledes.
– Dette er det aller første fysiske eksemplaret av boken jeg holder, sier Harry Whittaker rørt. Han veier den norske utgaven i hendene, en murstein på 743 sider. På det blå coveret kikker en gutt opp på stjernehimmelen."*
Serien De syv søstre
De syv søstre, 2015
Stormens søster, 2015
Skyggesøsteren, 2017
Perlesøsteren, 2018
Månesøsteren, 2019
Solsøsteren, 2020
Den savnede søsteren, 2021
Atlas: The Story of Pa Salt (2023) (posthumously completed by Harry Whitaker)
Bookis.com & Antikvariat.net > er greie plasser å lete.
Engelske bøker & noen norske bøker > Bookfinder.com
Kan disse hjelpe: Alf Prøysen synger
En bekjent er på jakt etter en av barndommens regler. Hun husker Ri ril by’n, ri til by’n, kjøpe erter og gryn, kjøpe salt, kjøpe malt, kjøpe humle. Noen som husker resten?
Om dette er av interesse eller ei vet jeg jo ikke.
Kom over denne boken som er skrevet for ungdom. Psykt deg, hva er det egentlig som foregår på innsida? av Maria Abrahamsen
Maria Østhassel er psykologen bak den populære kontoen @psyktdeg på sosiale medier, hvor hun formidler og omtaler ulike tema innen psykisk helse med en lettfattelig og humoristisk stil.
Maria brenner for ungdomspsykologi og opprettet kontoen under pandemien med et ønske om å nå ut til ungdom med tips og råd til hvordan man kan ivareta sin egen psykiske
helse. For dette arbeidet vant Maria den høytstående Åse Gruda Skard-prisen i 2020.
Witch Hunt av Syd Moore ble utgitt i 2012, og den holder seg godt til horror å være.
Mange utfordringer
Etter at et langvarig forhold er over og hennes mor som nylig døde av sykdom, føler Sadie seg alene i verden. Hun har fremdeles stefaren som hun har et godt forhold til og hennes bilogiske far, til tross for at han forlot henne og moren, og skaffet seg en ny familie. Selv om det ikke ser hverandre ofte, prøver de å holde kontakten. Etter alt det traumatiske som har hendt i det siste, føler Sadie på et tungsinn som ikke går over. Det er vanskelig å komme tilbake til en normal hverdag.
Heldigvis får hun napp hos et forlag om å utgi en bok. Hun skal gjøre research om blant annet hekejegeren Matthew Hopkins. Han ble sett som den ansvarlige for mange kvinners død, bare fordi han mistenkte dem for å være hekser. Mens Sadie er oppslukt av research, opplever hun merkelige og uforklarlige ting. Samtidig føler hun seg truet. Noen vet om bokprosjektet hennes, og har kanskje et ønske om å stoppe det. Snart klarer hun ikke å se forskjell på hva som er virkelig og ikke.
Ukjent perle
Syd Moore er ikke et kjent navn, heller ikke boka. Da jeg søkte opp navnet hennes, kunne jeg finne bare to bøker av henne, noe som er synd, for hun skriver godt. Witch Hunt er kanskje ikke en troverdig horror, men hadde et interessant tema, nemlig beskyldninger for hekseri før i tiden. Noen vil nok finne denne boka noe langsom og tørr, da den også inneholder en god del fakta, men jeg syntes det gjorde boka ekstra fascinerende og spennende. Likte også hovedkarakteren Sadie som hadde flust av selvironi og sarkasme, til tross for alt det mørke som har skjedd henne i det siste.
Det morsomme med denne boka, er at tidlgere i år så jeg filmen Witchfinder General (1968). Vincent Price hadde rollen som Matthew Hopkins, så det var vanskelig å la være å tenke på filmen mens jeg leste denne boka, men hadde ikke noe i mot det.
Witch Hunt bød på en fin blanding av historie og horror, dyster stemning og en dose humor uten at det ble noen grøsserkomedie. Syntes forfatteren fant en fin balanse i alt dette. Selv om boka var noe stor, var den svært lettlest og engasjerende.
Jeg leste denne som strafferunde fordi jeg ikke klarte alle de seks planlagte bøkene for februar, og må si at det var en fin strafferunde.
Fra min blogg: I Bokhylla