I see, I see. Jeg var vel ikke dypt seriøs da jeg kommenterte det "handlemønsteret" - men samtidig ER jeg diametralt motsatt skrudd sammen, jeg kan nær sagt telle på fingrene de gangene jeg har gått inn i en bokhandel med et klart mål (les: en bestemt bok/type bok) for øyet - pensumshopping unntatt. Det innebærer jo at jeg MÅ ha god tid om det skal være noen vits i å stikke nesen innenfor steder med bøker til salgs... ;-P
aHA! Endelig ble jeg kvitt en "prøveliste" jeg har ergret meg grønn over! Tusen takk - jeg vet det er flere av oss som har lett med lys og lykte for å finne den slette-liste-funksjonen (du hadde nå jammen gjemt den godt, da?), men der var den altså. Prima. :-D
Takk! Jeg har forresten over tid utviklet en sterk nysgjerrighet på drikker som bisp og punsj - en vakker dag må jeg nok finne frem noen oppskrifter i mine eldste kokebøker og forsøke å brygge sammen noe slikt. Jeg setter min lit til at Schønberg Erken et co. skal kunne hjelpe meg med saken... Men enn så lenge har jeg veldig sans for et godt glass hetvin - foruten sherry og portvin tar jeg gjerne et glass madeira! :-D
Flott! Selv om det betyr at jeg har en liten ryddejobb foran meg...
Kan du fikse en sletteknapp for lister som ikke har livets rett, også? (Har ikke klart å finne noen slettemulighet for lister hittil - har jeg klart å overse den, så er jeg takknemlig for veiledning!)
Jeg tror jeg var på din alder da jeg begynte å lese Agatha Christie og P.G. Wodehouse-bøkene - dette er helt andre sjangere enn de bøkene du nevner, men kanskje de også kan være noe å snuse på? Du vet sikkert at Christie er krim, men det er ikke sånne veldig voldelige historier som mye av de nyere krim-bøkene. Wodehouse-bøkene er veldig morsomme - de handler om den ikke-så-altfor-intelligente "overklasse-dagdriveren" Bertie Wooster og tjeneren hans, Jeeves, som til stadighet og med urokkelig sinnsro redder Bertie ut av de mest vanvittige kniper. Tull og tøys, men skrekkelig gøy. Hvis du liker engelsk humor sånn som Mister Bean og "Født på Solsiden" (hvis du har sett den på dvd???), så kan dette være humor du har sansen for.
Jeg håper du etter hvert kommer tilbake i denne tråden og forteller hva du synes, om du forsøker deg på noen av bøkene du har fått tips om her! Det er litt spennende for oss om vi klarer å komme opp med noen gode tips, vet du! :-D
Ja, men jeg HAR vært på Bøler, skjønner du! I flere ulike ærend! Det er Stovner jeg ennå ikke har hatt noen grunn til å besøke, om nå sannheten først skal frem... Så derfor ble den tabben dobbelt så vanskelig å bortforklare... men nå leser jeg i det minste "G for Georg" (etter å ha slukt "Skyskrapersommer" i helgen". Jeg har nemlig også sett at Tove Nilsen har kommet med en fjerde bok fra samme univers, og den gikk rett inn på ønskelisten min. Jeg liker Tove Nilsen, nemlig.
Er de det, ja? Hm - låter rimelig. De er for nye til å ha vært aktuelle særemne-emner i min gymnastid....
Jeg skjønte da jeg begynte å tulle med Stovner i stedet for Bøler, og Tonje i stedet for Tove (til mitt forsvar: Tove Nilsens debut(?) var en barnebok om "Tonje, elleve år" som jeg fikk til jul da den var ny, og som tematisk har sterke fellestrekk med hovedpersonen Tove i de voksenromanene hun skrev noen år senere), at jeg måtte lese dem på nytt... Så jeg fant "Skyskrapersommer" og "G for Georg" billig i bruktsjappe, og leser dem just nu. Og skjønner at: oisann - jeg kan visst ikke ha lest mer enn første bind ("Skyskraperengler") den gang for lenge siden - for dette er helt nytt stoff for meg! Om jeg kan anbefale dem - når jeg nå sitter og leser på det tredje bindet? Ja! Tove Nilsen (som er en forfatter jeg liker, om enn jeg ikke har lest alle bøkene hennes (enda)) skriver godt, og jeg kan absolutt meget godt skjønne at disse bøkene havner i mange særemnerapporter! De er "flerdimensjonale" nok til at jeg tror mange ulike lesere kan få utbytte av denne trilogien: unge lesere vil jeg tro kan like dem p.g.a. gjenkjennelsesfaktoren (gode beskrivelser av tanker som rører seg i et "oppvekst-hode"), voksne lesere vil i tillegg (i alle fall om de er som meg) sette pris på tidsreisen tilbake til 1960-tallets Norge... For bare å nevne noen faktorer. Konklusjon: Jepp - jeg holder en knapp på Bøler-trilogien som særemne-mulighet for trådstarters elev!
Jeg tok tv-serien i to store jafs for noen uker siden. "Småmasete" kan du ha rett i - jeg synes nok ikke det der var BBC-serie på sitt beste, til det ble jeg ikke fengslet nok. Mulig at dosen ble for stor - men det var greit som en gjennomkjøring, så skal jeg nok gi teksten en ny sjanse en vakker dag - regner med at det må ha blitt ofret ganske mye innhold fra boken for å få filmatisert hovedhistorien(e), slik er det jo som regel. Jeg har spart "Great Expectations"-filmatiseringen jeg også kjøpte, men nå har jeg kanskje litt mer realistiske forventninger. Hadde The Royal Shakespeare Companys makalause filmede gigant-teater-oppsetning av Nicholas Nickleby som målestokk (husker dere den???? gikk på nrk for 15-20 år siden - eller mer???), og den skal det godt gjøres å hamle opp med, om det nå er bbc aldri så mye!
P.S. Kanskje blunderen var at jeg ikke sørget for å innta Pickwick-dvd'ene med portvin el. sherry til? Sannsynlig... skal rette på fadesen ved å skjenke behørig opp før jeg setter på Great Exp.!
Jeg har (på overtid) lært å bruke se-svar-du-har-fått-funksjonen oppe i høyre hjørne, så nå blar jeg meg bakover i svar jeg har fått siden sist: ergo blir kronologien i mine svar til dine svar til meg (komplisert, dette!) litt bakvendt! Jeg konstaterte i et annet svar til deg for noen minutter siden at vi åpenbart er på linje når det gjelder Kielland - nå ser jeg at vi tydeligvis har samme innstilling til nett-diskusjoner også! (Følte meg bare litt "avslørt" når du har merket deg at jeg også har postet innlegg sent på natt... ;-P) Det er mye jeg ikke vet om Aspergers, men jeg er klar over at det kan arte seg veldig forskjellig fra person til person. Det jeg har trodd var fellesnevneren (du får unnskylde min uvitenhet), var at man sliter med "samhandling" (beste ordet jeg kunne finne i farten) med andre mennesker, og dermed ville jeg tidligere antatt at det å delta i nettdiskusjoner ville være vanskelig for en "Asperger-person". Dermed har du punktert den feiltolkningen hos meg - ikke noe i dine innlegg som skiller dem fra en hvilken som helst annen reflektert og hyggelig bokelskers innlegg, bortsett altså fra at du selv forteller at du har Aspergers. Jeg skjønner at det sikkert byr på en rekke(?) utfordringer for deg, altså - men om flere er som meg, bidrar du jommen til å nyansere forestillingene om Aspergers - bare ved at det er dønn umulig å lese diagnosen ut av innleggene dine! (Jeg har litt uklare forestilinger om hva slags forestillinger jeg egentlig hadde - men i alle fall at jeg skulle kunnet identifisere "noe", om ikke annet ut fra litterære preferanser og sånt... Der avslørte jeg antagelig akkurat hvor uvitende jeg egentlig er... Huff.)
Ta det med ro: jeg har det fra sikre kilder at det ikke er Harry Hole som Aksel Hennie gestalter, men "engangsfiguren" Roger Brown. Vil tro det må en helt annen type skuespiller til for å ikle seg Harry Hole-skikkelsen. Reidar Sørensen, for eksempel? Nok om Nesbø (bra underholdning, bøkene er det de gir seg ut for å være, hverken mer eller mindre) - jeg er stor fan av LSC, i motsetning til var det Beatles som overbeviste meg. Jeg har falt litt av lasset og ikke "rukket" å lese de siste bøkene hans, men det kommer jeg til å gjøre en dag, når (særlig) Halvbroren-/Bernhard Hval-hypen har gått i min personlige glemmebok. (Jeg har plagsomt god hukommelse når det gjelder hype.)
Ad Kielland er vi visst helt på linje. Kielland-biografi på vent i bokhyllen, har forhåpninger til den!
Nja, njei - var egentlig bare litt forundret: den fremgangsmåten hørtes så usigelig fremmed ut! Når det gjelder bøker, i hvert fall. Lange leselister er jeg derimot såre fortrolig med...
Om jeg ikke hadde sagt det før, så hadde det vel nerde-faktoren blitt åpenbar nå: jeg har nå sjekket min Medieval Cuisine of the Islamic World og lest om arabernes forhold til auberginen, kjempeinteressant! Som for eksempel (etter en forklaring om hvordan araberne avskydde auberginen helt til de i det niende århundre oppdaget hvordan de kunne fjerne bitterheten ved å salte den før tilberedningen (da kan man kryste ut bitter væske før man steker den):
Now the Arabs could learn to appreciate its flavor, though doctors continued to disapprove: "The doctor makes ignorant fun of me for loving eggplant," wrote the poet Kushãjim, in probably the only racy poem ever written about eggplant, "but I will not give it up. Its flavor is like the saliva generously exchanged by lovers in kissing."
Svarte deg visst implisitt i mitt innlegg ovenfor for et halv minutt siden, men bare for å gjøre det "klinkende klart": følte meg hverken støtt på mansjettene, tråkket på tærne eller "smakskritisert" av deg i går, jeg - jeg syntes tvert imot vi hadde en konstruktiv og bra diskusjon! (Så kan vi jo begge klappe oss selv og hverandre på skulderen for dét, hurra!) Nå tar jeg helg fra forumet - men vi "sees" nok i trådene rundt omkring senere, så på gjensyn og god helg! :-D
Jeg skygget ikke unna debatten i går kveld, jeg bare bukket under for søvnbehovet! Syntes vi hadde en fin diskusjonsrunde i natt, jeg også - og kan bare tiltre det du sier: slike runder, med seg selv og med andre, er det vel verdt å ta iblant! :-D
Kielland er så bra! Og LSB (redigert: jeg mente LSC!!!) - så lenge jeg rekker å få lest ham før det blir for mye hype rundt bøkene hans; jeg har derfor ikke fått lest så mye LSB (igjen: LSC...) de senere årene, jeg er for sein i avtrekket... Nesbø likte jeg godt til han på et punkt ble for bestialsk for meg. Dyktig historieforteller, men etter den fjerde eller femte Harry Hole-boken bestemte jeg at jeg ikke orket mer "oppfinnsomme" torturbeskrivelser.
Å? Er det slik dere går frem? Tenk, alt det man aldri har tenkt over, en gang.... ;-P
Ehemmmmmm - så flaut! Bøler er det - selvfølgelig! Nå har jeg gått botsgang til bruktsjappa og kjøpt alle tre på nytt - forrige gang jeg leste dem, var det biblioteklån, og det er åpenbart at jeg bør lese dem om igjen... Takk for at du rettet opp blunderen min, MiaMaria!!!
Vel - jeg HAR forsøkt å tvinge ned blåmuggost for å være høflig, men det stoppet midt i forsøket, for å si det sånn. Skalldyr spiser jeg i finere selskap om jeg må, selv om det ikke "gir meg noe". Var det svar godt nok? Overført til det litterære: svaret er delvis. Jeg leser ikke blod-og-gørr-bøker, men jeg har forsøkt å utfordre meg selv ved å teste ut bøker/sjangre jeg ikke egentlig tror jeg vil få noe ut av. Noen ganger har jeg hatt rett, noen ganger har jeg tatt feil.... Jo'a, jeg skjønner godt hvor du vil hen, og er ikke 100 % uforstående, man er jo pukka NØDT til å prioritere med all den litteraturen som finnes her i verden. Men du er vel med på at det kan være verdt å gå noen runder i blant på hvilke kriterier man selv legger til grunn for valgene? Det eksemplet du bragte til torgs, ga meg vann på mølla, fordi jeg har lest såpass om og av jødiske forfattere at jeg kan si at det ikke går an å slå "jødiske forfattere" i hartkorn - det er så utrolig mye forskjellig det er snakk om! Det kan være vi ikke kommer så mye lenger om dette temaet? Ikke at jeg ikke vil diskutere det videre, om du vil, men det er mulig at vi allerede har klart å formidle til hverandre hvilke synspunkter hver av oss har her? Eller hva tenker du?
NEI! Har jeg gitt uttrykk for det? Jeg skal ikke stikke under en stol at jeg personlig har mye rart for meg - blant annet hadde jeg for meg at å lese Amalie Skram OG Cora Sandel ville bli rene pliktløp som jeg burde gjennomføre, men kvidde meg for og utsatte helt til i sommer. Jeg er egentlig ikke helt klar over hva som bød meg så i mot ved de forfatterskapene, tatt i betraktning at jeg ikke hadde lest noe av noen av dem (Jo - et unntak: Skrams novelle "Karens jul" som gymnaspensum, som vel stod igjen i minnet som bra skrevet, men veldig deprimerende innholdsmessig.) Så ga jeg begge en sjanse i sommer, og ble helfrelst: MÅ bare lese mer Skram! Mer Sandel! Jeg har vært gjennom noen sånne aha-opplevelser med årene, derfor kjenner jeg meg selv etter hvert såpass godt at jeg vet at jeg ikke må stole blindt på meg selv når det gjelder valg og eksklusjon av lesestoff...
Så tilhører nok også jeg dem som unngår Knausgårds Min kamp-serie, men det går ikke på utseende (som jeg ikke synes er så gærent), men på overdose i mediene: punkt 5 i Solveigs liste, blir vel det.
Ja, du vet du stakk jo hodet frem der, eller kastet ut agnet eller hva du nå vil: jeg bet på, i alle fall. Det du forteller, gir meg lyst til å anbefale enda sterkere å lese Chaim Potok - og for den saks skyld også Amos Oz' Hvordan helbrede en fanatiker - to svært forskjellige, men svært kloke og reflekterte jødiske forfattere. Den bedrageren du var uheldig å komme bort i, bør da jammen ikke få "lov" til å ødelegge dine muligheter til å oppdage interessante jødiske stemmer? Synes du? Jeg personlig har stiftet bekjentskap med et par ufyselige østlendinger, men siden jeg er østlending selv, har jeg ikke kommet på tanken å unngå østlandske forfattere... Det var en flåsete sammenligning, selvfølgelig, men du skjønner naturligvis hvor jeg vil hen.
Siden det er skrekkelig få mennesker i dag som snakker flytende jiddisk, ble jeg litt ekstra nysgjerrig: er du sikker på at vedkommende bedrager behersket jiddisk flytende? Ikke at det har stort med saken å gjøre, men de få personene jeg har blitt kjent med som snakker/snakket jiddisk flytende (ingen nordmenn blant dem), har det ikke vært noe "i veien med" - hvilket ikke betyr noe annet enn at morsmål/språkøre ikke sier noe som helst om hvor bra/dårlige folk er, det finnes råtne egg i alle leire, men folk flest er innstilt på å være "gagns mennesker", det er jeg hellig overbevist om! (Måtte bare få sagt det, selv om det egentlig er selvfølgeligheter...!)