Hvordan visste du at jeg nettopp har kjøpt "Music by Gershwin", Strand? Skal gi den bort, men jeg er ikke fremmed for å tyvtitte i bøker jeg skal gi bort (har lært her på bokelskere.no at dét er en omstridt praksis - men ærlig talt må man jo vite hva man gir bort, ellers så er man bare uansvarlig, hva?). Den er grei: da står jeg for (gutte-)musikken, og så får du ansvaret for dobbelt Axel etc. etc. - det blir sikkert helt konge!

Men forresten: nå må vi jo ikke glemme Strindin i farten: henne må vi holde oss inne med, dersom vi skulle få tid til overs til Bendikerne når alle trinn og toner er innøvd og sitter som de skal. Jeg aner at Strindin står og tripper etter å iføre seg sjakett eller snippkjole (avhengig av om vi skal satse på matinéer eller soiréer) og kaste seg ut på de skrå bredder. Kunne du påta deg å koreografere både henne og deg selv? Eller kanskje hun er rå på ragtime?

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Du må da bare blande deg inn, kan du skjønne, når som helst og i hvilket skap du enn måtte foretrekke! Vi slår døren på vid vegg, vi, når dersom hvis såfremt og i fall vi klarer å finne en dør som lar seg åpne, vel å merke! Og da skal vi ha champagne alle mann, det er forlengst avklart. (Er det ikke det da, damer?)

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg setter stor pris på at dere ikke snakker over hodet på meg. Respect, man!

King A.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jojo - men ække drag-kings egentlig ganske stilige, da? Det var mer forventningspresset jeg var redd for - en drag-king i 30-tallsklær må vel i det minste kunne steppe? Og der er jeg redd mine skarve flikk-flakker ikke vil helt svare til publikums forventninger - ikke stoler jeg på at jeg kan innfri ved hjelp av sang og musikk heller. Jeg kan naturligvis satse på å bli en drag-king som utelukkende bedriver høytlesning fra dertil nøye utvalgt lektyre - men usikker på publikumsappellen der også. Så enn så lenge tør jeg ikke å komme ut av skapet som drag-king, skjønner du - jeg må i det minste få tatt et steppekurs på Friundervisningen først! (Ååå - så det var det du mente med "dyrebar lærdom" - ja, det kan godt hende det vil bli dyrt før jeg er ferdig utlært og klar for rampelyset. Hvor mye koster sånne kveldskurs, i grunnen?)

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Nå puster jeg lettet - puh! - og oppfordrer deg innstendig til ikke å høre på Solveig. Hun og jeg lurer fremdeles på hvordan det blir med den invitasjonen du skulle skaffe oss til Bendik Rugaas-skapet, og jeg er redd hun har blitt så stressa av denne ventingen at hun tror at alle og enhver har minst én skap-tilværelse på gang i tillegg til den vi åpent profilerer her inne. Sånn - nå har jeg bidratt ytterligere til å spore av nok en tråd. Usj og isj.

Fellesskap på tvers av generasjonene er for øvrig et skap jeg er vel bevandret i og trives særdeles godt i. Det er nesten så jeg ikke trenger Rugaas-skapet lenger, merker jeg...

For alle nye lesere: nei, dette henger ikke på greip. Solveig Strand, Strindin og jeg - og et knippe andre bokelskere/gærninger - hadde en lystig ping-pong-turnering i en helt annen diskusjonstråd. Det utviklet seg til en temmelig intern humor i den tråden, som sikkert virker komplett meningsløs for alle som ikke hang med i svingene den gang. Jeg føler den store dikteren Wildenvey med rette kan og bør siteres i den anledning: "Og dette vil ergre de store, men enkelte små vil det more."

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Jada jada - jeg tenkte jo selvfølgelig at "hvis jeg later som om jeg ikke er drag-king, så skjønner de at jeg er det, men hvis jeg later som om jeg er det, så tror de at jeg ikke er det, men hvis jeg ikke sier at jeg ikke er det, men forklarer at jeg ikke er det, så tror de at..." - og, ja, nå falt jeg av lasset selv også. Mind-games har en tendens til å slå tilbake på den som tar initiativet til dem. (Og ja, det er en uting å stadig flette inn engelske gloser. Vitner om språklig bevisstløshet, jåleri og dårlig ordforråd. Æsj.)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Det er både en fordel og en ulempe, at jeg så gjerne vil finne ut mer når jeg snubler over slike "spor"... Men dette var litt gøy, ikke sant ja?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

:-D !

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Oida - det er kanskje tryggest å la være å svare, slik at jeg ikke skuffer deg med forklaringen? Jeg vil jo selvfølgelig for all del ikke være kjedelig, vet du! Men fordi jeg rett og slett lurer litt på om forklaringen objektivt sett ER kjedelig, er jeg nesten nødt til å ta sjansen slik at du kan avlevere dommen, Strindin. Forklaringen er at min fjorten år gamle nevø fikk prøve sin oldefars (født 1878) etterlatte penklær - han er lang og tynn og gikk rett inn i dem, og vi begynte å diskutere herrebekledningen mange finesser. Den unge sæggeren lurte fælt på om buksene virkelig skulle være så vide i lårene, men ellers var han strålende fornøyd og syntes det var kjempekule klær. Vi snakker her om tøy fra 1930-tallet, tipper jeg - uten at jeg egentlig vet dateringen. (Yess, her er det snakk om et innholdsrikt loft...) Men hvor gamle antrekk er det egentlig tale om? Og hva er historien bak at alt tilbehøret skal være akkurat slik (og hvordan skal egentlig tilbehøret være)? Så for det ene ble jeg selv ganske interessert (news flash: I'm a nerd from the core and out) (og altså er jeg fremdeles "on-topic" i denne tråden om planting av kjerner...), og for det annet fikk jeg brått ideen til neste fødselsdagsgave (med noko attåt) - fjortenårige gutter er ikke enkle å finne gave til!

Sånn var det med den saken. (Trodde du at jeg var drag-king på fritiden, så var dette definitivt en gørr-kjedelig forklaring. I så fall ber jeg om unnskyldning, Strindin!)

Godt sagt! (9) Varsle Svar

Jo - men Snorre Sel var så mye mer enn en barnebok: det var flust med dobbeltkommunikasjon der, og budskapet var at nordmennene kom til å vinne over tyskerne. Det tok litt tid før okkupasjonsmakten skjønte tegningen... Jeg limer inn lenke til wikipedia-artikkel om Sælen, jeg - der står det bl.a. om hvordan han bedrev motstandsarbeid også gjennom "barnebøker"....

Men Fun in the Frozen North vekket nysgjerrigheten min, ja, den høres veldig fin ut, men i tillegg ble jeg litt imponert over at du hadde engelske barnebøker den gang da! (Britisk? Amerikansk? Canadisk? Australsk? Hvor var det man var så "visuelt avansert"?)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

AHA! Men se da er det to bøker det er snakk om, og vi husker riktig begge to - for se her er bilde av "Skjære-Per og Kråke-Lars"! Auksjonen på qxl.no som jeg fikk treff på da jeg googlet, er avsluttet, men heldigvis ligger omslagsbildet der fremdeles.... Den boken jeg snakker om, kom tydeligvis i 1944, ifølge selgeren på qxl - vil tippe på at den dermed kan ha skjulte koder, på samme måte som Frithjof Sælens "Snorre Sel" og "Tre kalde karer" (som faren min også hadde, og jeg assosierer med "Skjære-Per og Kråke-Lars" fra før av)... Men dette vet jeg egentlig ikke, altså.

  • Men nå sjekket jeg PLEs bibliografi på wikipedia:

Skjære-Per og Kråke-Lars (Dybwads, 1945). Barnebok.

Skjære-Per, en liten fabel for dem som ikke er for store (Jacob Dybwads forlag, 1946). Barnebok.

Jeg er en stor fan av Lorck Eidem (kunstneriske evner kombinert med humor - kan det bli bedre?) - og av Frithjof Sælen. Dersom du (mot formodning?) ikke kjenner sistnevnte, vil du antagelig ha glede av ham også!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Og jeg har akkurat blitt ferdig med Tove Nilsens "Skyskrapersommer" og "G for Georg". Der passerer hun i forbifarten en omstridt Don Quijote-skulptur på Bøler (handlingen i disse to Nilsen-bøkene er lagt til sommeren 1964). "Jernskrot" var en av voksen-kommentarene til skulpturen den gangen, i følge Tove Nilsen. Denne passasjen ble jeg ikke helt ferdig med - til slutt måtte jeg google. Og oppdaget at Bøler har hatt TO DQ-skulpturer. Først denne jernskulpturen som altså var svært omstridt - den ble tegnet av arkitekten Robert Esdaile, 1918-1987 (og hans sønn Peter Esdaile f. 1947, ifølge en annen kilde. Esdaile-skulpturen ble reist i 1966 ved t-banestasjonen på Bøler.

Så ble det reist en bronseskulptur av Fritz Røed, 1928-2002, i 1978, denne gangen ved Bøler senter. Aftenposten-artikkelen jeg har lenket til her, forteller også om et hemmelig DQ-selskap på Bøler - morsomt!

Hvor det er blitt av den første, Esdailes jernskulptur, vet jeg ikke - men den endte visst på skraphaugen? Nei, vent: på denne bloggen står det at jernskulpturen fortsatt står der, gjemt i et kratt! Bloggen inneholder også andre faktaopplysninger om DQ på Bøler... Forresten har visst Bøler generelt et problem med å finne god plassering for DQ - bronse-DQ stirrer rett i veggen, rett og slett.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Jada - det var en sånn bitteliten barnebok fra Damm, du vet de med rød rygg og gule omslag - Pippi-bøkene kom (blant annet) i den serien. Jeg vil tro "Huset som fikk bein" (jo - den het noe sånt) må ha vært fra 1950-tallet - eller kanskje begynnelsen av 1960-tallet. Definitivt ikke så sent som 1970-tallet. Den var nokså slitt da jeg gikk i barnehagen på slutten av 60-tallet... Så jeg vil tippe boken ble trykt omtrent samtidig som barnebladene deres kom ut!

Jeg vil tro du kan finne den brukt, jeg har sett den en gang, men da jeg bladde gjennom ble jeg ærlig talt litt skuffet... Fortellingen var litt mer ordinær enn jeg husket den! :-D Jeg mener å huske at fortellingen opprinnelig var svensk, men jeg husker ikke forfatteren (tror det var en mannlig forfatter). Men hold utkikk på loppemarkeder og i brukthandler, så skal du se den dukker opp en vakker dag. God jakt!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det tror jeg rett og slett den het, ja! Så enkelt, og så vanskelig...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Dét lurte jeg også litt på: baccalaureusens akademiske kvalifikasjoner. Vi som har lest fransk på et eller annet tidspunkt husker vel at den franske "examen artium" (altså tilsvarende) kalles baccalauréat, forkortet "bac" eller "baccot". Så jeg mistenkte Samson for kun å ha vært gjennom gymnaset. Men på den annen side, så var jo gymnasutdannelse ikke akkurat hverdagskost i Spania på begynnelsen av 1600-tallet, vel...? Riktignok hadde de hatt universiteter "nedi der" i hundrevis av år allerede (oppe hos oss var det jo betydelig verre stelt). Så dermed fantes det altså folk med mer utdannelse enn Samson, og HELT sjeldne kan de ikke ha vært heller. Men skole og utdanning da likevel ha vært et knapphetsgode? Og dermed blir spørsmålet på nytt: sett med datidens øyne - hvor "eksklusiv" var egentlig Samson, rent akademisk? ER det Cervantes' mening å gjøre narr av folk som blærer seg av mer utdannelse enn de reelt sett besitter? Jeg for min del har ikke helt grepet poenget her, kanskje - men forhåpentlig får jeg mer tak på figuren Samson etter hvert som vi leser videre.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Heldiggris!!! Stemmer - jeg har jo en gang registrert at Stellan Skarsgård var med der, ja. Ser (fulgte lenken din og studerte målsiden nøye) at det er flere store navn på rollelisten også. Jeg har en ønskeliste for dvd'er også, jeg... :-D

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Å - men Kråke-Lars var da en sentral bifigur i boken om Skjære-Per, var han ikke det da? Eller var det slik at min far drodlet videre på Skjære-Per-historien når han fortalte eventyr for meg på sengekanten? Han fant gjerne på eventyrene selv, så det er godt mulig - men jeg synes da granngivelig at jeg husker at Skjære-Per og Kråke-Lars begge var avbildet i boken? Og at de hadde et ikke helt uproblematisk forhold til hverandre? Siden jeg ikke aner hvor min families eksemplar kan ha gjemt seg, kan jeg dessverre ikke få sjekket i en håndvending hvordan dette henger sammen...

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Her var det noen perler også jeg har et nært forhold til! Boken om Skjære-Per og Kråke-Lars misunner jeg deg dypt og inderlig, jeg vet den finnes i mitt barndomshjem et sted, etter min far, men jeg har ikke sett den på årevis. Og den er omtrent umulig å finne brukt. Prøysens nydelige Lillebrors viser er jeg også vokst opp med - og Putte i blåbærskogen kan jeg så å si utenat, den er "obligatorisk pensum" for alle små i min familie...

Og så avslører du at "Tulutta og Makronelle" finnes mellom to stive permer?! Det er ikke mer enn noen dager siden de to damene plutselig dukket opp i hukommelsen min, uvisst av hvilken grunn. Det er bare vage erindringer jeg har om dem fra Barnetimen - var det ikke to skuespillere som spilte de rollene, montro? Jeg har en forestilling om at den ene hadde en "Kari Simonsen-stemme", men jeg har ikke peiling på om Kari Simonsen noensinne hadde noesomhelst med damene å gjøre. Det demrer også vagt for meg at det fantes en sang, ja - men alt det der husker garantert min eldre søster mye bedre enn meg. (Det må åpenbart ha vært repriser jeg har hørt i min spede barndom.) Tulutta og Makronelle har vel gått helt i glemmeboken i kulturhistorisk sammenheng, kjempegøy at du hadde dem med her!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Fint du er fornøyd med økte-inndelingen, KjellG! Jeg tok selv to bolker i ett jafs denne gangen, og var veldig fornøyd da det viste seg at akkurat disse bolkene var av de korteste i planen...

Når det gjelder navnet Samson (Sansón på spansk - spanjolene har det med å bruke N'er der vi lenger nord putter M'er - Betlehem heter jo for eksempel Belén på spansk (men Belem på portugisisk)), så har jeg også lurt litt på akkurat dét navnevalget. Man kan jo håpe (jeg avslørte i diskusjonstråden om neste bolk at jeg har begynte å utvikle en antipati for Samson) at det betyr at det vil dukke opp et dugandes kvinnfolk som tar rotta på fyren til slutt, men jeg tviler.... ;-P

Opplysende at du klargjør om de latinske sitatene! Det ergret meg litt at ikke Worren kunne gi oss noen flere fotnoter som forklarte dem. Jeg forlanger i det minste en oversettelse og kildehenvisning, herr Worren! (Pedant, jeg? Oh, yes!) Når det gjelder oversettelse til norsk av Forkynneren (og alle andre skriftsteder, for så vidt), så kommer det jo "til stadighet" nye bibeloversettelser, og nye tolkninger av tekstene. Så det kommer vel helt an på hvilken bibelutgave Worren satt med, kanskje?

Selv om jeg har full forståelse for at det er tidkrevende for deg å viderebringe LAM-kommentarene til oss, håper jeg ikke den stemmen helt forstummer - for meg har dette vært et verdifullt bidrag til samtalene om DQ del I!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Har oppdatert leseplanen for bok II med lenker til diskusjonene vi har startet hittil.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

Sigrid Blytt TøsdalPiippokattaIngeborg GBeathe SolbergSigmundRagnar TømmerstøTove Obrestad WøienGro-Anita RoenRisRosOgKlagingIngebjørgKjell F TislevollHeidi LJulie StensethKirsten LundGunillaSissel ElisabethFrisk NordvestMarianne MRogerGHeidiRuneAnniken RøilYvonne JohannesenPia Lise SelnesPer LundMorten JensenAvaHilde H HelsethAlexandra Maria Gressum-KemppiAkima MontgomeryBeate KristinIngunnJingar hJane Foss HaugenReidun Anette Augustinanniken sandvikEllen E. MartolHilde VrangsagenMaikenGrete Aastorp