Ja, Boy er en perle! - "oppfølgeren" Going Solo er nesten like bra, der forteller Dahl om sine opplevelser som ung mann - han ble flyger i RAF under 2. verdenskrig.

Jeg har lest Boy flere ganger, og jeg ble nesten litt beskjemmet over at det ikke først og fremst er kostskolelivets "hårda bud" som sitter igjen i minnet hos meg. For meg er dette først og fremst en til tider ganske ellevill barndomsskildring, med levende beskrivelser av såvel norske måltidstradisjoner (ser du har nevnt skåle-scenene lenger ned i tråden, Bjørg!) som hevnaksjoner mot sinte gamle innehaversker av godtebutikker (glosen "gobstopper" vil for meg alltid være uløselig knyttet til Roald Dahl og Boy - en gobstopper er, lærte jeg, et sukkertøy som er så digert at det fyller hele gapet på den lykkelige kjøperen).

Når du nevner det, så husker jeg jo at livet på kostskolen ikke var så idyllisk, nei - men det er det jo mange som har både skrevet om og spilt inn filmer om, så jeg har åpenbart bare katalogisert den delen av historien til Dahl som "enda en bekreftelse på at kostskole-instituttet bør man stille seg svææææært skeptisk til..." Er jeg overfladisk når jeg har tatt så lett på de traurige sidene av (rettere sagt i) boken?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

HELT enig med Ingri: din sønn har sikkert beriket seg fra opphavets hyller (minnes jeg ikke at du mistenkte ham for en tid siden, da du lette forgjeves etter en annen bok? Mulig jeg tar feil, men....), og dessuten så er det utbredt oppfatning blant utflyttede barn i alle aldre at foreldrehjemmet er å betrakte som et fjernlager. Ergo har din sønn i praksis Irving-boken på fjernlager hos deg.

Ser du hvor lett det er å fraskrive seg alt ansvar og alle synder? Bare kom, hvis det er noe annet jeg kan bistå deg med å parkere skyldfølelsen for! :-D

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Etter å ha mottatt en melding fra deg i dag, Hans Petter (åpenbart sendt ut til mange eller alle bokelskere på dette nettstedet), og sjekket ved å søke på nettet, oppdaget jeg at du er litterær agent for forfatteren Espen Holm som har skrevet "Kong Salomos sverd".

Jeg oppfordrer deg til å være tydelig på at du har en slik rolle, når du skriver om bøker/forfattere her inne på bokelskere.no - det er så mye ryddigere når vi vet at personer vi diskuterer med her inne, har en profesjonell interesse i boken det gjelder. Du er ikke den eneste fra bokbransjen her inne, og bransjefolk kan bruke og bruker bokelskere.no som kanal i sin (mer eller mindre strategiske) markedsføring - bare fortell oss hvilken rolle du har, hvilken hatt du har på deg når du poster et innlegg!

Og samtidig: når det gjelder den meldingen du sendte ut som personlig e-post angående "Kong Salomos Sverd", så synes jeg for min del at det vil være å foretrekke at du poster innlegg om bokarrangementer i en diskusjonstråd (f.eks. denne tråden, eller en nyopprettet) - og ikke sender "reklame" til medlemmenes personlige postkasse her inne. Jeg nevner dette også i dette innlegget, fordi det prinsipielt dreier seg om det samme, nemlig hvilke forventninger "vanlige" bokelskere har til bransjefolks bruk av nettstedet. Og det ville være fint om vi kunne få en åpen diskusjon om hva bokelskerne synes postkassen deres kan brukes til.

Vennlig hilsen annelingua - formalistisk til fingerspissene ;-P

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Slike priser er fine til å finne frem til nye (for en selv) forfattere! Jeg har oppdaget mange spennende navn ved å søke gjennom shortlists til bl.a. The Orange Prize... uten at jeg kan komme opp med noe eksempel nå i farten. Men nominasjonene er definitivt verdt å titte nærmere på, bra at du tipser oss!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det var en Barnes & Nobles, en diger filial; jeg husker ikke akkurat hvor den Barnes & Nobles-en lå, bare at det var midt på Manhattan et sted!

Du lurte meg inn på Strand-nettstedet, og der ble jeg værende leeeenge. Fant Art Spiegelmanns bokanbefalinger, og dermed oppdaget jeg en rekke "cartoonists" jeg aldri hadde hørt om før. Så nå vokste ønskelisten min hos amazon enda litt til... Takk skal du ha, Tao - som om den listen ikke var lang nok fra før! ;-P

Granta på norsk, du - ja, vi får følge med! Hadde ikke fått med meg at noe slikt var i gjære - og ærlig talt hadde ikke muligheten av det ramlet meg inn før, heller. Vi får håpe det blir bra! Jeg krysser blant annet fingrene for at det vil bety at flere norske lesere vil få øynene opp for novelle-formatet - og kanskje flere norske forfattere óg? :-D

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det stemmer sikkert - akkurat som ikke alle norske bokhandel-ansatte har oversikt, finnes det sikkert bokhandel-ansatte med lite peiling i NYC. Jeg var nok litt blåøyd....

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Og JEG - eier ikke en eneste Irving, men har flere ganger stående med Owen Meany i hånden i bruktsjappa, og tenkt at jeg burde vel lese den på nytt, ikke minst fordi jeg den gang da leste den på norsk, og siden har blitt mer konsekvent i å lese originalspråket om jeg kan... Men enn så lenge har jeg hver gang puttet Owen Meany tilbake på hyllen. Sympatiserer med deg når det gjelder skrekkopplevelsen ved å finne urettmessig tilegnet gods i bokhyllen - har du hatt den så lenge at det blir enda verre om du sporer opp eieren og leverer tilbake, eller kan du få gjenopprettet æren? ;-P (Trøstende ord: sånt kan skje den beste - det skjedde jo deg!)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg ble "omvendt" (tidligere trodde jeg ikke at lydbøker var noe for meg, at jeg "måtte" ha min egen stemme på teksten, ikke en skuespillerrøst) da jeg fant tips om ordflyt.no her på bokelskere.no i fjor! Det som gjorde utslaget, var Eilif Armands opplesning av Amalie Skrams Hellemyrsfolket - HELT FANTASTISK! Jeg ga tipset videre til Ingrid Eriksen i en tråd, og hun rapporterte senere inn at hun var enig - så jeg slår herved nok et slag for Hellemyrsfolket som gratis lydbok (lydbøker) på Ordflyt.no!!! Eilif Armand er et helt radioteater alene....

Og med mine tidligere meritter som trådavsporer i mente, så har jeg visst gjort det igjen: diskusjonstråden etterspør jo spennende NYE bøker, og det skal vel godt gjøres å få vridd Hellemyrsfolket til å bli nye bøker... Sorry, folkens! Men Hellemyrsfolket kan kanskje i det minste bli en ny OPPDAGELSE for noen?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Dagens beste, tror jeg, takk til både Bjerke og Vibeke! Så håper jeg i tillegg riktig mange sitter og ser på samme film som meg, akkurat nå (ja, for jeg kan skrive uten å se på skjermen, tenk!): iransk film på nrk2 om fotballgale jenter som kler seg i mannsklær for å slippe inn på stadion under en landskamp - og blir avslørt og tatt i arrest. Bisarre samtaler og konfrontasjoner mellom arrestanter og arrestforvarere følger... Skjønner godt at den filmen har vunnet flere priser - og at nrk sender den akkurat i kveld.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det var en fiffig øvelse! Morsomt tips - skal notere meg det bak øret.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg har nemlig en sörgelig Begavelse til at se det latterlige hos mine Medmennesker, men det er först i senere År, jeg hr begyndt at gjöre mig denne Begavelse skatskyldig. I min Ungdom indbragte det mig alt andet end Fordel at tegne Karrikaturer af fornöielige og fornöiede Medmennesker. Jeg har endog undertiden været nærved at undergå en Lynchjustits i den Anledning. Jeg mindes således en Gang på en af de Smådampskibe, som farer mellem Stæderne i Kristianiafjorden. Der var temmelig fuldt af Passagerer ombord, og måtte derfor spises i to Omgange i den temmelig trange Kahyt. Blandt mine Medreisende befandt sig også en ung Herre, som jeg kjendte af Udseende. Han «stod» etsteds i Butik, og han var i egne og muligens også i en hel Del Tjenestepigers og Husjomfruers Öine en ren Adonis - for andre mindre partiske Dommere ialfald «et meget pent ungt Menneske». Han var kalvbent, og havde som sådan naturligvis en sand Passion for lyse snævre Benklæder - det har kalvbente Folk altid. Han havde en Smule krum Ryg, men altid meget fine Bonjourer, og hans ualmindelig store Hoved med en Rigdom af stridt mörkt Hår var altid særdeles velfriseret, med både Luseallé og brændte Lokker. Han havde endvidere en temmelig stor Næse, som, skjönt tyk i Enden, dog gjorde en vis Fordring på at være krum, et Par store, intetsigende og gloende brune Öine af en tynd Kaffefarve, og en liden rosenröd Mund, der, når den åbnedes, viste to skjævtstående blanke Fortænder. Dertil havde han som alle, der «står» i Butikker, meget store og meget röde Labber, men de var udenfor Embedet altid beklædte med lyse Handsker, og så havde han en Måde at tale på og en Dialekt, som var aldeles ubetalelig - kort sagt, han var en sådan Fyr, om hvilken Damer, som frekventerer Klingenbergballerne og Fredriksborg uvilkårligt måtte udråbe: «Å Jösses, å nyderlig han er!»

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Det var i 1856, og Studentertoget til Upsala skulde gå for sig. Det havde kostet mig Möie nok at få Lov til at være med om den Ting, så meget mere, som jeg just på den Tid, det blev bestemt, til stor Forargelse for en hel Del uvedkommende Slægt og Venner havde fået sat igjennem min Beslutning at forlade Brödstudiets sikre, magelige og macadamiserede Vei, der förer til mindre vel aflagte Embeder, til tarvelig Familieforsörgelse, og hvis man ikke dör i Forveien, til en Pensionering, både med Hensyn til Fædrelandet, Kommunen og Binæring af et velvilligt og gavmildt Storthing kjærligen belyses og glimrende belönnes.

Dette lange Perspektiv, med endel andre indbydende små Sideudsigter, som f. Ex. haud til Examen, en lang Forlovelse, en Distriktslægepost i Nordland, en Skibspart for sine sammensparede Skillinger, Polskpas med Lensmanden, Præsten og Landhandleren, megen Toddy og Drukning på Söen i Embeds Medför, var jeg tilböielig til at opgive for en så usikker Fremtid som at - blive Maler! Latterlig!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Så fint at du "forsvarte" Owen Meany, Lillevi - for dét er den boken blant de fire-fem Irvingene jeg har lest, som jeg VIRKELIG har likt. De andre - tja... litt for mye forsert ellevillhet, litt for mye gjentagelser fra bok til bok - men Owen Meany grep meg virkelig. (Og dette er nesten 25 år siden, så jeg iler til med å ta det samme forbeholdet som deg: jeg vet jo ikke om jeg ville blitt like grepet i dag. Men...)

:-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Enig - jeg har lest en fire-fem-seks av Irvings bøker, og den eneste jeg VIRKELIG likte var En bønn for Owen Meany. De andre - vel, greit å ha lest, men jeg kommer neppe til å lese dem om igjen, de ble for manierte for meg. Owen Meany, derimot - jeg husker jeg ble veldig grepet av den boken! Ellers har jeg "bås-satt" John Irving som en forfatter jeg ikke "trenger" å lese mer av - jeg synes (som flere andre i tråden) at han gjentar seg selv litt for mye. (Urettferdig, siden jeg ikke har lest noen ny Irving-bok på en årrekke, men jeg har så mye annet som frister mer...)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg morer meg stort, og forventningene stiger etter hvert som du dropper eksempler fra innholdet - dette må jeg jo (også!) få lest! Isj, den som hadde bare litt mer tid til å sette alle slike ønsker ut i livet straks og med det samme.....?

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Märta Tikkanen gjester Litteraturhuset i Oslo onsdag 15.feb. 2012 - jeg skal ikke dit, men jeg kan jo tipse om besøket like fullt? (Lenken går til mer utførlig på Litteraturhusets nettsted.)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Festlig! Jeg mener Cloughs nedtegnelser om norske kvinner. Takk, takk, Ava - dette var opplysende, informativt OG underholdende. Avsporinger har jeg forårsaket før, så jeg er beredt til å ta skylda - men jeg gjør mitt beste for å peke ut medskyldige der jeg kan, så tro endelig ikke at du kan stå skyldfri tilbake og peke nese av meg! Om Strindin begynner å kremte megetsigende nå, så kommer jeg sporenstreks til å peke på deg og fortelle henne at det var du som lurte meg utpå.;-D (Men forresten så rodde du oss egentlig nærmere land igjen da du fortalte om Cloughs observasjoner av norske kvinners ve og vel og hodefasonger, synes jeg. Kudos!)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Kom på en forfatter som jeg tror har vært diskutert i en annen tråd for lenge siden: amerikanske Charlotte Perkins Gilman (engelsk wikipedia). Hun var en banebryter både for sine tolkninger av samfunnet hun levde i (født 1860, død 1935) og for sine bøker. I 1981 kom en norsk oversettelse av en roman og en novelle: Kvinneland/Det gule tapetet - jeg leste den som gymnasiast, men skjønte nok ikke så mye, blant annet gikk det meg fullstendig hus forbi at "Det gule tapetet" handlet om en kvinne med fødselsdepresjoner - noe som var et definitivt ikke-tema da novellen ble utgitt første gang.

Det er så lenge siden jeg leste Perkins Gilman at jeg ikke våger meg på å si noe mer om henne her og nå, men jeg mener hun bør opp på listen din, Strindin! Jeg sakser fra wikipedia-artikkelen som en begrunnelse:

Charlotte Perkins Gilman (July 3, 1860 – August 17, 1935) was a prominent American sociologist, novelist, writer of short stories, poetry, and nonfiction, and a lecturer for social reform. She was a utopian feminist during a time when her accomplishments were exceptional for women, and she served as a role model for future generations of feminists because of her unorthodox concepts and lifestyle. Her best remembered work today is her semi-autobiographical short story The Yellow Wallpaper which she wrote after a severe bout of postpartum psychosis.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Ser man dét, ser man dét - Martineau var barnelærdom for deg, altså. Imponerende at du fant henne igjen! Har nå snoket litt i hyllene dine, nærmere bestemt i hyllen "På tur" - så nå benytter jeg sjansen (håper Strindin unnskylder at vi kanskje er litt ute i randsonen av trådtemaet nå): hva kan du fortelle om Ethlyn T. Clough: "Norwegian Life"? I wikipediaartikkelen History of women in Norway fant jeg boken oppgitt som kilde, med utgivelsesår 1909. Ellers står der intet om hverken forfatter eller bok... Ava, du må ta på deg folkeopplyserhatten igjen, er du snill!

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Og så fortalte du ikke oss her inne om det før nå? ;-P

Spøk til side - så morsomt at du har lest Martineaus bok! Men du, hvordan har det seg at DU fant frem til henne, eller til akkurat den boken? Eller.... er det bare meg som har sovet i timen, er Martineau en dame opplyste mennesker flest kjenner til? Fortell, fortell, Ava!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

Anniken RøilEllen E. MartolHilde VrangsagenMaikenGunillaGrete AastorpBjørn SturødJulie StensethMads Leonard HolvikMorten MüllerStine AskeKirsten LundElin FjellheimAnne Berit GrønbechAnne Helene MoeHarald KLilleviKarin  JensenMarit AamdalIngeborgBeathe SolbergMonica CarlsenMonaBLIngrid HilmerKarin BergRosa99NorahBerit RSiv RønstadTurid KjendliesomniferumBerit B LieKetilsveinEgil StangelandIreneleserellinoronilleTone Maria JonassenMorten Jensenandrea skogtrø eggan